Så er det igen tid til Copenhagen Blues Festival.

Skærmbillede 2015-09-20 kl. 19.53.44Så er det efterår og igen tid til bluesfestival i København. Fra tirsdag den 22. september og de næste 5 dage præsenterer festivalen for 15. gang en farverig palet af bluesmusikkens mange forskellige stilarter på byens spillesteder.

Blues er mange ting, fuld af tradition, men også i konstant udvikling, og festivalen gør som altid sit bedste

for at opfylde sit musikalske formål, som er at vise de blå stilarter så flot og varieret som muligt, helst i god balance mellem tradition og nye udtryk, og at holde så høj international kvalitet som muligt, og altid med højt hævet fane for dansk bluesmusik.

 

index-1Årets festivalprogram er præget af tabet af et af blues musikkens største navne gennem tiderne, B.B. King, som døde i maj i år. B.B. King ville være fyldt 90 år i september i år. Nu er han borte, men skal have en særlig musikalsk hilsen fra Copenhagen Blues Festival.

Festivalen tyvstarter faktisk allerede tirsdag aften kl. 21:45 med visning af filmen om B.B. Kings liv, “Life of Riley” i Cinemateket i Gothersgade.

Torsdag aften kl. 20 i Amager Bio hyldes ‘The King of the Blues’ med afholdes af en stor mindekoncert med en parade af solister, som bakkes op af et bigband i ægte ‘B.B. King style’.

Den gamle garde af kendte og elskede jazz-, blues- og rock musikere op gennem 50’er, 60’er og 70’erne, forsvinder en efter en i disse år. Bare de sidste 2-3 år har vi mistet Etta James, Louisiana Red, J.J. Cale, Bobby Bland, Magic Slim, Joe Cocker, Jimmy Dawkins, Johnny Winter og to af The Holmes Brothers.

index-2

Hugo Rasmussen

Også dansk musik har mistet en stor profil, Hugo Rasmussen, som døde 30. august, få uger før festivalen, hvor han skulle have spillet flere koncerter. Han vil blive savnet !

De gamle stjerner glemmes jo ikke – de har haft, og vil fortsat ha’ – stor betydning som inspirationskilde for alle de bluesmusikere, der nu skal efterfølge dem.

Og bluesscenen udvikler sig jo heldigvis fortsat. Det er spændende at se de yngre kræfter træde frem i forreste geled, både herhjemme og ude i verden.  Det er en dynamisk proces, som også fungerer som motor for festivalen.

 

index-3PROGRAM

Festivalen byder i år på små 50 koncerter og arrangementer på 18 scener rundt om i byen. Det samlede program byder som altid på næsten alle genrens forskellige stilarter, fra akustisk delta, folk, country, ragtime til ‘urban’ Chicago blues, funky New Orleans, fra sumpet Mississippi til gnistrende Texas boogie og blues-rock, til jumpin’ & jivin’ vestkyst blues, grænsesøgende jazz-blues, og banebrydende nye cross-over stilarter.

 

Festivalen markerer sin 15 års fødselsdag med et stort åbningsarrangement onsdag i Amager Bio med to store koncertnavne, amerikanske John Németh og danske Thorbjørn Risager & the Black Tornado.

Men aftenen starter kl. 19 med en af årets store faste begivenheder, uddelingen af de to Blues Priser:

“Årets Danske Blues Navn”, som festivalen, Amager Bio og Mojo står bag, og “Årets Danske Bluesudgivelse”, som genreorganisationerne ROSA og JazzDanmark står bag.

Modtagerne af de to priser afsløres først på selve aftenen.

De 5 nominerede udgivelser til Årets Danske Bluesudgivelse, DMA – Blues, er:

Big Creek Slim – “Hope For My Soul”

The Blues Overdrive – “Clinch”

Fried Okra Band – “Back Into the River”

Mike Andersen – “Home”

The Mojo Makers – “Devils Hands”

Sidste år gik prisen “Årets Danske Blues Navn” til pianisten Hans Knudsen, og ”Årets Danske Bluesudgivelse” gik for 2. år i træk til Thorbjørn Risager.

index-4

John Nemeth

Der er mange andre spændende ting på plakaten, bl.a. de yngre navne, John Németh fra Memphis og Selwyn Birchwood fra Tampa, Florida, som begge markerer sig som kommende store stjerner.

Men der er også et par af de gode ‘gamle’ navne med John Primer og Mississippi Heat, begge fra Chicago,

og begge eksponenter for ægte Chicago blues.

Den danske og skandinaviske bluesscene er også stærkt med i år, både med kendte navne og nye navne, som bærer faklen videre. Blandt de danske navne finder man i år næsten alle modtagere af festivalens pris, “Årets Danske Blues Navn” – det sker ikke hvert år.

Man kan bl.a. opleve Delta Blues Band, Thorbjørn Risager & the Black Tornado, Copenhagen Slim, Mama’s Blues Joint, Big Creek Slim & Peter Nande, The Fried Okra Band, Esben Just, H.P. Lange, Hans Knudsen & Ronni Boysen, Paul Banks & Jørgen Lang, Kjeld Lauritsen & Miriam Mandipira, Troels Jensen, Jes Holtsø, Mik Schack – og fra Norge og Sverige Hungry John Blues Band, Svante Sjöblom, Jan Gerfast Blues Band og Steve Grahn & Mattias Malm.

Inetta Visor - Mississippi Heat

Inetta Visor – Mississippi Heat

Det er desværre slut med de mange års fyraftenskoncerter i Rødovre, men der foregår så mange andre ting, at publikum nok skal få stillet sulten.

Der er for eks. Blues Cruise, Blues Brunch og en særlig blues danse aften, men først og fremmest en masse fantastisk bluesmusik og superbe musikere.

Vejret plejer at arte sig til ‘Blue Copenhagen’, så man kan nyde sine ture rundt til de mange blueskoncerter, som festivalen og byens spillesteder byder på hele festival-ugen.

Vi håber vejrguderne er med os til en dejlig blå ‘Indian Summer’.

Se fuldt program med omtaler og fotos på alle koncerter og information om spillesteder og billetkøb m.m. på: www.copenhagenbluesfestival.dk