B’Sharp i Silkeborg går 2021 i møde med primært hjemlige bluesnavne på plakaten

Steen Frederiksen og Stefan Borum
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Peter Widmer

Det bliver først og fremmest danske orkestre, der leverer bluesmusikken hos Danmarks ældste bluesforening, B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association, i foråret 2021. B’Sharp afholder de fleste af sine koncerter i kulturhuset Rampelys, Bindslevs Plads 6, 8600 Silkeborg. Rampelys kunne i øvrigt fejre 39-års jubilæum den 20. januar i år.

B’Sharp fejrede selv 25-års jubilæum sidste år, men det brag, som jubilæet skulle have været, blev på mange fronter kørt i sænk af coronaens indtog i Danmark.

Bluesforeningen fortsatte dog i 2020 sit koncertvirke med et veletableret kvalitetsniveau, så vidt det var muligt, og det samme kommer til at gøre sig gældende i 2021. Imidlertid er det med verden i coronaens vold så godt som umuligt at skaffe udenlandske musikere til Danmark.

Erja Lyytinen

Desuden skal man nok slet ikke forvente at komme til at opleve bluesfolk fra bluesmusikkens hjemland USA, før corona-situationen er blevet betragteligt forbedret. Heldigvis er der andre blues-udøvere end de amerikanske, der trodser coronaens svøbe og begiver sig ud på i hvert fald mindre turnéer.

Dette gælder for eksempel den fremragende finske (slide-)guitarist, sanger og sangskriver Erja Lyytinen og hendes band. Hun og hendes medmusikere gæster nemlig B’Sharp sidst på foråret, hvilket der er al mulig grund til at se frem til. Det samme gælder de gode danske bluesbands, som B’Sharp har fået på koncertplakaten til årets første musiksæson.

Samme afvikles, så vidt det overhovedet er muligt, under behørig hensyntagen til de på ethvert tidspunkt gældende restriktioner i relation til corona-situationen.

Unik trio

Fried Okra
Foto: Silas Jansson

Lørdag den 6. marts er det ingen ringere end Fried Okra, der træder op på scenen på Rampelys hos B’Sharp. I samme forbindelse afholder B’Sharp i øvrigt generalforsamling.

Fried Okra er i dag en trio, og som sådan har den formået at manifestere sig på bedste vis. Eksempelvis spillede de sig til en flot andenplads ved European Blues Challenge 2018.

Fried Okra har deres helt egen lyd, der i mange år var stærkt præget af inspiration fra den amerikanske hill country blues, hvor blandt andre R.L. Burnside, Lightnin’ Malcolm og Junior Kimbrough er og/eller var toneangivende musikernavne.

Anders Wallin
Foto: Frank Nielsen

I dag er de oprindelige inspirationskilder trådt noget i baggrunden, og lydbilledet er blevet mere nuanceret. Samtidig har Fried Okra, der er en unik trio, indarbejdet elementer fra andre genrer, og en del af deres musikalske frembringelser lyder americana-agtige. Og i dette musikalske landskab holder bassisten Anders Wallin solidt sammen på det hele.

Fried Okra fik som kvartet deres første album This is your chance, France baby på gaden i 2007 under navnet Fried Okra Band, og siden er det blevet til seks fuldlængdeudgivelser i alt. Blandt andet frembød 2018 et glimrende live-album, Fried alive (læs anmeldelse her). At Fried Okra er et glimrende koncertnavn, kan man desuden forvisse sig om ved at læse her).

Kronen på værket

Thomas Crawfurd
Foto: Frank Nielsen

Sidste år kom så studiealbummet Doing it right til fornemme anmeldelser, og Doing it right må siges at være kronen på værket af Fried Okras spændende album-produktion. Her har trioen virkelig fundet deres helt egen, ganske særlige lyd, som de formidler på fornem vis (læs anmeldelse her).

Fried Okra er et foretagende, der består af absolut kompetente musikere, hvis veje til det, de alle tre står for samlet, ikke nødvendigvis har været snorlige (læs interview med guitaristen, sangeren og sangskriveren Morten Lunn og trommespilleren Thomas Crawfurd her).

At spille i Fried Okra er heller ikke en snorlige forestilling, for der er luft nok for trioens medlemmer til også at boltre sig i andre musikalske sammenhænge. For eksempel spiller Thomas Crawfurd også i det Danish Music Award-vindende orkester Trainman Blues. Dertil kommer, at Thomas Crawfurd har begået et betagende album i eget navn med titlen Worldshaker (læs mere her).

Morten Lunn
Foto: Frank Nielsen

Morten Lunn har også begået sig uden for Fried Okra-sammenhæng, idet han solo har været med i det årlige Spil Dansk-arrangement, hvor han har givet flere koncerter. Dette gør Morten Lunn også i andre forbindelser. Det er imidlertid samlet, at Fried Okra skal opleves, for ved hver eneste af deres koncerter er der garanti for en helt speciel musikbegivenhed på højt niveau.

Fried Okra er: Morten Lunn (vokal, guitarer, diddley bow og kazoo), Anders Wallin (bas, kor med mere), Thomas Crawfurd (trommer, percussion og sang).

(Læs mere om Fried Okra her).

Lørdag den 13. marts skulle The Crazy Ivans have spillet hos B’Sharp. Imidlertid har corona-restriktionerne sat en stopper for dén koncert, der derfor er flyttet til fredag den 5. november 2021 klokken 20.

Sammentømret

Lørdag den 20. marts får B’Sharp besøg af Danmarks egen ”Master of the Telecaster”, guitaristen, sangeren og sangskriveren Ole Frimer. Samme er blandt andet inspireret af Texas-guitaristen Albert ”Master of the Telecaster” Collins. Ole Frimer står i spidsen for sit aldeles fremragende orkester Ole Frimer Band, der formår at blande blues med elementer fra andre musikgenrer på behændig vis. Resultatet er et homogent, men samtidig sprælsk udtryk.

Ole Frimer
Foto: Frank Nielsen

Ole Frimer Band har med kun én udskiftning eksisteret i 10 års tid og er en fast sammentømret enhed, der altid er en stor fornøjelse at opleve i koncertsammenhæng. Alle fire orkestermedlemmer giver sig fuldt ud i deres fornemme formidling af Texas-inspireret blues, og bandets omfangsrige repertoire består primært af Ole Frimers egne langtidsholdbare kompositioner.

Som guitarist er Ole Frimer speciel, da han spiller uden plekter. Dét har han gjort siden starten af 1980’erne. Desuden er hans måde at anslå guitarstrengene blandt andet påvirket af den engelske superguitarist Jeff Beck. Foruden Fender Telecaster-guitar anvender Ole Frimer også Fender Stratocaster-guitarer. Desuden spiller han akustisk guitar fra tid til anden.

Alenlang

Ole Frimers musikerkarriere er alenlang og har båret frugt i form af diverse priser i forskellige sammenhænge. Han er født i 1952, og som guitarist dannede han sit første bluesband som 15-årig. Som 20-årig kom han med i et soulband som bassist, men det er som guitarist, at Ole Frimer har gjort sig bemærket gennem flere år.

Claus Daugaard
Foto: Frank Nielsen

Det skal dog også påpeges, at Ole Frimer er i besiddelse af en fuldmodnet, fremragende (blues-)vokal, man også bør bide mærke i. I 1989 dannede han Frimer Band. Samme fik et første (live-)album – Blues uncovered – på gaden i 1990, og også dét holder den dag i dag. Siden blev det til yderligere tre fine album med forskellige besætninger, men i 1999 var det slut.

I 1996 hed det så Blue Junction med guitarduoen Ole Frimer og Uffe Steen i forgrunden, godt suppleret af Morten Brauner på bas og først Esben Bach, senere Claus Daugaard bag trommerne. Blue Junction lagde op i 2009 efter at have indspillet fire roste album, en dvd og et par singler.

Ole Frimer havde også i flere år et frugtbart samarbejde med dansk bluesmusiks nestor Peter Thorup, der døde i 2007. Imidlertid var Danmarks ”Master of the Telecaster” snart på banen med Ole Frimer Band, der foruden kapelmesteren selv bestod af Palle Hjorth på orgel, Jesper Bylling på bas og Claus Daugaard på trommer.

Udskiftning

Niels Ole Thorning

Albumdebuten kom i 2014 med Blålys, der havde tankevækkende, velturnerede tekster på dansk tilsat fornemt instrumental- og vokalarbejde, og Blålys blev nomineret til en Danish Music Award. Så fulgte det både nationalt og ikke mindst internationalt roste album Live at Blues Baltica (2015) (læs anmeldelse her). I løbet af 2018 forlod Palle Hjorth dog Ole Frimer Band i al venskabelighed.

En glimrende erstatning blev dog fundet i skikkelse af keyboardmanden Niels Ole Thorning, der officielt blev fast mand pr. 1. januar 2020. Senere samme år blev Blålys efterfulgt af det fornemme studiealbum faerd. Samme føjede nye dimensioner og nye lag i musikken til Ole Frimer Bands værk, og det kan undre, at faerd ikke blev i det mindste nomineret til en Danish Music Award (læs anmeldelse her).

Jesper Bylling
Foto: Frank Nielsen

Ole Frimer Band fik dog endnu en gang lige understreget orkesterets format, for 2020 blev afsluttet med udsendelsen af det aldeles fremragende live-album Live in Eppingen, der virkelig har hevet masser af positive ord hjem – både i ind- og i udland (læs for eksempel her, og læs anmeldelse her).

Tropper man op på Rampelys til koncerten med Ole Frimer Band, får man en helt sikkert uforglemmelig oplevelse bibragt af et band, der er helt på toppen, og som aldeles uomtvisteligt er i stand til at levere (blues-)musik i verdensformat.

Ole Frimer Band er: Ole Frimer (guitar og vokal), Claus Daugaard (trommer og kor), Jesper Bylling (bas og kor), Niels Ole Thorning (keyboard og orgel).

(Læs mere om Ole Frimer Band her).

Bøffelkvinden

Onsdag den 31. marts er det Buffalo Woman Blues Band, der står for de musikalske udfoldelser på Rampelys. Buffalo Woman Blues Band er et lokalt Silkeborg-orkester, der har en stor og bred fanbase i deres hjemby.

Buffalo Woman Blues Band

Buffalo Woman Blues Band spiller blues, boogie og rock & roll, og det gør de angiveligt virkelig godt. Det skal lige pointeres, at der ikke er meget kvinde over Buffalo Woman Blues Band. Orkesteret består nemlig af en samling velmodnede herrer, men Buffalo Woman Blues Band er et bandnavn, der lyder godt.

Buffalo Woman Blues Band gav en totalt udsolgt koncert på Rampelys i marts 2018, til alles store overraskelse. Dét måtte der følges op på, så B’Sharp arrangerede en ny koncert med bandet den 17. april 2019, men denne gang i Kedelhuset, der har langt større publikumskapacitet end Rampelys.

Også denne koncert var en succes. Siden da har Buffalo Woman Blues Band spillet flere koncerter i regi af B’Sharp, og ifølge sædvanligvis pålidelig kilde har orkesteret – og B’Sharp – kunnet notere sig en kæmpesucces hver gang.

Revitaliseret

Nu står Buffalo Woman Blues Band atter på scenen på Rampelys, og der er en god chance for, at publikum og musikere igen bliver vidne til et koncert-tilløbsstykke.

Buffalo Woman Blues Band

Buffalo Woman Blues Band blev dannet i 1984 og turnerede flittigt i Danmark i mange år, før orkestermedlemmerne pakkede sammen i 1993–1994.

Imidlertid blev bandet samlet igen i 2016 og har siden givet den hele armen med revitaliseret besætning.

Buffalo Woman Blues Band er: Iens Simonsen, leadvokal, guitaristerne Per Stephensen og Leon Thøgersen, bassisten Kim Stephensen, Henning Sartor på trommer, Mogens Balle på keyboard og Thomas Melau på mundharpe.

Besøg fra Finland

Lørdag den 17. april får B’Sharp og Rampelys besøg fra Finland af ingen ringere end (slide-)guitarmesteren Erja Lyytinen og hendes medmusikere. Erja Lyytinen har 11 studiealbum og tre live-album bag sig.

Erja Lyytinen

Hun har turneret over store dele af verden og er blevet tildelt en god stak priser og hædersbevisninger – både finske og internationale – for sit omfattende musikervirke.

Sidst den nu 45-årige musiker gæstede B’Sharp, var i 2016, og før da spillede Erja Lyytinen hos B’Sharp i 2012. Endvidere gæstede Erja Lyytinen B’Sharp i 2008 som en del af Ruf Records Blues Caravan.

Her spillede hun sammen med salig Deborah Coleman og den aldeles levende Sue Foley. Erja Lyytinen er i øvrigt mindst lige så livlig på en scene som Sue Foley – og mere til. Desuden skal det herfra lyde, at en koncert med Erja Lyytinen er en fornøjelse at være vidne til.

Trykker den af

Erja Lyytinen er nemlig en glimrende musiker, der trykker den af, hver gang hun er på scenen. Endvidere spiller hun guitar som bare fanden, har en markant stemme, og så er hun i besiddelse af stor charme og udstråling, et aldeles vindende væsen og udpræget humoristisk sans. Disse kvaliteter kommer hende absolut til gode, når hun skal i kontakt med publikum.

Erja Lyytinen

Og i kontakt med publikum kommer Erja Lyytinen, som hurtigt har enhver flok koncertgængere i sin hule hånd. Man bliver i godt humør af at være i selskab med Erja Lyytinen, og ydermere gør det jo ikke noget, at man på fornem vis får renset øregangene og får et godt åndeligt og sjæleligt vitamintilskud ved at opleve Erja Lyytinen og hendes band.

NB: I skrivende stund vides det ikke, hvem guitaristen, sangeren og sangskriveren Erja Lyytinen har med som band til koncerten hos B’Sharp. Imidlertid oplyser formanden for B’Sharp Charlie Tambaur over for Bluesnews.dk den 7. januar 2021, at: ”Der er tale om et ungt band.”

Hvem dét så er, må man jo dukke op til koncerten den 17. april for at finde ud af. Imidlertid kan der kun blive tale om kvalitetsmusikere, for der skal en hel del musikerskab til for at kunne hamle op med Skandinaviens blues-dronning Erja Lyytinen.

Helt eget orkester

Fredag den 30. april bøjer Frederiksen Blues Band de blå toner, så ikke et øje er tørt.

Frederiksen Blues Band
Foto: Frank Nielsen

Band-dirigenten Steen Frederiksen synger og spiller guitar, og det har han gjort i mange år til stor fornøjelse for en relativt lille skare af begejstrede tilhørere. Steen Frederiksen er også ferm på klaver, som han har betjent sig en del af gennem årene.

Steen Frederiksen har nu endelig fået dannet sit helt eget orkester, Frederiksen Blues Band. Frederiksen Blues Band opstod sidst i 2019 og har allerede spillet en lille flok koncerter med gode tilbagemeldinger fra både publikum og fra diverse koncertarrangører.

Det bliver en aften med blues i topklasse, når det nye Frederiksen Blues Band går på scenen hos B’Sharp på Rampelys fredag den 30. april. Frederiksen Blues Band består nemlig også denne aften af lutter garvede og toptunede musikere kendt fra Shades of Blue, Brdr. Baumgartner, Michelle Birkballes band og The Works.

Ikke kendt

Steen Frederiksen er ikke er noget kendt navn i den store offentlighed. Til gengæld har han mange fans i musikerkredse. Steen Frederiksen har været omkring Musikkonservatoriet i Aarhus, hvor han gik i klasse med en af Danmarks fineste trommespillere, Jens Kristian Dam.

Steen Frederiksen
Foto: Frank Nielsen

De to optrådte for øvrigt sammen hos B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association den 10. februar 2019. Men Steen Frederiksen har et endnu tættere tilhørsforhold til Silkeborg.

Her spillede han nemlig tangenter – og sang – i det legendariske lokale bluesband Bop Till You Drop.

Orkesteret spillede for eksempel hos B’Sharp den 27. april 2001. Desuden var Steen Frederiksen medlem af B’Sharps bestyrelse i tidernes morgen.

Energiudladning

Josef Baumgartner og Steen Frederiksen
Foto: Frank Nielsen

Frederiksen Blues Band har blandt andet spillet på CasaV58 i centrum af Aarhus. På CasaV58’s Facebook-side kan man om Steen Frederiksen og band blandt andet læse følgende:

”Manden og musikeren i bandets centrum er guitarist og sanger Steen Frederiksen, der gennem årene har stået på scenen i et utal af sammenhænge, både som del af en række bands, herunder trioer og duoer, foruden at han også har haft masser af solo-optrædener enten som pianist eller med guitaren i hænderne.”

”Frederiksens professionelle kolleger og musikalske legekammerater har i alle årene igen og igen opfordret den multimusikalske energiudladning til at få sit eget band. Og nu, i en alder af 48 år, har Steen Frederiksen taget dem på ordet og etableret Frederiksen Blues Band.”

”Tilmed er det lykkedes ham at samle en række af de bedste og mest drevne blues-musikere i sit band. Og med Steen Frederiksen som lead er det et hold musikere, der alle har en fælles lidenskab for den moderne blues med solide rødder i traditionen.”

Ændret

Frederiksen Blues Band består af: Steen Frederiksen, vokal og guitar, Morten Brauner, basguitar (kendt fra bl.a. M.C. Hansen Band, Shades of Blue og Trouble Cats), Josef Baumgartner, piano (kendt fra bl.a. Michelle Birkballes band og The Works).

Stefan Borum
Foto: Frank Nielsen

Desuden er der Stefan Borum, orgel (kendt fra bl.a. Shades of Blue og Lars Hug/Søren Ulrik Thomsen) samt Claus Daugaard på trommer (kendt fra bl.a. Shades of Blue og album-aktuelle Ole Frimer Band) (læs album-anmeldelse her, og læs om Shades of Blue her).

Denne aften er besætningen dog ændret på et par punkter grundet to af musikernes forpligtigelser i andre sammenhænge. Således kommer man til at høre to aldeles glimrende erstatningsmusikere i form af den alsidige bassist Henrik Poulsen og den lige så bredtfavnende trommespiller Jens Kristian Dam i stedet for henholdsvis Morten Brauner og Claus Daugaard (læs mere om Henrik Poulsen her og her. Læs mere om Jens Kristian Dam her og her).

Der venter publikum en med garanti mindeværdig blues-oplevelse på Rampelys fredag den 30. april 2021.

Sumpet

Holtsø & Wittrock
Foto: Frank Nielsen

Søndag den 9. maj slutter forårssæsonen 2021 hos B’Sharp. Her er det Holtsø & Wittrock, der gi’r den gas med deres yderst habile og medrivende, ofte New Orleans-inspirerede variationer over bluesmusikken, og deres koncert starter klokken 15.

Med den glimrende sanger og mundharpespiller Jes Holtsø og den ferme tangentmand Morten Wittrock ved roret er der ingen tvivl om, at der bliver gang i den, når de to musikere spiller op med herligt sumpet musik.

Da Jes Holtsø og Morten Wittrock indledte deres samarbejde for snart mange år siden, var der dårligt én eneste koncertarrangør, der ikke nævnte det faktum, at Jes Holtsø var identisk med Børge fra Olsen Banden-filmene.

Nat med Børge

Imidlertid fik folk efterhånden ørerne op for duoens rent musikalske kvaliteter, der ofte kom frem i lyset med god hjælp fra diverse medmusikere. Børge-figurens konturer blev efterhånden mere og mere udviskede, og i dag er det nat med Børge.

Morten Wittrock og Jes Holtsø
Foto: Frank Nielsen

Jes Holtsø og sammes fine vokalarbejde er nemlig i fokus og påkaldte sig endda så megen opmærksomhed, at han i 2012 blev kåret som Årets Danske Bluesnavn.

Tangentmesteren Morten Wittrock, der også synger, er en gammel musikrotte, og hans force er hans yderst veludviklede og veloplagte honky tonk-pianospil. Morten Wittrocks musikmæssige generalieblad er omfangsrigt.

Han har modtaget flere priser og har blandt andet produceret og indspillet en pæn stribe cd’er både i Danmark og i USA. Desuden har han masser af koncerterfaring bag sig og er blandt andet god til at skabe kontakt til publikum.

Fint tag

Jes Holtsø
Foto: Frank Nielsen

Morten Wittrock har haft berøring med bluesrelateret musik i mange år, blandt andet som medlem af den udmærkede duo Barner Wittrock. Samme fik udsendt de stadig høreværdige album Second to none (2000) og Favorites (2002). Thorbjørn Risager-trommeslageren Martin Seidelin medvirker i øvrigt på begge udgivelser, og Thorbjørn Risagers trompetist Peter Kehl høres på Favorites.

Jes Holtsø, der både synger og spiller mundharpe, har et fint tag i publikum, og når han og Morten Wittrock spiller op, er der garanti for en gang intens, swingende, trommehinde-pirrende, kærligt og fermt leveret blues, soul og rock.

Vil man forberede sig til koncerten, kan man jo lægge øre til de fire album, Holtsø & Wittrock har bag sig.

Holtsø & Wittrock er: Jes Holtsø (vokal og mundharpe) og Morten Wittrock (piano, keyboard og vokal).

(Læs mere om Holtsø & Wittrock her).

NB: Se B’Sharps hjemmeside angående koncerttider, billetpriser, billetsalg med mere her.

Bog og 25-års jubilæum

Ganske vist blev B’Sharps 25-års jubilæum sidste år i høj grad saboteret af coronaen, men man kan stadig købe den bog, der blev udgivet i anledning af 25-årsfødselsdagen. Bogen med titlen B’Sharp 1995-2020. 25 år med blues i Silkeborg indeholder masser af gode historier om musikere, der gennem årene har besøgt byen.

Historierne er fortalt af dem, der var med, gennem journalist Kurt Balle Jensens pen. Bogen fortæller det blå kapitel i byens kulturhistorie i tekst og et væld af fotos (læs anmeldelse her).

Bogen kan købes hos Bog & Idé på Torvet i Silkeborg, i HiFi-Klubben på Søndergade i samme by og til B’Sharps koncerter på spillestedet Rampelys.

Bogen fås nu til halv pris og koster kun 150 kr. Den sendes også over hele landet til 150,- kr. + fragt. Kontakt salgsstederne i Silkeborg.

Alternativt kan formand og booker for B’Sharp Charlie Tambaur træffes på denne mailadresse: bluesland@vip.cybercity.dk eller på telefon 22 23 97 52.

Dette telefonnummer kan også benyttes i forbindelse med betaling for bogen via MobilePay.