Ørkenblues på ny odenseansk folk- og world-festival

Tekst: Jakob Wandam

Resonator er navnet på en ny musikfestival, som i november breder sig over de odenseanske spillesteder Kulturmaskinen, Posten, Dexter, Studenterhus Odense og PåTaget. Festivalen er stablet på benene i samarbejde med koncertarrangøren Second to the Left og genreorganisationen Tempi.

Odense har savnet en festival med fokus på de traditionelle genrer, siden Jam Days måtte dreje nøglen om i 2019 (læs her). Jam Days var selv en afløser for flere af byens hedengangne genrefestivaler, heriblandt Odense Internationale Bluesdage, og blev kaldt en jazz-, blues- og folk-festival.

Resonator vil præsentere folke- og verdensmusik fra mange forskellige lande og verdensdele. Koncerterne finder sted fra den 9. til den 13. november 2021 på seks forskellige venues, som altså kan byde på alt fra skandinavisk folk til mauretansk bryllupsmusik, fra latinamerikansk elektro til anatolsk post-punk.

Familieorkester

Etran de l’Aïr
Foto: Abdoulmoumouni Hamid

For de bluesinteresserede er det værd at rette opmærksomheden mod koncerten med Etran de l’Aïr, som spiller på Musikhuset Dexter torsdag den 11. november klokken 19.

Etran de l’Aïr er et familieorkester fra byen Agadez i Niger. Denne region har også fostret navne som Bombino, Mdou Moctar og Group Inerane, og Etran de l’Aïr begår sig inden for den samme tuareg-guitarmusik som disse – en musikform, der kan placeres under paraplybetegnelsen ”ørkenblues”.

Etran de l’Aïr blev dannet i 1995 af Aghaly Migi, som lærte sine yngre brødre at spille. De skabte sig en karriere som lejlighedsorkester og spillede ved bryllupper, dåbsfester og politiske begivenheder. I begyndelsen spillede de udelukkende akustisk, men efterhånden som succesen indfandt sig – der er et ganske lukrativt marked for denne type orkestre i regionen – kunne de udvide med elektriske guitarer og trommesæt.

Beslægtede

I dag optræder Etran de l’Aïr med et antal medlemmer, der varierer mellem fem og ni. Medlemmerne er alle beslægtede som brødre eller fætre.

Etran de l’Aïr pladedebuterede i 2018 med albummet No. 1. Albummet var optaget live med en mobiltelefon(!) og blev udsendt på pladeselskabet Sahel Sounds. Den 1. oktober kunne Etran de l’Aïr så præsentere deres første internationalt udgivne studieindspilning, singlen ”Toubouk ine chihoussay”.

Læs mere om Resonator og se hele musikprogrammet på festivalens hjemmeside her. Billetter til koncerten med Etran de l’Aïr samt partoutbilletter til hele Resonator kan købes her.

Etran de l’Aïr spiller også en udsolgt koncert i Musikhuset København på Vesterbro den 9. november.