Kent T. & the Delta Grinders har fået ny trommeslager

Kent Thomsen
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Peter Widmer

Guitaristen, sangeren, sangskriveren og orkesterlederen Kent Thomsen har haft en lang karriere i musikkens tjeneste. Kent Thomsens musikalske meritter er mange (læs for eksempel her). Hans musikalske karriere går helt tilbage til sidst i 1960’erne, og siden da har han i dén grad spillet blues.

Kent Thomsen har halvtreds år bag sig i musikkens tjeneste, men den har ikke udelukkende stået på blues, for den alsidige musiker har været omkring mange forskellige genrer. For eksempel var han guitarist hos Peter Belli i flere år, men det har altid været bluesmusikken, der har været hans hjertebarn.

I 1980’erne var der et frodigt bluesmiljø i Aarhus, for eksempel på musikværtshuset Fatter Eskil i Skolegade. Mangen en bluesmusiker trådte sine blues-læresko dér, som for eksempel mundharpemanden og sangeren Franck White, Mike Andersen og guitaristen Ronni Boysen (læs mere om bluesmiljøet i 1980’ernes Aarhus her).

Kent Thomsen var også en del af dét miljø og havde sit eget band, og Kent Thomsen & the Rich Ones var et yderst kompetent, skattet og berejst orkester. I dette ensemble – og i mange andre sammenhænge – blev der sunget på engelsk. Det blev der også senere i 1990’erne i trioen ”Giraffen, Elefanten og Det Blå Lys.”

Fin cd

Thomsen-Nello-Hansen
Foto: Peter Widmer

Denne trio bestod af Kent Thomsen, mundharpemanden og vokalisten Henrik Hansen og Niels Nello Mogensen på bas og vokal. De tre dannede langt senere det også vellykkede foretagende T-N-H, der såmænd stod for Thomsen, Nello og Hansen. Samme gjorde det rigtig godt live og fik udgivet den fine cd Three chords and the truth i 2013 (læs koncertanmeldelse her).

Kent Thomsen skiftede sideløbende spor, når der var brug for dét, og skrev finurlige og mindeværdige, dybsindige, men også hylende morsomme dansksprogede tekster. Samme blev selvsagt sunget på dansk i det fremragende band Kent Thomsen & de Dyre Drenge. Samme orkester fik en perle af en cd på gaden med titlen Så’n er dét i 2012.

Der blev så en pause i spilleriet, men Kent Thomsen begyndte at røre på sig igen og optrådte blandt andet flere gange i Vejle i regi af Bluesforeningen Crossroads, hvor Kent Thomsen stort set selv fik lov at bestemme, hvem han ville spille med (læs for eksempel koncertanmeldelser her, herher og her).

Kent T. & the Delta Grinders

Det seneste skud på Kent Thomsens band-stamme er orkesteret Kent T. & the Delta Grinders. Samme består selvsagt af Kent Thomsen, der suppleres af Morten Husted (kontrabas, el-bas, mandolin og vokal), trommeslageren Ib Krause-Kjær og Henrik Hansen (mundharpe og vokal). Sidstnævnte er for tiden ude af musikbilledet med en langvarig skade, men vender tilbage til bandet, når han er klar til dét.

Efter at have øvet og øvet en rum tid kunne bandet så endelig spille deres debutkoncert, og orkesteret viste sig ikke overraskende at være en særdeles positiv oplevelse (læs koncertanmeldelse her, og læs mere om Kent Thomsen – og The Delta Grinders med mere – her).

Overraskelse

Claus Daugaard
Foto: Peter Widmer

Imidlertid kom det som noget af en overraskelse, at man den 30. august 2021 kunne læse på Facebook, at Kent T. & the Delta Grinders har fået ny trommeslager, og at samme er Claus Daugaard, som mange vil kende fra flere prominente bluesbands.

Bluesnews.dk har været i e-mail- og telefonkontakt med Kent Thomsen i anledning af trommeslagerskiftet.

Kent Thomsen, du og Claus Daugaard kendte jo hinanden og spillede sammen allerede for mange år siden. Hvordan lærte I hinanden at kende, og i hvilke forbindelser spillede I sammen. Hvornår?

– Vi lærte hinanden at kende tilbage i slutningen af 80’erne. Jeg tror det var i forbindelse med, at jeg skulle afløse i det hedengangne Knasens Bluesband, hvor Claus spillede, jeg tror vi skulle på Fatter Eskil. Et umådelig rart og hyggeligt orkester, som jeg siden spillede en del med indimellem, og samtlige gutter i det band er stadig nogle af mine gode venner.

– Claus og jeg har aldrig spillet fast sammen i et orkester, men i 80’erne og 90’erne var der en meget levende bluesscene på netop Fatter Eskil, hvor mange spillede med hinanden på kryds og tværs, heriblandt Claus og jeg.

Skære lidt ned

Hvad skete der med den solide Kent T. & the Delta Grinders-trommeslager Ib Krause-Kjær?

Ib Krause-Kjær
Foto: Frank Nielsen

– Ib blev desværre nødt til at prioritere sin tid. Han har – ud over familie, et stort hus med en stor have og en i øvrigt aktiv fritid – et ansvarsfuldt job af den type, hvor man ikke har arbejdstid, bare arbejde. Til at begynde med var han seniortilbudschef hos NCC, med jævnlig lukning af kontrakter i milliardklassen.

– En stilling, han forlod for en anden tilsvarende, men det er klart, den slags jobs indebærer et stort antal timer og et stort ansvar. Samtidig spiller han også i orkesteret Diving Ducks – sjovt nok sammen med førnævnte Knas – og så endte det med, at han måtte skære lidt ned.

Jeres nye trommeslager er Claus Daugaard, der vil være kendt fra Blue Junction, Shades of Blue og Ole Frimer Band. Hvorfor faldt valget lige på ham?

– Nu kender jeg jo som sagt Claus som et dejligt menneske gennem mange år, og i de bands, du nævner, har han jo gennem lige så mange år vist, at han er en god trommeslager, så valget gav næsten sig selv.

Chefen

Er det dig alene, der som orkesterleder har valgt Claus Daugaard?

– Helt overordnet er det mig, der er chefen. Det er mig, der skriver sangene, og det er mit navn, orkesteret står i. Derfor er det også mit ansvar, at musikken bliver så god som overhovedet muligt, herunder at finde de rigtige folk. Hvis det endelig kom dertil, ville jeg ikke engang spørge de andre.

Kent Thomsen og Henrik Hansen
Foto: Frank Nielsen

– Men i det her tilfælde er det lidt anderledes. Henrik kender jo Claus nøjagtig lige så længe og lige så godt som jeg, og Morten og Claus har også spillet sporadisk sammen, så jeg vidste på forhånd, at de ville synes, det var et godt valg, hvilket også holdt stik.

– Jeg skal måske sige, at jeg er chef, ikke diktator; i mange sammenhænge efterspørger jeg deres mening og tanker, men i sidste ende er det mig, der tager beslutningerne (sådan en slags skindemokrati, hahaha).

Har resten af The Delta Grinders haft noget at skulle have sagt i denne forbindelse?

– Egentlig ikke på andre måder end beskrevet ovenfor.

Det skal være sjovt

Hvilke krav havde – eller har – du til en (ny) Kent T. & the Delta Grinders-trommeslager?

– Jeg har det sådan, at det skal være sjovt, før det kan blive rigtig godt. Så der er nogle krav til det menneskelige, at man “swinger godt sammen,” har “en god kemi,” eller hvad vi nu normalt kalder den slags.

Kent Thomsen
Foto: Jakob Wandam

– Dvs. det er en fordel, hvis man har nogenlunde samme humor og har nogenlunde den samme arbejdsmoral. Det er også vigtigt for mig, at man kan holde hovedet koldt under pres, og at man har nogenlunde det samme syn på, hvad musik handler om, nemlig musik og ikke én selv. Som sagt er det sådan, jeg har det. Andre kan have det helt anderledes.

– Derudover er der selvfølgelig nogle tekniske ting. Trommeslageren er klart den vigtigste i et band. Hvis man lavede et band med Michael Brecker, John Scofield, Jaco Pastorius og Bill Payne fra Little Feat og parrede dem med en middelmådig trommeslager, ville selv disse store verdensstjerner have svært ved for alvor at komme op at flyve.

– Men hvis man omvendt havde et ok, men middelmådigt band, ville Steve Gadd eller Ritchie Hayward kunne løfte dem op til at spille noget, de slet ikke troede, de kunne. Så vores trommeslager skal selvfølgelig have et vist genrekendskab og ikke mindst et godt beat.

Levende og dynamisk

– Han skal også kunne byde ind med noget, tilføre noget til musikken og ikke bare “spille med.” Og han skal kunne styre starter, breaks og slutninger, det er hans job at tage ansvar for dét. Og så skal han være levende og dynamisk; blues skal være begge dele for at løfte sig.

Claus Daugaard
Foto: Frank Nielsen

Hvorfor faldt valget lige på Claus Daugaard?

– Han checker simpelthen alle boksene fuldt ud og mere til.

Skulle du bruge alle dine overtalelsesevner for at overbevise Claus Daugaard om, at han da skulle slutte sig til Kent T. & the Delta Grinders?

– Nej, jeg er så heldig, at jeg ikke havde nødig at tilbyde modydelser, hverken seksuelle eller andre.

Var det dig, der kontaktede Claus Daugaard?

– Ja det var.

Ringede du til ham, og hvordan reagerede han, da du spurgte ham, om Kent T. & the Delta Grinders ville være noget for Claus Daugaard at spille i?

– Jeg hader sms og tåler kun lige e-mail. Jeg er så gammel, at jeg klart foretrækker telefonopkald, hvor man får tonefald og eventuelle glimt i øjenkrogen med. Og så kan man få sagt det samme på to minutter, som det ville tage timer at skrive uden helt at ramme alligevel. Så jeg ringede, og det skulle han ikke tænke længe over, han virkede næsten ligefrem glad, og det blev jeg jo også så.

Hvornår starter Claus Daugaard som en del af Kent T. & the Delta Grinders?

– Han starter formelt, når Henrik bliver klar igen, men vi andre tre har lige stukket hovederne sammen en enkelt gang, bare lige for at sludre lidt nærmere og se hinanden, så’n live, slutter Kent Thomsen.