Interessante planer med Muddy Waters’ hus

Muddy Waters’ hus på 4339 S. Lake Park Ave. i Chicago

Tekst: Peter Widmer
Foto: Peter Widmer (hvor ikke andet er nævnt)

Når man som dansk bluesfan besøger Chicago, er der selvsagt mange steder at opleve og se. Rammer man Chicago Blues Festival, må man naturligvis have denne årlige, gratis blues-begivenhed ind under huden.

Desuden er der blues-spillesteder som Kingston Mines, Buddy Guy’s Legends og Rosa’s Lounge med flere at begive sig ind på.

Leder man derimod efter bluesrelaterede historiske vartegn, er det så som så med, hvad man kan finde.

Faktisk er der kun navnkundige Chess Records, bygningen på adressen 2120 S. Michigan Avenue, som The Rolling Stones hyldede med deres instrumentalnummer ”2120 S. Michigan Avenue”. Nummeret findes blandt andet på bandets anden ep Five by five fra 1964.

Og så er der huset, som Muddy Waters, født McKinley Morganfield, ejede og beboede i fra 1954 til 1974. Huset ligger i Chicago-bydelen North Kenwood på adressen 4339 S. Lake Park Ave., og det er ikke lige sådan at komme til. Man skal i hvert fald have en bil til rådighed, hvis man vil se denne bygning, der er så vigtig for Chicagos blueshistorie.

Forfald

En del af bagsiden af Muddy Waters’ hus

Imidlertid har huset længe været præget af forfald og har været på nippet til at blive revet ned. Desuden er det, som om man fra officielt hold ikke har interesseret sig spor for at bevare Muddy Waters’ hus, hvor den store bluesmand huserede i flere år. Kælderen blev, da Muddy Waters ejede huset, brugt som øvelokale, og der var mange bluesstjerner, der rundede bygningen.

Blandt andre var Howlin’ Wolf, Otis Spann og James Cotton hyppige gæster. I sommeren 2016 besøgte tre danske bluesfans så bygningen, og det var et ret sørgeligt syn, der mødte fotografen Frank Nielsen, Gert Pedersen – med tilknytning til Bluesforeningen Crossroads i Vejle – samt Bluesnews.dk’s Peter Widmer.

Frank Nielsen og Gert Pedersen ved bagsiden af Muddy Waters’ hus

Det var, som det fremgår af billederne, der ledsager denne artikel, noget af en deprimerende oplevelse at gå omkring på den gamle Muddy Waters-matrikel. Huset var virkelig gået i forfald, og der var slået brædder for vinduerne. Flere steder kunne man endvidere se et påmalet rødt kryds.

Dette kryds betød, at bygningen var kondemneret, og hvis huset brændte, skulle man – groft sagt – bare lade det brænde ned til grunden. Noget af en trist skæbne for en i Chicagos blueshistorie så legendarisk bygning og for dens ejer gennem tyve år, Muddy Waters, der ifølge ham selv var ”ansvarlig for Chicago blues.”

Lysner

En del af hoveddøren til Muddy Waters’ hus

Nu lysner det dog for blues-vartegnet Muddy Waters’ hus, for der er interessante planer med samme. I amerikanske Rolling stone magazine kunne man for en uges tid siden læse gode nyheder om huset, og lokalt kunne man i en leder i avisen Chicago tribune den 27. juli 2020 læse, at bluesmandens oldebarn Chandra Cooper har planer med sin oldefars hus.

Chandra Cooper vil omdanne Muddy Waters’ hus til The Muddy Waters MOJO Museum, og pudsigt nok lavede Muddy Waters i øvrigt arrangementet til sit velkendte nummer “Got my mojo working” i husets kælder.

Chandra Coopers plan fik i indeværende måned en god start med et tilskud på 50.000 dollars, som en organisation med almennyttigt formål – organisationen The National Trust for Historic Preservation – gav hende og hendes nonprofit-organisation. The National Trust for Historic Preservation giver bidrag til projekter, hvis mål er at bevare afroamerikansk historie.

Chandra Cooper vil ikke blot skabe et museum. Hun agter nemlig også at gøre sin oldefars hus til et medborgerhus. Desuden vil hun lave et indspilningsstudie og en lounge i husets kælder og gøre noget ved de udendørs områder på matriklen, der skal gøres attraktive og haveagtige til gavn for besøgende.

Mangler

Peter Widmer på fortrappen til Muddy Waters’ hus
Foto: Frank Nielsen

Ifølge Chicago tribune mangler Chandra Cooper stadig at få skaffet den ringe sum af 150.000 dollars, der skal bruges på at få bygningen afstivet. Dette er første skridt i hendes plan. Dertil kommer almindelig renovering samt skabelsen af førnævnte indspilningsstudie med mere.

Ifølge Rolling stone magazine fra 21. juli 2020 vil det tage to års tid at færdiggøre projektet, som der med overvejende sandsynlighed vil blive arbejdet intensivt på. Forhåbentlig vil Chicagos ”byrødder” til den tid – men sandelig også gerne før – få øjnene op for det vigtige i at støtte dette og lignende projekter.

Det er i allerhøjeste grad væsentligt, at bluesmusikken og dens (afroamerikanske) udøvere, der på flere planer har været med til at gøre Chicago verdensberømt i mange kredse, får den tydelige anerkendelse, de rettelig har fortjent, i konkret fysisk form i Chicagos bybillede.

Muddy Waters’ gravsten

Om et par år – når coronaen forhåbentlig har lagt sig – vil de tre danske bluesfans – Frank Nielsen, Gert Pedersen og Peter Widmer – nok vende tilbage til Chicago for at opleve The Muddy Waters MOJO Museum. Mon ikke de også vil tænke på, i hvilken tilstand de så Muddy Waters’ hus i sommeren 2016?

Og Muddy Waters, der er begravet på Restvale-kirkegården i Chicago-forstaden Alsip? Ja, han vil sikkert smile under mulde i bevidstheden om, at alt er vel med hans gamle hus.