Bredspektret efterårsprogram 2018 hos B’Sharp i Silkeborg

Af Peter Widmer

B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association – har atter stablet et flot, bredspektret program på benene med diverse fine bluesnavne, der runder Silkeborg til efteråret i år.

Desuden er der et par navne, der for nogle nok falder en kende uden for en decideret bluesramme, men som er absolut høreværdige. Det drejer sig om The Doors Tribute (TDT) og Michelle Birkballe med band.

Alle koncerter foregår på Rampelys, Bindslevs Plads 6, med mindre anden lokation er nævnt.

Efterårssæsonen starter den 1. september kl. 21 med amerikanske Reverend Peyton’s Big Damn Band, og trioens optræden kan sagtens gå hen og blive noget af et brag! Bandet er nu ikke specielt stort, da der er tale om en trio.

Reverend Peyton’s Big Damn Band
Foto: Peter Widmer

Medlemmerne er: Ægteparret Reverend Peyton på fingerstyle slide-guitar, fingerstyle-guitar og leadvokal og Washboard Breezy Peyton på kor, vaskebræt, tamburin, fingerknips og klappen, samt Maxwell Senteney på kor, kuffert, tamburin, fingerknips, klappen og diverse andre former for slagtøj.

Trioen har flere cd-udgivelser bag sig, hvor for eksempel Front porch sessions fra 2017 giver en god indføring i musikernes specielle, bluesbaserede univers.

Bluesnews.dk havde fornøjelsen af at overvære en koncert med Reverend Peyton’s Big Damn Band på Posten i Odense sidste år, og dén var aldeles forrygende (læs anmeldelse her).

Vil man have sig en helt speciel koncertoplevelse med et helt specielt band, der spiller tidløs amerikansk musik på deres helt egen måde, er der al mulig grund til at troppe op, når bandet runder Silkeborg.

Mundharpemanden

Den 16. september kl. 14-17 er der bluesjam med mundharpemanden Henrik Hansen, og alt kan kun gå godt med denne erfarne musiker som jam-vært.

Henrik Hansen
Foto: Frank Nielsen

I sin mere end 30 år lange musikerkarriere har Henrik Hansen været langt omkring; for eksempel som medlem af legendariske Trouble Cats, der lige har fået deres fjerde fuldlængde-cd på gaden med titlen 4 (læs anmeldelse her).

Henrik Hansen har desuden indtil for et års tid siden været medlem af blues- og rockbandet Mojo Hands, som han var medstifter af, og som med skiftende besætninger har udgivet fire cd’er.

Ydermere har Henrik Hansen i nogle år været medlem af den anerkendte blues-trio Thomsen-Nello-Hansen, der blandt andet er kendt for deres solide koncerter (læs for eksempel her). Trioens velanskrevne debut-cd Three chords and the truth så dagens lys i 2013.

Disse foretagender er dog ikke de eneste, Henrik Hansen har spillet med, og hans store musikererfaring, tekniske kunnen og ofte pågående spil har forårsaget, at han af mange betragtes som en af Skandinaviens bedste mundharpespillere. Og der bliver blæst igennem, når Henrik Hansen er på scenen!

Bortset fra disse kvaliteter er Henrik Hansen kendt som manden med overblikket, der er lun af sind og i besiddelse af en god portion humoristisk sans, så der er lagt op til en herlig bluesjam.

Hyldest

Lørdag den 29. september kl. 21 står den på en hyldest til en af verdens mest skelsættende og indflydelsesrige bluesmusikere, nemlig guitaristen, sangeren og sangskriveren Robert Johnson.

Som Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors-forsangeren Jim Morrison med flere blev Robert Johnson kun 27 år gammel og forlod denne verden i 1938.

Nisse Thorbjørn
Foto: Frank Nielsen

Før Robert Johnson stod af, fik han dog indspillet 29 sange, der alle har sat sig yderst mærkbare spor inden for såvel blues- som rockmusikken. Tænk bare på numre som ”Love in vain”, ”From four until late” og ”Come on in my kitchen”.

En stribe danske topmusikere fra bluesverdenen har i et par år med diverse besætninger hyldet Robert Johnson og hans værk med efterhånden mange koncerter, og for nylig kom så en cd, styret af mundharpespilleren og sangeren Nisse Thorbjørn, der også er kendt som Copenhagen Slim.

Cd’en har titlen Robert Johnson was here, og er – bortset fra tre af cd’ens 16 numre – indspillet live (læs anmeldelse her).

Der bliver noget at glæde sig til, når en betragtelig del af toppen af danske bluesmusikere, nemlig Tim Lothar, Nisse Thorbjørn, Troels Jensen, Ronni Boysen, Hans Knudsen, Dave Stevens, H.P. Lange og Jens Kristian Dam tropper op i Silkeborg for at hylde Robert Johnson og hans udødelige numre, for det gør de helt og aldeles glimrende.

Amerikansk bluesguitarist

Lørdag den 13. oktober kl. 21 er det den afroamerikanske bluesguitarist, sangskriver og sanger James Armstrong og hans band, der går på scenen.

James Armstrong

Det er noget af et scoop for B’Sharp at have booket James Armstrong, der måske ikke er det mest kendte bluesnavn i Danmark, men som absolut er en musiker, man bør tjekke ud.

Den 61-årige James Armstrong, der fik bluesmusikken ind fra barnsben af, har 9 fuldlængde-cd’er bag sig. Han har en egen guitartone og evner at spille fra det stille og forfinede til hård ”urban funk” på et øjeblik, og det uden at blinke.

James Armstrong har også skrevet numre, der er blevet anvendt i diverse spillefilm. Desuden har James Armstrong været nomineret til et par W.C. Handy Awards (nu Blues Music Awards) dels for en af sine sange – ”Pennies and picks” – og dels for sine egne præstationer som guitarist.

Der er lagt op til en energifyldt koncert, når James Armstrong træder op sammen med Matthew Murdick på keyboards, bassisten Eric Lebeau og Denis Agenet på trommer.

Energibundt

Fredag den 26. oktober kl. 21 kommer det med garanti ikke til at gå stille af, når det erfarne aarhusianske energibundt, sangerinden, komponisten og guitaristen Michelle Birkballe giver koncert med sit superkompetente band.

Michelle Birkballe er en charmetrold, som dog også kan være fræk som en slagterhund – på den gode måde – og enhver koncert med hende og hendes band er en befriende, lun og på alle planer yderst tilfredsstillende oplevelse.

Michelle Birkballe

Tilmed er der altid god publikumskontakt og masser af røver- og andre historier fra det virkelige liv ved Michelle Birkballe at muntre sig over.

Med sit band serverer hun solid, funky bluesrock og rhythm & blues med et gran pop, en knivspids country, lidt rock og rul og et anstrøg af jazz. Michelle Birkballe, som har en unik, Cyndi Lauper-agtig stemme, der er så fløjlsblød som ru sandpapir, har sunget både på dansk og på engelsk og har flere cd’er bag sig, som den roste engelsksprogede 2011.

Michelle Birkballe har flere gange optrådt på tv og har spillet med blandt andre Nalle, Mike Andersen, Klüvers Big Band, Henning Stærk, Shaky Ground og Thorbjørn Risager.

Michelle Birkballes band består af de rutinerede musikere Jakob Baumgartner på guitar og kor, Eddi Jarl på trommer, Josef Baumgartner på tangenter, harmonika og kor samt Jakob Skytte på bas, kor og perkussion.

Ren fest

Lørdag den 10. november kl. 21 bliver der ren fest, når den afroamerikanske sanger og sangskriver Sugaray Rayford spiller op til en utvivlsomt fortræffelig aften med sit seks mand store, glimrende band.

NB: Koncerten foregår i Kedelhuset, og der bliver blues og soulmusik for alle pengene.

Sugaray Rayford
Foto: Frank Nielsen

Ved enhver koncert styrer Sugaray Rayford med sikker hånd og cubansk cigar sit fortræffelige band, der består af Gino Matteo på guitar, trompetisten Gary Bivona, Allan Walker på saxofon, Leo Dombecki på tangenter, bassisten Ralph Carter og trommeslageren Lavell Jones.

Caron Nimoy Rayford, som den 198 cm høje sanger egentlig hedder, er født i 1969 og hører til i den tungere vægtklasse. Trods dette bevæger han sig med legende lethed på en scene og får hurtigt ethvert publikum i sin hule hånd.

Sugaray Rayford har fire cd’er bag sig og var i år nomineret til en Blues Music Award i hele fire kategorier.

Sugaray Rayford har givet flere koncerter i Danmark, blandt andet på Blues Heaven-festivalen i Frederikshavn og i Vejle (læs anmeldelse her) sidste år, og ved begge koncerter var der mere end almindelig gang i den til publikums store fornøjelse. Det samme kommer helt sikkert til at gøre sig gældende, når Sugaray Rayford og band rammer Silkeborg.

Læs Bluesnews.dk’s interview med Sugaray Rayford her.

The Doors lever

Amerikanske The Doors lever – eller rettere deres musik gør – for eksempel gennem det pæredanske orkester The Doors Tribute (TDT), der gæster Silkeborg lørdag den 24. november kl. 21.

The Doors Tribute

The Doors Tribute består af modne musikere, nemlig sangeren Mike Hecchi, Kent Søgaard på tangenter, guitaristen Alex Olesen, bassisten Morten Brauner og Per Vatne på trommer.

To af musikerne vil af mange være kendte fra andre sammenhænge, nemlig Mike Hecchi og Morten Brauner.

Mike Hecchi stod gennem flere år i spidsen for det succesrige world/folk-orkester The Sexican, der gjorde det godt i både ind- og udland og indspillede to aldeles fine album.

Senere stod han også i spidsen for bluesbandet Motorcity Blues Company, på hvis cd af samme navn Morten Brauner er gæstemusiker og høres på kontrabas.

Morten Brauner er blandt meget andet kendt som bassist i Trouble Cats og i de hedengangne orkestre Blue Junction og M.C. Hansen Band.

Morten Brauner
Foto: Frank Nielsen

Om The Doors Tribute siger Morten Brauner:

– Orkesteret startede i 2016. Vi har nu været på turné tre gange, og der har stort set været udsolgt til alle vores koncerter. Det var der også, sidst vi spillede hos B’Sharp.

– Vores fjerde turné foregår i efteråret i år, hvor vi jo atter spiller i regi af B’Sharp. Det er pudsigt, men der er også flere andre bluesforeninger, der har booket os. Måske er det dog ikke så mærkeligt, for der er masser af blues i The Doors’ musik.

– Faktisk kom jeg ind i bluesverden via tre musiknavne: Cream, Janis Joplin og The Doors.

The Doors Tribute er ikke et kopiband i traditionel forstand. Bandet fortolker derimod den musik, The Doors frembragte, og formår at levere et indbydende destillat af samme.

Som det fremgår af The Doors Tributes hjemmeside, er deres mål følgende:

”The Doors Tribute [TDT] hylder legenderne ved at genskabe magien og intensiteten af The Doors’ musikalske katalog i en udsøgt koncertoplevelse. Det er et must-see for alle Doors-fans og for alle der ønsker, at opdage og opleve en fantastisk og unik genskabelse af deres musik. Ved brug af vintage udstyr og moderne instrumenter til at replikere fornemmelsen og auraen fra de originale studieoptagelser, er målet at give et publikum et fuldstændigt live-spektrum af The Doors’ mange facetter og alsidighed.”

Selvom The Doors-sangeren Jim Morrison døde den 3. juli 1973, fortsatte de tre resterende bandmedlemmer indtil den 30. august 1973, hvor The Doors blev definitivt opløst. Imidlertid lever deres musik i bedste velgående gennem The Doors Tribute, så der er lagt op til en spændende aften på Rampelys sidst i november måned.

Stjerneorkester

Efterårssæsonen afrundes på bedste vis lørdag den 24. november kl. 21, hvor Grarup Allstars går på scenen på Rampelys.

Margrete Grarup
Foto: Jakob Wandam

Grarup Allstars er et absolut stjerneorkester, der består af den versatile sangerinde Margrete Grarup, orgelbetvingeren Palle Hjorth, bassisten Niels Nello Mogensen, saxmanden Niels Mathiasen, trommespilleren Esben Bach og den aldeles alsidige superguitarist Uffe Steen.

Alle er de aldeles garvede musikere, der blandt andet er kendt fra orkestre som Shades of Blue, Savage Rose, Gnags og Johnny Madsen Band.

Grarup Allstars har to fine cd’er bag sig og har spillet rigtig mange koncerter over det ganske land gennem de senere år, der alle har budt på swingende blues og soulmusik af høj karat og virkelig fin kontakt til publikum.

Grarup Allstars leverer varen, hver gang de giver koncert, og til tider når dette stjerneorkester uanede højder, som det for eksempel fremgår af anmeldelsen her.

Jo, der er masser af blues-godbidder at glæde sig til på B’Sharps bredspektrede efterårsprogram.

Forsalg: www.billetsalg.dk– alle forsalgspriser er inkl. gebyr. Tilbud til studerende: Halv dørpris til alle koncerter på Rampelys. NB: Billet til Sugaray Rayford-koncerten den 10. november kan købes her.