Keb’ Mo’ til Tønder

Keb’ Mo’
Foto: Peter Widmer

Tekst: Jakob Wandam

Tønder Festival er klar med en god håndfuld navne til næste års program. Blandt dem er to markante bluesnavne.

Guitaristen, sangeren og sangskriveren Keb’ Mo’ er et af de mest væsentlige navne fra 1990’ernes akustiske blues-revival. Med et udgangspunkt i den bløde og melodiske Piedmont blues og en vilje til også indimellem at træde nogle skridt væk fra den slagne blues-vej blev han ikke blot en af tiårets mest populære kunstnere hos bluespublikummet; han fik også en vis succes hos større og bredere segmenter af pladekøberne.

Grammy og Blues Music Awards

Keb’ Mo’
Foto: Peter Widmer

Keb’ Mo’, hvis borgerlige navn er Kevin Roosevelt Moore, har været i stand til at fastholde sin position som en af de største nulevende kunstnere på den akustiske bluesscene. Hans duo-album med Taj Mahal, TajMo fra 2017, indbragte dem både en Grammy og to Blues Music Awards, og dem kunne Keb’ Mo’ stille på kaminhylden ved siden af 12 andre Blues Music Awards og 3 Grammy-priser.

Nu er den 68-årige Keb’ Mo’ aktuel med albummet Oklahoma, der udkom i juni i år. Det meget velanmeldte album er produceret i samarbejde med Colin Linden og har blandt andre Rosanne Cash, Robert Randolph og Taj Mahal som gæster.

Keb’ Mo’ har ikke just overrendt Danmark i sin efterhånden 25 år lange indspilningskarriere. Han var her dog så sent som i juli på Copenhagen Jazz Festival, hvor han spillede en fremragende koncert i Amager Bio (læs anmeldelse her). Koncerten på Tønder Festival 2020 er hans eneste festivalkoncert i Danmark næste år.

Bluestradition

Hvor amerikanske Keb’ Mo’ er en velanskreven veteran, er der nok færre, der kender hans landsmand Jerron ”Blind Boy” Paxton. Paxton fyldte fem år i 1994, hvor Keb’ Mo’ udsendte sit debutalbum, men ikke desto mindre bekender han sig til en bluestradition, der havde sin storhedstid i 1920’erne.

Jerron “Blind Boy” Paxton

Multiinstrumentalisten og sangeren Jerron Paxton spiller akustisk blues, jazz, ragtime og oldtime-musik, som det lød i begyndelse af forrige århundrede. Paxton er ikke er ganske blind, men temmelig svagtseende. Ikke desto mindre er Jerron “Blind Boy” Paxton kompetent på violin, banjo, mundharpe, akkordeon, ukulele og guitar m.m., og han er efterhånden ved at blive anerkendt som en af de fremmeste udøvere af traditionel amerikansk musik.

Efter et par ep-udgivelser på vinyl udsendte Jerron Paxton sit egentlige debutalbum Recorded music for your entertainment i 2014. Han turnerer i november 2019 i USA sammen med en anden ny stjerne på blueshimlen, Jontavious Willis.

Jerron ”Blind Boy” Paxton spillede på Bartof Café på Frederiksberg i forbindelse med Copenhagen Blues Festival 2017. Koncerten på Tønder Festival er hans eneste festivalkoncert i Danmark i 2020.

Folk, americana og country

Ud over Keb’ Mo’ og Jerron ”Blind Boy” Paxton offentliggør Tønder Festival i dag fire navne til næste års festival. Ryan Bingham, Christopher Paul Stelling og trioen Lula Wiles repræsenterer alle USA og befinder sig forskellige steder på folk-, americana- og country-skalaen. De får selskab af søskende-trioen The Henry Girls fra Irland, der blander traditionel irsk musik med country, bluegrass og americana.

Ligesom for de to blueskunstnere gælder det for alle fire navne, at Tønder-koncerterne er deres eneste festivalkoncerter i Danmark næste år.

Tønder Festival 2020 finder sted fra den 27. til den 30. august.