Ten Years After på Kun for Forrykte Festival

Ten Years After

Tekst: Jakob Wandam
Foto: Frank Nielsen

Den selvudråbte hippie-festival Kun for Forrykte Festival måtte lige som de fleste af sommerens øvrige festivaler aflyse 2020-udgaven. Kun for Forrykte havde ellers annonceret en festival med engelske The Zombies som hovednavn samt blandt andre Dale Smith Blues Band og Young Flowers på plakaten (læs mere her).

De to sidstnævnte er fortsat på programmet for 2021-udgaven af festivalen, men The Zombies kunne ikke få den forskubbede turnéplan til at passe og måtte melde fra. Det betød, at Kun for Forrykte Festival måtte på udkig efter et nyt hovednavn.

Britisk bluesrock

Det bør glæde bluesfans, at erstatningen er det britiske bluesrock-band Ten Years After, som gæster festivalen lørdag den 5. juni 2021.

Ten Years After blev grundlagt i 1966 af Alvin Lee, Leo Lyons, Ric Lee og Chick Churchill efter at have været igennem en række andre navne og opstillinger. De albumdebuterede i 1967 med Ten Years After.

Ten Years After bed sig fast på den britiske bluesrock-scene, og i 1969 kom det store internationale gennembrud, da de optrådte på den nu legendariske Woodstock-festival. Deres fremførelse af ”I’m going home” herfra anses af mange som bandets stjernestund.

Alvin Lees død

Colin Hodgkinson

I 1974 gik Ten Years Efter imidlertid fra hinanden, og frontfiguren, guitarist og sanger Alvin Lee indledte en succesrig solokarriere. Bandet lod sig gendanne i 1988, og denne gang holdt de sammen frem til 2003, hvor Alvin Lee blev erstattet af Joe Gooch. Alvin Lees død i 2013 umuliggjorde yderligere genforeninger af den oprindelige line-up.

I 2014 sagde Ten Years After også farvel til Joe Gooch samt til den oprindelige bassist Leo Lyons, og de to dannede i stedet Hundred Seventy Split. Lyons blev erstattet i Ten Years After af den navnkundige Colin Hodgkinson, som havde en fortid hos blandt andre Alexis Korner og Spencer Davis Group.

Ten Years After (Colin Hodgkinson, Ric Lee, Marcus Bonfanti, Chick Curchill)

Den nye forsanger og leadguitarist blev det unge talent Marcus Bonfanti, som allerede havde udsendt adskillige soloplader. Med en opstilling, der altså talte Ric Lee (trommer), Chick Churchill (keyboards), Colin Hodgkinson (bas) og Marcus Bonfanti (guitar, vokal), spillede Ten Years After blandt andet på Horsens Blues Festival 2014, hvorfra billederne i denne artikel stammer (læs anmeldelse her).

I 2017 udsendte bandet sit seneste studiealbum, A sting in the tale. Det er denne version af Ten Years After, der næste år kan opleves på Kun for Forrykte Festival.

Hippiebevægelsens idealer

Marcus Bonfanti

Kun for Forrykte Festival finder sted i Anlægget i Stubbekøbing på Nordfalster den 4. og 5. juni 2021. Det fulde program for festivalen kan ses på Kun for Forrykte Festivals hjemmeside her. Billetter kan allerede nu erhverves her.

Festivalens erklærede mål er at videreføre hippiebevægelsens idealer om ”fri kærlighed og lighed mellem kønnene, antimaterialisme, ikkevoldelig adfærd, åndelighed og kulturel mangfoldighed og tolerance.” Musikalsk betyder det et fokus på syrerock, psykedelisk rock og beslægtede stilarter, med Woodstock-festivalen som et åbenlyst forbillede. Som veteraner fra Woodstock passer Ten Years After perfekt ind i Kun for Forrykte Festivals profil.