Gary Clark, Jr. til Amager Bio

Gary Clark, Jr.

Tekst: Jakob Wandam

Det er et af de helt store og stadig fremadstormende navne på den internationale guitarist-stjernehimmel, der kan opleves på dansk grund, når amerikanske Gary Clark, Jr. tjekker ind i Amager Bio den 10. juni 2022.

Sangeren, guitaristen og sangskriveren Gary Lee Clark, Jr. blev født i 1984 i Austin, Texas, hvor han begyndte at spille guitar som 12-årig. Han begyndte snart at spille små klubkoncerter og blev opdaget af Clifford Antone, ejeren af Austins legendariske blues-spillested Antone’s.

Antone satte Gary Clark, Jr. i forbindelse med etablerede bluesnavne som Jimmie Vaughan, og Clark blev hurtigt en stjerne i lokalområdet. I 2001 erklærede Austins borgmester den 3. maj for ”Gary Clark, Jr. Day”. Guitaristen var da blot 17 år gammel!

Crossroads Guitar Festival

Gary Clark, Jr. mellem Jimmie Vaughan og Eric Clapton
Foto: JazzyJoeyD

En lille håndfuld selvudgivne cd’er fulgte, alt imens Gary Clark, Jr. vandt lokale priser og turnerede med for eksempel Jimmie Vaughan, Pinetop Perkins og Doyle Bramhall II. I 2010 blev Gary Clark, Jr. inviteret til at deltage i Eric Claptons Crossroads Guitar Festival. Det førte til en pladekontrakt med Warner Bros. og til turnéer i Sydamerika og Europa som opvarmning for Clapton.

Gary Clark, Jr.’s debut på Warner Bros. blev The bright lights EP (2011). Den blev fulgt op året efter med albummet Blak and blu, som indbragte ham to Grammy-nomineringer. Sangen ”Please come home” vandt prisen for ”Best Traditional R&B Performance”.

Albummet blev også nomineret til en Blues Music Award i kategorien ”Contemporary Blues Album”, og Gary Clark, Jr. selv som ”Contemporary Blues Male Artist” i 2013. Han vandt ikke, men løb til gengæld med samme pris i både 2014 og 2015. I alt har Gary Clark, Jr. været nomineret til seks Blues Music Awards.

Næste studiealbum fra Gary Clark, Jr.’s side var The story of Sonny Boy Slim (2015). I 2019 kom det meget roste This land, der nettede Gary Clark, Jr. hele tre Grammy-priser.

Forrygende live-performer

Gary Clark, Jr.
Foto: Jørund F. Pedersen

Gary Clark, Jr. er kendt som en flittig og forrygende live-performer, og han har også udgivet to fremragende live-plader. Dobbeltalbummet Live udkom i 2014, og Live, North America 2016 blev udsendt i 2017.

Gary Clark, Jr. er en samfundsbevidst sangskriver uden berøringsangst over for tunge sociale og politiske emner. Han tager udgangspunkt i bluesmusikken, men fusionerer den gerne med soul, rock og sågar hiphop. Hans alsidighed er også afspejlet i de mange forskellige musikere, han har indspillet sammen med. Gary Clark, Jr. kan høres på plader med Omar Dykes, Buddy Guy, Booker T., Eric Gales og Chuck Berry, men også neo-soul- og hiphop-kunstnere som Tech N9ne, Alicia Keys, Childish Gambino, Talib Kweli og The-Dream.

Læg hertil sessions for The Foo Fighters, Sheryl Crow og Tom Morello og opvarmningsjobs for The Rolling Stones. Så får man fornemmelsen for både Gary Clark, Jr.’s vidtfavnende appel, genremæssige åbenhed og respekt blandt kollegerne (du kan høre en række af Gary Clark, Jr.’s indspilninger med andre kunstnere på Spotify-playlisten nedenfor).

Gary Clark, Jr. spiller i Amager Bio i København fredag den 10. juni 2022 klokken 21. Billetter kan købes her.