Dansker kan løbe med en Blues Music Award på søndag

Tekst: Jakob Wandam

På søndag den 6. juni uddeler The Blues Foundation for 42. gang de årlige Blues Music Awards. Prisen er internationalt anerkendt som den højeste hædersbevisning inden for bluesmusikken.

Oprindeligt blev priserne kaldt W.C. Handy Awards, opkaldt efter den selvbestaltede ”father of the blues,” William Christopher Handy. Navnet blev dog ændret i 2006 i et forsøg på at øge den offentlige bevågenhed – i dag er det nok de færreste ”civile”, der ved, hvem W.C. Handy var.

Med danske øjne

Walter og Marie Trout

I år er Blues Music Awards måske særligt interessant set med danske øjne, idet vi faktisk har en dansker blandt de nominerede. Det er Marie Brændgaard Trout, som sammen med ægtemanden Walter Trout samt Teeny Tucker har skrevet sangen ”All out of tears”. Nummeret, der optræder på Walter Trouts album Ordinary madness, er nomineret til ”Song of the Year”.

”All out of tears” konkurrerer med “All my dues are paid” (skrevet af Kathy Murray, Rick Estrin, Frank Bey, og Kid Andersen og fremført af Frank Bey), “Blues comin’ on” (skrevet af Dion DiMucci og Mike Aquilina og fremført af Dion feat. Joe Bonamassa), “Is it over” (skrevet af Don Bryant og Scott Bomar og fremført af Don Bryant) og “Uncivil war” (skrevet af John Hahn og Will Kimbrough og fremført af Shemekia Copeland).

Sangen handler om de følelser, der er forbundet med tabet af et menneske, der står én nær. Inspirationen til sangen kom fra en samtale med Teeny Tucker, der fortalte om, hvordan hun kort forinden havde mistet sin søn. Hør Marie og Walter Trout fortælle om nummeret og om nomineringen her:

 

Album

Som det fremgår, er Walter Trout også nomineret i kategorien ”Blues Rock Album” for Ordinary madness. Albummet, der i øvrigt har Marie Trout som medforfatter på i alt fire sange, skal her konkurrere mod Savoy Brown: Ain’t done yet, Tinsley Ellis: Ice cream in hell, Mike Zito and friends: Rock ’n’ roll – a tribute to Chuck Berry og Peter Parcek: Mississippi suitcase. Walter Trout er såmænd også blandt de medvirkende på Mike Zito-albummet.

På grund af den fortsatte corona-trussel bliver Blues Music Awards 2021 lige som sidste år et online-foretagende. Som nævnt foregår prisuddelingen søndag den 6. juni, og man kan se med fra klokken 23 på The Blues Foundations Facebook-side her eller på stiftelsens YouTube-kanal her.

The Blues Foundation har endnu ikke annonceret, hvem der kommer til at optræde ved ceremonien. Du kan se alle de nominerede til årets Blues Music Awards her.

Bluesfans

Marie Trout udgav i 2017 bogen The blues. Why it still hurts so good (læs her). Bogen bygger på hendes ph.d.-afhandling og er en sociologisk undersøgelse af bluesfans og af, hvad det er ved bluesmusikken og bluesmiljøet, der tiltaler os.

Man kan læse om Marie Trouts resultater – inklusive uddrag af hendes interviews med Alligator Records’ grundlægger Bruce Iglauer, Ruf Records’ Thomas Ruf og nylig afdøde Chris Barber med flere – i hendes artikel fra 2016 i magasinet Classic rock her. Marie Trout fungerer også som blogger og podcaster og arbejder lige nu på en selvbiografi.

I risikogruppen

Ud over at være forsker, forfatter og sangskriver er Marie Trout desuden manager for Walter Trout. Parret bor normalt i Californien, men da coronavirussen for alvor fik fat i USA sidste år, rykkede Marie og Walter Trout til Danmark. Efter en levertransplantation, der reddede Walter Trouts liv i 2014, er musikerens immunforsvar nedsat, og han er derfor i risikogruppen.

Walter Trout
Foto: Peter Widmer

Derfor søgte han i juli 2020 tilflugt i Vorupør i Thy, hvor parret ejer et sommerhus, og hvor deres danske familie holder til. Marie Brændgaard Trout er oprindeligt fra Thisted.

Siden da har Walter Trout spillet et antal koncerter i Danmark sammen med det danske band Blindstone (læs her og her). I marts optog han en live-fremførelse af ”I can tell” med de to Blindstone-medlemmer Martin Jepsen Andersen (guitar) og Jesper Bunk (bas) samt sønnen Biskit Brændgaard (trommer) til kampagnen ”Thy i Balance”; nummeret kan ses her: