Nu begynder forårssæsonen hos Blueskartellet Horsens

Franck White
Foto: Sven Levandowsky

Tekst: Jakob Wandam

På søndag den 12. februar indleder foreningen Blueskartellet Horsens forårets koncertprogram. Det bliver en forårssæson med fokus på danske bluesnavne, dog også med et enkelt besøg udefra.

Bluesmusikken i Horsens breder sig over fire forskellige scener (plus det løse). KulisseLageret, der ligger i forbindelse med Horsens Teater på Teatertovet 1, var førhen Blueskartellet faste hjemsted. Her er der stadigvæk koncerter, men også det nyere spillested Platform K, Madevej 2, er kommet til og lægger scene til flere af foreningens arrangementer.

Øl- og kaffebaren Morzybitten ligger på Jessensgade 3, og her afholdes to af sæsonens koncerter, mens Apotekergården, Søndergade 15, byder ind med et enkelt bluesarrangement.

Bluesjam

Franck White
Foto: Jakob Wandam

Som nævnt er det søndag den 12. februar, at det første arrangement løber af stablen, og det er Franck White, der er vært ved Blå Søndag-bluesjam på KulisseLageret klokken fra 14. Franck White har spillet blues i henved 30 år, og han har blandt andet rejst rundt i USA med sin mundharpe. Det var i Chicago, at de lokale musikere begyndte at kalde ham “Whiteboy Franck”, hvilket han siden lavede om til Franck White.

White albumdebuterede i 2000 med Soulsearching city streets, hvor han blev bakket op af navnkundigheder som Mike Andersen, Ronni Boysen og Hans Knudsen. Efterfølgende indgik Franck White et musikalsk makkerskab med guitaristen Christian Frank, som har kastet to album af sig, og som de to stadig dyrker (se for eksempel her, her og her). Franck White spiller dog også i andre sammenhænge og har for eksempel optrådt sammen med Big Creek Slim (se her).

På KulisseLageret er det muligt for enhver at komme og spille med Franck White, når han agerer jamvært. Det er gratis for musikere at være med – publikummer må slippe en halvtredser i døren eller i forsalg.

Højenergisk

Fredag den 3. marts klokken 20 lover Blueskartellet højenergisk blues, når italienske Riccardo Grosso Blues Band besøger Platform K. Riccardo Grosso er, lige som Franck White, mundharpespiller, og sammen med sin faste sparringspartner, blues- og jazzguitaristen Flavio Paludetti, og deres band dyrker han især Chicago bluesen.

Riccardo Grosso Blues Band

Det gør Riccardo Grosso så godt, at han har høstet roser fra blandt andre Dale Spalding (Canned Heat), Rob Paparozzi (Original Blues Brothers Band) og selveste Charlie Musselwhite. Grosso har da også spillet sammen med Musselwhite og andre store instrumentkolleger som R.J. Mischo og Johnny Sansone.

Riccardo Grosso Blues Band består af Riccardo Grosso (mundharpe og vokal), Flavio Paludetti (guitar), Simone Serafini (bas) og Carmine Bloisi (trommer). Billetter koster kr. 120 i forsalg; køber man billet i døren, må man betale kr. 140.

Blues og roots

Beggars Blue
Foto: Sven Levandowsky

Det danske blues- og roots-band Beggars Blue optræder på Morzybitten lørdag den 1. april klokken 20. Beggars Blue har eksisteret siden 1999 og udgivet tre album, hvoraf det seneste var Brand new boots, der udkom i 2017 (læs anmeldelse her).

Det er Jan Edvard (guitar og vokal), Casper Bue (bas) og Jan Hvingel (trommer), der udgør Beggars Blue. Ud over de mange års erfaring fra de hjemlige scener kan bandet også bryste sig af en del spillejobs i Norge, hvor de har opbygget et vist publikum. Det har Beggars Blue gjort med et repertoire, der primært består ef egne kompositioner.

Entre til koncerten med Beggars Blue på Morzybitten lyder på kr. 100 i forsalg eller kr. 120 i døren.

Guitarcentreret

Vestbo Trio feat. Bjørn Fjæstad
Foto: Peter Widmer

Den Danish Music Award-nominerede Vestbo Trio er bedst kendt for at spille guitarcentreret instrumentalmusik, som ligger i et grænseland mellem blues og jazz med mere. Michael Vestbo (guitar), Jesper Smalbro (bas) og Eddi Jarl (trommer) udgav et par ep’er og album, inden de allierede sig med den ligesindede Uffe Steen Trio på live-albummet Doppler effect (2018) (læs anmeldelse her) og igen på sidste års Grooves (læs anmeldelse her).

I 2021 kunne man imidlertid for første gang høre Vestbo Trio med vokal. Her indledte trioen nemlig et samarbejde med sangeren Bjørn Fjæstad (Baal). Det udmøntede sig i albummet Reflector (læs anmeldelse her) og også i en koncertrække (se for eksempel her).

Det er denne konstellation, der nu igen drager på turné og optræder på Morzybitten torsdag den 13. april klokken 20. Det koster kr. 150 at overvære – og kr. 20 oveni, hvis man køber billet i døren.

Supergruppe

Onsdag den 26. april klokken 20 står den nye supergruppe Voodoo Saints klar på Platform K. Voodoo Saints består af Thorbjørn Risager (guitar og vokal), H.P. Lange (guitar, banjo og vokal) og Esben Just (klaver og vokal), så selv om bandet er en nyskabelse, er det samlet set ganske mange årtiers erfaring, der er samlet på Platform K’s scene.

Voodoo Saints

Og selv om d’herrer Risager, Lange og Just først og fremmest er fyrtårne på den danske bluesscene, har de også masser af international rutine at trække på. Esben Just har for eksempel ofte tilbragt tid i New Orleans, hvor han dels har suget til sig af byens musikalske traditioner, dels spillet med de lokale og blandt andet indspillet med Trombone Shorty.

H.P. Lange har boet i USA, faktisk også netop i New Orleans, hvor han blandt andet lyttede til John Mooney. Og han drog derfra til the Mississippi hill country, hvor han fik lejlighed til at spille med Junior Kimbrough og Kenny Brown. Thorbjørn Risager turnerer flittigt med sit band The Black Tornado i udlandet, hvor hans udgivelser på de internationale pladeselskaber Ruf og Provogue Records har gjort det rigtig godt.

Billetter til koncerten med Voodoo Saints kan erhverves for kr. 150 i forsalg eller kr. 170 i døren.

Flittigt

H.P. Lange Big Gumbo
Foto: Frank Nielsen

H.P. Lange vender tilbage i Blueskartellets regi lørdag den 20. maj klokken 20. Denne gang er det dog med bandet H.P. Lange Big Gumbo, og det er på Morzybitten, det foregår. H.P. Lange Big Gumbo vil være kendt af de fleste danske bluesfans, for et de er et særdeles flittigt turnerende ensemble. Det udgøres af H.P. Lange (guitar, banjo og vokal), Niels Bonefaas (violin og banjo), Jens Kristian Dam Pedersen (trommer) og Dave Stevens (kontrabas).

H.P. Lange Big Gumbo blev i 2020 tildelt en Danish Music Award for albummet I feel fine (læs anmeldelse her). Det var H.P. Langes anden DMA og den seneste i en lang række af nomineringer.

I H.P. Lange Big Gumbo blander han og bandet country blues, hillbilly-folk, bluegrass og cajun med mere. Det kan man høre, hvis man erhverver sig en billet formedelst kr. 130 i forsalg eller kr. 150 i døren.

Nye toner

Lørdag den 27. maj klokken 12 er der nye toner fra Trouble Cats i Apotekergården. Det omkring 35 år gamle orkester kommer nemlig med et nyt album under armen, idet bandets Hard facts & poetry bliver udgivet den 1. april (læs mere her).

Trouble Cats
Foto: Frank Nielsen

Trouble Cats består af Martin Blom (guitar og vokal), Henrik Hansen (mundharpe og vokal), Morten Brauner (bas) og Henrik Thorsen (trommer). Hard facts & poetry bliver bandets femte albumudgivelse og den første siden 4, der kom i 2018 (læs anmeldelse her).

Trouble Cats spiller egne numre, som de altid har gjort det, men i en stil, der viderefører bluestraditionerne fra Chicago og Texas med et pift af rock & roll. Der er gratis entré til koncerten med Trouble Cats, men vil man købe billet forud til andre af Blueskartellets koncerter, kan det gøres via foreningens hjemmeside her.