Flot festivalprogram i Aalborg

Tekst: Jakob Wandam

I uge 33 er der blues og jazz i Aalborg i form af Den Blå Festival, som løber af stablen fra onsdag den 17. til søndag den 21. august. Og det er et imponerende program, som Den Blå Festival har sat sammen i samarbejde med byens spillesteder og foreningerne Jazzclub Satchmo og Aalborg Blues de Luxe, der tidligere hed Aalborg Bluesforum.

Der er således læssevis af blueskoncerter i løbet af de seks dage, og størstedelen af dem har tilmed gratis adgang.

Flittigt turnerende

Niels Bonefaas og H.P. Lange
Foto: Jakob Wandam

Onsdag den 17. august er der koncert på Salling Rooftop klokken 16 med H.P. Lange & Niels Bonefaas. H.P. Lange er måske landets mest flittigt turnerende bluesmand og optræder både som solist og som bandleder i sit Danish Music Award (DMA)-vindende foretagende H.P. Lange Big Gumbo, hvor han er sanger, guitarist, banjospiller. Denne onsdag giver H.P. Lange dog altså duo-koncert med Niels Bonefaas, der spiller violin og banjo i Big Gumbo. Man kan forvente country blues, oldtime-folkemusik og gospel med mere.

Mike Andersen
Foto: Peter Widmer

Klokken 20 kan man tage på AbZalon Event Factory og høre den ligeledes DMA-belønnede Mike Andersen. Faktisk er Mike Andersen aktuelt nomineret til endnu to DMA-priser (læs mere her). Andersen, der optræder på sang og guitar, danner på AbZalon duo med trommeslageren Jens Kristian Dam, som også er fast mand i både Mike Andersen Band og H.P. Lange Big Gumbo. Der er entré til denne koncert, og den lyder på kr. 250.

Gang i bluesprogrammet

Kenan Özdemir og Erkan Özdemir
Foto: Jakob Wandam

Torsdag den 18. august kommer der for alvor gang i bluesprogrammet, når Bluesscenen åbner på Toldbod Plads. Her starter det tyske familieorkester The Özdemirs klokken 16. Det er faderen Erkan Özdemir på bas og sønnerne Kenan Özdemir (guitar og sang) og Levent Özdemir (trommer), der udgør bandet, som er velkendte på de danske bluesscener. Her har de ageret backingband for blandt andre Memo Gonzalez, Johnny Rawls, Trudy Lynn og Tad Robinson, men her står de altså på egne ben.

Klokken 18 er det supergruppen Grarup Allstars, der står for underholdningen. Grarup Allstars udgav tidligere på året deres album nummer to, Steamrolling live, med sangerinden Margrete Grarup i front (læs anmeldelse her). Bandet består desuden af Niels Nello Mogensen (bas og vokal), Uffe Steen (guitar), Esben Bach (trommer), Niels Mathiasen (saxofon) og Rasmus Stenholm (orgel), og de spiller både egne og andres numre i et miks af blues, soul og jazz.

Mike Andersen Band
Foto: Frank Nielsen

Mike Andersen er klar på Bluesscenen klokken 20, denne gang med hele sit Mike Andersen Band. Det dækker over Johs. Nørrelykke på guitar, Kristian Kold på bas, Kristian Fogh på keyboard, Jens Kristian Dam på trommer samt naturligvis Mike Andersen selv på guitar og vokal. Mike Andersen er en alsidig og original sangskriver, hvis udgangspunkt er blues, men som også inkorporerer singer/songwriter-rock og soul.

Solo

Dexter Shaw

Bluesscenen på Toldbod Plads er langt fra det eneste sted, der byder på blues om torsdagen. Klokken 16 spiller den engelske guitarist og sanger Dexter Shaw på Salling Rooftop. Dexter Shaw stammer fra London, hvor han blandt andre har spillet med Big Joe Louis. I 1990’erne dannede han sit eget band Dexter Shaw & the Wolftones, som albumdebuterede i 2017. På Salling Rooftop optræder Dexter Shaw dog solo med sin Memphis- og Chicago-inspirerede blues.

På AbZalon Event Factory kan man klokken 19.30 høre Jesper Theis & the Delta Roots Kvintet. Guitaristen og sangeren Jesper Theis bor i dag i Spanien, men stammer fra det nordjyske, og også han dukker op med lidt af en supergruppe. Den seneste inkarnation af kvintetten består nemlig af Tim Lothar på guitar med mere, Olav Gudnason på kontrabas, Søren Lykkegaard på trommer og Poul Ewald på mundharpe. Jesper Theis skriver sine egne sange og kan nok også finde på at flette et par delta blues-standarder ind i sætlisten. Det koster kr. 150 at lytte med.

Chris Andersen
Foto: Jakob Wandam

El Mariachi inviterer klokken 20 til koncert med duoen Chris Andersen & Olav Poulsen. Chris Andersen spiller hovedsageligt akustisk blues, der spænder over Piedmont blues, ragtime, gospel og folk blues med mere. Andersen synger og spiller guitar, og ligeledes på guitar hører man slide-maestroen Olav Poulsen.

Torsdag aften slutter på John Bull Pub. Her spiller nemlig trioen Lothar, Nande & Hansen, og det betyder country blues, hokum og boogie med masser af humor og gode historier. Tim Lothar er på guitar og sang, Peter Nande synger og spiller mundharpe (og sædvanligvis diverse andre, mere eller mindre hjemmegjorte instrumenter), og Den Blå Festivals egen Søren Lindholt Hansen er på vaskebræt.

Erfaring

Beggars Blue
Foto: Sven Levandowsky

Fredagens første blueskoncert er på KaffeFair klokken 14. Her optræder trioen Beggars Blue, som består af guitaristen og sangeren Jan Edvard, bassisten Casper Bue og trommeslageren Jan Hvingel. Beggars Blue har mere end tyve års erfaring, ikke blot fra de danske scener, men også fra Norge, hvor de jævnligt turnerer. Bandet har desuden udgivet tre album, senest New boots fra 2016 (læs anmeldelse her).

Bluesscenen på Toldbod Plads åbnes klokken 16 af H.P. Lange Big Gumbo. Som allerede nævnt består denne kvartet af H.P. Lange, Niels Bonefaas og Jens Kristian Dam samt Dave Stevens på kontrabas. De fire har spillet sammen i mange år, men lancerede navnet (og konceptet) H.P. Lange Big Gumbo i 2019 (læs her). Året efter kunne de bryste sig af en DMA for albummet I feel fine (læs anmeldelse her).

Aki Kumar

Indisk-amerikanske Aki Kumar er lidt af et verdensnavn. Han påbegyndte karrieren på den amerikanske West Coast blues-scene, men fandt for alvor sin niche, da han begyndte at fusionere bluesen med sit fødelands Bollywood-musik. Det gav ham en kontrakt med Sony Music India og et stort publikum ikke blot på Indiens kæmpestore musikmarked, men også blandt de mange indiske indvandrere, der er beskæftiget i Californiens Silicon Valley. Aki Kumar er sanger og mundharpevirtuos, og på Bluesscenen klokken 20 bakkes han op af den fremragende finske Tomi Leino Trio. Denne består af Tomi Leino på guitar, Jaska Prepula på bas og den dansk-bosiddende Mikko Peltola på trommer.

Big Creek Slim
Foto: Jakob Wandam

Klokken 22 overtages Bluesscenen af et af landets allerstærkeste bluesnavne, Big Creek Slim & the Cockroaches. Big Creek Slims dybt autentiske og benhårde blues har udmøntet sig i en række anmelderroste og prisbelønnede plader, senest duoalbummet Stone in my heart med brasilianske Rodrigo Mantovani (læs anmeldelse her). På Toldbod Plads optræder han dog med fuldt band, hvilket vil sige Morten Rune på guitar, Filip Dybjerg på bas og Mikko Peltola på trommer samt en blæsersektion.

Blues-fortællere

Tim Lothar og Jesper Theis
Foto: Frank Nielsen

Også andre steder i byen er der blues om fredagen. De to blues-fortællere Tim Lothar & Jesper Theis indtager Kulturcenter Fjordbyen klokken 16, og mon ikke de blandt andet giver prøver fra deres respektive seneste plader Neu Darchau (læs anmeldelse her) og The tide will turn again (læs anmeldelse her)?

Kvartetten The Blue Notes indtager lokalerne hos Klaverstemmeren på Louise Plads klokken 20. Bandet består af Frederik Kistrup Simonsen (vokal), Mads Hau Jensen (guitar), Lucas Rørbæk (bas) og Magnus Hammer (trommer).

Kent T. & the Delta Grinders
Foto: Frank Nielsen

AbZalon Event Factory byder på duokoncert med Dexter Shaw & Big Creek Slim klokken 16, inden de klokken 21 overlader scenen til Kent T. & the Delta Grinders. Frontfiguren Kent Thomsen er en skattet figur på de danske bluesscener, hvor man sætter omtrent lige så høj pris på hans finurlige dansksprogede tekster og lune som på hans bidende skarpe guitarspil og rå vokal. I The Delta Grinders har han samlet en flok særdeles rutinerede sparringspartnere: Henrik Hansen på mundharpe og vokal, Morten Husted på bas, mandolin med mere og Claus Daugaard på trommer. Til koncerten med Kent T. & the Delta Grinders tages der entré lydende på kr. 150.

Jazzmenu

Chris Andersen
Foto: Jakob Wandam

Klokken 18 kan man komme til koncert med Chris Andersen på Salling Rooftop, hvor han har taget kontrabassisten Ib Pallesen med. Entréen er inklusive en såkaldt jazzmenu, og så vil der sikkert også være smagsprøver fra både Chris Andersens debutalbum Hammer blues (læs anmeldelse her) og hans kommende plade.

På Restaurant Kronborg på Egholm spiller H.P. Lange & Niels Bonefaas klokken 19.30 – der tages entré – og på El Mariachi kan man klokken 22.30 høre Jimi & the Double of Trouble spille blandt andet Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan og Ray Charles. Jimmy Guldbæk er på vokal og guitar, Dennis Nielsen på vokal og bas, Thomas Vadmann på vokal og trommer og Sten Kjærsgaard på vokal, orgel og synthesizer.

Jimi & the Double of Trouble

Man kan også vælge at tage på John Bull Pub klokken 22.30, hvor der er African Blues Night Jam ledet af percussionisten Ayi Solomon. Denne kendes blandt andet fra bandet TogoRhino, fra københavnske Mojo Blues Bars traditionsrige African Nights og fra samarbejder med Alain Apaloo.

Bjerre-brødrene

The DownShifters
Foto: Peter Widmer

Lørdag den 20. august klokken 11 er der bluesbrunch med The DownShifters på KaffeFair. Det er brødrene Kasper og Sune Bjerre, der spiller oldschool, akustisk blues på resonator-guitar, banjo, mundharpe, bas og fod-trommer. Bjerre-brødrene slog tidligere deres folder i kvartetten The Cornfeds, og humoren er intakt, selv om de nu er skaleret ned til duoformat.

AbZalon Event Factory serverer også brunch klokken 11. Det koster kr. 250, og så får man musik med TogoRhino med. TogoRhino er en temmelig ny konstellation, der blander hill country blues med den vestafrikanske blues, som den har sine rødder i. Bandet består af Alain Apaloo på vokal, guitar og bas, Peter Nande på vokal, mundharpe og percussion, Sal Dibba på djembe og percussion og Olav Poulsen på slide-guitar.

Olav Poulsen
Foto: Emil Andresen

Klokken 16 fortsætter musikken på AbZalon med Chris Andersen, og klokken 21 mødes en masse af festivalens optrædende til den store Aalborg Blues Deluxe Jamboree. Her bliver der improviseret og jammet på kryds og tværs af blandt andre Tim Lothar, Jesper Theis, Peter Nande, Olav Poulsen og Ib Pallesen.

Inden da er Tim Lothar & Jesper Theis mødtes på Salling Rooftop, hvor de spiller klokken 14. Og Alain Apaloo & Ayi Solomon har spillet i Kulturcenter Fjordbyen klokken 16. Alain Apaloo stammer fra Togo, men har i mange år været en del af den københavnske bluesscene. Han kombinerer den amerikanske delta blues med sine afrikanske musiktraditioner og skaber en egenartet og ofte meget smuk lyd, der også trækker på jazz og funk (læs mere her). Percussionisten Ayi Solomon har arbejdet sammen med Apaloo i mange af hans projekter, blandt andet Alain Apaloo’s ApiPipo.

Moderne elektrisk blues

Mathias Rindom
Foto: Frank Nielsen

På Café Buddha spiller Jysk Blues Forsyning, som består af Jesper Bunk på bas, Nikolai Seidelin på trommer og Morten Christensen på guitar. De byder på Chicago blues og moderne elektrisk blues, og det sker klokken 16.

Der er naturligvis også masser af lørdagsmusik på Bluesscenen på Toldbod Plads. Det begynder klokken 12 med Dexter Shaw Trio, hvor Shaw denne gang får selskab af de to rutinerede herrer Mathias Rindom på trommer og Jakob Kortbæk på bas. Mathias Rindom er medlem af Big O & the Blue Quarters og Natural Boogie og har endvidere spillet med blandt andre Alan Haynes og Frederik Tygesen Trio. Jakob Kortbæk optræder med engelske Samantha Antoinette Smith og har også spillet med Ismo Haavisto og Wild Women Blues.

Ole Frimer
Foto: Frank Nielsen

Klokken 14 er der dansk- og engelsksproget blues i topklasse med Ole Frimer Band. Ole Frimer og hans orkester har høstet stor ros både i ind- og udland for deres to 2020-udgivelser faerd og Live in Eppingen. Bandet består af Ole Frimer (guitar og vokal), Jesper Bylling (bas), Claus Daugaard (trommer) og Niels Ole Thorning (tangenter).

Svenske Marino Valle Band indtager Bluesscenen klokken 18. Sangeren og mundharpespilleren Marino Valle og hans orkester vandt Swedish Blues Challenge i 2018, og i 2021 udkom deres debutalbum Dragon of love på det danske pladeselskab Straight Shooter. Marino Valle Band spiller blues, southern soul og rhythm & blues, og bandet består, ud over kapelmesteren, af Mikael Fahleryd på bas, Michael Edlund på trommer, Matti Ollikainen på klaver og Henrik ”Pilen” Pilquist på guitar.

Blues Music Awards

Johnny Rawls
Foto: Jakob Wandam

Der er mere soul og soul blues, når en af genrens allerstørste nulevende navne, Johnny Rawls, optræder på Bluesscenen klokken 20. Johnny Rawls har vundet to Blues Music Awards og har været nomineret ikke færre end 24 gange, og der kan måske føjes flere prisnomineringer til listen, når han snart udgiver sit næste album, Going back to Mississippi. Albummet er i øvrigt indspillet i København med en dansk blæsersektion samt The Özdemirs (læs mere her og her), og netop Erkan, Kenan og Levent Özdemir bakker også Johnny Rawls op på Bluesscenen.

Thorbjørn Risager
Foto: Frank Nielsen

Lørdagens sidste navn på Bluesscenen er Thorbjørn Risager & the Black Tornado, som træder op klokken 22. Bandet har netop sat en tyk streg under sin status som dansk blues’ største eksportsucces ved at skrive kontrakt med det nederlandske pladeselskab Provogue Records (læs her), og Thorbjørn Risager & co. skal nok få sat et festligt punktum for lørdagens bluesfest på Toldbod Plads med deres veloplagte miks af blues, rock og soul. De er: Thorbjørn Risager (vokal og guitar), Emil Balsgꜳrd (tangenter), Joachim Svensmark (guitar), Kasper Wagner (saxofon), Hans Nybo (saxofon), Peter W. Kehl (trompet), Søren Bøjgꜳrd (bas) og Martin Seidelin (trommer).

Også klokken 22 rykker Dexter Shaw Trio til El Mariachi, og på John Bull Pub bliver der lukket og slukket med Big Creek Slim meets the Özdemirs.

Blues og spirituals

James Loveless
Foto: Frank Nielsen

Søndag den 21. august bliver der stille og roligt lukket ned for Den Blå Festival indtil næste år. Man skal dog ikke forlade byen, før man har været forbi AbZalon Event Factory fra klokken 11. Her er der nemlig frokostblues med H.P. Lange, James Loveless & Jens Kristian Dam, som spiller blues og spirituals. Lange og Dam fra H.P. Lange Big Gumbo har altså her slået pjalterne sammen med forsangeren fra Shades of Blue, James Loveless. Det har de i øvrigt gjort flere gange før, så vi tør godt garantere en underholdende tur gennem både den åndelige og den mere kødelige amerikanske sangskat. Det koster kr. 250 at komme med på turen, og så er det inklusive brunch.

Ovenstående er selvfølgelig ikke hele programmet for Den Blå Festival, blot de mest bluesorienterede indslag. Det fulde program, som også omfatter en række lovende jazzkoncerter – flere med bluesy undertoner – kan ses her. Den Blå Festivals hjemmeside befinder sig her, lige som der er information at finde på festivalens Facebook-side her.