Atter bluesfestival i Køge

Nello og Ronni Boysen (Nello & the Helping Hand Blues Band)
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

Lørdag den 18. marts afholdes årets første Køge Blues Festival i Teaterbygningen i Køge. ”Årets første,” skriver vi, for i de seneste år har Musikforeningen Bygningen forsøgt sig med at arrangere to årlige bluesfestivaler i den østsjællandske købstad.

Køge Blues Festival fokuserer sædvanligvis på de danske navne, og marts 2023-udgaven er ingen undtagelse. Der er således fire orkestre fra den hjemlige bluesscene på programmet, og det er denne gang alle sammen bands, hvis navne vil være velkendte blandt faste læsere af Bluesnews.dk.

Gang i den

The DownShifters

Duoen The DownShifters har ganske vist stadig til gode at udgive musik, men projektet udspringer af den hedengangne kvartet The Cornfeds, der udgav cd’en The Cornfeds i 2016 (læs anmeldelse her). Samme år vandt The Cornfeds Danish Blues Challenge (læs her) og deltog i 2017 i European Blues Challenge i Horsens (læs her).

Siden valgte The Cornfeds at gå hver til sit (læs her), og brødrene Sune og Kasper Bjerre dannede i stedet duoen The DownShifters. Navnet skulle signalere, at der var gearet ned, men det betyder ikke, at der ikke er gang i den, når de to musikere til sammen betjener resonatorguitar, banjo, mundharpe, bas, stortromme, lilletromme, fodbjælder, hi-hat og så videre, samtidig med at de naturligvis synger.

Kasper Bjerre
Foto: Jakob Wandam

Det gør The DownShifters inden for klassisk delta blues og hill country blues af kunstnere som Muddy Waters, Robert Johnson, Bukka White og R.L. Burnside. Og så skriver Bjerre-brødrene også deres egne sange og spiller numre fra The Cornfeds’ repertoire.

Bluesnews.dk oplevede The DownShifters på Rampelys i Silkeborg i 2021 og betegnede det som ”en glimrende koncert med masser af musikalske godbidder og masser af humor” (læs mere her).

Uventede retninger

Nello & the Helping Hand Blues Band opstod i 2020. Efter at have ageret turnéband for amerikanske Hook Herrera (læs for eksempel her) konsoliderede Niels Nello Mogensen (bas og vokal), Ronni Boysen (guitar), Mads D. Andersen (trommer) og Kjeld Lauritsen (orgel) sig som fast band med Nello som frontfigur.

Nello & the Helping Hand Blues Band

Siden lod Lauritsen sig erstatte af Rasmus Stenholm, og det er altså disse fire herrer, der indtager Køge Blues Festival. Deres repertoire er mestendels bluestandarder, men ofte i arrangementer, der drejer numrene i uventede retninger. Og da Nello & the Helping Hand Blues Band er et veritabelt allstar-band, er fremførelsen altid af højeste kvalitet.

Det bevidnede Bluesnews.dk for eksempel på Dexter i Odense i 2021 (læs her) og på festivalen Blues-a-Rama i Vejle sidste år (læs her).

Prisbelønnet

Niels Nello Mogensen
Foto: Frank Nielsen

Niels Nello Mogensen slår også sine folder i Grarup Allstars og spillede gennem mange år i Johnny Madsens band. Han har desuden udsendt soloalbummet Perfect sense (2021) (læs mere her), lavet to album med bandet Nellovator og begået bluespladen Three chords & the truth (2013) med trioen Thomsen-Nello-Hansen. Desuden har Nello turneret med navne som Ron Hacker og James Harman.

Ronni Boysen er en internationalt prisbelønnet guitarist med en lang karriere som sideman for danske og udenlandske musikere og som medlem af bands som King Biscuit and the Crackers, The Kokomo Kings og Trainman Blues (læs om Ronni Boysens indspilninger her). Også Mads D. Andersen har begået sig i udlandet med blandt andre Otis Grand, og han er fast tour-trommeslager i Vega Strauss Band, lige som han har turneret med eksempelvis Alan Haynes og Lurrie Bell.

Nello & the Helping Hand Blues Band
Foto: Frank Nielsen

Rasmus Stenholm spiller sammen med Nello i Grarup Allstars, men har også som solist udgivet tre album, seneste Free, der udkom i 2014. Derudover har Rasmus Stenholm optrådt og indspillet med et uoverskueligt antal bands og solister inden for alverdens musikgenrer (læs om Rasmus Stenholms indspilninger her).

Hill country blues

Fried Okra
Foto: Silas Jansson

Fried Okra pladedebuterede som The Fried Okra Band i 2007 med This is your chance, France baby! Albummet afslørede en dyb gæld til Mississippi hill country blues og navne som R.L. Burnside, Junior Kimbrough og Othar Turner. Siden har Fried Okra udvidet den musikalske palet til at omfatte såvel andre bluesformer som garagerock og americana, dog altid med bluesen som udgangspunkt.

The Fried Okra Band blev nomineret til en Danish Music Award for debutpladen. Back into the river (2015) gentog bedriften, og i 2021 blev Fried Okra nomineret i hele to kategorier: Årets Danske Bluesudgivelse og Blues Liveprisen (læs her). Det er således også et orkester, som forstår at brænde igennem på en scene, og det blev yderligere demonstreret, da Fried Okra først vandt Danish Blues Challenge i 2017 (læs her) og siden opnåede en imponerende andenplads ved European Blues Challenge (læs her).

Morten Lunn
Foto: Sven Levandowsky

Bandet består i dag af de stiftende medlemmer Morten Lunn (guitar, diddley-bow og vokal) og Thomas Crawfurd (trommer og percussion) samt Anders Wallin (bas). Ved siden af Fried Okra ses Morten Lunn rundt om på især de københavnske bluesscener, blandt andet i makkerskab med Fabian Vang-Lauridsen. Og så var Morten Lunn guitarist i Jimmy Burns & the Chicago Sessions Band, da de turnerede i Danmark i 2021, og han kan høres både på studiepladen The Chicago sessions (2020) (læs anmeldelse her) og på koncertalbummet Live in Copenhagen, der udkommer i næste måned (læs mere her).

Thomas Crawfurd er medlem af Trainman Blues og har desuden indspillet med blandt andre Tutweiler og Jimmy Burns. Anders Wallin er tidligere medlem af alt-rock-bandet Viva Vertigo og har også indspillet med bandets guitarist Sara Lewis Sørensen. Desuden høres han på plader med blandt andre Nana Jacobi og Howe Gelb.

Den allerførste

The Blues Overdrive
Foto: Sven Levandowsky

The Blues Overdrive spillede på den allerførste Køge Blues Festival i 2018 (læs her). Nu vender bandet tilbage i en opstilling, der tæller Martin Olsen (vokal og guitar), Andreas Andersen (guitar), Thor Boding (bas) og Louisian Boltner (trommer).

Orkestret turnerer jævnligt i udlandet, hvor de nyder stor anerkendelse og to gange er hædret ved European Blues Awards med prisen for Best Album/Recorded Session (læs for eksempel her). I foråret spiller The Blues Overdrive også koncerter med den engelske bluesmand Ian Siegal, men ved koncerten i Køge får man bandet i ren og ufortyndet udgave.

The Blues Overdrive
Foto: Frank Nielsen

Det betyder blues, der bygger på dybe, insisterende grooves, men som folder sig ud på næsten magisk vis i alskens retninger: Texas blues, boogie, surf, rock & roll, tex-mex og jump blues med mere. Det har Bluesnews.dk kunnet konstatere flere gange, for eksempel i Samlingsstuen i Kerteminde (læs her).

The Blues Overdrive har tre album på samvittigheden, senest Overdrive live!, der udkom i 2017 (læs anmeldelse her).

Køge Blues Festival 2023/1 finder sted lørdag den 18. marts fra klokken 12 i Teaterbygningen, Bag Haverne 1 i Køge. Dørene åbnes klokken 11, og billetter kan købes i forsalg her formedelst kr. 275. Desuden er der mulighed for at tilkøbe en vegetarisk frokosttallerken + 1 øl/vand for kr. 120.

Læs mere om festivalen på Musikforeningen Bygningens hjemmeside her.