Kom til musikalsk New Orleans-foredrag i København

Tekst: Jakob Wandam

På onsdag, den 24. maj, er der mulighed for at tage på en musikalsk rejse til New Orleans – midt på Københavns Østerbro. Det er den danske pianist og sanger Chris Copen, der har allieret sig med New Orleans-trommeslageren og -sangeren Derrick Freeman for at give et ”historisk koncertforedrag om jazzens fødeby” i Villa Kultur på Krausevej i København Ø.

Derrick Freeman

Derrick Freeman har spillet med New Orleans-legender som Kermit Ruffins, Cyril Neville og The Preservation Hall Jazz Band og er selv bandleder i blandt andet Soul Brass Band og Smokers World, hvor han på bedste New Orleans-vis fusionerer brass band, soul, funk, hiphop og blues med mere. Sammen med Ruffins’ Barbecue Swingers medvirkede han som sig selv i dramaserien Treme (2010-2013).

Internationale navne

Chris Copen er en af Danmarks fremmeste eksponenter for New Orleans’ musiktraditioner. Han har optrådt med internationale navne som John Boutté, Tricia Boutté, James Martin og Dom Pipkin og danske ikoner inden for genren som Esben Just, Fessor og Hugo Rasmussen.

Chris Copen
Foto: Jakob Wandam

Sammen med Hans Knudsen udsendte han under sit borgerlige navn Christian Bundgaard albummet Two generations i 2017 (læs anmeldelse her), og som solist albumdebuterede Chris Copen i 2022 med I got hipped (læs anmeldelse her).

Chris Copen begår sig også i mere rendyrket blues og har spillet med for eksempel Samantha Antoinette Smith, Johnny Burgin og Jimmy Burns samt hjemlige navne som Sahra da Silva, Peter Nande og Big Creek Slim.

Se kulturen

Miles Lyons

Ved foredraget i Villa Kultur kan man opleve Derrick Freeman og Chris Copen fortælle om New Orleans’ historie og se kulturen gennem fængende billeder og videooptagelser fra fortællernes egen tid i byen, skriver arrangørerne. Man vil kunne høre om voodoo og mardi gras-indianere, få en dybdegående forklaring på, hvad et “second line groove” er, og lære om jazzmusikkens første pionerer og funkmusikkens tilblivelse.

Ikke mindst vil Chris Copen og Derrick Freeman sammen med sousafonisten og trombonisten Miles Lyons spille sig igennem den store musikalske gumbo, der udgør New Orleans.

Arrangementet begynder onsdag den 24. maj klokken 19.30 (dørene åbnes klokken 19) i Villa Kultur, Krausevej 3 i København Ø. Billetter til det musikalske foredrag koster kr. 165, og de kan købes her.

I Nederlandene

Chris Copen
Foto: Jakob Wandam

Chris Copen er netop vendt hjem fra Breda Jazz Festival i Nederlandene, hvor han har spillet sammen med blandt andre John Boutté og James Martin og stået i spidsen for en hyldestkoncert til Dr. John.

Med hjem til København har Chris Copen altså taget Derrick Freeman og Miles Lyons, og ud over koncertforedraget kan man opleve dem ved Mojo Blues Bars traditionsrige torsdagsjam den 25. maj samt ved koncerter med Derrick Freeman Quartet fredag den 27. maj og Chris Copen’s Big Easy Gumbo lørdag den 28. maj, begge på Charlie Scott’s Bar.