Her er de nominerede til DMA Blues 2020

Tekst: Jakob Wandam

JazzDanmark offentliggør i dag de nominerede til dette års Danish Music Awards (DMA) Blues. Der skal uddeles priser i kategorierne ”Årets Danske Bluesudgivelse” og ”Blues Liveprisen”, og de nominerede er valgt af en fagjury, som er udpeget af JazzDanmark og ROSA – Dansk Rock Samråd, der i fællesskab er ansvarlige for DMA Blues.

De nominerede til Årets Danske Bluesudgivelse er som følger:

Mike Andersen: One million miles

One million miles er veteranen Mike Andersens første soloalbum og er vitterligt indspillet helt uden akkompagnement af andre musikere. Om albummet skrev Bluesnews.dk blandt andet:

”Albummet er om ikke svært tilgængeligt, så et album, det tager tid at komme ind på. Imidlertid lønner tålmodighed sig, og efter flere gennemlytninger åbner albummets sange sig for lytteren, og dét på bedste vis … Mike Andersen har med One million miles – og måske under parolen less is more – begået et homogent, personligt og modigt værk. Tilmed er det både varieret og intenst” (læs hele anmeldelsen her).

Mike Andersen Band vandt DMA’en for Årets Danske Bluesudgivelse i 2015 takket være albummet Home.

H.P. Lange Big Gumbo: I feel fine

I feel fine er den første udgivelse under navnet H.P. Lange Big Gumbo og markerer den retning, som H.P. Langes musik har taget med stadig større inddragelse af forskellige former for oldtime-musik. Bluesnews.dk skrev blandt andet:

I feel fine er den foreløbige kulmination på den udvikling og genopfindelsesproces, H.P. Lange nu har gennemgået i en årrække. Resultatet er en ærligt talt hamrende god plade, fuld af rå energi og spillelyst. Den bør være selvskreven, når næste års DMA-nominerede skal udpeges” (læs hele anmeldelsen her).

H.P Lange har to gange tidligere vundet en DMA – begge for Bedste Roots Cd – nemlig i 2001 (for Ain’t jivin’) og i 2003 (for Take me home, en duo-plade med Troels Jensen).

Big Creek Slim & the Cockroaches: Ramblin’ Big Creek

Big Creek Slim er tre gange tidligere løbet med denne pris, så der må siges at hvile en vis favoritværdighed på hans skuldre. Om denne plade lød Bluesnews.dk’ dom:

Ramblin’ Big Creek er et nærmest uforskammet godt album, og yndere af traditionel Chicago blues vil få vanskeligt ved at finde et nyindspillet album – endda med nyskrevne sange – som i dén grad rammer stilens tone og lyd” (læs hele anmeldelsen her).

Big Creek Slim vandt prisen i 2016 (for Keep my belly full, læs anmeldelse her), i 2017 (for Good mill blues, læs anmeldelse her) og i 2019 (for First born, en duo-plade med Rodrigo Mantovani, læs anmeldelse her).

Thorbjørn Risager & the Black Tornado: Come on in

Thorbjørn Risager har allerede to DMA-statuetter fra denne kategori på kaminhylden. Han vandt i 2013 for Dust & scratches og 2014 for Too many roads – her var backingbandet The Tornados også blevet etableret.

Come on in er Thorbjørn Risagers tolvte albumudgivelse i eget navn, og det er Thorbjørn Risager & the Black Tornados fjerde album på det tyske pladeselskab Ruf Records. Om albummet skrev Bluesnews.dk’s anmelder blandt andet:

”Thorbjørn Risager & the Black Tornado [har] med Come on in begået et yderst tilfredsstillende, varieret, detaljerigt og sofistikeret album, hvor de behændigt drejer bluesidiomet med nye tilføjelser i forhold til deres hidtidige produktion. Orkesteret fremstår således som et virkelig stærkt, innovativt hold, hvis musik har bred appel, uden at der bliver gået på kompromis med bandets blåtonede musikalske fundament” (læs hele anmeldelsen her).

Liveprisen

The Cornbread Project

I kategorien Blues Liveprisen 2020 virker flere navne påfaldende bekendte. Tre af de nominerede i den ovennævnte kategori går nemlig igen her. Således er Mike Andersen, H.P. Lange Big Gumbo og Thorbjørn Risager alle nomineret til årets livepris.

Den fjerde nominering tilfalder The Cornbread Project, som er Peter Nandes og Laust ”Krudtmejer” Nielsens postmoderne blueskoncept. De udgav i 2019 det DMA-nominerede album Catawampus (læs anmeldelse her) og har siden da kun spillet enkelte koncerter, men det har altså været nok til at bringe The Cornbread Project ind i det fine DMA-selskab.

På grund af coronakrisen kommer prisuddelingen til at foregå på lidt anden vis end de tidligere år. Vinderne i de to kategorier vil blive offentliggjort den 1. juli, og så kommer der en prisfest med livemusik på Turbinen i Randers den 12. august – formodentlig med ret begrænset fremmøde, så de til den tid gældende regler for forsamlinger kan overholdes.