Nu kan man indstille navne til DMA Blues

Sahra da Silva, Thorbjørn Risager, Miriam Mandipira, Nisse Thorbjørn, Tove Sørensen og M.C. Hansen ved DMA Blues 2022

Tekst: Jakob Wandam
Foto: Frank Nielsen

Onsdag den 16. august skal dette års store danske bluespriser uddeles, når Danish Music Awards (DMA) Blues-ceremonien finder sted i Randers. Det er igen Ridehuset, der lægger hus til festlighederne, og bag arrangementet står genreorganisationerne ROSA, JazzDanmark og Tempi samt Randers Festuge og Turbinen.

Der skal uddeles fire priser, og alle har mulighed for at indstille kandidater inden for kategorierne Årets Danske Bluesudgivelse, Blues Liveprisen, Ud af det Blå-Prisen og Årets Hoochie Coochie Man/Woman.

Udgivelser

DMA-prisen for Årets Danske Bluesudgivelse gives til en udgivelse publiceret i perioden 1. maj 2022 til 30. april 2023. Desuden skal følgende kriterier være opfyldt:

  • Kapelmester skal være dansk, hvilket vil sige født eller fast bosiddende i Danmark
  • Hovedsolist skal være dansk, hvilket vil sige født eller fast bosiddende i Danmark, eller have væsentligt tilknytningsforhold til Danmark
  • Trainman Blues vandt prisen for Årets Danske Bluesudgivelse ved DMA Blues 2021

    Udgivelsen skal være af minimum 30 minutters varighed og offentligt anskaffelig

  • Både fysiske udgivelser og online-albums kan indstilles
  • Musikken må ikke have været udgivet før

Det kræves, at man kan uploade coveret og selve udgivelsen (eller angive et link til streaming), så det er nok først og fremmest oplagt, at kunstnere eller udgivere selv indstiller deres album. Men det er altså også muligt for publikum og fans at indstille udgivelser. Formularen findes her.

Koncertaktivitet

Mike Andersen med Blues Liveprisen ved DMA Blues 2020

Blues Liveprisen gives på baggrund af koncertaktivitet, enten på spillesteder eller via internettet, dvs. streaming eller optagelser på for eksempel YouTube, Vimeo eller Facebook.

Er der tale om live-optrædener tilgængelige på nettet, skal den samlede optagelse have en varighed af 25 minutter eller mere og være optaget i perioden 1. maj 2022 til 30. april 2023.

Man kan indstille kunstnere via formularen her, og man skal være indstillet på at give en begrundelse (max 500 tegn) for indstillingen, eksempelvis særlige live-optrædener, udgivelser, videooptagelser, projekter m.v. i ovennævnte periode, eller eksempler på, hvor, hvornår og hvordan den indstillede solist/det indstillede band har gjort sig særligt bemærket i perioden.

Særligt bemærket

Ud af det Blå-Prisen gives til ”et nyt navn/ubeskrevet blad, der i det forgangne år i særlig grad har gjort sig bemærket, enten med et nyt og anderledes take på en blå musikalsk feeling eller som besidder et særligt talent, musikalitet og forståelse for bluesmusikken og dens beslægtede genrer”, som det hedder i formularen her.

Oscar Mukherjee fik Ud af det Blå-Prisen i 2021

Lige som med Blues Liveprisen skal indstillingen indeholde en begrundelse på max 500 tegn og eksempler på, hvor, hvornår og hvordan den indstillede solist/det indstillede band har gjort sig særligt bemærket i perioden 1. maj 2022 til 30. april 2023.

Indstillingen kan basere sig på musikudgivelser, live-oplevelser eller andet.

Ildsjælspris

Årets Hoochie Coochie Man/Woman er DMA Blues’ ildsjælspris, der gives til en person, organisation eller lignende, der har haft særlig betydning for bluesmiljøet herhjemme gennem det seneste år.

Peter Astrup blev Årets Hoochie Coochie Man i 2018

Man kan foretage sin indstilling her med en begrundelse på max 500 tegn og eksempler på, hvad den indstillede har gjort for bluesmusikken i Danmark i perioden 1. maj 2022 til 30. april 2023.

For alle fire kategorier gælder det, at indstillingerne skal være indgivet seneste den 1. maj 2023 klokken 23.59. Ud fra de modtagne indstillinger udvælges et felt af nominerede, som offentliggøres den 2. juni. De endelige vindere af DMA Blues-priserne afsløres ved ceremonien i Ridehuset den 16. august.

Her vil der traditionen tro også være et program med masser af live-musik. Detaljerne om dette, herunder hvem der kommer til at optræde, er stadig i planlægningsstadiet. Men det er allerede nu muligt at købe billet til arrangementet, og det kan man gøre her.