Her er de nominerede til Danish Music Awards Blues 2021

Tekst: Jakob Wandam

Den 18. august skal dette års Danish Music Awards (DMA) inden for bluesgenren uddeles ved en ceremoni i Ridehuset i Randers (læs mere her). I alt fire priser skal overrækkes, og modtageren af ildsjælsprisen Årets Hoochie Coochie Man/Woman bliver først afsløret på aftenen.

Det gælder sådan set også de øvrige tre priser, men i disse kategorier er feltet nu snævret ind til fem navne for hver kategoris vedkommende.

Af disse er en del gamle kendinge i DMA-sammenhæng, men der er også både nye navne og deciderede overraskelser iblandt.

Årets Danske Bluesudgivelse

I kategorien Årets Danske Bluesudgivelse nomineres følgende:

Ole Frimer Band: Live in Eppingen
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ”Ole Frimers vokal bliver i det hele taget bare bedre og bedre, og bliver mere og mere insisterende og indtrængende i sit progressivt varierede udtryk. Den mand har en fornem blues-stemme … Ole Frimer Band har præsteret et forrygende album, der viser kvartettens format, og som holder til rigtig mange gennemlytninger.”

Trainman Blues: Shadows and shapes
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ”Resultatet er igen et vellykket mix af blues og mere moderne sort musik med mere. Og der er nye elementer, men den unikke Trainman Blues-lyd er ikke til at tage fejl af … Shadows and shapes indeholder ikke ét eneste svagt nummer og står sig godt som et eksempel på ”den svære toer,” der lyder legende let … Shadows and shapes er et forrygende godt, originalt album.”

Fried Okra: Doing it right
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ”Gennem mange år var Fried Okras musik ofte næsten hypnotiserende i et samtidigt skramlet, ofte mørkt, lydbillede, men sådan er det ikke mere. Der er kommet flere lyse toner til, Morten Lunns vokal har fået mere luft omkring sig, og hvert instrument har fået mere plads … et solidt, varieret album, der både vokalt, instrumentalt, kompositorisk og lydmæssigt er på højt niveau og kronen på værket i Fried Okras produktion.”

Big Creek Slim: Migration blues
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ”Med Migration blues har Big Creek Slim præsteret en varieret, meget fornem fuldlængdeudgivelse, der er aldeles tilfredsstillende både tekst-, vokal-, instrumental- og kompositionsmæssigt. Faktisk er Big Creek Slim en blueskunstner i verdensklasse, og Migration blues en bemærkelsesværdig hilsen fra en unik musiker, der virkelig har noget på hjerte, og som her har leveret et album, der er blues helt ind til benet.”

Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard: Taking the good with the bad
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ” …  selv om der ikke er tale om en egentlig New Orleans-plade, afspejler albummet Big Easy-traditionen med at blande forskellige populær- og folkemusikalske egnsretter i den store bluesgryde … Udtrykket er moderniseret lidt i forhold til tidligere udspil, men uden at det fjerner fokus fra den varme, håndspillede blues. Thorbjørn Risager er stadig en af de stærkeste og mest karakteristiske stemmer i dansk populærmusik – og en ofte underspillet og derfor undervurderet guitarist – og Emil Balsgaard virker sprælsk og veloplagt i sit spil på denne sympatiske bluesplade.”

Blues Liveprisen

På grund af coronakrisen har koncertlivet i det forgangne år som bekendt været temmelig amputeret. Derfor er de nominerede til Blues Liveprisen ikke blot indstillet på baggrund af traditionel koncertvirksomhed, men også forskellige former for internet-formidlet live-musik, dvs. livestreams og lignende.

The Blues Overdrive
Foto: Frank Nielsen

Til Blues Liveprisen er de nominerede The Blues Overdrive, Fried Okra, Trainman Blues, Thorbjørn Risager & the Black Tornado og The Savage Rose.

Der er i de fleste tilfælde tale om erfarne og højt respekterede bluesbands, som også er velbeskrevne her på Bluesnews.dk. En del blueslyttere vil dog nok studse over inklusionen af The Savage Rose i dette selskab. Så ikonisk og stilskabende dette orkester ellers er, er der vist aldrig tidligere nogen, der har beskyldt The Savage Rose for at have bluesen som udtryksform.

Ud af det Blå

Men DMA Blues har aldrig været bange for at gå egne og uventede veje, og netop dette er baggrunden for den nyindstiftede pris ”Ud af det Blå”. Der er tale om en pris, der ”hylder det nye talent, de skæve nybrud og/eller et anderledes take på de blå toner.”

De nominerede til Ud af det Blå er Sahra da Silva, Oscar Mukherjee, Solvej, Nina Massara og Ba Balance.

Sangerinden og sangskriveren Sahra da Silva vil være et velkendt navn for faste læsere af Bluesnews.dk, og hun har ikke mindst i løbet af det seneste år slået sit navn fast som en stærk formidler af bluesmusikken, gerne i fusion med soul, funk og/eller jazz. Hun udgav i 2020 albummet #blueswoman (læs anmeldelse her, og læs meget mere om Sahra da Silva her).

Oscar Mukherjee
Foto: Jakob Wandam

Guitaristen, sangeren og sangskriveren Oscar Mukherjee er leder af bluesbandet Mukherjee Blues, som har en enkelt ep-udgivelse, The Vibe recordings, på samvittigheden (læs anmeldelse her). Mukherjee Blues gør sig mest inden for Texas- og Chicago Blues, men Oscar Mukherjee har også spillet og indspillet i mere singer/songwriter-præget stil som solist og senest med bandet The Mukherjee Development (læs mere om Oscar Mukherjee her).

Overraskelse

Solvej, hvis fulde navn er Solvej Nygaard Gregersen, er måske også en overraskelse ved DMA Blues. Hun har udgivet de to singer/songwriter-ep’er Fra Vestjylland og hjem (2018) og Drømme på dage hvor tanken er tung (2021), som genremæssigt hælder mod folk, country og americana.

Nina Massara
Foto: Jakob Wandam

Sangerinden og sangskriveren Nina Massara er et produkt af bluesscenen omkring Mojo Blues Bar i København. I 2017 udgav hun den Morten Wittrock-producerede plade Watch me (læs anmeldelse her). Siden blev der i en periode stille omkring Nina Massara, men i 2020 vendte hun tilbage med en række stærkt personlige sange, der udkom som singler i løbet af året (læs mere om Nina Massara her).

Ba Balance er noget så usædvanligt som en dansk ørkenblues-duo. Helt pæredansk er den nu heller ikke, for guitaristen Preben Carlsen udgør Ba Balance sammen med den gambisk-fødte percussionist Sal Dibba. De to har spillet sammen i mange år i forskellige konstellationer, blandt andet sammen med Dawda Jobarteh og Moussa Diallo. Ba Balance blev dannet i 2019, og i 2020 pladedebuterede de med Around the crocodile pond (læs anmeldelse her).