Tekst: Peter Widmer
Danmarks ældste bluesforening, B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association, præsenterer et solidt efterårsprogram 2019. På plakaten er nemlig en stribe fine bluesnavne, og der bliver otte arrangementer i alt i løbet af efteråret.
Løjerne starter søndag den 1. september, hvor der er bluesjam klokken 14-17. Dørene åbnes klokken 13.30, og alle, der er til blues, og som enten kan synge eller traktere et instrument, er velkomne til at blande sig i de musikalske spilopper, der kommer til at foregå på scenen på Rampelys, Bindslevs Plads 6, hvor B’Sharp holder til.
Har man lyst til ”bare” at være publikum, er man naturligvis mere end velkommen til dét. Jamvært er en af Danmarks bedste yngre guitarister, nemlig Frederik ”Fretty” Tygesen. Samme vil primært være kendt fra det fremadstormende østjyske bluesband Big O & the Blue Quarters.
Imidlertid har Frederik Tygesen også sit eget band – Frederik Tygesen Trio – der spiller bluesrock med klare referencer til bands som Cream og The Jimi Hendrix Experience. Trioen har en appetitvækkende ep på gaden (læs anmeldelse her). Ligeledes står han i front for live-foretagendet Freddy’s Blues Trio.
Med andre ord er Frederik ”Fretty” Tygesen er vidtspændende bluesmand, der nok skal styre slagets gang på bedste vis til bluesjam den 1. september.
Akustisk
Lørdag den 7. september klokken 21 er det H.P. Lange Band featuring James Loveless, der er på banen. H.P. Lange er en af Danmarks fremmeste udøvere og formidlere af den akustisk baserede blues, og både alene og med sit band har han høstet mange anmelderroser, både for album-dokumenteret musik og for deres mange koncerter.
Det gælder eksempelvis for albummet Travelling man blues (læs anmeldelse her). Her medvirker bassisten Paul Junior, men i dag er det Dave Stevens, der trakterer (kontra-)bassen.
Koncertmæssigt har sangeren James Loveless, der vil være kendt for sit mangeårige virke med hæderkronede Shades of Blue, fra tid til anden før samarbejdet med H.P. Lange Band med stor succes (læs for eksempel koncertanmeldelse her). Der er endvidere ingen tvivl om, at man også vil få sig en forrygende koncertoplevelse, når H.P. Lange på guitar, banjo og vokal, Dave Stevens på kontrabas, Niels Bonefaas på violin, banjo og lejlighedvis vokal, Jens Kristian Dam på trommer og James Loveless træder op hos B’Sharp.
Elektriske udladninger
Lørdag den 21. september klokken 21 er der derimod elektriske udladninger, så de blå toner sprøjter gennem atmosfæren, når tyske Kai Strauss & the Electric Blues All Stars rammer Rampelys.
Kai Strauss & the Electric Blues All Stars har gæstet Danmark flere gange og har givet en række aldeles glimrende koncerter (læs for eksempel her og her).
Det prisoverdængede orkester, der er blevet tildelt en German Blues Award hele fire gange, tæller i øvrigt ét udenlandsk medlem, nemlig den solide amerikanske bassist Kevin DuVernay.
Ikke blot gør bandet sig på en scene, det gør sig også på lp/cd, og orkesteret kan høres på den fremragende dobbelt-cd Live in concert, der udkom tidligere i år.
I eget navn
Desuden har Kai Strauss de fine fuldlængdeudgivelser i eget navn Electric blues (2014), I go by feel (2015) og Getting personal (2017) ude. Alle er med fuldt orkester og er absolut anbefalelsesværdige.
Blandt orkestermedlemmerne er det dog ikke kun Kai Strauss, der har cd’er ude i eget navn. Den sprælske saxofon- og mundharmonika-mand Thomas Feldmann har også et album ude – Manatee County blues – fra 2018. Albummet er indspillet i USA med amerikanske musikere.
Thomas Feldmann kan i øvrigt også opleves med danske Big O & the Blue Quarters i juledagene 2019 (læs her).
Kai Strauss & the Electric Blues All Stars består af Kai Strauss (guitar og vokal), Kevin DuVernay (bas), Thomas Feldmann (saxofon og mundharmonika), Alex Lex (trommer) og Nico Dreier (keyboards). Dette femkløver udgør et toptunet orkester, man bare skal opleve live, så der er god grund til at møde op til deres koncert hos B’Sharp lørdag den 21. september.
Britisk energibundt
Det er ikke hver dag, at B’Sharp har et britisk energibundt på plakaten, men dét har bluesforeningen fredag den 4. oktober klokken 21, når den engelske blues-, soul-, gospel- og jazzsangerinde Samantha Antoinette Smith runder Silkeborg.
Samantha Antoinette Smith har turneret verdenen rundt som korsangerinde for store navne som Joe Cocker, Tina Turner og Elton John og er en vidtspændende vokalist.
Sangerinden kom til Danmark første gang i 2014 for at deltage i Det Kongelige Teaters opsætning af Porgy and Bess. Siden er det blevet til flere besøg i Dannevang, hvor Samantha Antoinette Smith har kunnet høres i mange forskellige konstellationer.
Eksempelvis har hun optrådt med Big Creek Slim Band, pianisten Christian Bundgaard, pianomanden Mattias Nilsson, tangentspilleren og vokalisten Michael Sunding, Hidden Agenda og et til lejligheden sammensat super-bluesband (læs her, her, her og her).
At Samantha Antoinette Smith er en fremragende performer med virkelig god publikumskontakt, humor og vokalkraft, kan man overbevise sig om, når hun rammer Rampelys i starten af oktober.
Her optræder hun med et stjerneband, der består af den aldeles uortodokse guitarist Kasper “Lefty” Vegeberg, den velkendte tangentmand Esben Just, bassisten Jakob Kortbæk og den solide trommeslager Asmus Jensen.
Kogende rhythm & blues
Når Trouble Cats går på scenen på Rampelys lørdag den 26. oktober klokken 21, er der dømt kogende rhythm & blues og roots-rock, man bare ikke kan sidde stille til.
Bandet, der har mere end 30 år på bagen og dermed tonsvis af spille- og sceneerfaring, består af den klippefaste bassist Morten Brauner, den livlige, solide trommeslager Henrik Thorsen, sangeren, guitaristen og primærsangskriveren Martin Blom og sangeren og mundharpekapaciteten Henrik Hansen.
Henrik Thorsen afløste John Simoni på trommestolen for et par års tid siden, mens de tre andre ”bøvlemisser” har spillet sammen fra første færd.
Orkesteret har fire fuldlængdeudgivelser bag sig, fordelt på tre studiealbum og ét live-album, og kvalitetsniveauet er højt på samtlige skiver. Live-albummet Live in Aarhus 2017 (2017) fik for eksempel fine anmeldelser (læs her).
Orkesterets seneste udgivelse 4 (2018) var i år nomineret til en DMA i kategorien Årets Danske Bluesudgivelse og fik ligeledes mange anmelderroser med på vejen ved udgivelsen (læs for eksempel her).
I koncertsammenhæng har Trouble Cats konstant høstet anerkendelse for deres livgivende optræden (læs for eksempel her), og koncerten hos B’Sharp bliver med garanti ingen undtagelse.
Der er nemlig lagt op til en forrygende fest med kogende rhythm & blues og roots-rock på højt, swingende niveau, når Trouble Cats atter gæster Silkeborg.
Amerikansk sangdiva
Shanna Waterstown er en amerikansk soul- og blues-sangdiva, der har førhen har gæstet Danmark, inklusive B’Sharp, hvor hun gav en fornem koncert for to års tid siden.
I 2018 kunne Shanna Waterstown, der indtil videre har ét album – A real woman (2011) – bag sig, opleves på Randers City Blues Festival, og koncerten med sangerinden og hendes band var en absolut positiv oplevelse (læs her).
Shanna Waterstown forstår at tage hånd om et publikum og at føre sig på en scene, og så kan man forvente en gang flot vokalarbejde fra denne vokalkunstners side.
Endvidere har Shanna Waterstown en gedigent band bag sig. Samme består I denne ombæring af guitaristen Jay Gogan, Philippe Ours på tangenter, Gulliver Allwood på saxofon, bassisten Mino Berlano og trommeslageren Gianpaolo Feola.
Man kan således glæde sig til en behagelig soul- og bluesaften i godt musikalsk selskab, når Shanna Waterstown og hendes band tropper op på scenen på Rampelys lørdag den 9. november klokken 21.
Scoop
Det er noget af et scoop, at B’Sharp har fået den canadiske guitarist, sanger og sangskriver Sue Foley på plakaten. Hun er nemlig garant for energiprægede koncerter, om hun så spiller elektrisk eller akustisk.
Sue Foley drog i en ung alder til blues-med-mere-byen Austin i delstaten Texas, USA. Her blev hun hurtigt en del af det frodige bluesmiljø og fik kontakt til det lokale pladeselskab Antone’s Records.
Debut-albummet Young girl blues (1992) udkom således på Antone’s Records, og siden er det gået slag i slag for guitaristen og sangerinden, der nu har ikke færre end 13 album ude i eget navn – plus det løse.
Desuden har hun turneret over det meste af kloden og har blandt andet besøgt Danmark mange gange. At Sue Foley forstår at begå sig i live-sammenhæng, beviste hun atter i indeværende år, for eksempel ved en udsolgt koncert i Samlingsstuen i Kerteminde (læs her).
Sue Foley er blevet overdænget med priser for sine musikalske udfoldelser, og seneste skud på hendes indspilningsstamme er det roste album The ice queen, der blev udgivet sidste år.
Sue Foley har god publikumskontakt, og der er ingen tvivl om, at der venter publikum en fin, intens blues-oplevelse, når Sue Foley og hendes to medspillere – Leo Valvasori på bas og Tom Bona på trommer – kommer forbi Rampelys lørdag den 23. november klokken 21 (læs interview med Sue Foley her).
Afslutningsbrag
Det bliver noget af et sæsonafslutningsbrag, der kommer til at lyde på Rampelys, når legendariske Delta Blues Band featuring Miriam Mandipira aflægger visit hos B’Sharp lørdag den 7. december klokken 21.
Delta Blues Band kunne fejre 50-års jubilæum i 2018 og er en institution på den danske bluesscene. Delta Blues Band lp-debuterede i 1969, og siden da er det blevet til flere fuldlængdeudgivelser med skiftende besætninger.
Den herboende amerikanske guitarist Billy Cross har for eksempel været inde over, og i en periode optrådte Delta Blues Band som Delta-Cross Band.
Imidlertid har bandet også haft flere pauser, men den gennemgående ankermand har hele orkesterets levetid igennem været guitaristen, sangeren og sangskriveren Troels Jensen, der i øvrigt også trakterer tangenter.
Samarbejde
Delta Blues Band har i de senere år lejlighedsvis haft et meget frugtbart samarbejde med den herboende afrikanske sangerinde Miriam Mandipira. Samme blev i øvrigt kåret som Årets Danske Blues Navn i 2016, en hæder, der overgik Troels Jensen allerede i 2002.
Troels Jensen og Miriam Mandipira har også arbejdet sammen som duo på diverse scener, og dét gør de stadigvæk. De har også det fornemme duo-album Careless love bag sig (læs anmeldelse her) samt cd’en My love med The Healers (læs anmeldelse her).
Samarbejdet mellem Delta Blues Band og Miriam Mandipira er absolut positivt, og det kan kun blive en stor oplevelse at høre det garvede orkester sammen med den afrikanske sangerinde.
Delta Blues Band består i dag – foruden Troels Jensen – af trommeslageren Asmus Jensen, mundharpemanden Jørgen Lang, bassisten Knuth Henriksen og guitaristen Thomas Puggaard-Müller.
At disse garvede musikere kan få loftet til at lette på ethvert spillelokale, viste de for eksempel på Mojo Blues Bar i København for nylig (læs her). At det samme bliver tilfældet hos B’Sharp, er der stor sandsynlighed for, og så hjælper det tilmed, at de har Miriam Mandipira i front.
B’Sharp har sammensat et solidt efterårsprogram 2019.
Billetter i forsalg til B’Sharps koncerter kan købes her.