Juleblues fra Danmark 2019

Emil Otto

Af Jakob Wandam

Ingen jul uden julemusik fra de danske bluesmusikere. Igen i år præsenterer vi en række julesange fra den hjemlige bluesscene, og der er endda kommet lidt nyt til siden sidst.

Vores første julesang er således netop blevet udgivet. Det er den aarhusianske sanger og pianist Emil Otto, der har lavet en indspilning af Billy Hayes & Jay W. Johnsons ”Blue Christmas”, som nok er bedst kendt i Elvis Presleys version.

Emil Otto er forsanger i Gumbo Ya-Ya og The Vooo Ca Ray, hvor han kombinerer New Orleans-rhythm & blues med en klassisk crooner-sangstil. Dén tilgang har han også valgt til ”Blue Christmas”, og resultatet kan man høre herunder (læs mere om Emil Ottos aktiviteter her).

Swing

Jesper Bjarnesen indspillede Swinging Christmas helt tilbage i 2001, og nu er albummet tilgængeligt på streamingtjenesterne. Albummet indeholder amerikanske julestandarder og er indspillet i en charmerende blanding af jazz, blues, rock & roll og masser af swing.

Swinging Christmas bakkes Jesper Bjarnesen op af gruppen Kims Bacon, suppleret med blandt andre Martin Jønsson på klaver og Hammondorgel.

Det mest rendyrket bluesy nummer på albummet er ”It’s Christmas time pretty baby” (også kendt som ”Santa Claus is back in town”). Det kan du høre her:

Peter Thorup

Her på redaktionen elsker vi Peter Thorup og Blue Junctions version af ”Glade jul”, der udkom som en single i 2005. Det nu hedengangne Blue Junction bestod af Ole Frimer, Uffe Steen, Morten Brauner og Claus Daugaard, som jo alle siden har gjort det godt i orkestre som Ole Frimer Band, Grarup Allstars, Shades of Blue og Trouble Cats.

Peter Thorup, som havde en fortid med blandt andre Beefeaters og engelske Alexis Korner, døde desværre i 2007.

Gæstesolist

Den 20. december 2019 kan man på Bartof Station på Frederiksberg høre Bells of Joy ”Christmas Special”. Bells of Joy består i dette tilfælde af sangerinderne Lea Thorlann, Pia Trøjgaard og Miriam Mandipira.

Thorlann og Trøjgaard har ofte optrådt under navnet Bells of Joy, når de har sunget sammen med Troels Jensen & the Healers – ikke mindst på Bartof Station, hvor de har været fast inventar i en årrække. Ved disse koncerter har Miriam Mandipira også ofte været solist (læs for eksempel her)

Miriam Mandipira var også gæstesolist hos DR Big Band i 2016 på deres album Jazzin’ around Christmas. Her sang hun Harry Connick Jr.’s ”I pray on Christmas” (læs mere om Miriam Mandipiras indspilninger her).

New Orleans

Andre hyppige gæster på Bartof Station har været Esben Just og All My Exes. Esben Just drager til februar 2020 på soloturné, men han har spillet sammen med andre pianister ved mangen en ”Piano Night” på Bartof.

Just fik sit brede gennembrud som en del af trioen SP Just Frost, som havde stor succes med deres fortolkning af New Orleans’ rhythm & blues-tradition. I 1999 udsendte SP Just Frost ep’en Funky Christmas is back med deres versioner af ”Rockin’ around the X-mas tree” og ”Let it snow” (læs mere om Esben Justs indspilninger her).

Banjoblues

Det selvudnævnte ”banjoblues”-band All My Exes har også spillet talrige gange på Bartof, og også de har ansvaret for en juleudgivelse. Singlen ”Christmas time again” udkom i 2013.

All My Exes ledes af sangskriveren, sangeren, banjospilleren og guitaristen Steffen Christensen. Senest har også den velkendte americana-musiker J. Tex sluttet sig til bandet, og i november 2018 udkom fællesudgivelsen Banjo Trash presents … vol. 1, der er det seneste, vi har hørt til All My Exes (læs anmeldelse her).

Dansk og færøsk

Den færøske bluessanger og –guitarist Terji Krossteig Messell, som bor i Hammel, lavede sidste år julesangen “Glædelig jul Friður á jørð”. Terji arbejder på et nyt album, Nordisk blå, der gerne skulle udkomme i løbet af 2020 (læs mere om det kommende album her).

“Glædelig jul Friður á jørð” har, som titlen antyder, delvis dansk og delvis færøsk tekst. Den er skrevet af Terji Krossteig Messell selv.

”Champion” Jack Dupree

Endelig skal vi huske at nævne ”Champion” Jack Duprees indspilning af ”Good Lord born on Christmas”, som han lavede sammen med Kenn Lending i Köln i 1982. Nummeret kan findes på flere ”Champion” Jack Dupree-udgivelser, f.eks. I had that dream (1982) eller opsamlingerne Rockin’ the boogie (1987) og The legendary Champion Jack Dupree (1988) – men desværre ikke på streamingtjenesterne.

Og så skal vi også nævne en af Kenn Lendings nuværende samarbejdspartnere, pianisten Michael Sunding. Sunding udgav i 2017 albummet The melodies of Nordic Christmas. Pladen har intet med blues at gøre, men vi tillader os alligevel at gøre opmærksom på Michael Sundings julesang ”Rundt om træet, rundt i ring” – også fordi Margrete Grarup (Grarup Allstars) synger med på indspilningen.