Blues på Riverboat Jazz Festival 2023

Tekst: Jakob Wandam

I perioden fra den 21. til den 25. juni 2023 er der Riverboat Jazz Festival i Silkeborg. Den traditionsrige festival har eksisteret siden 1966, og selv om der har været både underskudsår og dyk i publikumsinteressen undervejs, har det siden 1986 været en festival i vækst.

Hvert år besøger 40.000-50.000 mennesker Riverboat Jazz Festival og hører de 70-80 orkestre, der optræder på byens spillesteder og pladser.

Blandt de besøgende er også bluesfans, for dels har Riverboat Jazz Festival sit fokus på den traditionelle jazz, ofte med afsæt i New Orleans – hvor bluesen er en central del af musikkens dna – dels afholdes der deciderede blueskoncerter, blandt andet i samarbejde med den lokale bluesforening B’Sharp.

Bluesnews.dk har studeret dette års festivalprogram, som kan ses her, og vi har udvalgt de koncerter, der bør have særlig interesse for den blueselskende festivalgæst.

Vi tager forbehold for ændringer eller tilføjelser til programmet.

Torsdag den 22. juni

Margrete Grarup og Niels Nello Mogensen (Grarup Allstars)
Foto: Frank Nielsen

Der er enkelte koncerter allerede onsdag den 21. juni, men Riverboat Jazz Festival åbnes officielt torsdag den 22. juni. Her byder B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association ind med ”Riverboat Blues Night” i Danspån-teltet på Torvet.

Bluesaftenen åbnes af Grarup Allstars, som spiller klokken 19. Grarup Allstars lever op til sit navn med en besætning, der udgøres af Margrete Grarup (vokal), Niels Nello Mogensen (bas), Esben Bach (trommer), Uffe Steen (guitar), Niels Mathiasen (saxofon) og Rasmus Stenholm (orgel). De spiller soul- og jazzinflueret blues på højt plan, hvilket man kan høre på bandets to album That’s what love can do – live (2017) (læs anmeldelse her) og Steamrolling live (2022) (læs anmeldelse her).

Latvian Blues Band
Foto: Frank Nielsen

Riverboat Blues Nights andet koncertnavn er Latvian Blues Band, der måske ikke helt overraskende kommer fra Letland. Latvian Blues Band har en stor stjerne hos de danske bluesforeninger og har besøgt landet mange gange. Bluesnews.dk så dem for eksempel hos Bluesforeningen Crossroads i Vejle i 2018 (læs her) og på Randers City Blues Festival i 2019 (læs her). Og begge gange bekræftede Latvian Blues Band deres ry som et publikumsvenligt og særdeles underholdende elektrisk bluesband.

Latvian Blues Band består af Jānis Bukovskis (guitar og vokal), Rolands Saulietis (trommer), Artis Ločmelis (tangenter og saxofon), Mārcis Kalniņš (bas) og Viesturs Grapmanis (trompet). De spiller i Danspån-teltet på Torvet klokken 21.30.

Jonas Starcke (Jazz Five)
Foto: Jakob Wandam

Samtidig har man mulighed for at lægge vejen forbi spisestedet og caféen Evald, beliggende på adressen Papirfabrikken 10. Her spiller kvintetten Jazz Five klokken 21.30, og det betyder New Orleans blues, jazz og funk. Jazz Five kunne sidste år fejre 25-års jubilæum, og det markerede de med den fremragende ep In the meantime … (læs anmeldelse her). Jazz Five består af Johan Bylling Lang (alt- og barytonsaxofon), Jeppe Zacho (tenorsaxofon), Jonas Starcke (bas og vokal), Stefan Andersen (trommer og vokal) og Esben Hillig (klaver). NB! Ifølge det officielle program spiller Jazz Five ved denne og andre Riverboat-koncerter ”m. solist”, men det er en fejl, oplyser bandet til Bluesnews.dk.

Tid – Kunstner(e) – Sted
19.00 – Grarup Allstars – Danspån-teltet, Torvet
21.30 – Jazz Five – Evald
21.30 – Latvian Blues Band – Danspån-teltet, Torvet

Fredag den 23. juni

Dusty Rag Jazz Band
Foto: Jakob Wandam

Om fredagen kan man passende begynde i Danspån-teltet på Torvet klokken 16.15, hvor der er koncert med Dusty Rag Jazz Band. De er et gadejazz-band med skiftende besætning, der sædvanligvis består af nogle eller alle af de følgende: Nada Dayeh (vokal), Jeppe Cloos (sopransaxofon), Ali Badreldin (alt- og barytonsaxofon), Dwayne Clemons (trompet), Andrea Crespi (klarinet), Daniel Rodrigues (banjo og guitar), Rasmus Rhode (guitar og vokal), Anders Hermansen (sousafon), Pelle Fabæch (lilletromme og vaskebræt) og Emil Efferbach (stortromme og vokal).

Dusty Rag Jazz Band spiller en blanding af tidlig blues, gospel og jazz samt viser og folkemelodier fra både USA, Europa og Mellemøsten. De har udgivet to album, senest Dragged through dirt and mud, der udkom i 2021 (læs anmeldelse her).

Esben Bach (Organic3)
Foto: Frank Nielsen

Klokken 19 er der på Skoletorvet mulighed for at høre Organic3 feat. Kira Martini. Organic3 består af Niels Ole Sørensen (orgel), Uffe Steen (guitar) og Esben Bach (trommer) og har udgivet de to plader Doctor NO’s shuffle (2012) og Kirken den er et gammelt hus (2016). De spiller jazzede salmer, gospel, souljazz og blues med mere, og i Silkeborg får de altså selskab af sangerinden Kira Martini. Hun kendes som leder af sit eget band og for sine samarbejder med blandt andre Fessor. Kira Martini var også igennem en årrække et fast indslag på Mojo Blues Bars akustiske Monday Juke Joint-scene.

Buffeten Jazz & Blues Band

Fredag klokken 21 kan man vælge at tage på Sportspubben Målet på Bindslevs Plads. Her spiller nemlig Buffeten Jazz & Blues Band, som består af Søren Peter Frøsig (trompet og vokal), Brian Svendsen (klarinet, saxofon og vokal), Steffan Grarup Jensen (klaver), Mads M. Jacobsen (trommer) og Gavin Rutherford (bas). Buffeten Jazz & Blues Band spiller kendte klassikere fra den traditionelle jazz, New Orleans jazz og swingende blues.

The Funky Butts

Man kan dog også i stedet se Thomas Albrechtsen (klaver og vokal), Mads Pugholm (trommer og vokal) og Claus Hansen (bas og vokal) alias The Funky Butts, når de ligeledes klokken 21 optræder på Babba, beliggende Nygade 19. The Funky Butts spiller New Orleans rhythm & blues inspireret af navne som Dr. John, Professor Longhair, Fats Domino og hjemlige SP Just Frost.

SP Just Frost
Foto: Frank Nielsen

Netop SP Just Frost spiller også selv på Riverboat Jazz Festival. Klokken 21.30 er Henrik ”SP” Schou Poulsen (bas), Esben Just (klaver og vokal) og Søren Frost (trommer) på plads i Danspån-teltet på torvet. SP Just Frost er vel Danmarks førende navn inden for New Orleans R&B. De blev dannet i 1998 og har siden da underholdt danskerne med både traditionelle New Orleans-numre og egne sange i samme stil. Der har dog også været pauser undervejs, og sidste år udgav SP Just Frost med ep’en Lys det op deres første nye sange i sytten år (læs anmeldelse her).

The Vooo Ca Ray
Foto: Jakob Wandam

Der er mere New Orleans-musik med The Vooo Ca Ray, som spiller på Evald klokken 22.30. Bandet består af Emil Otto (klaver og vokal), Søren Pedersen (trommer), Jonathan Bruun Meyer (trombone), Scott Westh (trompet) og Adrian Christensen (bas). Emil Otto har på det seneste dyrket crooner-jazzen med en solokarriere og albummet Ain’t love a beautiful thing, men med det erfarne festivalband The Vooo Ca Ray er det altså rhythm & blues fra ”The Big Easy”, der dyrkes.

Bluesnews.dk hørte The Vooo Ca Ray på Riverboat i 2019 (læs her) og på Copenhagen Jazz Festival samme år (læs her).

Samtidig er der et gensyn med Latvian Blues Band, som spiller i Havneteltet på Åhavevej 1 klokken 22.30. Også Jazz Five vender tilbage fredag aften, idet de spiller på Skoletorvet klokken 23.

Tid – Kunstner(e) – Sted
16.15 – Dusty Rag Jazz Band – Danspån-teltet, Torvet
19.00 – Organic3 feat. Kira Martini – Skoletorvet
21.00 – Buffeten Jazz & Blues Band – Målet
21.00 – The Funky Butts – Babba
21.30 – SP Just Frost – Danspån-teltet, Torvet
22.30 – The Vooo Ca Ray – Evald
22.30 – Latvian Blues Band – Havneteltet
23.00 – Jazz Five – Skoletorvet

Lørdag den 24. juni

Emil Otto (The Vooo Ca Ray)
Foto: Jakob Wandam

Om lørdagen er der mulighed for enten at gense nogle af de ovennævnte kunstnere eller gå til koncerter med dem, man måtte være gået glip af de foregående dage. Buffeten Jazz & Blues Band er således tilbage på Målet, denne gang klokken 14.

Dusty Rag Jazz Band optræder på Skoletorvet klokken 16.30, og om aftenen kan man vælge mellem The Vooo Ca Ray og Jazz Five. Vælger man at blive på Skoletorvet, kan man høre The Vooo Ca Ray her klokken 21.30. Samtidig spiller Jazz Five, og det er i Havneteltet.

Tid – Kunstner(e) – Sted
14.00 – Buffeten Jazz & Blues Band – Målet
16.30 – Dusty Rag Jazz Band – Skoletorvet
21.30 – The Vooo Ca Ray – Skoletorvet
21.30 – Jazz Five – Havneteltet

Søndag den 25. juni byder også på enkelte koncerter, men ingen, som vi vil karakterisere som blues. Som altid vil vi dog opfordre til, at man tager til festival med et åbent sind, og der vil med garanti være endnu flere end de nævnte koncerter, der vil appellere også til blues-ører.

Der er med ganske få undtagelser fri entré til Riverboat Jazz Festivals koncerter. Læs mere om festivalen på Riverboat Jazz Festivals hjemmeside her.