Atter kilometerlang blues i Viborg

Kent Thomsen (Kent T. & the Delta Grinders)
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

Endagsfestivalen 1000 Meter Blues er en årligt tilbagevendende begivenhed i Viborg. Festivalen hedder, som den gør, fordi de fire involverede spillesteder ligger inden for en blot 1 km lang strækning i det centrale Viborg.

I år finder 1000 Meter Blues sted lørdag den 3. juni, og musikken spiller på Café Børsen, Viborg Bryghus, Ølluminati og Vesterbrogade 10. Der er gratis entré til alle fire koncerter, så der er sådan set ikke nogen undskyldning for ikke at tilbringe årets første officielle sommerlørdag i Viborg.

Makkerskab

Morten Wittrock og Jes Holtsø
Foto: Frank Nielsen

Det hele begynder klokken 12 på Café Børsen, Gravene 32. Her spiller duoen Holtsø & Wittrock, som består af sangeren, mundharpespilleren og pianisten Jes Holtsø og pianisten Morten Wittrock. Makkerskabet opstod i 2009 i forbindelse med en optræden i tv-programmet Talent 2009. Siden har Holtsø & Wittrock udgivet fem album, senest Blink of an eye, der udkom sidste år (læs anmeldelse her).

Holtsø & Wittrock blander blues med roots-rock, soul og country. Jes Holtsøs grusede og patinerede sangstemme har tiltrukket sig en del positiv opmærksomhed, og han blev i 2012 udråbt til Året Danske Bluesnavn (læs her, og læs om Jes Holtsøs indspilninger her).

Morten Wittrock er en formidabel rockabilly-pianist, der også excellerer udi blues, boogie og New Orleans R&B. Ud over Holtsø & Wittrock har han blandt andet indspillet som del af det prisvindende orkester Rockabilly Heart og blues- og R&B-duoen Barner Wittrock.

Glorværdig

Herefter kan man fortsætte til Viborg Bryghus, beliggende på adressen Sortebrødre Kirke Stræde 25. Her er det sangeren, guitaristen og banjospilleren H.P. Lange, der står for den musikalske underholdning fra klokken 14.

H.P. Lange
Foto: Frank Nielsen

H.P. Lange har en lang og glorværdig karriere bag sig, som blandt andet har indbragt ham tre Danish Music Awards og hæderen som Årets Danske Bluesnavn 2011. Men karrieren ligger ikke blot bag ham, for H.P. Lange er en af landets flittigst turnerende bluesmusikere, som både optræder solo, sammen med sit band H.P. Lange Big Gumbo og med den nye trio Voodoo Saints.

Det er den akustiske blues, H.P. lange begår sig inden for, og han er inspireret af delta blues-kunstnere som Charley Patton og Robert Johnson, hill country blues-musikere som R.L. Burnside og Kenny Brown samt hillbilly-folk, bluegrass, gospel og cajun (læs om H.P. Langes indspilningshistorie her).

Færøsk

Terji Krossteig og Kim Lynggaard
Foto: Kim Lynggaard

Klokken 16 fortsætter musikken på Ølluminati, St. Skt. Peder Stræde 8. Her er der nemlig koncert med duoen Terji & Lynggaard.

Guitaristen og sangeren Terji Krossteig er færing og synger hovedsageligt blues på færøsk, hvilket man kan høre på en antal udgivelser, hvoraf Nordisk blå (2021) er det seneste fuldlængdealbum (læs anmeldelse her). Et nyt album er under forberedelse.

Sangeren og mundharpespilleren Kim Lynggaard er formand for Viborg Blues- og Musikforening, men er altså også selv aktiv musiker, hvilket man blandt andet har kunnet høre i bandet Hot Zen Blues.

Ind-til-benet

Dagens sidste koncert er med Kent T. & the Delta Grinders og foregår klokken 18 på Vesterbrogade 10 – ”det gamle Paletten”. Bandet ledes af sangeren og guitaristen Kent Thomsen, hvis humoristiske, dansksprogede blues og ind-til-benet elektriske guitarspil giver ham en unik position på den danske bluesscene (læs om Kent Thomsen indspilningskarriere her).

Kent T. & the Delta Grinders
Foto: Frank Nielsen

I Kent T. & the Delta Grinders, der blev dannet i 2019, bliver han bakket op af Morten Husted (bas og mandolin), Henrik Hansen (mundharpe og vokal) og Claus Daugaard (trommer). Bluesnews.dk så Kent T. & the Delta Grinders’ debutkoncert i Vejle i 2020 (læs her) og oplevede dem igen på Blues Alive Festival i Horsens i 2022 (læs her), og der var mange roser til bandet ved disse to lejligheder.

1000 Meter Blues arrangeres af Viborg Blues- og Musikforening i samarbejde med Cafe Børsen, Viborg Bryghus og Ølluminati. Du kan læse mere om foreningen, herunder information om medlemskab og -fordele, på Viborg Blues- og Musikforenings hjemmeside her.