Lovende kvalitetsniveau til EBC 2017

133819-f4ad39dfb27d668e191b123fb44f1575

Af Peter Widmer

EBC – European Blues Challenge – nærmer sig med stormskridt. Blues-konkurrencen løber nemlig af stablen den 6., 7. og 8. april 2017. Og det musikalske kvalitetsniveau er lovende til denne syvende udgave af EBC.

European Blues Challenge finder sted i Horsens på forskellige lokationer, så som Horsens Ny Teater, KulisseLageret og Horsens Forum.

Der er ”Opening Night” den 6. april, hvor danske Big O & the Blue Quarters, The Blues Overdrive og Thorbjørn Risager & the Black Tornado kan opleves.

Førstnævnte og sidstnævnte spiller på den store scene på Horsens Ny Teater. The Blues Overdrive kan høres på KulisseLageret.

Hovedbegivenheden

Hovedbegivenheden, blues-konkurrencen European Blues Challenge som sådan, finder sted den 7. og 8. april inden for rammerne af Horsens Forum.

I år er der tilmeldt 21 orkestre fra lige så mange forskellige lande. Heriblandt dog også et par duoer og et par solo-navne.

Disse skal så dyste om, hvem der løber af med sejren som vinder af European Blues Challenge 2017.

Ved EBC har hvert navn har ca. 25 min. til at vise, hvad det står for.

Voldsomt

EBC er førhen blevet afholdt blandt andet i Riga, Letland, Bruxelles, Belgien og senest i Torrita di Siena, Italien.

Tidligere, for eksempel til EBC i Riga i 2014, var det næsten en pinsel at skulle lytte til og tage stilling til en hær af middelmådige østeuropæiske ”bluesbands.”

Reelt var der nemlig snarere tale om rockbands, eller i bedste fald rock-blues-bands, men i år ser det noget bedre ud.

Faktisk er det musikalske niveau så lovende, at der nok ikke er ret mange deltagende navne, der kommer til at påføre publikum noget særlig voldsomt ildebefindende, som det næsten var tilfældet i Riga.

Smug-lytning

Bluesnews.dk har, som også andre medier, fået lejlighed til at smug-lytte til ét nummer fra hvert af de 21 deltagende navne, der findes på den præsentations-cd, der udkommer den 6. april.

Bluesnews.dk tog bind for øjnene og lavede tre helt tilfældige nedslag blandt både de østeuropæiske og de vesteuropæiske EBC 2017 deltagerbands.

Og resultatet blev Kroatien, Estland, Slovakiet, Frankrig, Italien og Storbritannien, som der her skal sættes fokus på.

Sammenligner man disses seks nationers præstationer sidste år med, hvad samme nationer leverer i år på den kommende EBC 2017-cd, kan man stort set notere en pæn stigning i kvalitetsniveauet.

Teatralsk

Kroatien, der sidste år gav den med tung rock-blues, stiller i år med kvartetten Rolin Humes.

Rene Paul Blues Band

Rene Paul Blues Band

Samme leverer et interessant, veludført sammensurium af stilarter med nummeret ”If I could be someone else instead of me”. Og så har de en forsanger, der her lader til at være i næsten teatralsk humør. Dog er der ikke meget blues at hente her.

Sidste år var det Estlands Tanel Padar Blues Band, der deltog i EBC, og det med en gang aldeles uinteressant rock-blues – fremført på estisk, hvilket heller ikke var noget plus.

I år er det så Rene Paul Blues Band, der er på EBC-banen, og dette orkester er en forbedring. Bandet leverer en ret god dosis swing blues med nummeret “Hot stuff.”

Gumpetungt

Slovakiet stillede i 2016 med Jurai Schweigert & the Groove Time, der gjorde det i ikke helt uinteressant jump-agtig blues med melodisk, prominent mundharpe i lydbilledet.

Slovak Blues Project

Slovak Blues Project

I år hedder Slovakiets bidrag Slovak Blues Project, der stikker snuden frem med det rock-prægede nummer ”Going down south”, som har fremtrædende, tung bas, og som netop virker tungt, eller rettere gumpetungt.

Det bliver interessant at høre, om de gode slovakker får mere luft under vingerne i Horsens, end de har her.

Luft under vingerne var der i hvert fald hos franske Gas Blues Band sidste år, der gav den gas med et velspillet nummer, ”Habanero boogie”, på EBC 2016-præsentations-cd’en. Desuden var bandet ikke noget helt dårligt bekendtskab på scenen.

Det tunge skyts

Gaelle Buswel

Gaelle Buswel

I år er det sangerinden og guitaristen Gaelle Buswel, der skal forsvare de hvide, røde og blå farver for den franske nation med nummeret ”25 hours.”

Gaelle Buswel har to fuldlængdeudgivelser bag sig, og et tredje album, New day’s waiting, udkommer den 31. marts i år.

På ”25 hours” er det tunge skyts taget frem, for der er (velfremført) rock-blues i æteren, men nok ikke mange vinderchancer at spore i denne musik.

Om der er andet og mere i Gabrielle Buswels toneunivers i levende live, vil vise sig den 7. april, hvor Gaelle Buswel og hendes medmusikere går på scenen i Forum Horsens.

Italienske hjemmebrændere

I 2016 var Italien repræsenteret af velspillende, akustisk orienterede Paul Venturi & the Junkers, der gjorde en udmærket figur.

Bayou Moonshiners

Bayou Moonshiners

I år er det duoen Bayou Moonshiners, der står på mål for støvlelandet.

Pianisten og sangeren Max Lazarin og sangerinden og perkussionisten Stephanie Ghizzoni gør det i akustiske, New Orleans-orienterede toner.

Det gør de på kompetent og ganske charmerende vis på ”live”-nummeret ”Big time woman”, men vinderpotentiale har de dog næppe.

Mere stil

Hvor engelske Red Butler ikke imponerede synderligt ved sidste års EBC, er der langt mere stil over nordirske Kaz Hawkins Band, som repræsenterer Storbritannien i år.

Kaz Hawkins Band

Kaz Hawkins Band

Sangerinden Kaz Hawkins, der er frontfigur i bandet, er af ”big blues mama-typen” med en kraftfuld stemme og gode musikere bag sig.

Her er der tale om soul-blues, og deres præsentations-nummer ”Belfast Town” er fra Kaz Hawkins Bands spritnye fuldlængdeudgivelse Feelin’ good.

Foruden dette album fik Kaz Hawkins Band i 2014 fuldlængdeudgivelsen Get ready på gaden.

Temmelig godt

For god ordens skyld skal Danmarks bidrag, nemlig The Cornfeds, også lige nævnes. Kvartetten vandt fuldt fortjent Danish Blues Challenge i efteråret 2016.

The Cornfeds

The Cornfeds

The Cornfeds bidrager til EBC 2017-cd’en med nummeret ”I wouldn’t last a day” fra deres fine debut-album fra sidste år, og dét står de sig temmelig godt ved.

Der er desuden flere andre af deltagerlandenes repræsentanter, der står sig temmelig godt ved det, de fremfører, men der er sandelig også svipsere.

Man kan dog alt i alt konstatere, at det musikalske kvalitetsniveau bredt set er lovende og en god kende højere end det, der hidtil er præsteret i EBC-forbindelse.

Der er således mange gode grunde til valfarte til EBC 2017 i Horsens den 6.–8. april.

Se de 21 konkurrencedeltageres spillerækkefølge og meget mere om EBC 2017 her.