Aarhus Jazz Festival har også blues på plakaten

Tekst: Jakob Wandam

Forleden kunne vi her på Bluesnews.dk fortælle om de mange blueskoncerter på Copenhagen Jazz Festival. Men København er naturligvis ikke den eneste by med en jazzfestival, og heller ikke den eneste, der byder på koncerter, som bør fange en bluesfans interesse.

I landets næststørste by er der Aarhus Jazz Festival fra den 8. til den 15. juli 2023. Og også her er der programpunkter, som er værd at være opmærksomme på for koncertgængeren med hang til blues.

I det følgende sætter vi spot på de koncerter, som vi mener, man som bluesentusiast bør tildele særlig opmærksomhed.

Lørdag den 8. juli

Jonathan Bruun Meyer
Foto: Jakob Wandam

Festivalens åbning markeres med en street parade, hvor et hold musikere vandrer gennem byens gader og spiller funky New Orleans jazz. Aarhus Jazz Festival Brass Band består af Scott Westh (trompet), Jonathan Bruun Meyer og Thomas Skovlund Hansen (trombone), Christoffer Kjærulff Find (tenorsaxofon), John Kristensen (sousafon) og Søren Pedersen og Emil Otto (tromme). Paraden starter klokken 11 ved Musikhuset og slutter også her cirka klokken 13.30.

Klokken 16 kan man høre en spændende konstellation af Emil de Waal (trommer), Fredrik Lundin (saxofon), Dan Hemmer (orgel) og Esben Just (klaver og vokal).

Dan Hemmer
Foto: Jakob Wandam

Fredrik Lundin har blandt andet fortolket Leadbellys sange på albummet Belly-up (2004), hvor også Emil de Waal medvirkede. De Waal og Hemmer spiller blues hvert år på Copenhagen Jazz Festival med Gustaf Ljunggren og Paul Banks, og Dan Hemmer har desuden spillet med blandt andre Kenn Lending og Holtsø & Wittrock. Og Esben Just er Danmarks spydspids, når det gælder New Orleans blues. Emil de Waal/Fredrik Lundin/Dan Hemmer/Esben Just spiller på Helsingør Theater i Den Gamle By.

Loveless Blue Jazz Quintet

På CasaV58 i Vestergade er der klokken 20 koncert med Loveless Blue Jazz Quintet. Det er Shades of Blue-forsangeren James Loveless, der har kastet sig over jazzstandarderne (og enkelte jump blues- og gospelnumre) sammen med et band af ligesindede, dvs. musikere med solide rødder i bluesscenen.

Kristian Fogh (klaver) er medlem af Mike Andersen Band og har blandt andet vikarieret hos Ole Frimer Band. Jens Kristian Dam (trommer) spiller også med Mike Andersen samt med H.P. Lange Big Gumbo. Niels Mathiasen (saxofon) er medlem af Grarup Allstars, og Jørgen Nielsen (kontrabas) har spillet i Frimer Band og er blandt andet med i River Jazz & Blues Band. Loveless Blue Jazz Quintet er aktuelle med deres spritnye, selvbetitlede debutalbum, netop optaget på CasaV58.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
11.00 – Aarhus Jazz Festival Brass Band – Musikhusparken – Gratis
16.00 – Emil de Waal/Fredrik Lundin/Dan Hemmer/Esben Just – Helsingør Theater – 150,-
20.00 – Loveless Blue Jazz Quintet – CasaV58 – 100,-

Søndag den 9. juli

Max Wolff
Foto: Peter Widmer

Albumaktuel er også guitaristen og sangeren Max Wolff, som i marts udsendte sin tredje plade i eget navn, Placemaker. Wolffs stilfulde blanding af blues, jazz og folk fik pæne ord med på vejen her på Bluesnews.dk (læs her), men også for eksempel af engelske Blues matters!, der kalder Placemaker ”a lovely album full of acoustic tunes that put you in a better frame of mind.”

Amerikanske Blues blast magazine sammenligner Max Wollf med Stefan Grossman og Leo Kottke og skriver blandt andet: ” … listen well as he offers some fine guitar work throughout … he wants to play music that makes you feel good, a goal he certainly accomplishes.” Søndag klokken 19.30 kan man selv stifte bekendtskab med Max Wolffs musik, når han optræder på Fairbar på Klostertorvet.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
19.30 – Max Wolff – Fairbar – Gratis

Mandag den 10. juli

Uffe Steen
Foto: Frank Nielsen

Mandag eftermiddag klokken 13 er der musikalsk underholdning på Salling Rooftop med duoen Uffe Steen & Peter Vuust, som lover musik i grænselandet mellem blues og jazz. Det passer fint med, hvad vi kender guitaristen Uffe Steen for som medlem af blandt andet Shades of Blue, Blue Junction, Grarup Allstars og hans egen Uffe Steen Trio (læs mere om Uffe Steens indspilninger her). Peter Vuust er DMA-nomineret jazzbassist og har udgivet plader både som solist og med familieorkestret 5 × Vuust. Han har desuden indspillet med en lang række danske og udenlandske kunstnere, især inden for jazz og folk.

Klokken 20 optræder Steen og Vuust igen, denne gang i trioformat som Uffe Steen, Peter Vuust & Mikkel Vuust. De spiller på den irske pub Tir na nÓg i Frederiksgade. Mikkel Vuust er trommeslager og søn af Peter Vuust, og lige som faderen er han medlem af 5 × Vuust, der sidste år udsendte albummet Further to fly med Paul Simon-fortolkninger. Mikkel Vuust studerer p.t. på Manhattan School of Music i New York.

Tim Hagans
Foto: Peter Josyph

Også klokken 20 kan man høre den tre gange Grammy-nominerede trompetist Tim Hagans spille under overskriften ”Tim Hagans Quartet plays the blues.” I Tim Hagans Quartet optræder han med et band sammensat af danske musikere, og kvartetten består, ud over kapelmesteren, af Carl Winther (klaver), Richard Andersson (bas) og Anders Mogensen (trommer). Det foregår på VinDanmark på Kystpromenaden.

Emil Otto

En tredje mulighed mandag aften er at tage på baren Zanders på Klostertorvet. Her spiller pianisten og sangeren Emil Otto numre fra New Orleans-legenden Dr. Johns repertoire.

Emil Otto har i det sidste par år mest markeret sig inden for croonerjazzen og udsendte i 2022 debutalbummet Ain’t love a beautiful thing. Men han har også i en del år dyrket New Orleans-musikken, blandt andet med The Vooo Ca Ray og Emil Otto & his NOLA Four.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
13.00 – Uffe Steen & Peter Vuust – Salling Rooftop – Gratis
20.00 – Emil Otto – Zanders – 50,-
20.00 – Tim Hagans Quartet – VinDanmark – 200,-
20.00 – Uffe Steen, Peter Vuust & Mikkel Vuust – Tir na nÓg – 100,-

Onsdag den 12. juli

The Vooo Ca Ray
Foto: Jakob Wandam

Netop The Vooo Ca Ray er på spil onsdag klokken 20 (der er ikke nævneværdig blues på festivalprogrammet tirsdag), hvor de inviterer til ”A night in New Orleans” på HeadQuarters i Valdemarsgade. Her spiller Emil Otto (klaver og vokal), Scott Westh (trompet), Jonathan Bruun Meyer (trombone), Christian Pedersen (bas) og Søren Pedersen (trommer og vokal) jazz, rhythm & blues og second line-rytmer a la New Orleans.

Miriam Mandipira
Foto: Jakob Wandam

Ligeledes klokken 20 optræder den dansk-zimbabwiske bluesdronning Miriam Mandipira feat. Uffe Steen på Café Støj i Jægersgårdsgade. Miriam Mandipira kan synge bigband- og small band-jazz, classic female blues, rhythm & blues og soul med mere, hvilket hun gør i mange forskellige bandsammenhænge (læs om Miriam Mandipiras indspilninger her). Her er det altså sammen med guitaristen Uffe Steen samt Martin Schack på orgel og Kristian Leth på trommer.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
20.00 – The Vooo Ca Ray – HeadQuarters – 100,-
20.00 – Miriam Mandipira feat. Uffe Steen – Café Støj – 250,-

Torsdag den 13. juli

The New Orleans Traditionals

Miriam Mandipira feat. Uffe Steen er på plakaten igen om torsdagen, igen på Café Støj klokken 20. Inden da, klokken 19.30, er der musik med The New Orleans Traditionals på Klostertorvet. I spidsen står trompetisten Rasmus Bøgelund, som har spillet i New Orleans med store messingorkestre som Rebirth Brass Band, Soul Rebels og Tremé Brass Band.

The New Orleans Traditionals fortolker denne musikalske tradition med et nordisk twist, forestået af Bøgelund sammen med Mark Chemnitz (klaver), Peter Friis (bas) og Jens Kristian Dam (trommer).

Big O & the Blue Quarters
Foto: Frank Nielsen

Max Wolff spiller klokken 20 på Aarhus Hostel i forstaden Hasselager. Og på Zanders er der koncert med Big O & the Blue Quarters – Oscar “Big O” Eriksen (mundharpe og vokal), Filip Dybjerg (bas), Mathias Rindom (trommer) samt Frederik Tygesen og Søren Schack (guitar). Dette orkester spiller jump blues og West Side Chicago blues med mere, og det har de kontinuerligt gjort til stor ros, siden bandet blev dannet omkring 2012 af nogle af Østjyllands største unge bluestalenter.

Gregory Boyd
Foto: Peter Widmer

Er man med til koncerten på Zanders, er det bare at træde uden for døren bagefter, for på Klostertorvet er der klokken 21 ”Mardi Gras madness” med sangeren Gregory Boyd. Boyd, der er født i USA og har boet i New Orleans, optræder med et orkester, der til lejligheden kalder sig Snapsting Brass Band.

Den opmærksomme koncertgænger vil dog genkende Rasmus Bøgelund, Mark Chemnitz, Peter Friis og Jens Kristian Dam fra The New Orleans Traditionals. Og som overskriften ”Mardi Gras madness” indikerer, bliver det festmusik fra New Orleans, der kommer til at præge aftenen.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
19.30 – The New Orleans Traditionals – Klostertorvet – Gratis
20.00 – Big O & the Blue Quarters – Zanders – 50,-
20.00 – Max Wolff – Aarhus Hostel – 30,-
20.00 – Miriam Mandipira feat. Uffe Steen – Café Støj – 250,-
21.00 – Gregory Boyd – Klostertorvet – Gratis

Fredag den 14. juli

Bourbon Street Jazzband

Bourbon Street Jazzband har eksisteret siden 1956, og det er stadig trompetisten Gerhard Ellerbæk, der står i spidsen for dette trad jazz-band, som spiller på CasaV58 fredag klokken 15. Bourbon Street ligger i New Orleans, og orkestret har naturligvis New Orleans jazz på repertoiret med alt, hvad det indebærer af blues og swing. Jørgen Nielsen, som man måske har hørt tidligere på festivalugen med Loveless Blue Jazz Quintet, er på bas, Per Jegbjærg spiller trombone, Finn Odderskov høres på klarinet og tenorsaxofon, Jens Nørholm er på klaver, og ved trommerne ses Heine Poulsen. Som gæstesolist medvirker Emil Otto på klaver og vokal.

James Loveless
Foto: Frank Nielsen

Uffe Steen dukker igen op på Salling Rooftop, og endnu en gang sker der en udvidelse af ensemblet, så det nu er en kvartet: James Loveless, Uffe Steen, Peter Vuust & Mikkel Vuust. Ud over sin jazzkvintet har James Loveless tidligere udforsket jazzen som solist hos for eksempel Klüvers Big Band, Jacob Elvstrøm og netop Uffe Steen (læs mere om James Loveless’ indspilninger her), så det er bestemt ikke fremmed territorium for ham. Men mon ikke der også sniger sig adskillige blå toner ind, når han, Uffe Steen og 2 × Vuust spiller klokken 16?

Vestbo Trio
Foto: Peter Widmer

16.30 er der koncert i Musikhuset med et andet jazzband, som også er kendt for at snige bluestoner ind. Faktisk blev Vestbo Trio i 2022 nomineret til en Danish Music Award Blues for deres album Reflector (læs her, og læs anmeldelse af albummet her). Trioen består af Michael Vestbo (guitar), Jesper Smalbro (bas) og Eddi Jarl (trommer) og har ved flere lejligheder arbejdet sammen med Uffe Steen og hans trio.

På Aarhus Hostel er det Emil Otto, der står for aftenens solokoncert klokken 20.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – Bourbon Street Jazzband feat. Emil Otto – CasaV58 – 110,-
16.00 – James Loveless, Uffe Steen, Peter Vuust & Mikkel Vuust – Salling Rooftop – Gratis
16.30 – Vestbo Trio – Musikhuset – Gratis
20.00 – Emil Otto – Aarhus Hostel – 30,-

Lørdag den 15. juli

Moussa Diallo Trio

Om lørdagen er der børnejazz i Musikhusparken med Moussa Diallo Trio. Der er dog gode chancer for, at selv voksne kan forstå musikken, for Moussa Diallo (bas og vokal) trækker på sine rødder i Mali og på den afrikanske blues. Hans trio har bestemt også forudsætningerne for det, for ved siden af Diallos band spiller Preben Carlsen (guitar) og Salieu Dibba (percussion) sammen som ørkenbluesduoen Ba Balance. Ved koncerten i Musikhusparken klokken 13 forventes Moussa Diallo Trio at tage udgangspunkt i deres soundtrack til filmen Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn (2018), der blev udgivet under titlen Cirkeline og Coco rejser til Afrika.

Al Agami
Foto: Edith Tamayo

Den sidste officielle festivaldag kan slutte på Klostertorvet. Her indgår Uffe Steen nemlig et interessant partnerskab med rapperen Al Agami. Denne var især i 1990’erne et førende navn på den danske hiphop-scene, og han har aldrig været bange for at udfordre genrens grænser. Således lavede han for eksempel et par meget roste plader med Thomas Blachmann og Remee, der var en cool blanding af jazz og hiphop. Og i 2019 oplevede Bluesnews.dk Al Agami i et New Orleans funk-repertoire sammen med WonderBrazz (se her). Uffe Steen & Al Agami spiller på Klostertorvet fra klokken 20.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
13.00 – Moussa Diallo Trio – Musikhusparken – Gratis
20.00 – Uffe Steen & Al Agami – Klostertorvet – Gratis

Du kan se hele programmet for Aarhus Jazz Festival 2023 på festivalens hjemmeside her.