Boganmeldelse: Eric Clapton – live history (C. Larsen & Sons Book Publishing Company)

Af Jakob Wandam

Christian Larsen voksede op i Aarhus med Shades of Blue-koncerter og John Mayall-plader og blev uhelbredeligt smittet med the blues i almindelighed og Eric Clapton i særdeleshed. Efter en Clapton-koncert i Royal Albert Hall i London i 2015, hvor guitaristen gav indtryk af at ville trække sig helt tilbage fra live-optrædener (det blev ikke tilfældet – Clapton har for eksempel koncerter i København planlagt til næste sommer), besluttede Christian Larsen at sælge sit kaffe-importfirma og dedikere sig til at skabe den fotobog, som han mente, at Eric Clapton fortjente.

Projektet har strakt sig over fem år, som ikke mindst er gået med detektivarbejde for at finde frem til fotografier, der ikke bare var de samme billedarkiv-produkter, som man ser på nettet og i mange andre bogudgivelser. Her har Christian Larsen især fået hjælp fra Michael Chaiken, kurator ved The Bob Dylan Archive i Tulsa, og Clapton-oraklet Marc Roberty. I alt har Christian Larsen gennemset omkring 35.000 fotografier af Eric Clapton.

Arbejdet er nu resulteret i dette pragtværk af en udgivelse. Eric Clapton – live history er et luksuriøst billedværk på 360 sider med 275 fotos – hovedsageligt koncertfotografier – af mere end 50 fotografer og fra hele Claptons karriere. 85-90 procent af billederne har ikke tidligere været offentliggjort, og for Clapton-fans er der tale om en regulær guldgrube.

Bogen er trykt i blot 2500 eksemplarer, og med en pris på mellem 159 og 650 € (se mere nedenfor) er den da også lidt af et feinschmecker-produkt. Men hvad får man så for sine surt sammensparede euro?

Et ualmindelig smukt bogværk

For det første får man et ualmindelig smukt bogværk, lækkert håndindbundet og i et tiltalende coffee table-format på 33 x 36 x 5 cm (og da bogen vejer 3,7 kg, bliver den nok liggende på kaffebordet!). For det andet tilbydes man en nostalgisk rejse gennem rock- og blueshistorien fra 1964 til 2019.

Det er blandt de allertidligste fotos, at de største fund er gjort. Fotografen Clay Perry tilvejebragte projektet 104 billeder fra 1964, hvoraf de 19 har fundet vej til bogen. Rejsen begynder således med et enestående farve-portrætfoto af en 19-årig Clapton, der stirrer direkte tilbage på beskueren med et viljefast blik. Men man ser også Eric Clapton og de øvrige Yardbirds-knægte i mere naturlige og afslappede situationer såvel som på scenen med koncentrerede miner.

Bogen er kronologisk ordnet og skildrer Eric Clapton med de forskellige bandkonstellationer, der tegnede den tidlige karriere – ud over The Yardbirds er det John Mayall’s Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Delaney & Bonnie & Friends og Derek and the Dominos. Siden kommer Claptons mange år som solist, hvor man naturligvis også får hilst på mange af de musikere, der er gået igennem hans band gennem årene.

Andre stjerner

Endelig ser man Eric Clapton på scenen med mange andre stjerner. Clapton er sjældent gået af vejen for en god jam, lige som han ofte har brugt sin stjernestatus til at sætte spot på andre kunstnere, som fortjente større bevågenhed.

Således dokumenterer Eric Clapton – live history for eksempel en jam mellem Cream og Paul Butterfield i The Fillmore i 1967 og den ene af Duane Allmans to eneste live-optrædener med Derek and the Dominos i 1970. Man ser Clapton spille med sine blueshelte som Freddie King, Muddy Waters og B.B. King og det imponerende bluesband, han samlede i Royal Albert Hall i 1991 med Albert Collins, Johnnie Johnson, Buddy Guy, Robert Cray, Jimmie Vaughan og Jerry Portnoy.

Blandt de andre superstjerner, som dukker op, er Carlos Santana, The Rolling Stones og Billy Preston, Jeff Beck og Jimmy Page, Roger Waters, Mark Knopfler og Phil Collins, George Harrison, Bob Dylan, Steve Winwood, Sheryl Crow og Gary Clark, Jr. Og hertil kommer den perlerække af musikere, som Clapton kunne præsentere ved sine fire første Crossroads Guitar Festivals.

Endvidere har Christian Larsen bestræbt sig på at få billeder af Eric Clapton med så mange forskellige guitarer som muligt. Guitar-aficionados vil derfor også finde god grund til at bladre i Eric Clapton – live history, og de får god hjælp af et guitar-indeks bagest i bogen.

Adgang til kunstnerne

Som Christian Larsen selv gør opmærksom på i sin introduktion, er bogen et vidnesbyrd om en tid, hvor koncertfotografer havde en helt anden adgang til kunstnerne og til scenen, end man ser i dag. Ved større koncertbegivenheder er normen nu, at fotograferne allernådigst tillades at stå i fotograven under koncertens første to-tre numre, hvor de så alle sammen kan tage de samme billeder.

Eric Clapton – live history bevidner en hedengangen periode, hvor rockfotografen havde nærmest ubegrænset adgang og derfor langt bedre mulighed for at fange de magiske og historiske øjeblikke og stemninger. Det er således ikke photoshoppede modelbilleder, man får præsenteret i bogen, men live-momenter med en energi og et nærvær, så det næsten er som at være der selv.

Nogle læsere vil nok også opleve, at de har været der selv, for der indgår adskillige fotografier, som er taget på dansk grund. Creams koncerter i Falkoner Teatret i København 1967 er de tidligste, efterfulgt af fotos fra Blind Faith-koncerten i 1969 i KB Hallen, hvortil Eric Clapton vendte tilbage som solist i 1974.

I 1977 blev Clapton knipset både ved koncerten i Falkoner Teatret og dagen efter på Hovedbanegården. Vi ser ham i Brøndby Hallen og i Aarhus i 1980, på Roskilde Festival i 1986, i Forum i København i 1995 og endelig på Smukfest i Skanderborg 2008.

Et sjældent indblik

Denne anmelder har læst stort set alt, hvad der er udgivet af bøger om Eric Clapton. Som det billedværk, det er, bidrager Eric Clapton – live history ikke med ny viden, men den giver dog et sjældent indblik især i den purunge Claptons verden.

Når Bluesnews.dk ikke tøver med at give bogen sin varmeste anbefaling, er det dog primært, fordi den på helt opslugende vis tillader læseren at opleve eller genopleve Clapton som live-kunstner. Det er imponerende for en udgivelse uden lyd og lader sig alene gøre, fordi fotografierne er gengivet i et format og en kvalitet, der yder dem retfærdighed.

Bogelskere vil heller ikke kunne undgå at nyde det prægtige stykke håndværk, som bogen udgør. Det er ganske enkelt en blændende smuk udgivelse – og et must for Clapton-kendere!

Tre købsmuligheder

Eric Clapton – live history forhandles udelukkende via hjemmesiden her. Der er tre forskellige købsmuligheder. Køber man ”blot” bogen, slipper man med 159 € + forsendelse. For 340 € får man en ”Jorneyman Edition”, der ud over bogen indeholder et 35 x 29 cm foto af Clapton i 1974 eller 1992 samt en dobbelt vinylplade, der enten er Just one night, Derek and the Dominos’ In concert eller EC was here + The Rainbow concert.

“The Fool Edition”

Endelig kan man for 650 € erhverve sig ”The Fool Edition”, der er håndindbundet i cognaclæder med Eric Claptons legendariske ”The Fool”-guitar som omslagsmotiv. Desuden medfølger et dobbelt-vinylalbum med Live Cream + Live Cream vol. II.

Alle udgaver indeholder et forord af Eric Claptons sparringspartner i Derek and the Dominos, Bobby Whitlock, samt forbindende tekster af bogens redaktør Christian Larsen, Marc Roberty og Michael Chaiken. Og uanset hvilken version man måtte vælge, doneres 46,1 % af overskuddet til velgørenhed. (Hvorfor 46,1 %? Fordi Claptons første post-Dominos-album hed 461 Ocean Boulevard!).