Flere navne til Blues Heaven 2023

Slam Allen

Tekst: Jakob Wandam

Tilbage i december 2022 kunne Bluesnews.dk annoncere de første tre navne til Blues Heaven 2023 (læs her). Blues Heaven er Danmarks største bluesfestival og finder sted hvert år den anden weekend i november. Det er Arena Nord i Frederikshavn, der lægger scener til og samler publikummer fra hele verden.

Tommy Emmanuel, Tommy Castro & the Painkillers og Zac Harmon var de første kunstnere, der blev offentliggjort, og nu er der altså yderlige fire navne klar til at gøre dem selskab.

Med modermælken

Bernard Allison
Foto: Frank Nielsen

Amerikanske Bernard Allison vil være kendt af mange danske bluesfans, ikke mindst fordi han gennemførte en Danmarksturné i januar i år (læs her og se billeder her). Som søn af Chicago blues-legenden Luther Allison fik Bernard bluesen ind med modermælken, og Bernard Allison blev musikalsk leder af faderens tourband som 24-årig. På dette tidspunkt, i 1989, havde Bernard Allison dog allerede spillet i flere år både med Koko Taylor og som leder af sit eget band.

Bernard Allison
Foto: Frank Nielsen

Bernard Allison modtog tips fra navnkundigheder som Johnny Winter og Stevie Ray Vaughan og skabte sig en personlig guitarstil, der nok trak på Luther Allisons West Side Chicago blues, men favnede bredere og inkorporerede solide doser funk og soul, inspireret af blandt andre George Clinton og Johnny ”Guitar” Watson.

Bernard Allison pladedebuterede i 1990, men det brede gennembrud lod vente på sig. Det kom i slutningen af årtiet, hvor hans første udgivelse i fødelandet USA, Keepin’ the blues alive (1997) så dagens lys (hidtil havde Allison udgivet sine album i Europa og Canada). I 1999 blev han nomineret ved W.C. Handy Blues Awards – det, der nu hedder Blues Music Awards – i kategorien Best New Artist Debut.

For et par måneder siden modtog Bernard Allison sin tredje Blues Music Award-nominering, denne gang for albummet Highs & lows, der udkom sidste år. Han er i dag 57 år gammel og har udgivet omkring 20 album.

Hyldes

Dylan Triplett

Dylan “DT” Triplett fra St. Louis, Missouri er blot i starten af tyverne, men hyldes allerede som et af bluesens store, unge talenter. Han har da også sunget, siden har var ni år – og professionelt, siden har var femten – og gik førhen under navnet Little Dylan.

I 2022 kunne Dylan Triplett så udsende sit første album Who is he? Her bruger den unge amerikaner sin stemme, der spænder over fire en halv oktav, på en række funky soul blues- og soulsange, dels af egen tilvirkning, dels af komponister som Bill Withers, Jimmy McCracklin, Lonnie Brooks og Miles Davis. På albummet medvirker desuden et andet ungt supertalent, den tidligere Blues Heaven-optrædende Christone ”Kingfish” Ingram.

Dylan Triplett

Dylan Triplett har også optrådt sammen med Marquise Knox, der gjorde lykke på Blues Heaven i 2017 (læs her).

Med den megen – fortjente – ros, Triplett har fået for debutpladen, er der grund til at tro, at han vil skrive sig ind i rækken af funklende nye bluesstjerner, som Blues Heaven har været blandt de første til at vise frem i Europa.

Blues-lærepenge

Slam Allen

56-årige Harrison “Slam” Allen fra Monticello, New York betalte sine blues-lærepenge gennem ni år som leadguitarist og -sanger i James Cottons Band. Han er prominent på James Cottons Grammy-nominerede album Giant (2010), men Slam Allen har også fungeret som kapelmester i eget navn siden 1994 og udsendt en lille håndfuld plader.

Feel these blues (2015) indbragte Slam Allen en Blues Music Award-nominering i Best New Artist Debut-kategorien.

Slam Allen

Slam Allen studerede oprindeligt kontrabas, men spillede fra barnsben vikarjobs som trommeslager i faderens og onklens orkester, The Allen Brothers Band. Siden kastede Slam Allen sig over guitaren, inspireret især af jazzguitaristen George Benson. Bensons stil var urban og silkeblød, og dét har Slam Allen taget med sig, samtidig med at han trækker på sine rødder i gospel, R&B og funk.

Slam Allens stil er positiv og soul-påvirket, og han kommer for at underholde: ”Jeg bliver markedsført som bluesmand, og ja, jeg er et af de sidste bindeled til blueshistorien – som er der, hvor soul og rock & roll og R&B og hiphop og alt muligt andet kommer fra,” sagde Allen i 2019 til magasinet Chronogram, ”men jeg ser først og fremmest mig selv som entertainer.”

Så lyset

Knock-Out Greg
Foto: Thomas Hjert

Greger Andersson alias Knock-Out Greg fra Stockholm så lyset som 14-årig, da han så og hørte Sven Zetterberg spille og fortælle om blueslegender som Robert Johnson og Howlin’ Wolf. Greg begyndte at lytte til bluesplader og begyndte også selv at spille, først guitar og siden mundharpe.

Han blev frontfigur i Knock-Out Greg & Blue Weather, som han turnerede med i henved 20 år og udgav syv album. De spillede desuden med Sven Zetterberg selv både på plade og i studiet. Siden dannede Andersson både Knock-Out Greg & the Jukes og Knock-out Greg & the Injectors, men i dag hedder bandet Knock-Out Greg & the Scandinavian Blue Flames.

Tomi Leino
Foto: Jakob Wandam

Navnet er et nik til Little Junior Parkers band The Blue Flames, og i lighed med disse spiller Knock-Out Greg og hans band især soul blues og southern soul.

Knock-Out Greg & the Scandinavian Blue Flames består af Greger Andersson på mundharpe, sang og guitar, broderen Marcus Andersson på trommer, Fredrik von Werder på klaver og de to Trickbag-musikere Lars Näsman på bas og Tomi Leino på guitar.

Særligt finnen Tomi Leino vil være kendt af danske bluesfans, dels som leder af Tomi Leino Trio og dels som sideman for danske og udenlandske musikere, for eksempel Big Creek Slim og Johnny Burgin. Og så spillede han naturligvis med Trickbag på Blues Heaven i 2021 (læs her).

En ændring

I forhold til vores annoncering i december er der sket en enkelt ændring i Blues Heaven-programmet. Blæsertrioen The Bender Brass, der har været en fast del af Blues Heaven-festivalen siden 2019, har denne gang måttet melde afbud, da de skal spille på et blues-krydstogt i USA.

The Texas Horns

Det betyder dog ikke, at publikum i Frederikshavn bliver snydt for lyden af hvinende messing og bragende, blæserbåren soul blues. Der er nemlig indkaldt fuldgod erstatning i form af den nærmest legendariske trio The Texas Horns.

The Texas Horns består af Mark ”Kaz” Kazanoff (tenorsaxofon og mundharpe), John Mills (barytonsaxofon og tværfløjte) og Al Gomez (trompet og flygelhorn). Både sammen og hver for sig har de optrådt med hundredvis af kunstnere; blandt andet kunne man sidste år høre dem på Posten i Odense sammen med Jimmie Vaughan (læs her).

I studiet har The Texas Horns blandt mange andre indspillet med W.C. Clark, Candye Kane, John Németh, Sue Foley, Anson Funderburgh og sidste års Blues Heaven-optrædende Jose Ramirez. Desuden har trioen i eget navn udgivet tre album, senest Everybody let’s roll, der udkom i 2022. Her medvirkede navne som Carolyn Wonderland, Mike Zito, Guy Forsyth, Jimmie Vaughan og Marcia Ball.

Mark “Kaz” Kazanoff

Mark ”Kaz” Kazanoff modtog i år sin femtende Blues Music Award-nominering i kategorien “Blues Instrumentalists – Horns”. Han har desuden produceret plader for for eksempel Bob Margolin, Omar & the Howlers, Ina Forsman og senest Whitney Shay.

Lige som det har været tradition med The Bender Brass, vil The Texas Horns blive stillet til rådighed for de optrædende på Blues Heaven, som måtte ønske det.

Læs mere om Blues Heaven 2023 på festivalens hjemmeside her. Flere navne vil blive føjet til Blues Heaven-programmet i løbet af de kommende måneder, men det er allerede nu muligt at købe billetter til festivalen. Der er penge at spare, hvis man benytter “early bird”-tilbuddet og løser billet inden den 31. marts.