Ronni Boysen dropper turnélivet

Ronni Boysen
Foto: Jakob Wandam

Tekst: Jakob Wandam

Guitaristen Ronni Boysen har valgt at sige farvel til livet som turnerende musiker. Det markerer samtidig en afslutning på tolv år som medlem af amerikanske Mud Morganfields band og ti år med svenskerne i The Kokomo Kings.

Det er især de mange udenlandske spillejobs, som Ronni Boysen ikke længere ønsker at dedikere sit liv til. Han vil i stedet tilbringe mere tid med familien. Men det handler ikke kun om afsavn.

”Årsagerne er mange,” fortæller Ronni Boysen til Bluesnews.dk. ”Jeg er træt og kan ikke se det fremtidsperspektiv, jeg har brug for med kone og to små børn.”

Drosle ned

Ronni Boysen (t.v.) med The Kokomo Kings
Foto: Frank Nielsen

”I de seneste 12-13 år har jeg turneret i 24 lande,” fortsætter Ronni Boysen. ”Jeg har spillet små 100 jobs om året – de fleste i udlandet – blandt andet fordi der simpelthen ikke er jobs nok herhjemme, til at man kan leve af dét alene, og jeg kan ikke se, at noget skulle ændre sig til det bedre fremover. Tværtimod.”

Det er altså vanskeligt at balancere et familieliv med det usikre indkomstgrundlag, man har som arbejdende musiker – noget, der kun er blevet understreget under de seneste års coronanedlukninger.

Ronni Boysen (t.v.) med Trainman Blues
Foto: Frank Nielsen

”Pandemien løftede sløret for, hvor kummerlige og usikre vilkår musikere arbejder under, og den usikkerhed tærer enormt,” erkender Ronni Boysen. Samtidig har han kunnet konstatere et svindende publikumsgrundlag for bluesmusikken: ”Jeg kunne se, at publikumsalderen – ligesom min egen – bare stiger og stiger, og jeg besluttede mig for at drosle kraftigt ned, inden det blev for sent og for ynkeligt.”

Man skal dog ikke være bange for, at man ikke længere får Ronni Boysen at se på de danske koncertscener. Han vil også fremover spille med de forskellige konstellationer, han indgår i herhjemme. Ronni Boysen er medlem af Nello & the Helping Hand Blues Band, Trainman Blues og Las Palmeras og vil stadig spille hjemlige koncerter med disse.

Af lyst

Hans Knudsen og Ronni Boysen
Foto: Peter Widmer

Man vil også fortsat kunne høre Ronni Boysen spille duo-koncerter med Hans Knudsen, lige som det bliver muligt se Ronni Boysen live i diverse ad hoc-grupperinger, sådan som det ofte har været tilfældet hidtil. Eksempelvis spiller Ronni Boysen sammen med Hans Knudsen på Køge Blues Festival allerede i morgen, lørdag den 19. marts.

Ronni Boysen understreger dog, at han fremover kun vil tage spillejobs af lyst og ikke af nød. Og allerede i januar meddelte han kollegerne i The Kokomo Kings (”helt udramatisk i øvrigt,” tilføjer Boysen), at dét band nu var et afsluttet kapitel for hans vedkommende.

Det samme er tilfældet med Mud Morganfield Band, om end Ronni Boysen ”ikke vil udelukke et enkelt festivaljob eller to med Mud i fremtiden.”