De første navne er klar til Blues Heaven 2023

Tekst: Jakob Wandam

Knapt har dønningerne lagt sig fra dette års Blues Heaven (læs anmeldelse her), før Peter Astrup Blues Productions nu melder de første navne ud til næste års festival. Blues Heaven er landets største bluesfestival og trækker hvert år publikum fra alle dele af verden til Arena Nord i Frederikshavn, hvor festivalen finder sted den anden weekend i november.

Næste år vil det sige den 10.-11. november, og allerede nu er det muligt at købe billetter til Blues Heaven 2023. Faktisk er der penge at spare, hvis man er hurtigt ude, for festivalbilletterne sælges med ”early bird”-rabat frem til den 31. december 2022 (se mere her).

Guitarvirtuos

Tommy Emmanuel
Foto: Frank Nielsen

Og som nævnt indledningsvis kan vi allerede nu løfte sløret for tre af de optrædende på Blues Heaven 2023. Den første er den australske guitarvirtuos Tommy Emmanuel. Denne står for et musikalsk udtryk, hvor blues blot er en af bestanddelene. Tommy Emmanuels største inspirationskilde er den amerikanske country-picker Chet Atkins, som var en legende i Nashvilles musikmiljø, men som herhjemme måske er bedst kendt for sit samarbejde med Mark Knopfler.

Tommy Emmanuel har taget Atkins’ fingerspilsguitar og udviklet en stil, der har gjort ham til en af verdens mest anerkendte akustiske guitarister, og han har høstet store roser fra blandt andre Atkins, Knopfler og Eric Clapton. Emmanuel har turneret med kunstnere som Tina Turner og John Farnham, og så han har udsendt en lang række plader i eget navn. Det første af hans foreløbig 27 studiealbum var From out of nowhere, der udkom i 1979.

Tommy Emmanuel
Foto: Frank Nielsen

Hans seneste udgivelser er en række på indtil videre tre ep’er, som han kalder Accomplice series, hvor han spiller sammen med andre guitar-navnkundigheder som Mike Dawes, Richard Smith (der også varmede op for Tommy Emmanuel ved hans 2018-koncert i DR Koncerthuset; læs her) og duoen Rob Ickes & Trey Hensley.

Ep’erne lægger sig i forlængelse af duet-albummet Accomplice one (2018), der tilbragte adskillige måneder på Roots Music Reports Blues Album Chart på trods af, at det primært var en country-plade. Og det siger noget om Tommy Emmanuels brede appel på tværs af genreskel. Hans koncerter i Danmark har da også hidtil været udsolgte, så der skal nok strømme folk til, når Tommy Emmanuel spiller sin eneste skandinaviske koncert i 2023 på Blues Heaven.

Blues Music Awards

Tommy Castro

Emmanuels navnebror Tommy Castro har også meldt sin ankomst til Blues Heaven. Tommy Castro & the Painkillers skulle have spillet på festivalen i 2020, men coronanedlukningen umuliggjorde dét års Blues Heaven. Siden har Tommy Castro udgivet albummet A bluesman came to town (2021), og efterfølgende høstede han hele tre Blues Music Awards (Album of the Year, Band of the Year og B.B. King Entertainer of the Year). Dem kunne han så stille på kaminhylden ved siden af de seks, han allerede havde modtaget, siden han første gang blev nomineret i 2006.

Tommy Castro & the Painkillers består i dag af Tommy Castro (vokal og guitar), Randy McDonald (bas), Bowen Brown (trommer) og Michael Emerson (keyboards). Priserne vidner om et energisk og efterspurgt band, og Tommy Castro har spillet tusindvis af koncerter og indspillet på hæderkronede pladeselskaber som Blind Pig, Delta Groove og Alligator Records.

Tommy Castro

Han debuterede i 1994 med No foolin’ efter at være blevet inspireret af 1960’ernes blueshelte som Elvin Bishop, Taj Mahal og Mike Bloomfield og have oplevet folk som John Lee Hooker, Albert King og Buddy Guy på den lokale bluesbar i San Jose, Californien, hvor Tommy Castro voksede op.

Samtidig hørte han soul og funk fra eksempelvis Ike & Tina Turner og Tower of Power og rock fra blandt andre The J. Geils Band, og alt sammen var med til at skabe Tommy Castros blanding af urban blues, classic rock og southern soul. Han har udsendt knapt tyve album og desuden indspillet med blandt andre Elvin Bishop, Joe Louis Walker, Mighty Mike Schermer, Mitch Woods, Nancy Wright og Mike Zito.

Soul blues

Zac Harmon
Foto: Frank Nielsen

Zac Harmon fra Jackson, Mississippi spillede på Blues Heaven i 2017 (læs her) og vender nu tilbage i 2023. Også han er nyslået Blues Music Award-vinder, idet hans Long as I got my guitar (2021) i maj blev kåret til Soul Blues Album of the Year. Det var Harmons anden Blues Music Award; albummet The blues according to Zacariah indbragte ham Best New Artist Debut-prisen i 2006.

Soul blues er ikke den eneste form, Zac Harmon mestrer, for hans blues inkorporerer ligeledes rock, reggae og funk. Det kan man høre på hans i alt otte albumudgivelser, og Zac Harmon har endvidere fungeret som sangskriver for soulsangere som The O’Jays, Karyn White, Alexander O’Neal, Freddie Jackson og Evelyn ”Champagne” King. Han var også med til at skrive den Blues Music Award-nominerede sang ”Thank you for giving me the blues” til Grady Champion.

Zac Harmon forventes at stille med et band, der består af Robert Sullivan alias Texas Slim (guitar), Carey Lacy (keyboards), Chris Jones (bas) og Jamil Byron (trommer) samt kapelmesteren selv på guitar og vokal.

Blæsertrioen

Ud over Tommy Emmanuel, Tommy Castro og Zac Harmon vil man traditionen tro kunne høre blæsertrioen The Bender Brass, som består af Jimmy Carpenter (tenorsaxofon), Doug Woolverton (trompet) og Mark Earley (barytonsaxofon). De vil blive stillet til rådighed for alle optrædende, der måtte ønske det, og erfaringer fra tidligere års festivaler – The Bender Brass har været med på Blues Heaven siden 2019 – har vist, at de bidrager med noget helt særligt.

The Bender Brass
Foto: Frank Nielsen

Alle tre har massevis af spilleerfaring fra jobs og turneer med nogle af bluesens største navne. The Bender Brass ledes af Jimmy Carpenter, som også har udgivet flere soloalbum. Det seneste, The Louisiana record, udkom tidligere i år på Mike Zitos pladeselskab Gulf Coast Records og var co-produceret af Zito selv.

Endelig vil den amerikanske promotor, festivalarrangør og tidligere Blues Foundation-formand Paul Benjamin for femte gang agere konferencier for bluesfestivalen i Frederikshavn.