Forårets bluesoplevelser hos Crossroads i Vejle

Voodoo Saints

Tekst: Jakob Wandam

I kulturcenteret Bygningen i det centrale Vejle – nærmere betegnet på adressen Ved Anlægget 14 B – holder Bluesforeningen Crossroads til. Her afholder de hver sæson blueskoncerter af høj kvalitet i koncertlokalet ”Spillestedet” i Bygningens stueetage, hvor der er hyggelige og afslappede rammer med siddepladser ved caféborde og let adgang til bar og toiletter.

Crossroads trækker publikum både inden- og udenbys fra, og musikprogrammet indeholder da også altid både velkendte og spændende nye navne såvel fra det danske bluesmiljø som det store udland.

Foråret 2023 er ingen undtagelse, og nedenfor kan du se, hvilke bluesoplevelser Crossroads og Vejle byder på i årets første halvdel.

Kultfavorit

Guitaristen Brian “B-Joe” Johansen blev lidt af en kultfavorit i 1990’erne med bandet B-Joe og hits som ”Don’t wanna lose you” og albummet Ready to ride (1992). Bandet var en videreudvikling af syrerock-orkestret Azurit og spillede guitarbaseret rock.

Både Azurit og B-Joe er som bands blevet hevet frem og støvet af indimellem. Sidste år tog B-Joe for eksempel på 30-års jubilæumsturné for Ready to ride, men B-Joe Johansen fungerer samtidig som guitarist i Hardinger Band og for Erik Grip. Desuden har han fået udgivet romanen Korsvejen (2014) og fotobogen Malurt – superlive (2022).

B-Joe Johansen og Knud Møller

Januar 2023 har B-Joe Johansen imidlertid valgt at tilegne sit bluesband B-Joe’s Blues Joint. Det er en powertrio, hvor B-Joe spiller sammen med trommeslager Flemming Olsen og bassist Bjarne Christensen. Tilmed får de ved koncerterne selskab af et par af landets fremmeste guitarister: I Brønshøj og København er det Nils Henriksen, der gæster, og ved de jyske koncerter – således også i Vejle – slutter Knud Møller sig til trioen.

Knud Møller er ingenlunde fremmed for bluesfans, for selv om han vel er mest kendt for sit samarbejde med Johnny Madsen og sit soundtrack til DR TV’s Den sidste slæderejse, har mange blueselskere nok hørt Knud Møller i makkerskab med Hans Theessink. Parløbet med den nederlandsk-østrigske bluesmand har Knud Møller dyrket siden 2004, og også i foråret 2023 kommer Theessink & Møller til at turnere Danmark tyndt.

B-Joe’s Blues Joint feat. Knud Møller spiller i Bygningen lørdag den 21. januar klokken 20.

Veteraner

Lørdag den 4. februar klokken 20 er det de odenseanske veteraner i Working Mojo, der leverer underholdningen. Bandet blev dannet i 1992 og har således mere end tredive år på bagen, og fire cd-udgivelser er det også blevet til.

Working Mojo
Foto: Peter Widmer

Siden 2009 har det været Allan Hviid, der synger i Working Mojo, lige som han i øvrigt også gør det i Odenses populære Blues Brothers Souvenir Show. De stiftende medlemmer Thomas Ditlevsen og Martin Kleiner er på henholdsvis trommer og guitar, mens Anders Vraa spiller bas, og Lars Sørensen betjener klaver og orgel.

De mange års erfaring betyder, at Working Mojo er et stærkt sammenspillet band, som da også har ry for at være et underholdende live-navn og gerne spiller for fulde huse, når de for eksempel giver deres årligt tilbagevendende julekoncerter på Dexter i Odense.

Working Mojo spiller elektrisk blues med udgangspunkt i Chicago, men også med masser af afstikkere til jump blues, rhythm & blues og Texas blues med mere.

Ikke hvem som helst

Lørdag den 25. februar klokken 20 er der besøg fra udlandet. Det er tyske The Bluesanovas, der har meldt deres ankomst, og de er ikke hvem som helst i bluesverdenen, som den ser ud fra vores store nabo mod syd.

The Bluesanovas

The Bluesanovas vandt tre priser ved German Blues Awards 2021, nemlig priserne for bedste band, bedste pianist (Nico Dreier) og bedste udgivelse. Sidstnævnte var ep’en Blues ’n’ roll, som The Bluesanovas havde indspillet i de berømte Sun Studios i Memphis, hvor bandet også nåede semifinalen i International Blues Challenge. The Bluesanovas var i forvejen blevet tildelt German Blues Awards både i 2019 og 2020.

Som en ekstra fjer i hatten blev The Bluesanovas i 2022 inviteret til at agere opvarmningsband for ingen ringere end Eric Clapton ved den tyske del af hans Europaturné.

Nico Dreier
Foto: Peter Widmer

The Bluesanovas blev dannet i Münster i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen i 2015. Bandet består af Philip Ralf Heermann (mundharpe og vokal), Filipe Ribeiro Henrique (guitar), Nikolas Karolewicz (bas), Philipp Dreier (trommer) og førnævnte Nico Dreier (klaver og orgel). Nico Dreier har nogle danske bluesfans stiftet bekendtskab med, da han spillede med Kai Strauss (se for eksempel her), og han medvirker da også på Strauss’ plader Live in concert (2019) og In my prime (2020).

Selv har The Bluesanovas ud over den nævnte ep udsendt tre album: Bluesanova (2018), Emergency call for the blues (2019) og The moonshine record (2022).

Multinationale

Vega Strauss Band
Foto: Frank Nielsen

Netop Kai Strauss vender tilbage til Crossroads og Bygningen lørdag den 18. marts klokken 20. Her står han på scenen som den ene af de to frontfigurer i det multinationale Vega Strauss Band. Kai Strauss er aktuel med det velanmeldte album Night shift, der udkom lige i hælene på hans optræden på Blues Heaven-festivalen i Frederikshavn (læs her).

Det var langt fra Kai Strauss’ første optræden på dansk jord, for han er en flittig og kærkommen gæst, hvis energiske elektriske blues plejer at falde i god jord. Han er også en internationalt anerkendt guitarist, som allerede i sine år som medlem af Memo Gonzalez & the Bluescasters tiltrak sig en del opmærksomhed. Siden lancerede Kai Strauss en solokarriere, der fortjent fik ham frem i rampelyset – hjulpet af samarbejdspartnere som Darrell Nulisch, Sugar Ray Norcia og senest Toronzo Cannon, som medvirker på to sange på Night shift.

Kai Strauss og Tony Vega
Foto: Frank Nielsen

Kai Strauss er påvirket af især West Side Chicago blues og Texas blues, og i sidstnævnte kategori finder vi netop instrumentkollegaen Tony Vega. Vega er vokset op i Houston, Texas og har stadig sin base her. Han har da også vundet ikke mindre end fem af de lokale Houston Press Music Awards, og et af statens største bluesrock-koryfæer, ZZ Tops Billy F. Gibbons, har om guitaristen udtalt: ”Tony Vega is a monster!”

Tony Vega udgav i 2016 det niende og seneste album med sit Tony Vega Band, Black magic box. Allerede året før begyndte han dog sideløbende at turnere i Europa sammen med Kai Strauss i det, der efter nogle år blev formaliseret som Vega Strauss Band, og Bluesnews.dk så dem for eksempel på Posten i Odense i 2018 (læs her).

I Vega Strauss Band bliver Tony Vega og Kai Strauss, der begge optræder på guitar og vokal, sekunderet af deres faste danske rytmesektion Mads D. Andersen på trommer og Henrik Poulsen på bas.

I skøn forening

Johnny Burgin
Foto: Frank Nielsen

Også ved koncerten lørdag den 1. april klokken 20 kan man høre danske og amerikanske musikere i skøn forening – tilmed med et finsk islæt. Her er det supergruppen Blues Explosion, der indforskrevet til Bygningen i Vejle.

Vi har tidligere på Bluesnews.dk fortalt om den seneste inkarnation af Blues Explosion-konceptet (læs her og her), der blandt andet byder på optræden af den amerikanske guitarist og sanger Johnny Burgin.

Johnny Burgin har fået sin musikalske opdragelse i bluesens hovedstad Chicago og er en moderne eksponent for West Side Chicago-stilen. Han spillede i en periode i Tail Draggers band, inden han lancerede en solokarriere, der har budt på ti cd’er som bandleder – senest No border blues Japan, der udkom i 2020. Sideløbende har Johnny Burgin medvirket på plader med blandt andre mundharpefænomenerne Johnny Sansone, Bob Corritore og Aki Kumar samt det unge supertalent, pianisten Ben Levin.

Peter Nande
Foto: Frank Nielsen

Fra den hjemlige scene kommer Peter Nande, der ud over at stå centralt i dansk blues som eventmager, producer, sideman og pladeselskabsmand er en fremragende mundharpespiller og bandleder med en diskografi af imponerende høj kvalitet (læs her). Peter Nande har gennem mange års koncerter demonstreret et smukt greb om såvel akustisk førkrigsblues som Chicago- og West Coast blues.

Bassisten og sangeren Niels Nello Mogensen sås i mange år ved Johnny Madsens side i dennes band, men lancerede i 2020 sit eget Nello & the Helping Hand Blues Band (læs her). Orkestret havde dog i flere år fungeret som backingband for forskellige turnerende solister, men fik altså nu Nello selv som frontfigur. Nello spiller dog også stadig i en anden supergruppe, Grarup Allstars.

Efterspurgt trommeslager

Mikko Peltola
Foto: Jakob Wandam

Mikko Peltola er medlem af den finske Tomi Leino Trio, der har spillet i Danmark både i eget navn og som backingband for andre – for eksempel netop Johnny Burgin (se her). Og Mikko Peltola har faktisk bosat sig her i landet, hvor han hurtigt er blevet en efterspurgt trommeslager, der kan høres i mange forskellige sammenhænge. Mikko Peltola har også indspillet med blandt andre Big Creek Slim, Jesper Theis og Terji Krossteig.

Sangerinden Sahra da Silva har i de seneste år markeret sig i stadig stigende grad på den danske blues- og jazzscene. Hendes soloalbum #blueswoman (2020) modtog en begejstret anmeldelse fra Bluesnews.dk (læs her), og en ny plade er under forberedelse. Samtidig dukker Sahra da Silva op her, der og alle vegne på koncertscenerne i samarbejde med The Cornbread Project, Simon Spang-Hanssen, Kjeld Lauritsen, Johan Bylling Lang, Girls Club og mange andre.

Chris Copen
Foto: Jakob Wandam

Pianisten og sangeren Chris Copen er en af førende kræfter på den hjemlige scene for New Orleans-musik. Efter at have udsendt duopladen Two generations (2017) med Hans Knudsen (læs anmeldelse her) sprang Chris Copen sidste år ud som pladeindspillende solist med den forrygende I got hipped (læs anmeldelse her). Den var en foreløbig kulmination på Chris Copens arbejde i krydsfeltet mellem blues, funk, rhythm & blues og jazz i den tradition, der er blevet etableret af navne som Professor Longhair, Allen Toussaint, James Booker og Dr. John.

Ved Blues Explosions koncert kan man forvente et solosæt af Peter Nande efterfulgt af en optræden af Sahra da Silva og Chris Copen som duo. Johnny Burgin står i front for en trio med Mikko Peltola og Nello, inden Nello selv tager en tørn som frontfigur. Og til sidst optræder hele bandet med Sahra da Silva og Johnny Burgin til at lede slaget.

Nyskabelse

Voodoo Saints

Lørdag den 29. april klokken 20 kan man opleve en særdeles spændende nyskabelse i dansk blues i form af trioen Voodoo Saints. Der er tale om endnu en supergruppe, for det er H.P. Lange (guitar, banjo og vokal), Thorbjørn Risager (guitar og vokal) og Esben Just (klaver og vokal), der udgør Voodoo Saints, og det er tre herrer, som på hver sin måde har været toneangivende i dansk blues i årtier.

For H.P. Lange er det den akustiske blues, der har præget karrieren, siden han i midt-1990’erne rejste til USA og lod sig inspirere af blandt andre New Orleans- guitaristen John Mooney og Kenny Brown, R.L. Burnside og Junior Kimbrough fra the Mississippi hill country. Lær hertil en tæft for førkrigs-delta blues, som den blev spillet af Robert Johnson og Charley Patton, og så begynder der at tegne sig et billede af blueskunstneren H.P. Lange. Men i de senere år har der også sneget sig stadig mere oldtime- og hillbilly-musik såvel som bluegrass og cajunmusik ind i H.P. Langes alsidige og udforskende tilgang til bluesmusikken (læs om H.P. Langes indspilningshistorie her).

Thorbjørn Risager
Foto: Frank Nielsen

Thorbjørn Risager udgave sidste år albummet Navigation blues med sit faste band Thorbjørn Risager & the Black Tornado (læs anmeldelse her). Siden begyndelsen af årtusindet har dét orkester udviklet deres soul-besmittede bluesrock og gjort Thorbjørn Risager til et internationalt anerkendt bluesnavn. Han har en stemme som et tordenbrag og er en mere end habil guitarist, og så kan han i øvrigt spille meget andet en bluesrock. Thorbjørn Risager har blandt andet en forkærlighed for New Orleans blues og -funk, som blot er én af de stilarter, han dyrker, når han spiller duo-jobs med Emil Balsgaard (læs om Thorbjørn Risagers indspilninger her).

Esben Just
Foto: Jakob Wandam

Hvis der er én musiker, der personificerer New Orleans-musik i Danmark, må det være Esben Just. Både som solist og som medlem af grupper som SP Just Frost, Skipper Just Frost, The Groovy Greasebags og Funky New Orleanians har han igennem fire årtier pumpet Mardi Gras-rytmer og second line-beats ud til danskerne og inspireret massevis af musikere, heriblandt ovennævnte Chris Copen. Esben Just er en virtuos ved et klaver og behersker et enormt repertoire af blues, jazz, funk og rhythm & blues med mere – inklusive dansksprogede publikumsfavoritter fra egen pen som ”Venter i et kryds” og ”Så siger man tak” (læs om Esben Justs diskografi her).

Samarbejdet

Voodoo Saints

Om samarbejdet skriver Voodoo Saints blandt andet: ”Hvis du tager en bonderøv, en præstesøn og en storbybluessanger og blander dem sammen en nat med fuldmåne i stort lokale med rigeligt øl, vin og samtlige køn i alle aldre, får du noget særligt og specielt, nemlig: Voodoo Saints. Tre personligheder fra de danske og udenlandske scener, der til fulde behersker kunsten at få opmærksomhed fra et publikum, der er godt vant.”

H.P. Lange
Foto: Frank Nielsen

”En bonderøv, der kan skyde sin egen aftensmad og efterfølgende spille på banjo og synge om det. En præstesøn, der har set lyset i form af alt godt fra New Orleans, og en storbybluessanger, der kan tumle et publikum, hvad enten de kommer fra Birkerød eller Berlin.”

”Tre egoer, der har svoret en hellig og konsekvent ed: Vi vil underholde med al den voodoo, vi kan drive frem, og undgå at blive uvenner undervejs som f.eks. Dalton-trioen eller blive magelige som Linie 3. Vi vil banke stemningen op under taget, mens vi har fødderne solidt plantet på jorden, og det skal ske med både klassikere og egne sange. Og det skal sgu både være på dansk og engelsk. Og det skal være rørende og swingende, veludført og lige i skabet. Så når the saints går marching in, er det Voodoo Saints, der går forrest, og ikke et øje er tørt. Amen.”

Sammenspillet

Er Voodoo Saints en ny sammensætning, kan man til gengæld tale om et særdeles erfarent og sammenspillet hold, når det gælder Shades of Blue. Bandet pladedebuterede i 1989, og selv om der har været enkelte ændringer i besætningen undervejs, har den nuværende opstilling – James Loveless (vokal), Uffe Steen (guitar), Morten Brauner (bas) og Claus Daugaard (trommer) – været på plads siden 2006.

Shades of Blue
Foto: Frank Nielsen

Det er fire musikere, der alle optræder i talrige sammenhænge, og alle i toplaget af dansk blues og beslægtede genrer med bands som Loveless Blue Jazz Quintet, Grarup Allstars, Trouble Cats og Ole Frimer Band.

Shades of Blue spiller både traditionelle Chicago blues-numre og egne kompositioner, og de er heller ikke bange for at give et gospelnummer eller flette enkelte jazz- eller country-toner ind i deres moderne elektriske blues. Fire album har de udsendt, men selv om det seneste, Do right by me, ligger helt tilbage i 2011, betyder det ikke, at Shades of Blue har ligget på den lade side i det sidste årti.

De har nemlig dyrket en koncertvirksomhed, der har fastholdt Shades of Blues position som en absolut koncertfavorit på den danske bluesscene, og dette blev gjort officielt i 2018, da de vandt Blues Liveprisen ved Danish Music Awards Blues (læs her).

Shades of Blue runder forårssæsonen hos Bluesforeningen Crossroads af i Bygningen fredag den 12. maj klokken 20.

Læs mere

Man kan læse mere om forårets koncerter på Bluesforeningen Crossroads’ hjemmeside her, hvor der også er mere information om praktiske forhold med mere. Forsalg til de første to koncerter er begyndt, og billetter til forårets øvrige koncerter vil blive sat til salg løbende her.

Det kræver naturligvis ikke medlemskab af Crossroads at indløse billet, men der er rabat at hente, hvis man er medlem, og indmeldelse kan ske via hjemmesiden. Det kan også anbefales at følge Bluesforeningen Crossroads’ Facebook-side her.