Blues-formidlende ildsjæl vinder Danish Music Awards Jazz-pris

Johan Bylling Lang
Foto: TV2 Lorry (still)

Tekst: Jakob Wandam

Torsdag aften, den 12. november, løb dette års Danish Music Awards Jazz af stablen ved en fejring på Bremen Teater i København. Blandt prismodtagerne var også en kending fra det danske bluesmiljø, nemlig inden for kategorien JazzDanmark Prisen.

JazzDanmark Prisen uddeles til et koncertkoncept, som udfylder disse kriterier:

Et innovativt koncept på en eller flere af disse parametre:

    • Nytænkende format, der er til inspiration for andre koncertarrangører.
    • Innovativ kuratering, for eksempel hensyntagen til diversitet og mangfoldighed, præsentation af genremix, hvor jazz møder andre musiksprog, og/eller tværæstetiske koncertoplevelser, hvor jazz indgår i samspil med andre kunstformer.
    • Publikumsudviklende, for eksempel henvendelse til en ny publikumsgruppe eller inddragelse af publikum på en ny måde.

En nytænkende tilgang til formidling på en eller flere af disse parametre:

    • Nye måder at inddrage og kommunikere med og til publikum på, for eksempel gennem nye mediekanaler.
    • Gennemført og gennemtænkt koncept.

Flydende street parade

Vinder af JazzDanmark Prisen 2020 blev Copenhagen Harbour Parade arrangeret af Mai Seidelin og Johan Bylling Lang. Copenhagen Harbour Parade fandt sted den 11. september og var en flydende, New Orleans-inspireret street parade, som altså ikke foregik på gaden, men i Københavns Havn!

Johan Bylling Lang og Mai Seidelin
Foto: TV2 Lorry (still)

Paraden sejlede fra Teglholmen til Ofelia Plads og bød på tre bands: Tuesday Night Brass Band, Mais Uma + Pandeiro Repique og The KutiMangoes. Koncerterne blev fulgt af publikum fra andre både på vandet, fra kajen og fra broer og blev desuden livestreamet.

Mai Seidelin er kendt som jazzvokalist med to album på samvittigheden, men for faste læsere af Bluesnews.dk vil især Johan Bylling Lang være et bekendt navn.

Johan Bylling Lang
Foto: Jakob Wandam

Som stifter af JBL Music er Johan Bylling Lang en vigtig spiller på den danske scene for New Orleans-jazz, -blues og –rhythm & blues, og han har stået bag en lang række festival- og koncertbegivenheder som Fringe Jazz Fest (læs f.eks. her, her, her og her), New Orleans New Year Jazz Event (læs f.eks. her) og senest Harvest (læs her).

Som musiker slår Johan Bylling Lang sine folder på saxofon i blandt andet Jazz Five, Tuesday Night Brass Band, GasOrleans, Bylling/Bardeleben Project og Babylove & the van Dangos, og han har spillet og indspillet med blandt andre Hans Knudsen, Troels Jensen, Sahra da Silva, Christian Bundgaard, Mike Andersen, Thorbjørn Risager, Ronni Boysen og Kjeld Lauritsen.

De øvrige nominerede til JazzDanmark Prisen var Spillestedet Harders og Svendborg Jazz Festival for Harders Naturkoncerter og de unge frivillige fra JazzHouse Kolding og Jazz i Trekanten for Jazz & Roots & Words.

Årets ildsjæl

Charlotte Bertelsen

Der blev desværre ingen pris til et andet kendt ansigt i blueskredse. Charlotte Bertelsen, som er ejer, musikchef og booker på spillestedet Bartof Station på Frederiksberg, var ellers nomineret til P8 Jazz-prisen. Bartof Station præsenterer løbende blueskoncerter med danske og udenlandske topnavne.

P8 Jazz-prisen er en hæder til ”årets ildsjæl” og uddeles af P8 Jazz-værterne efter indstilling fra radioens lyttere. De øvrige nominerede var i år Nana Pi Aabo Larsen og Kenneth Dahl Knudsen, og det blev Nana Pi, som løb med prisen.

Læs mere om Charlotte Bertelsen og hendes nominering her.