Alsidigt forårsprogram 2020 hos Crossroads

Spillestedet i Bygningen, Vejle

Tekst: Peter Widmer

Bluesforeningen Crossroads, der holder til i Vejle, præsenterer et bredspektret program i det kommende forår med elektriske og akustiske blå toner fra ind- og udland, en debut-koncert samt et bluesforedrag ved to kendte og skattede musikere.

Alle forårets koncerter i 2020 hos Crossroads foregår i Spillestedet i Bygningen i centrum af Vejle. Undtaget er dog forårets sidste koncert, der løber af stablen i Bygningens Store Sal.

Soul og blues

Shanna Waterstown
Foto: Frank Nielsen

Der lægges ud allerede lørdag den 18. januar, hvor den amerikanske soul- og bluessangerinde Shanna Waterstown træder op på scenen i Bygningens kælder, hvor Spillestedet ligger. Shanna Waterstown gør det i blues, soul og rhythm & blues, og det gør hun godt, så der er lagt op til en varm aften i kælderen hos Crossroads i selskab med den sympatiske sangerinde.

Sangerinden har kunnet opleves i Danmark ved flere lejligheder, for eksempel i Randers og i Silkeborg (læs her og her). Shanna Waterstown er ikke noget verdensnavn, men hun er ved hårdt arbejde i færd med at slå sit navn fast ikke blot i hjemlandet USA, men også i store dele af Europa, hvor hun har turneret intensivt gennem de senere par år.

Shanna Waterstown
Foto: Frank Nielsen

Hun har optrådt på små, ydmyge steder samt på større festivaler, og det med succes. Shanna Waterstown, der voksede op i Florida, lyttede til Motown-soul og country & western i radioen og sang gospel i den lokale kirke, har ét album bag sig, nemlig det udmærkede A real woman fra 2011.

Hun har været på scenen med Buddy Guy og Mud Morganfield og har været korsangerinde for selveste ”Mr. Dynamite” – soulmesteren James Brown. Når Shanna Waterstown giver koncert hos Crossroads, er det med sit faste band, der består af Jay Gogan på guitar, rytmesektionen Walter Cerasani og Gianpaolo Feola på bas og trommer samt Phillippe Ours, orgel/keyboards og Gulliver Allwood, saxofon.

Koncertstart er klokken 20. Døren åbnes klokken 19.15.
Pris (forsalg): Kr. 100,- (medlemmer)/kr. 160,- (ikke-medlemmer).
Evt. ledige billetter sælges i døren til lidt forhøjet pris.

Omrejsende bluesnætter

Søndag den 2. februar står den på helt forrygende akustisk orienteret blues under overskriften “omrejsende bluesnætter” eller Traveling Blues Nights. Med to danske og fem ungarske topmusikere på scenen er der lagt op til en musikalsk oplevelse, man sent kommer til at glemme.

Jesper Theis og Tim Lothar
Foto: Peter Widmer

Veletablerede danske Tim Lothar og Jesper Theis, den nye komet på den akustiske blues-himmel, og deres fem ungarske venner optræder sammen (læs mere om Jesper Theis her og her, og læs cd-anmeldelse her). Sidstnævnte udgør blues- og roots bandet The Mojo (tidligere Mojo Workings), der har nogle fine albums bag sig. Sammen er de garanter for musik, der er af helt unik karakter, og som man ikke bør snyde sig selv for at opleve.

Musikernes frembringelser kryber nemlig helt ind under huden på ethvert publikum. Tim Lothar mødte ungarerne i 2012, og siden blev det både til flere koncerter, turnéer og en pladeindspilning (læs her, her og her).

Tim Lothar og The Mojo
Foto: Frank Nielsen

I februar 2018 gav Tim Lothar og Mojo Workings samt Jesper Theis en forrygende koncert i Frederikshavn (læs her). Ved samme lejlighed fik Bluesnews.dk desuden en snak med sangeren og guitaristen János Horváth fra Mojo Workings, der i øvrigt også deltog i European Blues Challenge 2016 (læs her og her).

Jánus Mazura fra Mojo Workings deltog endvidere sammen med Tim Lothar og sammes tyske makker Holger Daub i åbningsarrangementet for Randers City Blues Festival 2018 på tuba (læs her). Dansk og ungarsk magi-musik er, som det fremgår, smeltet flot sammen i flere forbindelser, og man overgiver sig garanteret til The Mojo, Tim Lothar og Jesper Theis og deres musikalske frembringelser helt uden forbehold – også søndag den 2. februar 2020.

Koncertstart er klokken 15. Døren åbnes klokken 14.15.
Pris (forsalg): Kr. 90,- (medlemmer)/kr. 160,- (ikke-medlemmer).
Evt. ledige billetter sælges i døren til lidt forhøjet pris.

Blues fra Tyskland

Lørdag 29. februar runder den fremragende tyske blues-, soul- og rhythm & blues-kvintet B.B. & the Blues Shacks Spillestedet i Bygningen i centrum af Vejle. Blues, soul og rhythm & blues behøver ikke at være dårlige musikgenrer, bare fordi de fremføres af et tysk band.

B.B. & the Blues Shacks

Dét er i hvert fald noget, som det yderst velestimerede orkester B.B. & the Blues Shacks har bevist i over 30 år. Bandet, der har base i Hildesheim, Tyskland, har turneret over store dele af kloden med absolut succes. De har begået sig glimrende på masser af skrå brædder fra USA til Australien og tilbage igen. Danmark – og størstedelen af resten af Europa – har de besøgt flere gange, og desuden har de 17 album af høj kvalitet bag sig.

De fem medlemmer af B.B. & the Blues Shacks har det med at give sig 100 %, når de er på scenen, som Bluesnews.dk har oplevet det mange gange. Endvidere har bandet det med at tiltrække masser af mennesker, hver eneste gang de spiller. Publikum går umuligt skuffede hjem fra en koncert med dette orkester, der i øvrigt er blevet overdænget med priser og ros for deres virke.

B.B. & the Blues Shacks har tre veteranmedlemmer, nemlig mundharpemanden og forsangeren Michael ”Maddy” Arlt, hans bror, superguitaristen Andreas Arldt, og den bundsolide bassist Henning Hauerken. Hertil kommer tangentmanden Fabian Fritz og den swingende trommeslager André Werkmeister. Der er lagt op til en forrygende aften på Spillestedet i selskab med denne garvede, vitale kvintet (læs mere om B.B. & the Blues Shacks her).

Koncertstart er klokken 20. Døren åbnes klokken 19.15.
Pris (forsalg): Kr. 95,- (medlemmer)/kr. 185,- (ikke-medlemmer).
Evt. ledige billetter sælges i døren til lidt forhøjet pris.

Debut-koncert

Kent T. & the Delta Grinders

Når den uforlignelige guitarist, sanger og sangskriver Kent Thomsen træder ind på scenen sammen med resten af bluesbandet Kent T. & the Delta Grinders på Spillestedet i Bygningens kælder, bliver publikum vidne til en aldeles spændende begivenhed, for Kent T. & the Delta Grinders giver nemlig deres officielle debut-koncert hos Crossroads søndag den 15. marts.

Kent Thomsen har været en del af den danske musikscene med tryk på blues i rigtig mange år og har begået sig i flere forskellige sammenhænge, hvilket man for eksempel kan læse om her. Hos Crossroads har Kent Thomsen alene i år boltret sig et par gange i forskellige konstellationer (læs her og her).

Nu kommer Kent Thomsen så endelig med nyt eget band – Kent T. & the Delta Grinders – der spiller og synger blues, så man næsten får ”blue balls,” hvis man da ellers er af hankøn.

Kvinder må nøjes med ståpels og kataklysmiske abdominale kontraktioner, men dém får de med garanti også, når dette nye band folder sig ud. Bandet består nemlig af garvede folk, der kan deres kram, og som leverer original musik, der virkelig rykker i folks indre organer.

Kent Thonsen
Foto: Frank Nielsen

Der synges primært på engelsk, men kvartetten sniger også et dansksproget nummer eller to ind. Kent Thomsen styrer slagets gang på scenen med unik leadvokal og eminent, særpræget guitarspil. På mundharpe og kor høres Henrik Hansen, der har været Kent Thomsens musikmakker gennem mange år i forskellige sammenhænge.

Mange vil i øvrigt kende Henrik Hansen fra det yderst velanskrevne roots rock- og rhythm & blues-orkester Trouble Cats. Dertil kommer Morten Husted på bas, tuba, mandolin og kor samt Ib Krause-Kjær på trommer, diverse former for slagtøj og hujen, råben og skrigen, hvis det bliver nødvendigt.

Der kan i dagens Danmark dårligt findes et mere superkompetent, ”low down mean and dirty,” primært Chicago blues-orienteret orkester. Orkestermedlemmerne har intellektet i absolut behold, og musikerhåndværket sidder lige i skabet.

Så forvent finurlige tekster, fremragende vokal- og instrumental-arbejde og i det hele taget en fantastisk eftermiddag, man sent kommer til at glemme, i selskab med en helt unik, ny dansk blueskvartet. Kent T. & the Delta Grinders er ”the real deal.”

Koncertstart er klokken 15. Døren åbnes klokken 14.15.
Pris (forsalg): Kr. 90,- (medlemmer)/kr. 160,- (ikke-medlemmer).
Evt. ledige billetter sælges i døren til lidt forhøjet pris.

Skattet duo

Knud Møller og Hans Theessink
Foto: Jakob Wandam

Lørdag 28. marts står den på en som vanligt fornem koncert med de to guitarister Hans Theessink og Knud Møller. De to, der indtager Spillestedet i Bygningen, har dannet duo i adskillige år. Hollænderen med dansk statsborgerskab Hans Theessink og jyden Knud Møller er et fremragende makkerskab, der folder sig smukt ud i akustisk sammenhæng.

Hver eneste af deres mange koncerter er værd at opsøge, for man får sig en berigende oplevelse, når man hører disse to formidable musikere folde sig ud (læs for eksempel her). Vårharer er de ikke. Knud Møller er i starten af 60’erne, Hans Theessink er lige blevet 70 år gammel. Sidstnævnte faktum blev naturligvis fejret med en fødselsdags-udgivelse (læs anmeldelse her).

Hans Theessink bor i Østrig, nærmere betegnet i Wien, mens Knud Møller residerer i Hedensted i det jyske. Her bor i øvrigt også sangerinden Ester Brohus, som Knud Møller har samarbejdet med de sidste ti års tid. Bortset herfra er Knud Møller i brede kredse kendt for sit mangeårige samarbejde med Johnny Madsen.

Knud Møller
Foto: Jakob Wandam

I blues-sammenhæng er det dog nok samarbejdet mellem Knud Møller, Hans Theessink og Nalle, der for de fleste har påkaldt sig opmærksomhed – altså lige bortset fra det fremragende samspil mellem Knud Møller og Hans Theessink. De to musikere leverer nemlig blues og roots-musik på højt niveau.

Hans Theessink spiller som Knud Møller guitar og synger leadvokal med sin karakteristiske varme barytonstemme, mens Knud Møller supplerer med korsang. Alt går smukt op i en højere enhed, når de to musikere på intens vis blandt andet fremfører numre fra Hans Theessinks alenlange produktion.

Er man til sublim musik spillet af to yderst nærværende, garvede musikere, der krydrer musikken med diverse røverhistorier, bør man lægge vejen forbi Bygningen lørdag den 28. marts (man kan læse mere om Theessink og Møller her).

Koncertstart er klokken 20. Døren åbnes klokken 19.15.
Pris (forsalg): Kr. 190,- (medlemmer)/kr. 290,- (ikke-medlemmer).
Evt. ledige billetter sælges i døren til forhøjet pris.

Gumbo

Onsdag den 8. april serveres der en ordentlig gang musikalsk gumbo på Spillestedet i kælderetagen af Bygningen i det centrale Vejle. Her spiller nemlig H.P. Lange Big Gumbo. I lange tider har H.P. Lange, der er en af Danmarks fornemmeste udøvere af den akustiske blues, turneret med sine fine medmusikere under diverse navne.

Jens Kristian Dam, Niels Bonefaas, Jarno Varsted, H.P. Lange, Dave Stevens

Sommetider for eksempel som H. P. Lange Band, andre gange som H.P. Lange med band, men for ganske nylig valgte H.P. Lange navnet H.P. Lange Big Gumbo som orkesternavn. Orkesteret består af H.P. Lange på vokal, guitar og banjo, Dave Stevens på bas, Jens Kristian Dam på trommer og Niels Bonefaas på violin og banjo (læs mere her).

Desuden kommer man fra tid til anden – for eksempel hos Crossroads den 8. april 2020 – til at opleve orkesteret med den særegne mundharpespiller Jano Varsted, som H.P. Lange har samarbejdet med adskillige gange. Og Jarno Varsted, der har to fremragende solo-album ude (læs for eksempel anmeldelse her), er desuden et vigtigt element på H.P. Lange Big Gumbos første udspil under deres nye navn, det med rette roste album I feel fine (læs anmeldelse her).

H.P. Lange
Foto: Frank Nielsen

Og hvad er så egentlig gumbo? Jo, gumbo er den amerikanske delstat Louisianas officielle ret. Gumbo er en stuvning, og der er forskelige former for gumbo, der blandt andet som oftest består af løg, peberfrugt og selleri, en stærkt krydret fond plus for eksempel kylling, pølse eller skaldyr. Kort sagt en fin, velsmagende blanding af mange forskellige gode ting og sager.

Det samme gælder den (akustiske) musik, H.P. Lange Big Gumbo spiller, for her er tale om et herligt miks af delta blues, der er godt krydret med blandt andet zydeco, gospel og et nip country-musik. Alle elementer i H.P. Lange Big Gumbos delikate musikgryde er velafstemte og harmonerer særdeles godt. Dette kan man i høj grad selv konstatere, hvis man dukker op hos Crossroads den 8. april 2020.

Koncertstart er klokken 20. Døren åbnes klokken 19.15.
Pris (forsalg): Kr. 90,- (medlemmer)/kr. 160,- (ikke-medlemmer).
Evt. ledige billetter sælges i døren til lidt forhøjet pris.

Atypisk

James Loveless
Foto: Frank Nielsen

Søndag 26. april disker Crossroads op med et atypisk indslag på Spillestedet i Bygningen. Her kan man nemlig opleve et musikalsk foredrag med titlen “Blues’n Black & White”, og der er to foredragsholdere, nemlig sangeren James Loveless fra Florida, USA, og guitaristen Uffe Steen, der er fra Fyn.

Begge vil de blandt andet være kendt fra deres fælles musikalske ståsted, det hæderkronede bluesorkester Shades of Blue, som man for eksempel kan læse om her og her (læs også mere om James Loveless herher og her).

Uffe Steen
Foto: Frank Nielsen

James Loveless og Uffe Steen vil fortælle om, hvordan de er blevet formet rent musikmæssigt under deres respektive opvækst inden for rammerne af to væsentligt forskellige kulturer. Desuden vil de naturligvis hver for sig især berette om, hvordan de opdagede bluesmusikken, og hvad samme har betydet – og betyder – for dem.

James Loveless vil krydre sin fortælling med sang, og Uffe Steen vil smage sine ord til med guitartryllerier. Sammen vil de endvidere divertere publikum med smageprøver fra deres store fælles bagkatalog, der virkelig spænder vidt. Der er således god basis for, at man bliver klogere på de to musikere, på forskelligheder i amerikansk og dansk kultur samt på de blå toner og mere til.

Foredraget starter klokken 15. Døren åbnes klokken 14.15.
Pris (forsalg): Kr. 60,- (medlemmer)/kr. 120,- (ikke-medlemmer).
Evt. ledige billetter sælges i døren til lidt forhøjet pris

Soul blues

Mike Andersen
Foto: Frank Nielsen

Lørdag 16. maj runder det internationalt anerkendte, store danske soul blues-band Mike Andersen Band forårssæsonen af hos Crossroads. I erkendelse af, at publikumstilstrømningen nok kommer til at overgå, hvad der kan være af folk på Spillestedet i Bygningens kælder i Vejles centrum, er denne koncert henlagt til Bygningens Store Sal.

Faktisk behøver Mike Andersen Band ikke nogen nærmere præsentation, for orkesteret er uhyre veletableret og har desuden en stor, loyal fanskare, hvis mange medlemmer for en stor dels vedkommende trofast tropper op til alle de Mike Andersen Band-koncerter, de overhovedet kan overkomme at overvære.

Kender man imidlertid ikke Mike Andersen Band – og har man således ikke oplevet bandet live, hvilket man absolut bør – skal der her lige anføres et par ord. Mike Andersen startede sin snart mangeårige karriere som bluesmand, men med tiden har Mike Andersen & co. med skiftende besætninger udviklet sig til et soul blues-orkester.

Mike Andersen Band
Foto: Frank Nielsen

Imidlertid indgår Mike Andersen også i en duo med Mike Andersen Band-trommespilleren Jens Kristian Dam, og de har givet flere fine koncerter sammen (læs for eksempel her). Blues – og soul blues med mere – er noget, Mike Andersen Band spiller forrygende godt, og orkesterlederen er om nogen dansk musiker med rødder i de blå toners univers formidabelt god til publikumskontakt og til at få sparket ethvert nummer langt ud over scenekanten (læs for eksempel her).

Med over 1000 koncerter i ind- og udland bag sig, syv band-album og en band-ep under bæltet plus en band-”visitkort-cd” samt et Mike Andersen-soloalbum på cv’et er Mike Andersen & co. godt rustet til ethvert job. Desuden pusler orkesteret med et nyt album, som man kan forvente at høre flere numre fra, når Mike Andersen Band afslutter et alsidigt forårsprogram hos Crossroads med manér lørdag den 16. maj i Bygningens Store Sal i centrum af Vejle (læs anmeldelse af Mike Andersen Bands seneste album her og af Mike Andersens ligeledes velmodtagne soloalbum her).

Mike Andersen Band er: Mike Andersen (sang og guitar), Johs. Nørrelykke (guitar og kor), Kristian Kold (bas og kor), Kristian Fogh (keyboard, orgel og kor) og Jens Kr. Dam (trommer og kor).

Koncertstart er klokken 20. Døren åbnes klokken 19.15.
Pris (forsalg): Kr. 190,- (medlemmer)/kr. 290,- (ikke-medlemmer).
Evt. ledige billetter sælges i døren til forhøjet pris.

Se Crossroads-hjemmesiden for yderligere oplysninger her.