Internationalt præg på Den Blå Festival

Den Blå Festival

Tekst: Jakob Wandam

Fra den 16. til den 20. august er der jazz- og bluesfestival i Aalborg. Det drejer sig om Den Blå Festival, som faktisk kan fejre 25-års jubilæum i år.

Traditionen tro vil Danmarks fjerdestørste by i den anledning blive fyldt med levende jazz- og bluesmusik, og med ganske få undtagelser er der er gratis adgang til koncerterne.

Aalborg får besøg af nogle af landets bedste bluesmusikere (hvis de da ikke bor der i forvejen!), og der kommer også stærke navne fra Færøerne, Finland, England, Canada og USA.

Største bluesnavn

Mark Hummel

Den Blå Festival 2023’s største bluesnavn må således siges at være den amerikanske mundharpespiller og sanger Mark Hummel. Den nu 67-årige Mark Hummel voksede op i Los Angeles og blev i løbet af 1970’erne en del af West Coast blues-scenen. Han har spillet og turneret med navne som Sue Foley, Charles Brown, Duke Robillard, Lowell Fulson og Jimmy Rogers, og ikke mindst har han fungeret som bandleder med sit orkester The Blues Survivors siden 1979.

Mark Hummel har udsendt omkring 20 album i eget navn. Desuden er han en ivrig formidler af blues; han har kurateret flere cd-udgivelser, og han er vært på podcasten Mark Hummel’s harmonica party, som kan streames for eksempel på Spotify.

Mark Hummel besøgte Danmark i 2013 sammen med blandt andre Little Charlie Baty og Anson Funderburgh i allstar-bandet Golden State Texas Lone Star Revue. På Den Blå Festival optræder Mark Hummel dog sammen med sit faste europæiske tourband, den rutinerede finske Tomi Leino Trio. Det foregår fredag den 18. august klokken 19.30 på Bluesscenen på Toldbods Plads.

Kompromisløse

Tomi Leino Trio spiller også på Den Blå Festival i eget navn. Torsdag den 17. august optræder de på natklubben Rocken klokken 21, og fredag den 18. spiller de på Bluesscenen klokken 15.30 – nogle timer inden koncerten med Mark Hummel. Tomi Leino Trio består af Tomi Leino på guitar, mundharpe og vokal, Jaska Prepula på bas og Mikko Peltola på trommer.

Tomi Leino Trio
Foto: Peter Widmer

De er et særdeles ofte benyttet backingband for gæstende bluesstjerner fra udlandet, men Tomi Leino Trio kan også selv og har høstet stor ros – også her på Bluesnews.dk – for deres kompromisløse urbane blues. Tomi Leino Trio har udgivet tre album, senest Play that thing! fra 2022 (læs anmeldelse her). Et nyt album, Live at Haarlem Blues Club, er planlagt til udgivelse til efteråret.

Danske bluesfans vil måske også genkende trommeslager Mikko Peltola fra andre koncertsammenhænge. Peltola bor nemlig i Aalborg og spiller jævnligt med danske orkestre, for eksempel Blues Explosion. Både han og Jaska Prepula er desuden medlemmer af multinationale The European Blues Aces, mens Tomi Leino blandt andet spiller med Knock-Out Greg & the Scandinavian Blue Flames og Trickbag.

Repræsenteret

Ismo Haavisto

Fra Finland kommer også guitaristen, mundharpespilleren og sangeren Ismo Haavisto. Den nu 50-årige Ismo Haavisto har repræsenteret Finland ved både European Blues Challenge og International Blues Challenge, og han har udgivet en snes plader, senest Hard stompin’ blues, der udkom i 2020.

Ismo Haavisto spiller både akustisk og elektrisk blues, og han optræder jævnligt som one man band, men på Den Blå Festival bliver det i forskellige konstellationer, man kan høre ham. Ismo Haavisto Combo optræder torsdag den 17. august klokken 21 på D’Wine Bar, og fredag den 18. august klokken 21 spiller de på Rocken. Ismo Haavisto Combo består af Haavisto samt Ville Vallila på bas og Mikko Järvinen på trommer.

Ice Mo’
Foto: Jani Mahkonen

Fredag står Ismo Haavinen desuden i spidsen for familieorkestret Ice Mo’ & the Zydecoolers. Som navnet antyder, begår bandet sig inden for stilen zydeco, en særlig kreolsk bluesform med udspring i Louisiana. Her kan man også høre Ismo Haavisto på akkordeon (et centralt instrument i zydeco), og han får selskab af sønnen Ukko Haavisto på trommer og nevøen Oskari Haavisto på guitar. Desuden medvirker Ville Vallila (bas) og Matias Partanen (vaskebræt), og det sker på Bluesscenen klokken 17.30.

Endelig kan man høre Ismo Haavisto & Uni Debess i Kulturcenter Fjordbyen lørdag den 19. august klokken 13.30. Her vil Haavisto altså spille guitarduo-koncert med den færøske guitarist og sanger Uni Debess, som også kan høres i andre sammenhænge i løbet af festivalen.

Jamvært

Uni Debess

Uni Debess Band spiller på AbZalon fredag den 18. august klokken 20 (her må man løse billet for beskedne 50 kr.) og på John Bull Pub lørdag den 19. august klokken 23. Hvem de øvrige medlemmer af Uni Debess Band er, er ikke redaktionen bekendt i skrivende stund, men det bliver selvsagt med Uni Debess i front på guitar og vokal.

Uni Debess har ofte optrådt i Danmark, både som solist, i makkerskab med landsmanden Terji Krossteig og som del af projektet Modersmålsblues med Krossteig, Olav Gudnason og Kent Thomsen. Flere pladeudgivelser det også blevet til, blandt andet 2019-albummet Regards to the roots, vol. 2, der udkom på det københavnske pladeselskab Straight Shooter og var produceret af Laust ”Krudtmejer” Nielsen (læs anmeldelse her).

Man kan også opleve Uni Debess som jamvært på Café Frederiksberg, når der er Late Night Blues Jam torsdag den 17. august klokken 22.30.

Showband

The Midnights

Fra Canada kommer det tolv mand store showband The Midnights, som spiller på Bluesscenen torsdag den 17. august klokken 17. Orkestret optrådte på festivalen i 2017 og 2019, og nu vender de altså tilbage med deres arrangementer af Motown-sange, funk, pop og rhythm & blues-klassikere samt egne, originale numre.

The Midnights er sammensat af unge talenter fra Victoria High School i British Columbia samt professionelle musikere, alt sammen under ledelse af trommeslageren Eric Amde. Fem vokalister, en rytmesektion og en blæsergruppe udgør orkestret, og Den Blå Festival lover, at der bliver god brug for danseskoene.

Adam Karch

Canada er også leveringsdygtigt i guitaristen og sangeren Adam Karch. Adam Karch excellerer i akustisk fingerspilsblues, og det gør han så godt, at han tidligere i år blev belønnet med en Memphis Guitar Box Award (Best Solo/Duo Guitarist) ved International Blues Challenge i Memphis (læs mere om Adam Karch her).

Adam Karch spiller solo på Bluesscenen på Toldbods Plads lørdag den 19. august klokken 12. Senere samme dag – klokken 20 – optræder han med trio på AbZalon. Det er er danske Jakob Kirkegaard Kortbæk på bas og Niels Bo Poulsen på trommer, der bakker Adam Karch op, og det må man slippe en halvtredser for at se.

Velkendt

Samantha Antoinette Smith og Kasper Vegeberg
Foto: Jakob Wandam

Storbritannien byder ind med sangerinden Samantha Antoinette Smith, som dog er velkendt både af faste gæster på Den Blå Festival og af blueselskere i det øvrige Danmark. Hun har nemlig spillet her masser af gange og sammen med mange forskellige danske musikere.

På Den Blå Festival 2023 kan hun først høres på Bluesscenen fredag den 18. august klokken 21.30 med bandet Samantha Antoinette & the Chargers. Ud over Smith på vokal drejer det sig om Kasper Vegeberg på guitar, Asmus Jensen på trommer og Jakob Kirkegaard Kortbæk på bas, og ved denne lejlighed er de desuden suppleret med ingen ringere end Oscar Mukherjee på guitar. Hvis de kan levere noget, der bare minder om deres koncert på Copenhagen Jazz Festival sidste år (læs her), tør vi godt love en festlig aften.

Oscar Mukherjee
Foto: Jakob Wandam

Lørdag den 19. august klokken 22 hedder det Samantha Antoinette Smith Trio, og det er på El Mariachi. Dette nedbarberede format præsenterer Samantha Antoinette Smith i selskab med Kasper Vegeberg og Oscar Mukherjee, så det er altså to af landes bedste og mest originale bluesguitarister, der spiller sammen med blues-, soul-, gospel- og jazzsangerinden.

Samantha Antoinette Smith udgav sidste år sin debut-ep I got me a plan. Hun har tidligere indspillet et par singler sammen med københavnske Jazz Five under ”dæknavnet” Samantha-Antoinette & Hidden Agenda.

New Orleans

Norbert Susemihl
Foto: Jakob Wandam

Lidt internationalt præg er der også over Norbert Susemihl’s Joyful Gumbo, som spiller New Orleans jazz, -funk og -blues på Jazzscenen på Gammeltorv fredag den 18. august klokken 14.45. Orkesterlederen er den tyske trompetist og sanger Norbert Susemihl, der i dag har hjemme i Præstø, men som i mange år spillede i New Orleans og siden har fungeret som de facto-ambassadør for New Orleans-musik i Europa.

I Joyful Gumbo spiller han sammen med nogle af landets mest erfarne inden for genren. Det er den australskfødte Chris Tanner (klarinet og vokal), Jens Kristian Andersen (kontrabas), Finn Burich (trombone), Palle Juul Hansen (klaver) og Søren Pedersen (trommer).

Konstellationer

Peter Nande
Foto: Frank Nielsen

Den hjemlige scene byder i det hele taget ind med masser af gode navne på Den Blå Festival, og mange af dem optræder i flere forskellige konstellationer. Eksempelvis kan man høre Tim Lothar både solo (lørdag hos Quist Wine), i duoformat med Peter Nande (fredag på Salling Rooftop) og i trioformat med Nande og Søren Lindholt (torsdag på John Bull Pub).

Peter Nande optræder også med trance blues-foretagendet TogoRhino (fredag på John Bull Pub og lørdag på Bluesscenen), der også tæller Alain Apaloo, Sal Dibba og Olav Poulsen. Og Apaloo, Dibba og Poulsen spiller som Alain Apaloo Trio (lørdag på Rocken).

H.P. Lange spiller solo om torsdagen på KaffeFair, hvor han også laver gumbo til gæsterne (der tages kr. 150 i entré). Lørdag spiller han først duokoncert med Niels Bonefaas på Salling Rooftop, og senere på dagen optræder han med hele sin kvartet H.P. Lange Big Gumbo på Bluesscenen. Big Gumbos trommeslager Jens Kristian Dam spiller i øvrigt også med Mike Andersen Band, som kan høres på Bluesscenen lørdag.

Chris Andersen
Foto: Jakob Wandam

Men der er meget mere blues at komme efter. Af de mere lokale navne kan nævnes Humble Men, Jimi & the Double of Trouble og Vestbyens Blues Band, og fra det nordjyske kommer også country blues-guitaristen Chris Andersen (solo og duo).

Af mere landskendte navne er der Chris Grey & the BlueSpand, de aktuelt DMA-nominerede Nello & the Helping Hand Blues Band samt naturligvis Big Creek Slim, som optræder både solo og med band. Desuden er der koncerter med duoen The DownShifters, de New Orleans-orienterede Creole Catz og stringband-trioen Twang.

Oversigt

Nedenfor kan du se en oversigt over blueskoncerterne på Den Blå Festival. Hele festivalens program vil blive lagt op Den Blå Festivals hjemmeside her.

Torsdag den 17. august
16.00 – Humble Men – Bluesscenen, Toldbods Plads
17.00 – Nello & the Helping Hand Blues Band – Bluesscenen, Toldbods Plads
17.00 – H.P. Lange – KaffeFair (kr. 150,-)
19.00 – Big Creek Slim – Quist Wine
20.00 – The Midnights – Bluesscenen, Toldbods Plads
20.00 – Chris Andersen – El Mariachi
21.00 – Ismo Haavisto Combo – D’Wine Bar
21.00 – Tomi Leino Trio – Rocken
21.00 – Tim Lothar, Peter Nande & Søren Lindholt – John Bull Pub
22.30 – Uni Debess (Late Night Blues Jam) – Café Frederiksberg

Fredag den 18. august
14.45 – Norbert Susemihl’s Joyful Gumbo – Jazzscenen, Gammeltorv
15.00 – The DownShifters – KaffeFair
15.00 – Big Creek Slim – Kulturcenter Fjordbyen
15.30 – Tomi Leino Trio – Bluesscenen, Toldbods Plads
17.30 – Ice Mo’ & the Zydecoolers – Bluesscenen, Toldbods Plads
18.00 – Tim Lothar & Peter Nande – Salling Rooftop
19.30 – Mark Hummel – Bluesscenen, Toldbods Plads
19.30 – Creole Catz – Jazzscenen, Gammeltorv
20.00 – Uni Debess Band – AbZalon (kr. 50,-)
21.00 – Ismo Haavisto Combo – Rocken
21.00 – Twang – D’Wine Bar
21.30 – Samantha Antoinette & the Chargers – Bluesscenen, Toldbods Plads
23.00 – Jimi & the Double of Trouble – El Mariachi
23.00 – TogoRhino – John Bull Pub

Lørdag den 19. august
11.00 – Chris Andersen – KaffeFair
12.00 – Adam Karch – Bluesscenen, Toldbods Plads
13.30 – TogoRhino – Bluesscenen, Toldbods Plads
13.30 – Ismo Haavisto & Uni Debess – Kulturcenter Fjordbyen
14.00 – H.P. Lange Duo – Salling Rooftop
15.30 – Twang – Bluesscenen, Toldbods Plads
16.00 – Vestbyens Blues Band – Café Buddha
16.00 – Tim Lothar – Quist Wine
17.30 – H.P. Lange Big Gumbo – Bluesscenen, Toldbods Plads
19.30 – Chris Grey & the BlueSpand – Bluesscenen, Toldbods Plads
20.00 – Adam Karch Trio – AbZalon (kr. 50,-)
21.00 – Big Creek Slim Trio – D’Wine Bar
21.00 – Alain Apaloo Trio – Rocken
21.30 – Mike Andersen Band – Bluesscenen, Toldbods Plads
22.00 – Samantha Antoinette Smith Trio – El Mariachi
23.00 – Uni Debess Band – John Bull Pub

Søndag den 20. august
14.00 – Chris Andersen Duo – Jazzscenen, Gammeltorv