Stærkt forårsprogram i Samlingsstuen

Samlingsstuen i Andresens Købmandsgård

Tekst: Jakob Wandam

I den historiske Andresens Købmandsgård i Kerteminde finder man Samlingsstuen, en sal med plads til 60-65 mennesker beliggende i en fredet bindingsværksbygning, hvor der også er bed and breakfast.

Ikke mindst har Samlingsstuen en stolt tradition for blueskoncerter, og foråret 2019 er ingen undtagelse. Her er samlet en lille vifte af stærke danske og udenlandske navne, og i Samlingsstuen er der garanti for intimkoncerter.

Newyorker-kvintet

Fredag den 8. marts vender newyorker-kvintetten Jane Lee Hooker tilbage til Kerteminde. Gruppen besøgte sidst Samlingsstuen ved en udsolgt koncert i november 2017, og også denne gang er billetterne allerede blevet solgt.

Jane Lee Hooker
Foto: Jim Belmont

Jane Lee Hooker består af Dana ”Danger” Athens på vokal og tangenter, Tracy ”High Top” Almazan og Tina ”T-Bone” Gorin på guitar, Melissa ”Cool Whip” Houston på trommer og ”Hail Mary” Zadroga på bas. Bandet har to album på samvittigheden, No B! fra 2016 og Spiritus fra 2017.

Stilmæssigt er vi i bluesrock-territorium. På debutalbummet udsatte Jane Lee Hooker primært en række bluesstandarder fra blandt andre Muddy Waters’ og Ray Charles’ repertoirer for deres selvudnævnte ”punk blues”-stil, og på Spiritus er de gået skridtet længere med hovedsageligt egne kompositioner.

Janis Joplin er en åbenlys inspirationskilde, og lige som Joplin spiller Jane Lee Hooker rock med et klart udspring i bluesmusikken – og indimellem også mere rendyrket blues.

Garvede navne

Torsdag den 21. marts er det et af den danske bluesscenes mest garvede navne, der står på scenen i Samlingsstuen. Troels Jensen Trio dækker over guitaristen, pianisten og sangeren Troels Jensen, sangerinden Miriam Mandipira og guitaristen Thomas Puggaard-Müller.

Troels Jensen
Foto: Frank Nielsen

Troels Jensen har i en menneskealder sat sit præg på bluesmiljøet i Danmark, både som solist, som frontfigur i Delta Blues Band og som sparringspartner for H.P. Lange, Hans Knudsen, Big Creek Slim m.fl. Han har indspillet med Sunnyland Slim og Kenny Brown og turneret med Bo Diddley og Sonny Terry & Brownie McGhee.

I de seneste år har en tilbagevendende musikalsk makker været Miriam Mandipira, med hvem Troels Jensen har udgivet to plader (hun synger også på to Delta Blues Band-album).

Imponeret

Miriam Mandipira
Foto: Peter Widmer

Blues-, jazz-, soul- og gospelsangerinden Miriam Mandipira stammer fra Zimbabwe, men har boet i Danmark siden 2007. Her har hun imponeret musikere, publikum og anmeldere med sin smukke og stærke stemme og sin alsidighed og fleksibilitet.

Miriam Mandipira blev Årets Danske Bluesnavn i 2016, og ud over de nævnte har hun indspillet med Big Creek Slim og Thorbjørn Risager, men også med DR Big Band, Jacob Elvstrøm og Red Hot 4 + 2.

To live-album er det blevet til i eget navn, mens Miriam Mandipira desuden har udsendt den fine studieplade Convergence med Kjeld Lauritsens trio (læs anmeldelse her).

Trioen fuldendes af Delta Blues Band-guitaristen Thomas Puggaard-Müller, som i lighed med Troels Jensen har været med i rigtig mange år og også med Delta Blues Band. Desuden var han aktiv i 1970’ernes psykedelia- og folk-miljøer og spillede blandt andre med Pan, Benny Holst, Søren Kragh-Jacobsen, Lasse Helner, Pia Raug og Mathilde. Endelig medvirker han på flere plader med den amerikanske blues- og boogie-woogie-legende Jay McShann.

Bluesdronning

Forårets tredje koncert er med ingen ringere end den canadiske bluesdronning Sue Foley. Den 50-årige sangskriver, sangerinde og guitarist stammer fra Ottawa, men flyttede til Texas som 21-årig, og det er da også Texas bluesen, der har sat det største aftryk på Sue Foleys musikalske form og fremtræden.

Sue Foley

Hun udsendte sine første fire album på det navnkundige Texas-pladeselskab Antone’s, og på hendes 15. og seneste cd, The ice queen, medvirker Texas-veteraner som Jimmie Vaughan og Billy Gibbons samt Stevie Ray Vaughans trommeslager Chris ”Whipper” Layton.

The ice queen er lidt af et comeback for Sue Foley som solist. Vi skal tilbage til 2006 for at finde det forrige soloalbum; i de mellemliggende år har hun udgivet en trio-plade med Roxanne Potvin og nu afdøde Deborah Coleman samt to duo-plader med Peter Karp.

Anmelderne har taget godt imod The ice queen, og når de årlige Blues Music Awards bliver uddelt til maj, er Sue Foley nomineret til to priser. I hjemlandet har hun netop modtaget en Maple Leaf Blues Award for ”Guitarist of the Year.”

Sue Foley optræder i Samlingsstuen onsdag den 24. april 2019.

Billetkøb

Læs mere om forårets koncerter på Samlingsstuens hjemmeside her, hvor du også kan se detaljer om billetkøb og –priser.

Vi kan allerede nu garantere, at der også kommer til at ske spændende blues-ting og sager i Kerteminde til efteråret. Programmet ligger endnu ikke fast, men Bluesnews.dk følger naturligvis udviklingen. Husk, at du altid kan orientere dig om aktuelle blueskoncerter i Danmark i Bluesnews.dk’s koncertkalender her.