Anmeldelse: Reddie & Abel: Rough and tumble – live (Reddie & Abel)

Af Jakob Wandam

Reddie & Abel er en trio fra København, som består af Jesper Bruun på vokal, Esben Rasmusen på bas og Jacob Hviid Birkelund på guitar og vokal. De beskriver selv deres musik som en blanding af blues, country og folk noir, udsprunget af ”the American Deep South”.

Gruppen spiller egne numre, og Rough and tumble – live er deres første album. Optagelserne stammer fra en koncert på Zeppelin Rock Bar i november 2018. Ud over de tre faste medlemmer er der optrædener af Søren Krøigaard på mundharpe og Søren Larsen på percussion.

Jesper Bruun er i besiddelsen af en gruset stemme, der leder tankerne hen på Tom Waits, som også godt kunne være en af de musikalske inspirationskilder. Vi befinder os mestendels i et noir-univers, hvis værthuse kort før lukketid kunne være befolket af Nick Cave og Johnny Cash, med mørk country, murder ballads og naturligvis delta blues – serveret med et uhøjtideligt glimt i øjet.

Som sådan kan Reddie & Abel godt minde om Strangers on a Train (læs her) eller måske en tidlig udgave af One-Eyed Mule.

Instrumenteringen er skrabet på Rough and tumble – live, hvilket forstærker indtrykket af dyster hudløshed. Jacob Birkelunds guitarakkompagnement er enkelt med en bidende, metallisk tone, som især fungerer fint på bluesnumrene, særligt ”Red or blue” og ”Misbehaved”.

På ”Two miles to church” og “The bullet and the bottle” understøttes bluesstemningen endvidere særdeles effektivt af Søren Krøigaards industrielt-lydende mundharpespil.

Rough and tumble – live er temmelig rå live-optagelser, og selv om det upolerede er en vigtig del af Reddie & Abels musikalske identitet, kunne det være interessant at se, hvad de kunne udrette med et mere gennemproduceret produkt. Albummets formål har formodentlig været at indfange trioens live-energi – og give dem et visitkort – og al respekt for dét. Men det virker også lidt privat og ufærdigt.

Reddie & Abels sangskrivning viser, at de befinder sig godt på americanaens skyggeside. Den skal de bare blive ved med at udforske, og også gerne holde fast i det minimalistiske; så lytter vi gerne med – ikke mindst hvis de går i studiet med en god producer.

Rough and tumble – live udkommer i dag, lørdag den 1. februar. Der er release-koncert på Lygten Station i København klokken 19.