Nye konstellationer på den danske blueshimmel

Tekst: Jakob Wandam

Der er grøde i den danske bluesscene. Nye samarbejder opstår, og musikere finder sammen på tværs af de etablerede bands. Alt tyder på, at 2019 bliver et spændende år for det danske bluespublikum. Bluesnews.dk kaster her et blik på nogle af de lovende nye sammensætninger.

Postmoderne vinkel

Peter Nande (t.h.)
Foto: Frank Nielsen

For nylig skrev vi her på siden om The Cornbread Project, der er navnet på et nyt samarbejde mellem Peter Nande og Trainman Blues-bassisten Laust Krudtmejer Nielsen. De griber bluesmusikken an fra en postmoderne vinkel og har netop udgivet den første single, ”Hobo blues” med Big Creek Slim som featured solist.

Et album udkommer ifølge planen til maj, og vi har allerede hørt nogle meget interessante teasere med henholdsvis Sahra da Silva og Richard Farrell på vokal.

Læs mere om The Cornbread Project her.

Supergruppe

Niels Nello Mogensen
Foto: Frank Nielsen

Vi har også fortalt om supergruppen Blues Explosion, som til efteråret vil være at opleve på de danske koncertscener.

Blues Explosion består af hele fire gange Årets Danske Bluesnavn og et par af landets fremmeste sidemen. Big Creek Slim, Miriam Mandipira og Troels Jensen vil skiftes til at stå i spidsen, og i bandet finder man på mundharpe Peter Nande (Big Creek Slim Band m.m.), på bas Niels Nello Mogensen (Grarup Allstars, Johnny Madsen m.m.) og på trommer Mikko Peltola (Tomi Leino Trio, Big Creek Slim Band).

Blues Explosion turnerer i uge 44, 45 og 46. Læs mere her.

Blueskoryfæ

Den hyperaktive Niels Nello Mogensen er også aktiv med Silver & Blue, som er et helt nyt band, der kan opleves live i foråret. Ud over Nello er også det danske blueskoryfæ, sangeren og guitaristen Kenn Lending med i Silver & Blue, og den tredje frontfigur er Henrik Hansen, som til daglig synger og spiller mundharpe i Trouble Cats.

Kenn Lending
Foto: Jakob Wandam

Bandet opstod, efter at trioen Thomsen-Nello-Hansen og Kenn Lending Blues Band havde spillet en række dobbeltkoncerter i 2017-18. De havde det så sjovt med koncertfinalerne, hvor de to orkestre spillede sammen, at de besluttede at danne denne nye konstellation.

De tre forsangere suppleres af Rasmus Stenholm (Live Bleeding Fingers, Djursland Spillemænd m.fl.) på orgel og klaver. De spiller på Kulturcafé Ludvig i Sorø den 26. april med Thomas Biilmann på trommer, og den 27. april sidder Per Kolling bag trommerne i Maskinhallen i Frederikshavn.

Trio

Sidetrackers

Et andet Trouble Cats-medlem, guitarist og sanger Martin Blom, har dannet trioen Sidetrackers sammen med organisten og pianisten Martin Jønsson (Martin Jønsson Organ Combo) og trommeslageren Svend Eeg (Undertowdk).

Sidetrackers lover ”blues, roots og ballader,” og det bliver et repertoire bestående af Martin Bloms sange og instrumentalnumre samt diverse bluesklassikere.

Bandet udgiver et album i foråret, inden de drager ud på landevejene.

Brud med konventionen

Modersmålsblues er ikke helt nyt; samarbejdet har kørt on-and-off siden 2016. Konceptet er at bryde med konventionen om, at blues skal synges på engelsk.

Kent Thomsen og Terji Krossteig Messell
Foto: Frank Nielsen

Bag Modersmålsblues står Kent Thomsen, der ikke blot synger på dansk, men på klingende jysk, færøske Terji Krossteig Messell og Uni Debess samt islandske Olav Gudnason.

Musikerne har så vidt vides ikke været i studiet med dette samarbejde, men indimellem kan man være heldig at se dem live. Således spiller de fire på Rampelys i Silkeborg den 30. marts 2019 i regi af B’Sharp, Silkeborg Rhythm’n Blues Association (læs mere her).

Bigband

Esben Just og Margrete Grarup
Foto: Peter Widmer

Margrete Grarup optræder gerne i mange forskellige konstellationer. Bluesfans kender hende nok især fra Grarup Allstars, men hun kan også jævnligt høres i duo-format med Michael Sunding, lige som hun har sunget jazz med Mads Vinding 4tet og gospel med Mahalia Jackson Tribute.

Sidste sommer indledte Margrete Grarup så et samarbejde med Esben Just fra SP Just Frost. De to gav en koncert med New Orleans-orienteret materiale ved Jam Days i Odense sammen med TipToe BigBand (læs her), og det var så stor en succes, at de besluttede at gå videre med bigband-konceptet.

I år har Grarup og Just således foreløbig to koncerter planlagt sammen med Basic Bigband. De spiller i Tøjhuset i Fredericia den 23. marts og i Kulturhus Svendborg den 24. marts.

Musikerkollektiv

Roots Machine er musikerkollektiv, hvor en håndfuld sangere og sangskrivere mødes for at inspirere hinanden og skabe musikalske oplevelser for publikum. De optræder på Mojo Blues Bar i København den sidste onsdag i hver måned og kan desuden jævnligt høres i forskellige konstellationer rundt omkring i hovedstaden.

Nisse Thorbjørn
Foto: Jakob Wandam

Musikerne i Roots Machine spiller ikke udelukkende blues, men også americana, soul, folk m.m. Bluespublikummet vil dog nikke genkendende til sangeren, mundharpemanden og guitaristen Nisse Thorbjørn, alias Copenhagen Slim, og til sanger, guitarist og pianist Richard Farrell, som er forsanger i Trainman Blues.

Desuden består Roots Machine af sangerinden og guitaristen Heidi Lindahl, den herboende østrigske sanger og guitarist Daniel Haselwanter og sanger og guitarist Michel Belli.