Bluesmusikere synger dansk på Bramfri Festival

Esben Just og Margrete Grarup
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

Bramfri Festival er navnet på en årlig kulturbegivenhed, som blev indstiftet sidste år, og som finder sted i Ørstedsparken i Rudkøbing på Langeland. Bag festivalen står musikeren og sangskriveren Esben Just, som selv har sommerhus på Langeland. Han har i flere år bidraget til øens kulturliv, og det er Bramfri Festival endnu et eksempel på.

Det lidt pudsige navn skyldes, at ”bramfri” er et af mange danske ord, som blev opfundet af fysikeren H.C. Ørsted. Ørsted blev født i Rudkøbing, og festivalen er en slags hyldes til ham – måske ikke så meget på grund af hans banebrydende naturvidenskabelige opdagelser som for hans humanistiske virke.

Sproget

Esben Just
Foto: Jakob Wandam

H.C. Ørsted var nemlig meget optaget af sproget, som han altså også fik stor indflydelse på med de mange nye ord, han dannede – ud over bramfri gjaldt det for eksempel ildsjæl, klangbund, hverdagssprog, sejrsglæde, udstråling, sanseevne, autoritetstro, brugskunst, mindretal, sammendrag og tidevand samt fagtermer som vægtfylde, rumfang, ilt og brint.

Sproget bliver hyldet på Bramfri Festival blandt andet gennem oplæg af forfatterne Jesper Wung-Sung, T.S. Høeg og Claus Høxbroe. Der vil også blive fortalt om H.C. Ørsteds ordbog, og ikke mindst vil der være musik, sunget på dansk – både i form af fællessang og optrædener.

Esben Just er naturligvis selv på programmet. Han vil synge nogle af sine dansksprogede sange, og så lader han sig interviewe af Bramfri Festivals konferencier Kurt Baagø. Esben Just kendes især fra trioen SP Just Frost og generelt fra en karriere, der har cementeret hans position som en af Danmarks mest betydningsfulde eksponenter for New Orleans-musikken.

Danish Music Award-vindere

Sahra da Silva
Foto: Frank Nielsen

Endvidere er der optrædener af Margrete Grarup og Sahra da Silva, som i lighed med Esben Just begge kan kalde sig Danish Music Award-vindere inden for bluesens genreområde. De to sangerinder bliver akkompagneret af pianisten Lars Emil Riis.

Margrete Grarup er forsanger i blues-supergruppen Grarup Allstars, synger gospel i Mahalia Jackson Tribute og dyrker desuden et samarbejde med Michael Sunding, hvor de blandt andet har fortolket PH-viser. Sahra da Silva synger blues, jazz og soul som leder af eget orkester og i forskellige konstellationer med Kjeld Lauritsen, The Cornbread Project og andre.

Jens Lysdal

Dagens sidste musikalske indslag bliver med guitaristen og singer/songwriteren Jens Lysdahl, der optræder sammen med Søren Vestergaard (guitar og vokal) og Jon Bruland (bas).

Bramfri Festival finder sted onsdag den 24. juli klokken 12-22. Det foregår altså i Ørstedparken i Rudkøbing på Langeland, og der er gratis entré.

Læs mere om festivalen og se hele dagens program på Bramfri Festivals hjemmeside her.