Så er der atter bluesfestival i Køge

Tekst: Jakob Wandam

Årets første Køge Blues Festival er lige om hjørnet. Festivalen er en halvårligt tilbagevendende begivenhed, som blev afholdt første gang i april 2018. På lørdag, den 23. marts, løber den af stablen igen, og det er vanen tro Teaterbygningen, beliggende på adressen Bag Haverne 1, der lægger scene til.

Køge Blues Festival satser sædvanligvis på danske og skandinaviske bands, og forårets festival er ingen undtagelse. Som det også er sædvane, er der tale om en blanding af kendte og mindre kendte navne på plakaten.

Rutinerede

Øernes Blues Band

Øernes Blues Band er et af landets mest rutinerede bluesorkestre. Bandet blev grundlagt i 1983, og i de mellemliggende godt fyrre år har de udgivet fem album.

Fra den oprindelige opstilling finder man stadig bassist Jan Hvidtved og guitarist Ken Damkier. Begge har tidligere spillet på Køge Blues Festival som medlemmer af Damkier & Kaas Blues Quartet (se her), men nu kommer de altså til Køge med Øernes Blues Bands to ”nye” medlemmer, Danny Wickmann på vokal, mundharpe og saxofon samt Johan Larsen på trommer. De to spiller begge sideløbende i Rosewood Bluesband.

Øernes Blues Band spiller elektrisk blues med inspiration fra navne som Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Peter Green og Eric Clapton.

Gengangere

Også brødrene Sune og Kasper Bjerre er gengangere på Køge Blues Festival. Deres duo The DownShifters optrådte på festivalen i marts sidste år (se her), og det gør de igen på lørdag.

The DownShifters
Foto: Sven Levandowsky

The DownShifters er en udløber af det Danish Music Award-nominerede og Danish Blues Challenge-vindende band The Cornfeds. Da dén kvartet valgte at lade sig opløse i 2020, dannede Sune Bjerre og Kasper Bjerre i stedet The DownShifters, hvor de så fordeler betjening af bas, guitar, banjo, mundharpe, trommer og percussion imellem sig.

The DownShifters synger deres egne sange (inklusive Cornfeds-numre) og covers af delta blues- og hill country blues-musikere som Muddy Waters, Robert Johnson, Bukka White og R.L. Burnside. Det har de blandt andet gjort på flere festivaler, ikke blot i Køge, men også på 1000 Meter Blues i Viborg og Den Blå Festival i Aalborg.

Nyt navn

RVN Trio

RVN Trio er et forholdsvis nyt navn på bluesscenen. Bandet har navn efter guitarist og sanger Robin Vej Nymark, som bakkes op af Erik Stradel på bas og Per Bech-Willumsen på trommer.

RVN Trio har eksisteret i et års tid og har base i Næstved. Trioen har siden grundlæggelsen spillet jobs primært i det sjællandske, men har også været så langt vestpå som Fanø og i Nakskov på Lolland.

Trioen tager sit udgangspunkt i bluesrock og Texas blues med Stevie Ray Vaughan & Double Trouble som en klar inspirationskilde. Til tider kan de også trække på mere psykedeliske kilder som Jimi Hendrix og Cream, men i hvert fald må man forvente rigtig powertrio-blues.

Velansete

Festivalens hovednavn må siges at være aarhusianske Trouble Cats, der består af Martin Blom (guitar og vokal), Henrik Hansen (mundharpe og vokal), Morten Brauner (bas) og Henrik Thorsen (trommer).

Trouble Cats
Foto: Frank Nielsen

Trouble Cats har eksisteret on-and-off siden 1987 og er et af landets mest velansete bluesbands takket være både live-aktiviteten og fem glimrende albumudgivelser, hvoraf de to seneste har været DMA-nomineret.

Trouble Cats spiller egne numre med udgangspunkt i urban, elektrisk efterkrigsblues, men med elementer af rock & roll, jump blues og meget andet. Det gør de med stor sikkerhed, for ud over de mange års sammenspil i Trouble Cats har medlemmerne hver især erfaring fra adskillige andre orkestre i toppen af dansk blues som Shades of Blue, Blue Junction, Kent T. & the Delta Grinders, Sidetrackers og Mojo Hands.

Køge Blues Festival finder som nævnt sted i Teaterbygningen på lørdag den 23. marts med koncertstart klokken 12 (dørene åbnes klokken 11.30). Billetter kan købes i forsalg her formedelst kr. 275 pr. stk. Der er tale om unummererede siddepladser. Der vil være mulighed for køb af mad og drikkevarer.