Kulturforeningen Grønkul byder på blues i Odense

Tekst: Jakob Wandam

I Odense blev byens blueskoncerter i sin tid ofte arrangeret af foreningen Odense Blues Circle, som blandt andet stod bag festivalen Odense Internationale Bluesdage. Sådan er det ikke længere, men det betyder ikke, at der ikke bliver spillet blues i den fynske hovedstad.

Spillestederne Posten og Dexter har jævnligt blues på programmet, og i Buchwaldsgade 48 – i huset, der af de lokale stadig kaldes Skibhus 17:48 – ligger Mødecenter Odense, som blandt andet huser Kulturforeningen Grønkul. Her spiller musikken også, og Grønkul har i samarbejde med Mødecenter Odense, Musikhuset Odense og Skibhusforum præsenteret et forårsprogram, der vanen tro indeholder en pæn lille håndfuld blueskoncerter.

Plads til improvisation

H.P. Lange Big Gumbo
Foto: Frank Nielsen

Sæsonens første koncert løber af stablen lørdag den 13. januar klokken 20, og det er H.P. Lange Big Gumbo, der leverer musikken. Mange bluesfans vil vide, hvad de går ind til med denne koncert, for H.P. Lange er en af landets flittigst turnerende bluesmusikere. Men han og hans band er også garanter for en levende koncert med masser af plads til improvisation, for de mestrer et stort repertoire af country blues, hillbilly-folk, cajun, bluegrass og delta blues med mere.

H.P. Lange
Foto: Frank Nielsen

Der er tale om musikere fra toplaget af dansk blues. Ud over H.P. Lange (guitar, banjo og vokal) består bandet af Niels Bonefaas (violin og banjo), Jens Kristian Dam (trommer) og Dave Stevens (kontrabas), og dermed bringer H.P. Lange Big Gumbo erfaring fra blandt andet Mike Andersen Band, Paul Lamb & the King Snakes og Blues Jamboree.

H.P. Lange dannede H.P. Lange Big Gumbo i 2019 som en videreudvikling af sit mangeårige band (læs her). Hermed signalerede han et skifte mod et folkemusikalsk fundament, der favner, men er bredere end den delta blues, han primært optrådte med i karrierens begyndelse.

Denne retning har ikke blot været en kunstnerisk succes; H.P. Lange Big Gumbos første album I feel fine (2019) (læs anmeldelse her) blev også belønnet med en Danish Music Award (læs her og her). Siden har H.P. Lange udgivet enmandsalbummet Solo (2021) (læs anmeldelse her).

Billetter til koncerten kan købes her.

Blueselite

Grarup Allstars
Foto: Frank Nielsen

Fredag den 3. februar klokken 20 er der flere musikere fra den danske blueselite i Odense. Grarup Allstars lever nemlig op til sit navn med et hold, der består af Margrete Grarup (vokal), Niels Nello Mogensen (bas og vokal), Uffe Steen (guitar), Niels Mathiasen (saxofon), Esben Bach (trommer) og Rasmus Stenholm (Hammondorgel).

Disse musikere har et samlet cv, der dækker et imponerende udsnit af dansk blues, jazz og rock med mere, og flere af dem begår sig tilmed sideløbende hver især som solister og bandledere. Men også samlet i Grarup Allstars kan de sole sig i anmelderroser for deres to album That’s what love can do – live (2017) (læs anmeldelse her) og Steamrolling live (2021) (læs anmeldelse her). Og så modtog sekstetten Blues Liveprisen ved Danish Music Awards Blues i 2019 (læs her).

Margrete Grarup
Foto: Frank Nielsen

Grarup Allstars har da også ry for at være et fremragende liveband, hvilket Bluesnews.dk har bevidnet for eksempel på Den Blå Festival i 2017 (læs her) og i Ollerup Forsamlingshus i 2018 (læs her). Grarup Allstars spiller soul blues, rhythm & blues og soul med afstikkere til jazz, gospel og pop med mere.

Billetter til koncerten med Grarup Allstars kan erhverves her.

Multinationalt

Mick Draycott

The Chicago Jim 3 er måske ikke et egentligt bluesband, men trioen har blues som en del af deres udtryk, der også omfatter soul, rock og Celtic fusion. Bandet er et multinationalt foretagende med amerikanske ”Chicago” Jim Greene på guitar og vokal, engelske ”Mandolin” Mick Draycott på mandolin og elguitar samt danske Dennis ”Kongo” Kongstad på vaskebræt.

The Chicago Jim 3 huserer normalt i Sydspanien, men turnerede for første gang i Danmark i 2019, hvor de også spillede i Mødecenter Odense. Fredag den 24. februar klokken 20 vender de tilbage, og billetter til koncerten fås her.

Samarbejde

Fredag den 10. marts klokken 20 er der igen masser af blues i Mødecenter Odense. Her kan man nemlig høre duoen Frimer & Frost. De to guitarister Ole Frimer og Per Chr. Frost begyndte deres samarbejde netop i Odense under festivalen Jam Days i 2018. Her deltog de begge i ad hoc-gruppen Blue Monday Allstars på spillestedet Dexter (læs her).

Ole Frimer og Per Chr. Frost
Foto: Frank Nielsen

De to fik mod på mere, og i 2021 spillede Frimer og Frost en fælles koncert på Underværket i Randers (læs her, her og her). Som Bluesnews.dk senere kunne fortælle (se her), blev flere koncerter snart planlagt, helt præcis i BasBio i Brønderslev (læs her) og netop hos Kulturforeningen Grønkul i Odense.

Frimer & Frost-samarbejdet bliver nu forlænget med en turné i efteråret 2023, men allerede i marts kommer duoen altså tilbage til Odense – med opbakning fra Ole Frimer Bands Jesper Bylling (bas) og Claus Daugaard (trommer).

Spydspids

Ole Frimer
Foto: Frank Nielsen

Ole Frimer har som guitarist, sanger og sangskriver været en spydspids i dansk blues siden starthalvfemserne. Dengang spillede han med sit Frimer Band og håndterede både amerikanske bluesstandarder og egne engelsksprogede numre. Samtidig var han medlem af supergruppen Blue Junction og spillede desuden duokoncerter med Peter Thorup.

I 2014 udgav Frimer albummet Blålys med sit nye Ole Frimer Band. Det blev starten på en ny fase af karrieren, hvor Ole Frimer har høstet store roser for sin dansksprogede sangskrivning, der i 2020 blev videreudviklet på albummet faerd (læs anmeldelse her, og læs meget mere om Ole Frimers indspilninger her).

Per Chr. Frost
Foto: Frank Nielsen

Per Chr. Frost var fra 1974 til 1997 og igen fra 2015 medlem af rockgruppen Gnags, som næppe kræver yderligere introduktion. Han har medvirket på langt over hundrede plader med forskellige kunstnere og har også udsendt seks album i eget navn. Selv om Per Chr. Frost primært er kendt som rockguitarist, har han længe flirtet med bluesen, og i 1997 fik han chancen for at spille sammen med selveste B.B. King ved en koncert i Aarhus.

Billetter til koncerten med Frimer & Frost er til salg her.

Parløb

Ian Siegal og Martin Olsen
Foto: Sven Levandowsky

Forårssæsonens sidste blueskoncert er andet spændende parløb. Det er nemlig engelske Ian Siegal, der fortsætter det samarbejde med danske The Blues Overdrive, som de lancerede i 2021.

Ian Siegal udsendte i 2022 albummet Stone by stone, der er hans fjortende langspiller. På Stone by stone medvirker blandt andre Shemekia Copeland, Jimbo Mathus og Jimmie Wood og J.J. Holiday fra The Imperial Crowns.

Ian Siegal & the Blues Overdrive
Foto: Sven Levandowsky

Og Ian Siegal er tydeligvis en musiker, der trives med at indgå i samarbejder med andre bluesfolk. Ud over The Blues Overdrive har Ian Siegal spillet med danskerne Nikolaj Bjerre og Nikolaj Torp, nemlig på 2005-albummet Meat & potatoes. Wayward sons (2016) var en duoplade med Jimbo Mathus, og på albummene Candy store kid (2012) og The picnic sessions (2014) arbejdede Siegal sammen med hill country blues-musikere som Mathus, Luther og Cody Dickinson, Alvin Youngblood Hart, Garry Burnside og Lightnin’ Malcolm.

Stilmæssigt begrænser Ian Siegal sig dog ikke til hill country blues, for han er en sand spillemand og musikalsk fortæller, der også føler sig hjemme i folk, gospel, delta blues, country og soul med mere.

Anerkendte

The Blues Overdrive er et af Danmarks internationalt mest anerkendte bluesbands, som to gange er blevet tildelt European Blues Awards og har indspillet med blandt andre Duke Robillard. Bandet består af Martin Olsen (vokal og guitar), Andreas Andersen (guitar), Thor Boding (bas) og Louisian Boltner (trommer).

The Blues Overdrive
Foto: Frank Nielsen

Blandt deres forbilleder finder man J.J. Cale og Peter Thorup, og The Blues Overdrive spiller årligt tilbagevendende hyldestkoncerter til Thorup sammen med Ole Frimer (se for eksempel her). Til oktober finder Peter Thorup Tribute 4.0 således sted i Egtved.

Men lørdag den 1. april klokken 20 er det altså Ian Siegal & the Blues Overdrive, det gælder i Mødecenter Odense. Billetter til koncerten findes her.