En Duracell-kanin kommer til Danmark

Alan Haynes

Tekst: Peter Widmer
Fotos: Peter Widmer (hvor ikke andet er angivet)

Det bliver bassisten Henrik Poulsen og trommespilleren Mads ”Tiny” Andersen, der kommer til at backe Texas-bluesguitaristerne og sangerne Alan Haynes og Jim Suhler på deres danske lynvisit.

Sammen udgør Henrik Poulsen og Mads ”Tiny” Andersen en stabil, swingende rytmesektion, der gennem flere år har spillet med flere prominente udenlandske og danske bluesnavne.

Blandt andet har Alan Haynes benyttet de to rytmefolk fast gennem de seneste otte år.

Med andre ord er de to ”Texas guitar slingers,” der såmænd begge gør det i Texas blues, i gode hænder med deres forskellige tilgange til musikken.

Alan Haynes, der er født i 1956, holder sig stort set til rendyrket Texas blues. Jim Suhler, der så dagens lys i 1960, angriber derimod dén stilart med et godt stænk rock & roll og roots-musik i bagagen, og de to supplerer hinanden godt.

Duracell-kanin

Alan Haynes (t.h.) med Ole Frimer Trio

Texaneren Alan Haynes har betrådt diverse danske scener gennem de sidste tyve år, hvor han har spillet dels med medbrage amerikanske musikere, dels med diverse danske musikmennesker. Blandt andet var han på turné med velanskrevne, garvede Ole Frimer Trio i 2014.

Alan Haynes er en skattet guitarist, der eksempelvis mestrer slide-guitarspillets mysterier. Alan Haynes bruger i øvrigt ikke effektpedaler, og hans guitartone er ren og varm.

I det hele taget har han det med at blive så grebet af den musik, han formidler i enhver koncertsituation, at han bliver ved og ved at spille.

Faktisk er Alan Haynes næsten ustoppelig, som en veritabel Duracell-kanin, og det er ikke usædvanligt, at de koncerter, Alan Haynes er involveret i, varer mindst tre timer.

Kvalitet

Der er dog på ingen måde tale om tomgang, når Alan Haynes folder sig ud. Tværtimod er der tale om konstant kvalitetsspil, og som publikum får man nok ikke ét eneste kedeligt øjeblik i selskab med Alan Haynes.

Desuden er Alan Haynes en absolut habil sanger, der blander sin gode vokal med slående guitarspil, hvor det er tydeligt, at en af hans største inspirationskilder er den store, hvide (Texas-)bluesmand Johnny Winter, der døde i 2014 kun 70 år gammel.

Alan Haynes har været professionel musiker siden 1970’erne, og gennem sin lange karriere har han spillet med flere velkendte bluesfolk, så som John Lee Hooker, Robert Cray og Bonnie Raitt.

Tilmed har han blandt mange andre indspillet med Johnny Winters trommeslager gennem mange år – afdøde ”Uncle” John Turner – og med Stevie Ray Vaughans rytmefolk, tilsammen Double Trouble.

Alan Haynes har et par studiealbum samt en lille håndfuld live-album ude. Af sidste kategori er det dog kun Live at the Big Easy fra 2002, der er et reelt Alan Haynes-album.

Hjemme

Alan Haynes
Foto: Frank Nielsen

Alan Haynes er gennem tiden flere gange blevet betegnet som en ”guitaristernes guitarist,” og at Haynes ikke er verdensstjerne, kan måske nok undre, men stjernestatus er ikke noget, han nogensinde har jagtet.

For Alan Haynes, der residerer i musikbyen Austin, Texas, er det musikken og det at spille, der tæller, og som oftest holder guitaristen sig inden for rammerne af sin hjemstat.

Således kan Alan Haynes, der ofte bærer solbriller og sort læderkasket på scenen, primært høres på diverse spillesteder i Austin, hvor han og hans band i en længere periode i 1990’erne var husorkester på det berømte spillested Antone’s.

Alan Haynes spiller dog ofte i Houston, gennemsnitligt én gang om måneden, og så har guitaristen relativt ofte jobs i Europa, hvor Holland, Belgien, Skandinavien og især Danmark har en stor plads i hans hjerte og hvor han har et trofast publikum.

Orkesterleder

Hvor Alan Haynes primært optræder uden fast band, er hans texanske musikerkollega Jim Suhler orkesterleder på fuld tid.

Det vil sige, når han ikke turnerer verden rundt som rytme- og til tider leadguitarist som en del af George Thorogood & the Destroyers.

Jim Suhler (t.h.) med George Thorogood
Foto: Malskl2

Jim Suhler har været medlem af George Thorogood & the Destroyers siden 1999, hvilket tager en del af guitaristens energi.

Resten af sin energi bruger Jim Suhler blandt andet på sin powertrio Monkey Beat, der har eksisteret siden de tidlige 1990’ere.

Jim Suhler er blevet betegnet som en ”Dallas blues artist,” og dét må han siges at være.

Suhler holder til i Dallas, Texas, og huserer på diverse spillesteder i og omkring Dallas med Monkey Beat, i duo- og andre opstillinger. Desforuden er Jim Suhlers spilleterritorium på dén del af kloden resten af USA og Canada.

Vel modtaget

Jim Suhler
Foto: Malskl2

I Europa er publikum er pudsigt nok faldet for Jim Suhler og Monkey Beat i de samme lande, som Alan Haynes er blevet vel modtaget i.

Den forestående Jim Suhler & Alan Haynes-miniturné i Danmark er kommet i stand på kort tid, da de havde nogle dage fri mellem afvikling af jobs på festivaler i Holland og Belgien.

Jim Suhler har en pæn produktion bag sig. Som medlem af George Thorogood & the Destroyers har han indspillet flere album.

Som leder af Monkey Beat er det også blevet til en god gang reelle fuldlængdeudgivelser samt et opsamlingsalbum.

Yderligere medvirker Jim Suhler på et mindre hav af fuldlængdeudgivelser. For eksempel kan han høres på den amerikanske Texas blues-sanger Robert Ealeys fine 1995-album If you need me.

Jim Suhler & Alan Haynes

Ydermere kan Jim Suhlers guitarspil for eksempel opleves på guitaristen Elvin Bishops fuldlængdeudgivelse The blues rolls on (2008) og på med-texaneren Mike Morgans album Let the dogs run fra 1994.

Også Jim Suhler har spillet med Johnny Winter samt med diverse andre blues-koryfæer som Joe Bonamassa og Buddy Guy.

Albummæssigt er der så lige Alan Haynes & Jim Shuler-udgivelsen Live at Blue Cat Blues, der er værd at lægge øre til.

Skiven blev indspillet i 1998, men blev først udgivet i år 2000. Det summer og syder på denne plade, der indeholder tre Jim Suhler-kompositioner samt numre af blandt andre Freddie King og Louisiana Red.

Live at Blue Cat Blues lover godt for Texas blues-guitaristmakkerparrets snarlige Danmarkskoncerter.

På den aktuelle Danmarksturné er det endda første gang, at man får lejlighed til at høre de to garvede og velspillende ”Texas guitar slingers” lokalt, så der er noget at se frem til.

Forskellige

De fire Danmarkskoncerter, som Jim Suhler, Alan Haynes, Henrik Poulsen og Mads ”Tiny” Andersen spiller i første uge af december måned 2018, bliver forskellige.

Deres koncert på Café Smagløs i Aarhus på Klostertorv 5, 8000 Aarhus C kommer til at forme sig som en jam. Café Smagløs er vært for Blues Jam hver mandag, og mandag den 3. december står den altså på Texas blues-jam med førnævnte kvartet.

Palle Hjorth
Foto: Frank Nielsen

Når ovennævnte musiker-firkløver giver koncert i Bygningen hos Bluesforeningen Crossroads i Vejle tirsdag den 4. december, venter der publikum en ganske speciel musikoplevelse.

Her er kvartetten nemlig udvidet med selveste tangentvirtuosen Palle Hjorth, der er aftenens gæst, og som garanteret vil tilføje musikken en ekstra dimension.

Velbevandret

Palle Hjorth er endvidere velbevandret i bluesmusikken, blandt andet via sit mangeårige medlemskab af Ole Frimer Band og The Pocket Players.

Alan Haynes

De sidste to koncerter bliver rene kvartetkoncerter, men det er også alt rigeligt, når dette supersolide musikerhold tropper op med varm musik, man kan fornøje sig med.

Den ene koncert finder sted onsdag den 5. december på Tobakken i Esbjerg, og den sidste løber af stablen torsdag den 6. september på Mojo Blues Bar i København.

Hvor end man beslutter sig for at opleve en gang forrygende Texas blues med et twist, leveret af fire garvede musikere, der virkelig kan deres kram, er det om at være ude i god tid.

Det er nemlig ikke usandsynligt, at hver af de fire omtalte koncerter bliver noget af et tilløbsstykke, og lange, især da én af de fire musikere er en veritabel Duracell-kanin fra Texas.

Hurtig koncertoversigt:

03-dec. Alan Haynes & Jim Suhler (Jam) – Café Smagløs, Klostertorv 5, Aarhus

04-dec. Alan Haynes & Jim Suhler m. Palle Hjorth – Bygningen, Vejle

05-dec. Alan Haynes & Jim Suhler – Tobakken, Esbjerg

06-dec. Alan Haynes & Jim Suhler – Mojo, København