Under radaren: Jes Holtsø

Jes Holtsø
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

De fleste kender historien om Jes Holtsø, der som barneskuespiller blev landskendt som ”Børge” i Olsen Banden-filmene og ”William” i Huset på Christianshavn. Hans personlige nedtur, der nåede et lavpunkt med hans heroinmisbrug, har Jes Holtsø selv beskrevet både i pressen og sin selvbiografi, Verden venter (2011).

Da Jes Holtsø i 2009 deltog i DR’s reality-program Talent 2009, var det således i hvert fald i offentlighedens øjne begyndelsen på en genkomst og en musikkarriere, der til efteråret udmønter sig i album nummer fem i makkerskab med pianisten Morten Wittrock.

I denne udgave af “Under radaren” ser Bluesnews.dk tilbage på Jes Holtsøs indspilningskarriere – både de kendte albumudgivelser og de indspilninger, der måske er gået under radaren hos vore læsere.

Mundharpe

Faktisk havde Jes Holtsø spillet musik, siden han var helt lille, men naturligvis i mere private sammenhænge. Han fik sin første mundharpe, da han var seks år, og lærte sig også siden at spille klaver og guitar.

Jes Holtsø
Foto: Frank Nielsen

Musikken røg dog helt i baggrunden, da han i 19-20-årsalderen begyndte at tage heroin. Først da Jes Holtsø sang Muddy Waters’ ”You can’t lose what you ain’t never had” ved en sommerkoncert på behandlingshjemmet Egeborg i 1992, begyndte han at drømme om at vende tilbage til den bluesmusik, han havde hygget sig med i teenageårene.

Han begyndte at deltage i jamsessions i det Københavnske klubliv, først på jazzklubben 10’eren sammen med blandt andre saxofonisten Anders Gaardmand, og fra 1994 især på Mojo Blues Bar. Her indledte Jes Holtsø også et live-samarbejde med L.P. Simonsen.

En god historie

Morten Wittrock og Jes Holtsø
Foto: Frank Nielsen

Da Danmarks Radio i 2009 kontaktede Mojo i jagten på ”talenter”, som kunne deltage i deres reality-satsning Talent 2009, kom Jes Holtsøs navn på banen. Han var en god historie til weekend-underholdningen og skulle spille mundharpe, lod DR ham forstå. Han ville nu hellere synge, og da DR accepterede dette, men insisterede på mundharpen, forlangte Jes Holtsø at kunne tage en klaverakkompagnatør med sig på scenen.

En mere eller mindre tilfældig jam med Morten Wittrock på Mojo førte til, at han fik tjansen som Holtsøs makker i tv-showet. Deres optræden med Bob Dylans “I shall be released” blev en succes, og de nåede finalen i programserien, som de dog ikke vandt.

Den personlige kemi mellem Holtsø og Wittrock viste sig imidlertid også at passe, og i ti år har de to nu kørt et musikalsk parløb med pladeindspilninger og koncerter en masse.

Første bluesnumre

Men faktisk indspillede Jes Holtsø sine første bluesnumre allerede i 1996. Det skete på antologi-cd’en Rock the night, optaget på Alexandra Copenhagen og udgivet i forbindelse med, at København var europæisk kulturby i 1996.

Jes Holtsø var forsanger i Backwater Blues Quartet og sang tre numre på Rock the night: ”Rollin & thumblin” [sic], ”Treat me right” og ”Backwater blues”. Hvem de øvrige medlemmer var, fremgår ikke, men i sine erindringer beskriver Jes Holtsø et 1996-band, der ud over ham selv på sang og mundharpe bestod af ”Rene” (bas), ”Claes” (keyboard), ”Frankie Boy” (guitar) og ”Michael Roy” (trommer). Den opmærksomme læser vil dog bemærke, at dette ikke stemmer med en kvartet!

Talent 2009 blev som nævnt gnisten, der antændte Jes Holtsø og Morten Wittrocks parløb, og året efter udsendtes debut-cd’en Jes Holtsø & Morten Wittrock Band. Med i bandet var blandt andre guitaristen Jacob Rathje, Dan Hemmer på orgel og Sahra da Silva på kor.

I flere år

Morten Wittrock havde naturligvis allerede indspillet plader i flere år, blandt andet i duoen Barner Wittrock med sangeren Henrik Barner. Og af de ti hovedsageligt rhythm & blues-orienterede sange, som han og sangskriver-partneren Ray Weaver leverede til Jes Holtsø & Morten Wittrock Band, havde han allerede tidligere indspillet to sammen med sangeren og trommeslageren Martin Roy Wade på 2007-albummet Live, nemlig ”You ain’t up to it” og “Crawfish music”.

Wittrock indgik også i rock & roll-trioen Rock It sammen med Frank Rothstein (trommer) og Carsten Olsen (bas), sidstnævnte bedre kendt som Olsen den Skaldede Kok. Da de i 2011 udsendte julepladen Rock It at Christmas, var det med Jes Holtsø som gæstevokalist på Fats Dominos ”I told Santa Claus”.

Album nummer to fra Jes Holtsø & Morten Wittrock Band udkom i 2012 og havde stort set samme besætning som den første plade. Big Easy var titlen, som hentydede til det musikalske slægtskab til New Orleans.

Genbrug

Igen havde Ray Weaver og Morten Wittrock stået for tekst og musik, og igen var nogle af sangene genbrug, om end naturligvis i nye arrangementer.

Titelnummeret havde således været indspillet af både Ronald Andersen og Martin Roy Wade (senere skulle Wittrock tage dén og ”You ain’t up to it” op igen sammen med Nina Massara; læs her), og ”Everyday life” ligeledes af Wade.

Med deres tredje album skiftede Holtsø/Wittrock, som de nu kaldte sig, spor og indspillede elleve dansksprogede sange. Følgelig erstattede Marcus Winther-John (ex-Inside the Whale) Ray Weaver som tekstforfatter og indgik også i bandet, som derudover mest bestod af kendte ansigter fra de tidligere plader.

Glemte nætter, som albummet hed, var der dog også en enkelt gæsteoptræden af Ronni Boysen, som spillede guitar på ”Bourbon Street”. Glemte nætter udkom i 2015 og blev fulgt op samme år med julesinglen ”Alt det bedste”.

Kogebog

Også i 2015 udkom Rock’n’roll kogebogen, begået af Morten Wittrock og Olsen den Skaldede Kok. Kogebogen indeholdt opskrifter på amerikanske sydstatsretter, men den indeholdt også en cd med ni skæringer skrevet af Wittrock, Olsen og Ray Weaver.

Weaver agerede forsanger, og Wittrock og Olsen spillede henholdsvis klaver og bas, mens Jes Holtsø var med i koret. Sangenes titler fremgik ikke, men man genkendte ”Crawfish music” blandt de mad-tematiserede numre. Stilen var den samme bluespåvirkede rock & roll og rhythm & blues, som man kendte fra Holtsø/Wittrock.

Efter en pause på tre år kom endnu et album fra duoen, som nu formelt hed Holtsø & Wittrock. Det’ altid nu! (2018) parrede igen Marcus Winther-Johns danske tekster med Morten Wittrocks musik, mens blandt andre guitaristen Knud Møller og den amerikanske trommeslager John Chipman sluttede sig til holdet af musikere (læs anmeldelse her).

På en af singlerne fra albummet, ”Postkort”, sang Jes Holtsø duet med Ester Brohus.

Tobias Trier

Også ”Lov mig” blev udsendt som single i 2019, denne gang i en remix-version featuring rapperen Bossy Bo fra Østkyst Hustlers og Flopstarz.

Inden da havde Jes Holtsø og Morten Wittrock allieret sig med sangeren og sangskriveren Tobias Trier. Som Holtsø, Trier & Wittrock udgav de singlen ”Nye horisonter” som optakt til en fælles turné i 2018.

Holtsø & Wittrock turnerer i sommeren 2020 Bornholm tyndt (tjek datoerne i Bluesnews.dk’s koncertkalender her), mens de forbereder udgivelsen af et nyt album. Det er igen Marcus Winther-John, der står for teksterne, men denne gang skriver han på engelsk. Det har man allerede kunnet høre på de to singleforløbere ”Love a wonderful disease” (læs her) og ”Holding on” (læs her).