Nekrolog: L.P. Simonsen

Af Peter Widmer

Bluesguitaristen, sangeren og sangskriveren L.P. Simonsen forlod denne verden den 21. februar 2019 efter længere tids sygdom præget af kræft og prostataproblemer.

L.P. Simonsen blev adskillige gange blevet betegnet som en levende legende, men nogen stjerne blev han aldrig, for han var ikke den, der gjorde reklame for sig selv på nogen måde.

Imidlertid nød han stor respekt i blueskredse, men selv i blues-cirkler var der mange, der ikke kendte L. P. Simonsen, måske fordi han var beskedenheden selv

L.P. Simonsen var anerkendt for sit intense, teknisk velfunderede guitarspil og trakterede både elguitar og akustisk guitar med indlevelse, tæft og snilde.

Vokal

L.P. Simonsens musikalske fundament var Chicago blues, men han var også stærkt inspireret af guitarister som Albert King, Albert Collins og Jimi Hendrix.

Endvidere var L.P. Simonsen også velfunderet inden for delta blues.

L.P. Simonsen var desuden i besiddelse af en yderst kongenial blues-vokal, hvormed han i kombination med sit plekterløse guitarspil var i stand til at formidle bluesmusikkens sjæl, og dét med original feeling.

L.P. Simonsen kunne opleves både med band og solo og rundede for eksempel Mojo Blues Bar i København flere gange, både alene og med andre musikere på scenen.

De musikere, L.P. Simonsen omgav sig med, var i øvrigt ikke hvem som helst og viser, hvilket format L.P. Simonsen havde. For eksempel kan nævnes tangentfolk som Kjeld Lauritsen, Dan Hemmer og Palle Hjorth samt blæserfolk som Niels Mathiasen, Anders Gaardmand og Bob Rockwell.

Bluesmand

I forbindelse med en relativt nylig fundraiser til fordel for en alvorligt syg L.P. Simonsen skrev bluesmusikeren Kenn Lending på Facebook:

”LP er en af de ganske få danskere man kan kalde en ægte bluesmand! Han har levet for, med og af “The Blues”, med al hvad det indebære af fattigdom, smerte og skuffelser, hele hans liv!”

Dette opsummerer fint, hvordan L.P. Simonsens liv formede sig, og det var almindeligt kendt, at L.P. Simonsen oplevede mange nedture tilværelsen igennem. Depression og misbrug af diverse substanser var ham ikke fremmed, men i de sidste mange år af sit liv var han dog clean.

L.P. Simonsens tilværelse rummede mange lyspunkter, blandt andet i form af den støtte, mange musikerkollegaer gav ham både på og uden for diverse musikscener.

Tilmed oplevede L.P. Simonsen mange stjernestunder, som når bluesmusikken slog gnister, idet han krængede sin blues-sjæl ud såvel vokalt som instrumentalt.

Jyde

L.P. Simonsen, hvis fulde navn var Lars Peter Simonsen, men som til daglig kun blev kaldt L.P., var jyde med rødder på den jyske vestkyst.

Senere rundede han Silkeborg, men slog sig mere permanent ned i Aarhus, hvor han boede i flere år for til sidst at flytte til København.

I Aarhus var han en del af det frodige bluesmiljø, der florerede i 1980’erne og i de tidlige 1990’ere. Blandt andet kunne han ofte høres på musikværtshuset Vores Sted i Nørregade.

Frem i lyset kom han dog rigtigt med sit LP’s Blues Band, der efterhånden fik status som en institution i det danske musiklandskab.

Cd

LP’s Blues Band fik en anmelderrost cd – True stories – på gaden med udgivelsesår i 2005.

Bandet bestod dengang af kapelmesteren på guitar og vokal, Claus Sand på tangenter, trommeslageren Thomas Biilmann og bassisten Jørgen Nielsen.

På albummet viser L.P. Simonsen sig som den fremragende sangskriver, han var, og han står for samtlige ti numre.

Musikken swinger, og hvad andet kan man forvente af det fremragende hold, der formidler disse blå toner?!

Dokumentation

True stories er den bedste dokumentation for L.P. Simonsens store talent.

Bortset fra denne eneste cd, LP’s Blues Band fik indspillet, kan man høre L.P. Simonsen på to antologier, nemlig The Copenhagen blues sessions, vol. 1 og 2, men det er så dét.

Sørgeligt, at det ikke blev til flere indspilninger, for L.P. Simonsen var en stor, vidtfavnende musiker.

L.P. Simonsen efterlader sig med sin bortgang både en tom plet på det danske blues-kort og mindet om en egenartet musiker, man husker med glæde.

Sidste ord

Vi lader bassisten Jørgen Nielsen, der spillede med L.P. Simonsen i tre perioder med start i de tidlige 1970’ere, få de sidste ord.

Om L.P. Simonsen siger Jørgen Nielsen til Bluesnews.dk:

”L.P. var et meget vidende, alsidigt menneske. Desuden var han en bluesmand helt ind i hjertet. Hans kærlighed til den traditionelle og den mere opdaterede blues var stor.”

”Hans guitarspil og hans vokalarbejde var helt hans eget, og man kunne altid straks høre, at det var L.P., der var på scenen.”

Gav plads

”Han forstod desuden at sætte et godt musikerhold, og han gav plads til sine medmusikere.”

”Der var konstant en tryghed ved at spille med L.P., for han havde altid en sætliste i hovedet, og vidste lige præcis, hvad vi skulle spille.”

”L.P. var en stor bluesmand, en meget begavet mand og en trofast ven,” slutter Jørgen Nielsen.

Et langt liv i bluesmusikkens tjeneste er forbi. L.P. Simonsen blev 67 år.

Kenn Lending oplyser på Facebook, at L.P. Simonsen bisættes på torsdag den 28. februar klokken 13 fra Frihavnskirken på Østerbro i København. Kenn Lending skriver endvidere: “Vi arbejder på et arrangement efter ceremonien, hvor vi kan fejre LP’s liv med taler, musik m.m. – lokaliteten af dette arrangement følger snarest.”