Bluesnight Randers åbner dørene til efterårsblues

Tekst: Jakob Wandam

Bluesnight Randers er navnet på den forening, der står for at arrangere blueskoncerter i det kronjyske – nærmere betegnet på Underværket, hvor i hvert fald de fleste af Bluesnights Randers’ arrangementer finder sted.

Allerede den 27. august tyvstartede Bluesnight Randers efteråret med en solokoncert med Kenn Lending, som fandt sted i forbindelse med foreningens generalforsamling (læs her). Den egentlig efterårssæson i Randers begynder dog fredag den 25. september, og her er det Ole Frimer Band, der indtager Underværket.

Releasekoncert

Claus Daugaard, Ole Frimer, Jesper Bylling
Foto: Frank Nielsen

Ole Frimer Band er aktuelle med albummet Live in Eppingen, og koncerten i Randers er annonceret som en releasekoncert, selv om albummet altså udkom den 2. september. Hvis man skal tro Bluesnews.dk’s anmelder (og dét skal man! Læs anmeldelsen her), og hvis Live in Eppingen ellers er en indikation af, hvad man kan vente sig, kan man godt begynde at glæde sig til Ole Frimer Bands koncert.

Ole Frimer (guitar og vokal) står på scenen sammen med Jesper Bylling (bas), Claus Daugaard (trommer) og Niels Ole Thorning (keyboards) – det samme band som på live-albummet, og som indspillede den meget roste studieplade faerd, der udkom i januar (læs anmeldelse her).

Ole Frimer
Foto: Frank Nielsen

Ole Frimer har mere end tredive års erfaring på den danske bluesscene og albumdebuterede med sit Frimer Band i 1990. Senere var han med til at danne Blue Junction, og trommeslager Claus Daugaard har spillet med Frimer, siden Daugaard kom med i Blue Junction kort efter årtusindskiftet. Sidenhen kom Jesper Bylling til og var med i det Ole Frimer Band, der debuterede med Blålys i 2014. Niels Ole Thorning trådte officielt til i 2019 (læs mere her).

Ole Frimer trækker på både Texas blues, britisk blues og meget andet, og selv om han altid har optrådt med egne numre, har han især med sine dansksprogede sange taget et skridt væk fra den traditionelle blues og mod lyrisk singer/songwriter-rock – dog altid med et tydeligt bluespræg i udførelsen. Live kommer Ole Frimer Band sædvanligvis hele raden rundt, og det gør de stensikkert også den 25. september i Randers (læs om Ole Frimers indspilningshistorie her).

Urban blues og rhythm & blues

Sahra da Silva
Foto: Jakob Wandam

Albumaktuel er også sangerinden Sahra da Silva, der dukker op med sit band fredag den 9. oktober. Sahra da Silva udsendte den 25. juni albummet #blueswoman til Bluesnews.dk’s begejstring (læs anmeldelse her). Hvor hendes tidligere udgivelser havde et moderne r&b- og soul-præg, trækker #blueswoman mere i retning af urban blues samt oldschool rhythm & blues a la Etta James, og det er nok et sådant repertoire, man skal forvente at høre i Randers.

Lars Emil Riis
Foto: Jakob Wandam

Sahra da Silva kan ikke undgå at skabe opmærksomhed med sin store stemmekraft og imponerende teknik. Det har Bluesnews.dk oplevet ved gentagne lejligheder, senest på Mojo Blues Bar med Alain Apaloo (læs her), i M.G. Petersens Familiehave med Johan Bylling Lang (læs her) og på Køge Blues Festival med hendes Blues Quartet (læs her).

Når Sahra da Silva tropper op i Randers, bliver det med et band, som er en udvidelse af Sahra da Silva Blues Quartet. Ud over de faste folk Marco Diallo (trommer), Laust ”Krudtmejer” Nielsen (bas) og Alain Apaloo (guitar) medvirker nemlig også Lars Emil Riis på tangenter (læs om Sahra da Silvas indspilninger før #blueswoman her).

Europamestre

Kyla Brox
Foto: Phil Melia

Fredag den 23. oktober er det en britisk vokal-orkan, der optræder på Underværket. Her kan man nemlig opleve engelske Kyla Brox Band bestående af Kyla Brox (vokal), Danny Blomeley (bas og guitar), Mark Warburton (trommer) og Paul Farr (guitar).

Kyla Brox Band kan kalde sig europamestre i blues – i hvert fald for så vidt, at de vandt European Blues Challenge 2019 på Azorerne, hvor de blandt andre konkurrerede med danske Trainman Blues (læs her). Tilmed vandt Kyla Brox hæderen som ”Best Female Vocalist” ved European Blues Awards 2019.

Kyla Brox
Foto: Baz Groom

Kyla Brox voksede op med bluesmusikken som datter af Manchester-bluesmanden Victor Brox og mødte også Danny Blomeley som medlem af The Victor Brox Blues Train. Kyla og Danny blev siden gift og spiller sammen både som duo og altså i Kyla Brox Band.

Her spiller de den soul blues, som Kyla Brox nu har fremdyrket på i alt syv album, senest Pain & glory, der udkom i 2019.

Jubilæum

Kenn Lending
Foto: Jakob Wandam

Kenn Lending besøgte som nævnt allerede Bluesnight Randers i august, men fredag den 6. november vender han tilbage til byen, og denne gang bliver det med hele Kenn Lending Blues Band. I 2020 er det 40 år, siden det første Kenn Lending Blues Band blev dannet, og det markeres nu med en jubilæumsturné.

Corona-pandemien har betydet, at en del af jubilæumsfejringen har måttet skrinlægges, og turnéen får nu lov til at strække sig ind i 2021. Men allerede i november rammer Kenn Lending og hans ”Vintage Edition” Blues Band altså Randers.

Kenn Lending må betegnes som et af de største bluesnavne, landet har fostret. Han var toneangivende på den danske bluesscene i 1970’erne, 80’erne og 90’erne, hvor hans funky blues gav ham stor crossover-appel og gjorde Kenn Lending Blues Band til et af landets mest populære live-navne. Samtidig nyder han stor respekt i internationale blueskredse, som han kom ind i via sit mangeårige samarbejde med den amerikanske pianist ”Champion” Jack Dupree.

Kenn Lending
Foto: Jakob Wandam

Kenn Lending Blues Band bestod i sine kommercielle storhedstid i 1986-1995 af Kenn Lending (guitar og vokal), Henning Verner (keyboards), Frank Larsen (trommer) og Svenni Svafnison (bas), og det er denne opstilling, der nu atter er samlet (læs mere her).

Med sig i guitarkassen har Kenn Lending et spritnyt live-album, It’s been a long time, som forventes at udkomme om ganske få dage. Albummet er optaget i Kulturhuset Pilegården i Brønshøj i januar 2020 – få måneder før pandemien ramte Danmark. Lending er også særligt aktuel i Randers som den første modtager af den lokale bluesforenings Bluesnight Award (læs her).

Peter Thorup-hyldest

Peter Thorup
Foto: Heinrich Klaffs

Fredag den 27. november indbyder Bluesnight Randers til Peter Thorup Tribute med The Blues Overdrive og Ole Frimer. Peter Thorup døde i 2007, men havde allerede inden da opnået legendestatus via sin stemme, sit guitarspil og sin rolle som performer, komponist, producer og internationalt orienteret bluespioner.

Peter Thorup var med i det indflydelsesrige band Beefeaters, da de albumdebuterede i 1967 (læs mere om Beefeaters her), og både med og uden Beefeaters arbejdede han jævnligt sammen med Povl Dissing. Peter Thorup tog springet til det store udland og indledte et samarbejde med engelske Alexis Korner i 1969, der affødte indspilninger med bands som New Church, CCS og Snape.

Ole Frimer
Foto: Frank Nielsen

Tilbage i Danmark udlevede Peter Thorup en vidtfavnende musikalsk karriere, der ud over blues også omfattede rock, pop, viser og jazz. I 2004 blev han hædret som Årets Danske Bluesnavn, og et mangeårigt venskab med Ole Frimer udmøntede sig i samarbejdet ”Den Sprøde Duo”, som udsendte live-albummet På stedet i 2006.

Netop Ole Frimer spillede i 2018 en Peter Thorup-hyldestkoncert sammen med The Blues Overdrive hos foreningen Blues Egtved i Egtved Forsamlingshus. Den 3. oktober gentager de succesen, og nu har Bluesnight Randers altså overtalt den til at tage konceptet med til Kronjylland.

Dobbelte prisvindere

Martin Olsen
Foto: Jakob Wandam

The Blues Overdrive er dobbelte prisvindere ved European Blues Awards, hvor de både i 2015 og 2017 løb med prisen for ”Best Album/Recorded Session” for henholdsvis Clinch! og Overdrive live! (læs mere her).

Kærligheden til Peter Thorups musik har The Blues Overdrive aldrig lagt skjul på. Forsanger og guitarist Martin Olsen skrev sangen ”Mr. 16 Tons (Blues for Thorup)”, som bandet indspillede på debutpladen The Blues Overdrive (2012), lige som de længe har haft ”You got the power to turn me on” på repertoiret, som Thorup indspillede med Alexis Korner & Snape.

The Blues Overdrive
Foto: Frank Nielsen

Ud over Thorup tæller The Blues Overdrive også J.J. Cale blandt inspirationskilderne, men deres groove-orienterede blues og boogie er hovedsagelig af egen tilvirkning. Den har gjort The Blues Overdrive til et populært live-navn både i Danmark og i udlandet.

Ved koncerten på Underværket lader The Blues Overdrive dog deres egne sange blive i skuffen. Her spiller de og Ole Frimer udelukkende numre fra Peter Thorups repertoire.

The Blues Overdrive består af Martin Olsen (vokal og guitar), Thor Boding (bas), Louisian Boltner (trommer) og Andreas Andersen (guitar).