Mardi Gras Copenhagen indtager roots-festivalen Harvest

Tekst: Jakob Wandam

Sidste år lanceredes efterårsfestivalen Harvest, der foregår på Magneten, en del af scenekunststedet Teaterøen i København. Harvest er en roots-festival, som har et bredt sammensat musikprogram af folk, blues, jazz, singer/songwriter-rock m.m.

I 2020 betød det blandt andet, at man kunne høre Mike Andersen, Chris Grey & the BlueSpand, Dusty Rag Jazz Band og en helt forrygende Dr. John Tribute (læs her).

Bag Harvest står Roots & Jazz og JBL Music. Sidstnævnte er også arrangør af Mardi Gras Copenhagen, der normalt er en del af Copenhagen Jazz Festival med særligt fokus på den jazz, blues og funk, der udspringer af New Orleans. I 2021 har Mardi Gras Copenhagen overtaget den ene af de to spilledage ved Harvest, og det betyder, at torsdag den 14. oktober på Magneten foregår under overskriften ”Mardi Gras Copenhagen x Harvest”.

Denne dag er der således masser af blues, rhythm & blues og New Orleans-funk på plakaten, når Harvest 2021 begynder klokken 18. Hér åbnes dørene, og der vil være mulighed for at købe ”soul food”, drinks m.m.

Charmerende sammensurium

Nada Dayeh
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Klokken 19 starter musikken, og første navn på programmet er Dusty Rag Jazz Band, der altså vender tilbage til Harvest efter at have taget publikum med storm sidste år.

Dusty Rag Jazz Band er et orkester af let fluktuerende sammensætning, men som regel med sangerinden Nada Dayeh i front. Bandet er stiftet på initiativ af saxofonisten Jeppe Cloos og stiller sædvanligvis med 7-9 musikere på diverse akustiske instrumenter som blæsere, slagtøj, guitar og banjo.

Dusty Rag Jazz Band
Foto: Jakob Wandam

Dusty Rag Jazz Band spiller et charmerende sammensurium af traditionel jazz, country blues, gospel, ragtime og viser med mere i en stil, der reflekterer den amerikanske musikscene omkring begyndelsen af forrige århundrede. De har udgivet to album, hvoraf det seneste, Dragged through dirt and mud, udkom tidligere i år (læs anmeldelse her).

Lige som sidste år spiller Dusty Rag Jazz Band flere sæt i Magnetens Nordpolen-sal, mens der er sceneskift i den større Panoramasal. Man kan således høre Dusty Rag Jazz Band igen klokken 20.30 og klokken 22.

Absolutte topnavne

Punkt nummer to på spilleplanen er trioen Big Creek Slim, Peter Nande & Chris Copen. Disse tre herrers navne vil være velkendte blandt faste læsere af Bluesnews.dk og må da også anses som absolutte topnavne på den danske bluesscene.

Big Creek Slim
Foto: Jakob Wandam

Særligt sangeren, guitaristen og sangskriveren Marc Rune alias Big Creek Slim har slået sit navn noget så eftertrykkeligt fast gennem de seneste år. I 2015 blev han kåret som Årets Danske Bluesnavn af Copenhagen Blues Festival, og siden er hans stjerne på blueshimlen blot steget. Hele tre gange har han vundet en Danish Music Award for Årets Danske Bluesudgivelse.

Hans stærke sangskrivning, et uudtømmeligt reservoir af gamle bluesnumre, intenst guitarspil, en dundrende tordenrøst og en nærværende og charmerende sceneoptræden har gjort Big Creek Slim til en favorit hos det danske bluespublikum.

Ildsjæl

Kendt på bluesscenerne er også sangeren, mundharpespilleren og iværksætteren Peter Nande, der i lighed med Big Creek Slim kan bryste sig af en kåring som Årets Danske Bluesnavn, som han modtog i 2007. Endvidere blev han tildelt ildsjælsprisen Årets Hoochie Coochie Man ved Danish Music Awards Blues 2019.

Peter Nande
Foto: Frank Nielsen

Peter Nande har en række stærke pladeudgivelser bag sig, både i eget navn, med bandet Nande & the Big Difference og i duo- og trioformater med Tim Lothar og Mik Schack.

I de seneste år har Peter Nande dog i mindst lige så høj grad helliget sig karrieren som sideman og som koncertarrangør, producer, musikudgiver med mere. Han er grundlægger af plade- og produktionsselskabet Straight Shooter, som han i dag driver sammen med Christian Bundgaard alias Chris Copen.

New Orleans-traditionen

Pianisten og sangeren Chris Copen vandt Danish Blues Challenge i 2015 og deltog året efter i European Blues Challenge i Torrita di Siena i Italien. Chris Copen er pianist i New Orleans-traditionen og har ”stået i lære” hos blandt andre Esben Just og Hans Knudsen. Sammen med sidstnævnte udgav han duo-albummet Two generations i 2016 (læs anmeldelse her).

Chris Copen
Foto: Jakob Wandam

Siden har Chris Copen været en særdeles flittig gæst på især de københavnske blues- og jazzscener. Efter at han i 2020 blev partner i Straight Shooter, har han desuden i stadig stigende grad kunnet opleves i deciderede bluessammenhænge i hele landet.

Chris Copen har således spillet med mange af landets største bluesmusikere og også med internationale navne som John Boutté og Dom Pipkin. Copen arbejder p.t. på sit første soloalbum.

Central spiller

Johan Bylling Lang
Foto: Jakob Wandam

Klokken 21 byder Harvest på orkestret Jazz Five, der har taget Sahra da Silva med som featured vokalist. Jazz Five, der har Harvest-arrangøren Johan Bylling Lang på alt- og barytonsaxofon, har eksisteret siden 1996 og har gennem årene manifesteret sig som en helt central spiller på den danske scene for New Orleans-musik.

Jazz Five har udsendt fem album og har en ny ep undervejs (læs mere her). Med en opstilling, der ud over Bylling Lang tæller Jeppe Zacho på tenorsaxofon, Esben Hillig på klaver, Jonas Starcke på bas og vokal og Stefan Andersen på vokal og trommer, spiller Jazz Five jazz, blues, R&B og funk af høj klasse.

Sahra da Silva
Foto: Jakob Wandam

Den alsidige tilgang til genrerne deler Jazz Five med sangerinden Sahra da Silva, som er endnu en kunstner, der er i færd med positionere sig virkelig stærkt i det danske musiklandskab.

Efter et par udgivelser, der orienterede sig mod soul og R&B, udsendte hun i 2020 et imponerende album med den sigende titel #blueswoman (læs anmeldelse her).

Men Sahra da Silva færdes hjemmevant i stort set alle forgreninger af den afroamerikanske musiktradition: blues, jazz, funk, soul, R&B osv. Og hun har tidligere optrådt sammen med Johan Bylling Lang, for eksempel i M.G. Petersens Familiehave i 2020 (læs her).

Populært festivalnavn

WonderBrazz og Esben Just

Sidste indslag på Mardi Gras Copenhagen x Harvest er det hævdvundne jazz/funk-orkester WonderBrazz, som går på scenen klokken 22.30. Bandet er et populært festivalnavn, som altid er garant for en New Orleans-fest, hvilket Bluesnews.dk for eksempel bevidnede ved New Orleans New Year Jazz Event i 2019 (læs her). Derfor har WonderBrazz også tilhørere uden for de gængse jazzkredse.

Flere af WonderBrazz’ medlemmer begår sig også i bluesmiljøet. Således er trompetist Peter W. Kehl og percussionist Martin Seidelin for eksempel begge medlemmer af Thorbjørn Risager & the Black Tornado. Bandet består desuden af Stig Naur på saxofon og vokal, Ola Åkerman på trombone, Henrik Kjelin på Hammondorgel og Esben Duus på trommer.

Esben Just
Foto: Frank Nielsen

Når WonderBrazz optræder på Mardi Gras Copenhagen x Harvest, bliver det med en special guest. Og selv om navnet på gæsten oprindelig var hemmeligt, tør vi nu godt løfte sløret. Flere kilder, inklusive WonderBrazz’ egen Facebook-side, har nemlig ladet sive, at det er ingen ringere end Esben Just, der “sidder ind” med bandet.

Pianisten og sangeren Esben Just har været bannerfører for New Orleans-kultur i Danmark siden 1990’erne med bands som The Groovy Greasebags, Funky New Orleanians, Orion Brass Band og især SP Just Frost. Hertil kommer et virke som solist, som i 2021-22 fører ham på turné landet rundt.

Folk og americana

Irish Mythen
Foto: Lisa MacIntosh

Harvest fortsætter fredag den 15. oktober, hvor fokus bevæger sig væk fra de funky New Orleans-rytmer og i stedet mod folk og americana. På fredagens program står canadisk/irske Irish Mythen og de to danske singer/songwriters Julie Maria og Kathrine Schmidt.

Læs mere om begge dage på festivalens Facebook-begivenhed her og find billetter her.