Koncertanmeldelse: Esben Just Trio, Funke, København

Esben Just Trio (Esben Just, Morten Ankarfeldt, Niclas Bardeleben)

Tekst og foto: Jakob Wandam

I denne uge indleder SP Just Frost deres forårsturné (læs her), men lørdag den 26. marts var det en anden trio, der skulle stå sin prøve på musikcaféen Funke på Sankt Hans Torv i København.

Her havde pianisten og sangeren Esben Just nemlig for første gang allieret sig med bassisten Morten Ankarfeldt og trommeslageren Niclas Bardeleben.

Morten Ankarfeldt

Det er gode folk, så det skulle Bluesnews.dk naturligvis se. Den konservatorieuddannede Morten Ankarfeldt er nok mest kendt i jazzkredse, hvor han for eksempel har kunnet høres sammen med Mads Mathias og Pernille Bévort og i sit eget projekt Morten Ankarfeldt Lazy Travelers. Men Morten Ankarfeldt har også optrådt med blandt andre Las Palmeras, Alain Apaloo, Peter Nande og James Harman og er et kendt ansigt på Mojo Blues Bars scene.

Niclas Bardeleben trådte sine barnesko i Tivoli-Garden og satte sig bag trommesættet fra 15-årsalderen. Som voksen fuldtidsmusiker tiltrak han sig hurtigt opmærksomhed som et ekstraordinært talent.

Niclas Bardeleben

Niclas Bardeleben har været hustrommeslager på Jazzhus Montmartre og medlem af Niels Lan Doky Trio, men blandt bluespublikummer kendes han bedst for sin markante rolle på den danske scene for New Orleans-musik. Niclas Bardeleben har blandt andre spillet med Chris Copen og Hans Knudsen, og sammen med Johan Bylling Lang har han udgivet to album under navnet Bylling-Bardeleben Project. I 2019 udkom hans første soloalbum, den fremragende N.O. in my heart, Cph in my blood (læs anmeldelse her).

Pragtfuld energi

Esben Just

Der var altså grund til at glæde sig til at se denne inkarnation af Esben Just Trio, og man blev ikke skuffet, for sikke en pragtfuld energi, der strålede ud fra dette herlige band! Esben Just styrede slagets gang, konstant badet i rødt scenelys, og han virkede topmotiveret med massevis af særdeles veloplagte klaversoloer. Men trioformatet levnede også rigelig plads til, at man virkelig kunne nyde hans to medmusikanters kunnen.

Niclas Bardeleben

Esben Just er en af de førende eksponenter for New Orleans-musikken i Danmark og boltrer sig i krydsfeltet mellem blues, jazz, funk og rock & roll. I den jazzede ende af spektret fik vi Skipper Just Frost-nummeret ”Indians” og en overraskende ”Petite fleur”, hvor man i sandhed kunne værdsætte det opmærksomme sammenspil mellem Just, Ankarfeldt og Bardeleben.

Esben Just begyndte minimalistisk, og langsomt blev der bygget mere og mere på, efterhånden som han improviserede over Sidney Bechets tema, og Niclas Bardelebens trommespil blev udbygget fra en start med sagte kantslag.

Esben Just

Dén havde Bluesnews.dk’s udsendte ikke hørt Esben Just spille før. Andre numre var standarder fra Justs repertoire: Hans egen ”Come with me” var et stærkt indledningsnummer – hvor publikum allerede var klar til at klappe i takt – og fra den store Just-sangbog fik vi også ”Peace in the valley” og de dansksprogede ”Frygten i dit hjerte” – som Esben Just præsenterede som ”en fædrelandssang med cubansk rytme” – ”Sådan ligger landet” og en overlegent leveret ”Venter i et kryds”.

Her tordnede Esben Just snart op og ned ad klaviaturet, snart klimprede han sagte, ledsaget af blød bas og glidende whiskers-spil.

Klaver-ekvilibrisme

Morten Ankarfeldt

SP Just Frosts uptempo-shuffle ”Let me love you” var et andet nummer, hvor Esben Justs klaver-ekvilibrisme blev demonstreret, og på rock & roll-tornadoen ”Whole lotta shakin’ goin’ on” kom hele arsenalet i brug med Just oprejst ved klaveret og højre fod på tangenterne.

En lige så veloplagt Morten Ankarfeldt spillede skiftevis kontra- og elbas. Sidstnævnte kom især til sin ret på de mere funky numre, og der var fede, sumpede baslinjer på for eksempel ”Iko iko”. Det fungerede umanerlig godt i kontrast til det tørre second line-beat, der er et af Niclas Bardelebens trumfkort, som få kan matche. Bardelebens højspændte trommehvirvler og små krøller med koklokke, kantslag og blød gulvtam m.m. er simpelthen en fornøjelse at overvære, og altid følger han sine medspillere opmærksomt og med en smittende positiv energi.

Esben Just og Morten Ankarfeldt

I det hele taget var der masser af skarp interaktion og åbenlys spilleglæde at se, og Morten Ankarfeldts mange store smil kunne have lyst hele Sankt Hans Torv op på en vinteraften. ”Det kunne vi da godt gøre igen en anden gang,” bemærkede Esben Just efter en fin, swingende bluesy version af Dissing & Andersens farvelvise ”Go’ nu nat”, og herfra skal i hvert fald lyde et rungende ”Ja tak!”