Køge afholder bluesfestival i marts

Tekst: Jakob Wandam

Køge Blues Festival blev grundlagt i 2018, hvor Musikforeningen Bygningen havde stablet et program på benene, der bød på Ole Frimer Band, Big Creek Slim & Peter Nande, Grape og The Blues Overdrive (læs anmeldelse her).

I 2019 stod Reddie & Abel, The Kokomo Kings, Midnight Blues og Big O & the Blue Quarters på plakaten, og i februar 2020 kunne man høre David Kampmann Trio, Autoblues, Mukherjee Blues og Sahra da Silva Blues Quartet (læs anmeldelse her).

Det gik så godt, at endnu en udgave af festivalen blev annonceret til november 2020. Hans Knudsen & Ronni Boysen, Beggars Blue og Skar’s Blues Band skulle have spillet, men ”Køge Blues Festival 2020/2” måtte aflyses på grund af coronapandemien.

Det har heldigvis ikke forhindret Musikforeningen Bygningen i at se fremad, og nu har de bekendtgjort, at Køge Blues Festival 2021 finder sted i Teaterbygningen lørdag den 13. marts klokken 12-18.

Fynsk duo

Klaus “Baba” Jensen og Maja Kvist
Foto: Peter Widmer

Første navn på festivalplakaten er den fynske duo Maja & Klaus. Klaus er guitaristen og sangeren Klaus ”Baba” Jensen, som har mange års erfaring på danske bluesscene som solist og fra bands som Baba & the Electric Swing og Mad Dog Baba and the Tonebones.

I de seneste år har Klaus B. Jensen også optrådt sammen med partneren, sangerinden Maja Kvist. Blandt andet kunne parret tidligere i år opleves ved den anden Blues i Bakkerne-festival i Magtenbølle (læs anmeldelse her).

Maja & Klaus spiller akustisk blues med afstikkere til folk, jazz og vaudeville m.m. En cd med duoen er under forberedelse.

Chicago blues

Harpin’ Wolf & the Black Sheep
Foto: Frank Nielsen

Harpin’ Wolf & the Black Sheep har også base i det fynske, mens deres musikalske udgangspunkt er Chicago blues. Bandet ledes af Claus Trohl alias Harpin’ Wolf, som synger og spiller mundharpe. Han får følge af Niels ”NP” Pedersen på guitar, Claus ”SloMo” Mortensen på bas og Michael ”LeftFoot” Larsen på trommer.

Det første ”rigtige” album med Harpin’ Wolf & the Black Sheep udkom i 2018 med titlen Workin’ man (læs anmeldelse her) – en visitkort-cd havde dog været udsendt i 2015.

Claus “Harpin’ Wolf” Trohl
Foto: Frank Nielsen

Ud over Chicagos mundharpelegender som Little Walter er Harpin’ Wolf & the Black Sheep inspireret af West Coast blues og nyere mundharpe-ledede orkestre som The Fabulous Thunderbirds, og de kan også finde på at snige British blues boom-bands som Fleetwood Mac og The Rolling Stones ind i sætlisten.

Koncerten på Køge Blues Festival 2021 bliver Harpin’ Wolf & the Black Sheeps første optræden på Sjælland. De har dog masser af spilleerfaring fra Fyn og Jylland, hvor de blandt andet spillede på festivalen Øluniverset i Vejle i 2018 (læs anmeldelse her).

Flittigt turnerende

H.P. Lange
Foto: Jakob Wandam

Vinderne af dette års Danish Music Award for Årets Bluesudgivelse, H.P. Lange Big Gumbo, er tredje navn på Køge Blues Festival 2021-programmet.

H.P. Lange kræver næppe den store introduktion, for han er uhyre flittigt turnerende og har været en markant del af den danske bluesscene i mere end tredive år, hvilket han markerede i 2018 med opsamlingsalbummet Trackin’ my blues (læs anmeldelse her).

Dave Stevens
Foto: Jakob Wandam

Siden har han udsendt endnu et album, I feel fine, nu med sit nye bandprojekt H.P. Lange Big Gumbo (læs anmeldelse her).

Det nye navn signalerer en musikalsk retning, hvor H.P. Lange blander sin trofaste akustiske delta blues – inspireret af navne som Son House, Charley Patton og Robert Johnson – med oldtime, cajun-musik og gospel m.m. Hermed skaber han og bandet et egenartet bluesudtryk, som altså indbragte dem en DMA i august.

Ud over kapelmesteren, som optræder på guitar, banjo og vokal, finder man i H.P. Lange Big Gumbo violinisten og banjospilleren Niels Bonefaas, trommeslageren Jens Kristian Dam og kontrabassisten Dave Stevens.

Powertrio

Jake Green Band
Foto: Jakob Wandam

Dagen afsluttes med Jake Green Band, der har Danny Linde med som gæst. Guitaristen, sangeren og sangskriveren Jake Green blev kåret som Årets Danske Bluesnavn af Copenhagen Blues Festival i 2017. Han har fire albumudgivelser bag sig, de tre sammen med powertrioen Jake Green Band, der i dag består af Green, Hans Rosenberg på trommer og Jens Simonsen på bas.

Den seneste udgivelse fra Jake Green Bands side var live-albummet Seven years after, der udkom sidst i 2019 (læs anmeldelse her). Det var endnu et udstillingsvindue for Greens Jimi Hendrix-inspirerede guitarudladninger og hans ærefrygtindgydende bluesrock-stemme.

Jake Green
Foto: Jakob Wandam

Jake Green Band har nok gjort sig særlig bemærket på den københavnske bluesscene, hvor de især har spillet mange jobs på Mojo Blues Bar (læs for eksempel her). Men de har også blandt andet optrådt på Randers City Blues Festival (læs her), Jam Days i Odense (læs her) og Fredericia Blues Festival (læs her).

Danny Linde kendes bedst som den guitarspillende halvdel af popduoen Zididada, som især i årene omkring årtusindskiftet havde adskillige hitlisteplaceringer. Linde forlod dog Zididada i 2013 og har siden af og til stukket snuden frem på den bluesscene, som oprindelig var hans arbejdsplads. Blandt andet har han spillet flere koncerter sammen med Jake Green og Hans Rosenberg.

Billetter

Billetter til Køge Blues Festival 2010 kan erhverves her. Entréprisen er på kr. 295 eller kr. 270 for medlemmer af Musikforeningen Bygningen. Priserne er inklusive gebyr.

Der vil være mulighed for at tilkøbe tre håndmadder og en øl for samlet kr. 100.

Festivalen finder som sagt sted lørdag den 13. marts i Teaterbygningen, Bag Haverne 1 i Køge. Musikken spiller fra klokken 12 til cirka klokken 18, og dørene bliver åbnet klokken 11.30.