Kærlig bluessommer i Randers

The Cinelli Brothers
Foto: Kurt Helge

Tekst: Jakob Wandam

Efter en forårssæson med koncerter med Bernard Allison, The Kokomo Kings, Vega Strauss Band og Mojo Hands kunne man måske tro, at foreningen Bluesnight Randers ville lægge an til en rolig sommer, inden efterårssæsonen går i gang.

Men i så fald tager man fejl, for den randrusianske bluesforening har lagt op til nogle sommermåneder med masser af levende bluesmusik, ikke mindst i form af arrangementet ”Summer of Blues and Love”, hvor hele fem bands spiller samme dag.

Også det meste af efterårets program er lagt. Ud over de nedenfor beskrevne blueskoncerter er der Gasolin’-tribute-koncert med coverbandet Fifi Dong den 29. december og en endnu ikke annonceret koncert den 1. december.

Særdeles festligt

Marcos Viana
Foto: Jakob Wandam

Inden da kan Bluesnight Randers dog byde velkommen tilbage til Blues Beatles. Det brasilianske orkester spillede første gang i Randers i 2018, hvor de gav to udsolgte koncerter. Bluesnews.dk fangede dem på Folkestedet i Aarhus samme år og kan bevidne, at Blues Beatles er et særdeles festligt live-band (læs anmeldelse her). Bandet har desuden optrådt på festivalerne Blues Heaven i Frederikshavn og Blues Paradise i Næstved samt på flere spillesteder rundt om i landet.

Som navnet indikerer, spiller Blues Beatles numre af Lennon/McCartney (og måske endda et Harrison- eller Starr-nummer) i bluesarrangementer. Det kan man høre på deres to studiealbum Blues Beatles (2017) og Let it blues (2020) samt koncertoptagelsen Live in Texas (2020).

Blues Beatles består af Marcos Viana (vokal), Shawn Kellerman (guitar), Flavio Naves (keyboards), Bruno Falco (bas) og Fred Barley (trommer) og suppleres med en endnu unavngiven saxofonist. Koncerten finder sted på Underværket tirsdag den 13. juni klokken 20.

Summer of Blues and Love

Lørdag den 26. august inviterer Bluesnight Randers og Underværket så til Summer of Blues and Love. Dette endagsarrangement samler fem orkestre fra forskellige lande. Fra Storbritannien kommer The Cinelli Brothers, Sverige byder ind med Lisa Lystam Family Band, og fra den hjemlige scene kommer The DownShifters, The Blues Overdrive og Nellie & Møller.

The Cinelli Brothers
Foto: Kurt Helge

The Cinelli Brothers spillede i Randers i 2022, og i den første weekend i juni repræsenterer de Storbritannien ved European Blues Challenge i Polen (læs her). Bandet består af de to brødre Marco (guitar og vokal) og Alessandro Cinelli (trommer) samt Tom Julian-Jones (mundharpe) og Stephen Giry (bas, guitar og vokal). De har udgivet tre album, hvoraf de seneste to, Villa Jukejoint (2021) og No country for bluesmen (2022), opnåede at blive nomineret til Blues Album of the Year ved UK Blues Awards. Siden 2020 er The Cinelli Brothers desuden hvert år blevet nomineret i kategorien Blues Band of the Year.

The Cinelli Brothers spiller egne numre kombineret med covers af for eksempel Fleetwood Mac, J.J. Cale og John Lee Hooker.

Svenskerne

Lisa Lystam
Foto: Frank Nielsen

Svenskerne i Lisa Lystam Family Band udgør et kendt og elsket navn på de danske bluesscener, også i Randers, hvor de for eksempel spillede på Underværket i 2021 (se billederne her). Det er en kvintet, som består af Lisa Lystam (vokal og mundharpe), Fredrik Karlsson og Matte Gustafsson (guitar), Patrick Thelin (trommer) og Johan Sund (bas).

Den danske forbindelse blev understreget med bandets første fuldlængde-udgivelse Give you everything (2016), der blev produceret i samarbejde med Søren Bøjgaard (Thorbjørn Risager & the Black Tornado, Pay Day) og bød på en duet med Thorbjørn Risager.

Siden har Lisa Lystam Family Band udsendt albummet III (2019), der endnu en gang præsenterede bandet blanding af blues og roots-rock med en knivspids soul.

På hjemmebane

Med The DownShifters præsenterer Bluesnight Randers et band på hjemmebane. Duoen består af Sune Bjerre og Kasper Bjerre, der begge har en fortid i det Danish Blues Challenge-vindende foretagende The Cornfeds. The Cornfeds udgav et enkelt, selvbetitlet album i 2016 (læs anmeldelse her), mens The DownShifters stadig har til gode at udsende indspillet musik.

The DownShifters
Foto: Sven Levandowsky

Til gengæld har The Downshifters spillet festivaljobs ved for eksempel 1000 Meter Blues i Viborg, Den Blå Festival i Aalborg og Køge Bluesfestival samt naturligvis spredte koncerter på forskellige spillesteder. Eksempelvis oplevede Bluesnews.dk The DownShifters på Rampelys i Silkeborg i 2021 (læs anmeldelse her).

De er muligvis kun to mand, men det forhindrer ikke The DownShifters i at betjene et virvar af instrumenter. Sune Bjerre høres på resonatorguitar, banjo, mundharpe og vokal, mens Kasper Bjerre håndterer bas, trommer, diverse andet slagtøj og vokal – samt, utvivlsomt, det løse! Det udmønter sig i akustisk præget delta og country blues, hill country blues og folk med mere.

Internationalt udsyn

The Blues Overdrive
Foto: Sven Levandowsky

The Blues Overdrive har hjemme i København, men har internationalt udsyn. De er således aktive i store dele af Europa, og The Blues Overdrive kan også bryste sig af hele to European Blues Awards, som de er blevet tildelt for deres album Clinch! (2015) og Overdrive live! (2017). Overdrive live! (læs anmeldelse her) er samtidig det seneste af i alt tre albumudgivelser fra bandets side.

Det er Martin Olsen (guitar og vokal), Andreas Andersen (guitar), Thor Boding (bas) og Louisian Boltner (trommer), der udgør The Blues Overdrive. De har tidligere arbejdet sammen med blandt andre Duke Robillard, som spiller på Clinch!, og Ian Siegal, som de har turneret sporadisk sammen med i de seneste år (se for eksempel her), men i Randers er det altså The Blues Overdrive i ren og ufortyndet form, man kan høre.

Det betyder vuggende grooves og dansable rytmer med nik til både Peter Thorup, J.J. Cale og West Coast blues med mere.

Lokal duo

Nellie & Møller
Foto: Frank Nielsen

Sidste navn på Summer of Blues and Love er den lokale duo Nellie & Møller. Duoen har tidligere spillet på Randers City Blues Festival (læs for eksempel her, her og her) samt blandt andet på Fredericia Bluesfestival og hos Aarhus Bluesforening. Desuden deltog Nellie & Møller i Danish Blues Challenge i Silkeborg i 2017 (læs her).

Duoen udgøres af Niels ”Nellie” Børsting Mikkelsen på guitar og vokal samt Lars Møller på trommer. De spiller egne numre og orienterer sig derudover mod delta bluesen og for eksempel Robert Johnson og Skip James.

Alt ændrede sig

Den første annoncerede koncert hos Bluesnight Randers i efterårsmånederne er med Ole Frimer Trio feat. Knud Møller. Som vi for nylig kunne fortæller her på Bluesnews.dk, er guitaristen Knud Møller trådt til ved en række koncerter med Ole Frimer. Koncerterne var oprindeligt planlagt som Frimer & Frost-optrædener, men alt ændrede sig, da Per Chr. Frost pludselig døde i marts måned.

Knud Møller
Foto: Frank Nielsen

I stedet tager Ole Frimer og hans faste rytmegruppe, Claus Daugaard (trommer) og Jesper Bylling (bas), altså på turné med Knud Møller, hvis generalieblad ikke står tilbage for Per Chr. Frosts. Bluesfans kender Knud Møller særdeles godt fra hans mangeårige og stadig meget aktive duo-samarbejde med den østrigsk bosiddende sanger og guitarist Hans Theessink. Før dette spillede de i trioen Theessink, Nalle & Møller, der turnerede Europa tyndt og udgav tre album, hvoraf de to høstede Danish Music Awards.

Endvidere spillede Knud Møller i mange år i Johnny Madsens band, lige som han har optrådt og indspillet med Peter Belli, Ester Brohus, Allan Olsen og mange andre. Knud Møller er også medlem af bandet Don & the Dreamers, og han har skrevet musik til diverse tv-udsendelser. Især Knud Møllers musik til Den sidste slæderejse tiltrak sig stor opmærksomhed.

En elegant tekniker

Ole Frimer Trio
Foto: Frank Nielsen

Ole Frimer er en institution på den danske bluesscene, hvor han siden 1980’erne har markeret sig som en elegant tekniker og stilist på guitaren. Han ledede oprindeligt sit Frimer Band og dannede siden Blue Junction sammen med blandt andre Uffe Steen. Samtidig spillede han sporadisk med Peter Thorup.

Frimer indledte en ny fase af karrieren med det dansksprogede album Blålys (2014), indspillet med hans nye Ole Frimer Band. Det blev fulgt op med faerd (læs anmeldelse her) i 2020, hvor der igen var fokus på Frimers intelligente sangskrivning.

Live spiller Ole Frimer gerne et miks af sine danske og engelsksprogede sange, ofte iblandet udvalgte covernumre. Ole Frimer Trio feat. Knud Møller spiller på Underværket fredag den 29. september.

Powertrio

Freak Flag

Fredag den 6. oktober får Bluesnight Randers besøg af Freak Flag. Bandet er en powertrio fra det sydøstlige England, der har som mission at genskabe lyden af Cream og Jimi Hendrix – det vil sige tung, psykedelisk bluesrock. Det bliver også til numre af andre navne fra perioden – og umiddelbart efter – som Jeff Beck, Peter Greens Fleetwood Mac, ZZ Top, The Doors og Thin Lizzy.

Freak Flag består af Neil Roberts på guitar og vokal, Jon Delipps på bas og vokal samt David Driver på trommer.

Koryfæ

Et af de største nulevende Chicago blues-koryfæer vender tilbage til Danmark, når John Primer & the Real Deal Blues Band spiller på Underværket fredag den 3. november. Guitaristen og sangeren John Primer har spillet bag de største legender som Muddy Waters og Willie Dixon, og så var han gennem en længere årrække medlem af Magic Slim & the Teardrops.

John Primer
Foto: Frank Nielsen

Det er netop tiden med Magic Slim, som John Primer hylder på sit nyeste album Teardrops for Magic Slim, en koncertoptagelse fra 2022 med andre tidligere medlemmer af den afdøde Magic Slims band. I Randers kommer John Primer dog med sit eget Real Deal Blues Band, som består af Steve Bell (mundharpe), Lenny Media (trommer) og Dave Forte (bas).

Skal man dømme efter John Primer & the Real Deal Blues Bands optræden på Blues Heaven i 2021 (læs her), kan man nok forvente Chicago blues, men ikke blot det. For John Primer kan være en funky fætter, som ikke er bange for at tage nogle gevaldige afstikkere fra den traditionelle blues.

Billetter til Bluesnight Randers’ koncerter kan erhverves i forsalg her. Læs mere om Bluesnight Randers, herunder medlemskab, på foreningens hjemmeside her.