B’Sharps forårssæson begynder lige om lidt

Robert Cray

Tekst: Jakob Wandam

I Silkeborg er det foreningen B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association, der siden 1995 har været hovedleverandør af blueskoncerter. B’Sharps arrangementer finder, med få undtagelser, sted på spillestedet Rampelys, der ligger på Bindslevs Plads 6.

I foråret har B’Sharp ni musikalske arrangementer på programmet, og det er med besøg fra USA, Ungarn og naturligvis kunstnere fra den hjemlige bluesscene.

Her følger en gennemgang af sæsonens koncerter. Der er mere information af hente på B’Sharps hjemmeside her, hvorfra der også er links til billetkøb.

Jamvært

Marvin Radford

Forårets første programpunkt finder sted på søndag den 21. januar klokken 14. Her er der bluesjam med amerikanskfødte Marvin Radford som vært. Pianisten og sangeren Marvin Radford har spillet med Refer’s Blues Band og kendes desuden af det københavnske bluespublikum som medlem af bandet Ace of Blues, der igennem en årrække har været et fast indslag på Mojo Blues Bar.

Her fungerer de netop som månedlige jamværter, så det er en rolle, som Marvin Radford kender godt. B’Sharp varsler desuden, at flere af Ace of Blues’ medlemmer forventes at dukke op denne lørdag.

Bluesjams på Rampelys er åbne for alle, men kræver tilmelding, og B’Sharp melder faktisk, at der nu er fuldt booket op på lørdag. Til gengæld er der fri entré for publikum, og dørene åbnes klokken 13.30.

Blueskollektiv

Tamás Szabó og Tim Lothar
Foto: Frank Nielsen

Lørdag den 3. februar klokken 21 rammer blueskollektivet Traveling Blues Nights Rampelys. Den nordjyske guitarist og singer/songwriter Tim Lothar spillede i 2012 sammen med den ungarske mundharpespiller Tamás Szabo på en festival i Szolnok i Ungarn, og så blev grunden lagt for et samarbejde. Szabo havde året forinden været med til at danne bandet Mojo Workings, og snart blev hele orkestret involveret i samarbejdet med Tim Lothar, som blandt andet resulterede i det fælles live-album, der netop bærer titlen Traveling blues nights (læs anmeldelse her).

Tim Lothar, János Mazura, Jesper Theis, Imre Olivér Honfi
Foto: Frank Nielsen

Mojo Workings hedder i dag The Mojo, men opstillingen er den samme med Tamás Szabó (mundharpe og vokal), Imre Olivér Honfi (guitar), János Mazura (tuba), János Horváth (guitar og vokal) og István Mezofi (trommer). De har spillet koncerter blandt andet i Slovakiet, Tyskland, Frankrig, Italien, Finland og naturligvis Ungarn og Danmark. Her har The Mojo gjort indtryk med deres opfindsomme instrumentering, arrangementer og vokalharmonier.

Jesper Theis
Foto: Frank Nielsen

Tim Lothar hentede dem i 2018 første gang til Danmark, hvor de blandt andet spillede en fremragende koncert i Maskinhallen i Aalborg (læs anmeldelse her). Her deltog også Traveling Blues Nights’ tredje element, guitaristen, sangeren og sangskriveren Jesper Theis. Theis stammer lige som Tim Lothar fra det nordjyske, men bor i dag i Spanien. Hans to album demonstrerer en flair for førkrigsblues, og det er netop akustisk blues i mange forskellige udtryk, som man kan forvente at høre, når Jesper Theis, Tim Lothar og musikerne fra The Mojo lader sig kombinere på forskellige måder ved Traveling Blues Nights.

Fra Texas til Chicago

Sharon Lewis

Sangerinden Sharon Lewis stammer fra Fort Worth, Texas, men flyttede til Chicago i 1975. Som mange andre bluessangere fik hun sin begyndelse i gospelkor, men i 1993 debuterede hun som solist foran bluesrock-bandet Under the Gun. De spillede både på Chicagos bluesklubber og på turné i Europa (hvor Sharon Lewis også medvirkede på Carl Wyatts album Living in exile i 1998), og i 2004 udgav Sharon Lewis & Under the Gun albummet Everything’s gonna be alright. Året efter samlede hun et nyt band, Texas Fire, som bakkede hende op på hendes første album på det hæderkronede pladeselskab Delmark, The real deal (2011).

Sharon Lewis

Faktisk havde Sharon Lewis allerede indspillet for Delmark, nemlig som gæst på Dave Specters 2008-album Live in Chicago, hvor hun synger numrene ”In too deep” og ”Angel” (der findes også en dvd-version med endnu et Sharon Lewis-nummer). Og det var netop sammen med Dave Specter & the Bluebirds, at Sharon Lewis første gang gæstede Silkeborg og B’Sharp, nemlig i 2010.

Lørdag den 17. februar klokken 21 vender Sharon Lewis tilbage til Rampelys. Her kan man høre hendes soul- og gospelpåvirkede Chicago blues samt sandsynligvis udvalgte covernumre fra beslægtede genrer.

Scenekunstner

Michelle Birkballe
Foto: Frank Nielsen

Fra de hjemlige breddegrader kommer endnu en stor sangerinde, når Michelle Birkballe Band står for underholdningen fredag den 15. marts klokken 21. Og underholdende skal det nok blive, for Michelle Birkballe er kendt som en formidabel scenekunstner, der både har en stærk og karakterfuld sangstemme, tekster med bid og substans og masser af humor.

Michelle Birkballe er vokset op på Djursland og tilbragte de unge voksenår i periferien af musikbranchen, blandt andet som ekspedient i en pladeforretning, roadie for Rock Nalle og rengøringskone i Feedback-studiet.

Michelle Birkballe
Foto: Frank Nielsen

Sidstnævnte tjans førte til en pladekontrakt, og i 2003 udsendt hun debutalbummet Michelle Birkballe. Siden er fulgt yderligere otte album, inklusive live-optagelsen Michelle Birkballe & Band – special guest Rock Nalle, der dokumenterede hendes samarbejde med den tidligere chef og mangeårige ven (læs anmeldelse her).

Blues er blot én af ingredienserne i Michelle Birkballes musik, som hun selv skriver, ofte med et meget personligt anstrøg i teksterne. Pop, rock & roll, rhythm & blues og country bliver der også trukket på. Med sig i sit Michelle Birkballe Band har hun Jakob Baumgartner (guitar og kor), Josef Baumgartner (keyboard og kor), Jakob Skytte (bas) og Per Kolding (trommer og percussion). Selv optræder Michelle Birkballe på vokal og guitar, når bandet indtager Rampelys.

Lokale helte

Buffalo Woman Blues Band

De lokale helte fra Silkeborgs ældste bluesorkester Buffalo Woman Blues Band er naturlig også på programmet i foråret 2024. Det sker onsdag den 27. marts klokken 21. Buffalo Woman Blues Band blev dannet i 1984, og de kan således fejre 40-års jubilæum i år. Fra den oprindelige besætning finder man stadig Per Stephensen (guitar), Leon Thøgersen (guitar) og Kim Stephensen (bas) i opstillingen. Forsanger Iens Simonsen kom til i 1991, og de øvrige medlemmer er Henning Sartor (trommer), Mogens Balle (keyboard) og Thomas Melau (mundharpe).

Thomas Melau og Iens Simonsen
Foto: Jakob Wandam

Iens Simonsen og Thomas Melau spiller også i bandet Paragraph8ight, som deltog i Danish Blues Challenge i 2016 og udsendte albummet Dan gone west samme år (læs anmeldelse her). Københavneren Thomas Melau er desuden medlem af ovennævnte Ace of Blues.

Buffalo Woman Blues Band lover blues, boogie og rock & roll, og de plejer at kunne levere udsolgte koncerter i Silkeborg.

Godt og grundigt

Sahra da Silva
Foto: Jakob Wandam

Det er efterhånden svært at komme uden om sangerinden og sangskriveren Sahra da Silva på de danske koncertscener. I hvert fald har hun slået sit navn godt og grundigt fast i toppen af dansk blues, soul og jazz. Fire Danish Music Awards-nomineringer er det blevet til, og ved DMA Blues i 2023 – hvor hun også var konferencier – blev Sahra da Silva hædret som Årets Hoochie Coochie Woman.

Sahra da Silva har udgivet tre fuldlængde-album i eget navn, senest den fortrinlige soul-orienterede plade You let a good thing go (2023) (læs anmeldelse her). Hertil kommer et par ep’er, og så har Sahra da Silva indspillet med blandt andre Alain Apaloo, Holtsø & Wittrock, Mike Andersen og The Cornbread Project (læs mere om Sahra da Silvas indspilninger her). Live arbejder hun blandt andre sammen med Kjeld Lauritsen, Chris Copen og Jazz Five.

Sahra da Silva
Foto: Frank Nielsen

You let a good thing go er produceret af Laust ”Krudtmejer” Nielsen (Trainman Blues m.m.), og han er også med på bas, når Sahra da Silva indtager Kedelhuset i Silkeborg lørdag den 13. april klokken 21. I bandet finder man desuden Rune Højmark (guitar), Lasse Storgaard (Hammondorgel), Jens Stoklund (trommer), Johan Bylling Lang (saxofon) og en endnu unavngiven trompetist.

Filmfremvisning

Fredag den 3. maj klokken 20 er der et arrangement på Rampelys for B’Sharps medlemmer og sponsorer. Her vil der være fremvisning af filmen om Mojo Blues Bar, Copenhagen roots (læs anmeldelse her), samt foredrag ved filmens instruktør Kasper Rasmussen.

Kasper Osman Rasmussen
Foto: Jakob Wandam

Kasper Rasmussen, der af mange kendes som forsanger i Mojo Makers, optræder desuden med sin akustiske trio Uma. Ud over Rasmussen på vokal og guitar består Uma af Kristian Søltoft på guitar og Rasmus Grosell på cajon.

Arrangementet er som nævnt for medlemmer af B’Sharp, og skulle man være interesseret i et medlemskab – der også giver rabat på billetkøb ved alle foreningens koncerter – kan man læse mere på B’Sharps hjemmeside her.

Frem i spotlyset

Nello & the Helping Hand Blues Band
Foto: Frank Nielsen

Niels Nello Mogensen trådte i 2020 ud af akkompagnatørrollen og frem i spotlyset som frontfigur for sit orkester Nello & the Helping Hand Blues Band. Sammen med sin gruppe af super-sidemen tager Nello bluesstandarder og deep cuts under kærlig behandling og leverer dem i egne, særdeles originale arrangementer, og det kan man høre på Rampelys lørdag den 18. maj klokken 21.

Niels Nello Mogensen
Foto: Frank Nielsen

Nello & the Helping Hand Blues Band består af Niels Nello Mogensen (bas og vokal), Ronni Boysen (guitar), Mads D. Andersen (trommer) og Rasmus Stenholm (Hammondorgel). Der er folk, som kan skrive utallige timer på cv’et, hvor de har spillet bag internationale koryfæer som Otis Grand, Mud Morganfield, Ron Hacker, Alan Haynes, James Harman, Jimmy Burns og Hook Herrera foruden naturligvis en kilometerlang liste over danske blues- og rockstjerner.

Det er dog ikke kun som med-musiker, at Niels Nello Mogensen har markeret sig. Han har udgivet to album i front for rockbandet Nellovator, udsendte soloalbummet Perfect sense i 2021 (læs her) og spillede i en årrække som en del af trioen Thomsen-Nello-Hansen, der udsendte pladen Three chords & the truth i 2013.

Den største

Sæsonens sidste koncert er også ubestrideligt den største. Det er nemlig amerikanske Robert Cray Band, der, som Bluesnews.dk tidligere har fortalt, spiller i Kedelhuset onsdag den 5. juni klokken 20. Det kan du læse meget mere om her.