Atter udenlandske bluesnavne hos Crossroads

Bygningen
Foto: Hjart

Tekst: Peter Widmer

Efter hårde tider med diverse coronarestriktioner lysner det nu på mange af landets spillesteder.

Bluesforeningen Crossroads, der afholder størstedelen af deres koncerter i koncertlokalet ”Spillestedet” i kælderen i Bygningen, er ingen undtagelse.

Efter at man ikke at har kunnet præsentere udenlandske orkestre i lange tider, er der nu igen udenrigs-bands at opleve i et godt mix med danske orkestre, og efterårsprogrammet ser lovende ud.

Alle efterårets koncerter hos Crossroads foregår i ”Spillestedet,” der ligger placeret centralt i Vejle. Eneste undtagelse er efterårssæsonens første koncert.

Tant og fjas

Jumpin’ Jacks
Foto: Jakob Wandam

Efterårssæsonen 2021 starter den 28. august med trioen Jumpin’ Jacks, der lægger op til både dans, tant og fjas med deres forrygende show i fri dressur og frisk luft på “Vejle Fjordfestival” på Vejle Lystbådehavn. Der er gratis adgang til denne koncert.

Jumpin’ Jacks har en god håndfuld år på bagen og spiller et smittende mix af jump blues og jive tilsat et stænk dansktop. Her er John Mogensen og Four Jacks betydningsfulde inspirationskilder.

Jumpin’ Jacks har fået stor ros for deres koncerter, både indendørs og udendørs (læs for eksempel her).

Imidlertid er der mange, der mener, at bandet gør sig bedst i fri luft, som de for eksempel kunne opleves i Silkeborg i juni i år på festivalen Riverboat Jazzdage (læs her).

Fedt festorkester

Thomas Valter
Foto: Jakob Wandam

Jumpin’ Jacks har to glimrende album bag sig, nemlig Rock ’n’ roll og ikke andet, der kunne høres på diverse streamingtjenester fra 1. december 2020 (læs anmeldelse her), og Summertime blues, der udkom to måneder senere (læs anmeldelse her).

Er man til et fedt festorkester og gang i den, skal man opleve Jumpin’ Jacks. I øvrigt benytter bandet ofte roterende besætning. Blandt andet kunne Perry Stenbäck høres på guitar i stedet for Bo Møller på Underværket i Randers den 7. maj i år.

Ved Jumpin’ Jacks-koncerten i Vejle den 28. august 2021 er det dog samme hold som på indspilningerne, man kommer til at høre. Og netop ”Vejle Fjordfestival” er et godt sted at opleve denne sprælske, velspillende trio, for det er nok under åben himmel, at musikerne og deres musik kommer bedst til sin ret.

Jumpin’ Jacks er:
Thomas Valter – kontrabas og vokal
Bo Møller – guitar
Søren Pedersen – trommer

Svensk blues

Den 10. september er det svenske Blueass Blues Band, der trykker den af, og de gode svenskeres koncert er klart noget at se frem til. Orkesteret har med skiftende besætninger eksisteret siden 1989, og de fem musikere i bandet har en stor portion spilleerfaring at trække på.

Blueass Blues Band

Blueass Blues Band spiller ”rockin’ rhythm and blues,” eller ”Chicago style blues, rock n’ roll with a twist of Texas-boogie,” og dét gør de aldeles glimrende.

Blueass Blues Band er et decideret live-orkester, der karrieren igennem har satset på at trykke den af på forskellige spillestedsscener.

På diverse festivaler har de dog også begejstret talrige publikummer, blandt andet på den legendariske, yderst velbesøgte svenske bluesfestival Åmåls Blues Fest.

Bedst

Peter “PG” Gustavsson og Ralph Broqvist

Her lagde Blueass Blues Band det meget kræsne festivalpublikum totalt ned og fik helt udsolgt af deres andet album Hooked on you (1996), der lige var udkommet, da de spillede på Åmåls Blues Fest i midt-1990’erne, og som stadig holder.

Bandet har ikke just været flittige til at forevige deres musikalske udfoldelser, hverken live eller i studie-sammenhæng.

Imidlertid har de dog – foruden Hooked on you – yderligere tre cd’er ude, og Blueass Blues Band står helt klart for svensk blues, når den er bedst.

Det er mildest talt sjældent, at man får lejlighed til at høre dette glimrende svenske bluesorkester i Danmark, så grib chancen og få en forrygende aften i godt musikalsk selskab, når Blueass Blues Band rammer Vejle.

Blueass Blues Band er:
Ralph Broqvist – guitar/sang
Peter “PG” Gustavsson – sang/guitar/mundharper
Morgan Jansson – bas
Per Hero – trommer
Daniel Karlsson – orgel/piano

Københavnsk-irsk kvartet

Den 8. oktober kan man opleve den spændende københavnsk-irske kvartet Trainman Blues. Orkesteret albumdebuterede den 15. marts 2018 med et helt forrygende værk, der bar orkesterets navn (læs anmeldelse her).

Richard Farrell og Laust “Krudtmejer” Nielsen
Foto: Frank Nielsen

Trainman Blues har en absolut særegen lyd, der er en vellykket og velproduceret blanding af blues og mere up-to-date sort musik. Richard Farrells stemme er i absolut centrum, og debutalbummet fik en velfortjent Danish Music Award (DMA) som Årets Danske Bluesudgivelse samme år (læs her).

To dage senere vandt Trainman Blues desuden blueskonkurrencen Danish Blues Challenge (læs her). Dermed fik orkesteret æren af at repræsentere Danmark ved European Blues Challenge, der fandt sted på Azorerne. Her fik de ifølge sædvanligvis pålidelig kilde fin respons fra publikum, men vendte tomhændede tilbage til Danmark (læs her).

Spillejobs har Trainman Blues haft flere succesrige stykker af (læs for eksempel her). I 2020 udsendte bandet nogle singler som forløbere for deres andet album Shadows and shapes, der udkom den 25. marts 2021 til fine anmeldelser (læs eksempelvis her).

DMA-nomineret

Shadows and shapes er såmænd også nomineret til en DMA i år i samme kategori som debutalbummet.

Trainman Blues (Rune Højmark, Thomas Crawfurd, Richard Farrell, Laust “Krudtmejer” Nielsen)
Foto: Frank Nielsen

Kernen i Trainman Blues består af to kompetente mennesker med en fælles vision: Irske Richard Farrell, der er en enestående sanger, sangskriver, arrangør og guitarist, og produceren, komponisten, arrangøren og bassisten Laust ”Krudtmejer” Nielsen.

De to kernefolk er dog ikke alene. De suppleres nemlig aldeles fornemt af janitsharen Thomas Crawfurd og superguitaristen Ronni Boysen.

Dette firkløver af musikere udgør sammen et yderst tight Trainman Blues, der ikke lyder som noget andet band, og som bestemt er en messe værd. Det er Trainman Bues i øvrigt også, når Ronni Boysen er forhindret i at deltage, som til koncerten hos Crossroads den 8. oktober 2021. Der findes nemlig altid en fremragende guitarist-erstatning, som for eksempel til denne aften.

Trainman Blues er:
Richard Farrell – sang/guitar
Thomas Crawfurd – trommer
Laust “Krudtmejer” Nielsen – bas
Rune Højmark – guitar

Humor og kompetence 

Den 24. oktober kan man blive virkelig godt underholdt af tangentmanden og vokalisten Esben Just, der optræder solo på slap line med både humor og kompetence.

Esben Just
Foto: Frank Nielsen

Dén mand, der spiller piano, kan virkelig få tingene til at flytte sig, både når han som denne aften optræder alene, men sandelig også som i de velkendte New Orleans-påvirkede supertrioer SP Just Frost og Skipper Just Frost.

Især SP Just Frost har i mere end to årtier gjort diverse scener usikre – såvel indendørs som udendørs – og har begejstret et hav af publikummer med deres swingende musik.

Samme er baseret på en herlig blanding af rhythm & blues, jazz, funk og rock & roll krydret med de karakteristiske, underliggende second line beats, der er typiske for megen musik fra The Big Easy, som New Orleans ofte kaldes.

Perfektioneret

Esben Just har med sine to medspillere perfektioneret sit musikalske udtryk, som han selvsagt også formidler fornemt, når han optræder solo.

Esben Just
Foto: Jakob Wandam

Solo-optræden er noget, Esben Just har dyrket i mange år, men han har også optrådt i andre sammenhænge. For eksempel har han dannet musikalsk makkerpar med Grarup Allstars-sangerinden Margrete Grarup, blandt andet ved en hjemmekoncert i Silkeborg (læs her).

Esben Just har også optrådt sammen med Margrete Grarup og et bigband, for eksempel i Fredericia (læs her). Desuden har Margrete Grarup og Esben Just spillet sammen med odenseanske TipToe BigBand med stor succes (læs her).

Ydermere har Esben Just været på en større solo-turné under overskriften ”The Second Coming” efter en hjerteoperation (læs her). Jo, Esben Just har været vidt omkring og har prøvet meget, og nu har man chancen for at opleve denne seje mand og hans musikalske univers – noget, man ikke bør snyde sig selv for.

Der er både ægthed, styrke, energi, show og fest, når Esben Just træder op.

Esben Just – piano/sang/tamburin/megafon med mere

Med garanti

Kent Thomsen
Foto: Frank Nielsen

Den 7. november er der igen koncert med ”Kent Thomsen & Friends”, hvor den fabelagtige guitarist, sanger og sangskriver Kent Thomsen samler gode og hyperkompetente musikalske venner og bekendte til en unik koncert, der aldrig vil blive gentaget (læs for eksempel her).

Faktisk er det totalt ligegyldigt, hvem Kent Thomsen sætter på plakaten, for supergodt bliver det med garanti. Så trods det, at line-up er ukendt i skrivende stund, kan man roligt sætte kryds i kalenderen ved 7/11/2021 og gøre sig klar til en enestående aften i de blå toners tegn med Kent Thomsen & Friends.

Bluesnews.dk vender tilbage til denne koncert, så snart line-up er kendt.

Chicago blues

Den 27. november er det det solide østjyske orkester JJ & the Blues Gang, der går på scenen hos Crossroads og leverer en god gang Chicago blues.

JJ & the Blues Gang

Orkesteret, der er en kvartet, er en ny konstellation i det danske blueslandskab, men består af rutinerede musikere, der næsten alle har spillet blues i flere år.

Crossroads promoverer den stil, som JJ & the Blues Gang gør det i, således: ”kompromisløs og sveddryppende guitar- og mundharpebaseret Chicago blues.” Så er der vist ingen tvivl om, hvad man kan forvente at opleve, når JJ & the Blues Gang entrerer scenen hos Crossroads i Bygningen kælder.

JJ står i øvrigt for Jens Juel, der trakterer vokal og mundharpe. I tidernes morgen stod Jens Juel i spidsen for sit orkester, kvartetten JJ Blues Band.

Samme indspillede i løbet af 2007 og 2008 det udmærkede album Still stuck with the blues, der var produceret af legendariske Kasper Vorbeck, og som primært bestod af egne kompositioner.

Atter på banen

JJ Blues Band havde pæn succes, hvor end de kom frem, men i 2013 blev JJ Blues Band opløst. Imidlertid er Jens Juel nu atter på banen med sin nye kvintet JJ & the Blues Gang.

Angiveligt er dette bands energiniveau på samme høje omdrejningstal som både JJ Blues Band og Bruuns Blues Band, som et par af musikerne i JJ & the Blues Gang også har spillet sammen i.

Trommeslageren Anders Gram kommer egentlig fra heavy-genren, men har også snuset til bluesmusikken, som han er godt inde i.

Der er lagt op til en god gang energifyldt Chicago blues, når de gode jyder giver den gas hos Crossroads den 27. november i år.

JJ & the Blues Gang er:
Jens Juel – sang/mundharpe
Jan Markfoged – guitar
Kim Grimstrup – bas
Anders Gram – trommer

Spilleglædeudstrålende

B.B. & the Blues Shacks

Den 10. december er der atter besøg fra udlandet i skikkelse af det værdsatte, rutinerede, kompetente og livs- og spilleglædeudstrålende blues-, soul- og rhythm & blues-band, tyske B.B. & the Blues Shacks.

Orkesteret har været på banen i mere end 30 år og har små 20 fuldlængdeindspilninger af høj kvalitet bag sig.

Dette er inklusive et par soloudgivelser fra nogle af bandmedlemmerne og et par album i samarbejde med den fine sydafrikanske sangerinde Bonita Niessen.

Bandet, der har base i Hildesheim, Tyskland, har turneret i mange dele af verden med stor succes.

Ud over scenekanten

De har begået sig glimrende på masser af skrå brædder fra USA til Australien og tilbage igen.

Michael Arlt
Foto: Jakob Wandam

Danmark – og størstedelen af resten af Europa – har de besøgt flere gange.

De fem medlemmer af B.B. & the Blues Shacks har det med at give sig 100 %, når de er på scenen, hvor de virkelig formår at få musikken ud over scenekanten – og så har de et godt greb i ethvert publikum.

Man går umuligt skuffet hjem fra en koncert med dette orkester, der bare skal opleves.

B.B. & the Blues Shacks er:
Andreas “Ali” Arlt – guitar
Michael Maddy Arlt – sang/mundharper
Henning Hauerken – basser (kontrabas & el-bas)
Fabian Fritz – piano/orgel
Andre Werkmeister – trommer

Høj stjerne

Sidste koncert i 2021 foregår den 26. december, hvor danske Grarup Allstars besætter scenen. Dette Danish Music Award-vindende orkester har en høj stjerne hos mange publikummer, hvor end de spiller, og dét er der ikke noget at sige til.

Grarup Allstars
Foto: Frank Nielsen

Dette jyske orkester sætter sig nemlig igennem med charme, stor seriøsitet og kompetence samt varme og god publikumskontakt, når de spiller deres soul blues-repertoire, der er krydret med et stænk jazz.

På orkesterets sætliste er der dels coverversioner af mere eller mindre velkendte numre, dels egne kompositioner.

Begge dele står musikerne sig særdeles godt ved, og at orkesteret er i stand til at fyre den af, er der mange eksempler på (læs for eksempel her).

I front

Med den alsidige, konservatorieuddannede sangerinde Margrete Grarup i front har Grarup Allstars ethvert publikum i deres hule hånd gennem enhver koncert fra start til slut.

Margrete Grarup
Foto: Frank Nielsen

Ikke blot er sangerinden tilknyttet Grarup Allstars; hun har også et frugtbart samarbejde kørende med den fremragende pianist Michael Sunding (læs mere her).

For at det ikke skal være løgn, har Margrete Grarup ydermere for eksempel et flot parløb med den glimrende, velkendte eksponent for det akustiske guitarspil Kaare Norge (læs for eksempel her).

Bandets guitarist Uffe Steen har i øvrigt også en solokarriere kørende, og hans seneste fuldlængdeudgivelse, der kan fås i fysisk form, er det fornemme album Retroscope (læs anmeldelse her).

Tabte underkæber

Uffe Steen har også et andet soloværk ude, nemlig det digitale album Miniatures (læs mere her). Desuden spiller Uffe Steen i det hæderkronede bluesband Shades of Blue, i egen Uffe Steen Trio, og så har sidstnævnte et fint samarbejde med Vestbo Trio (læs mere her).

Rasmus Stenholm
Foto: Frank Nielsen

I flere år tilføjede legendariske Palle Hjorth orgelkrydderier til bandets musik, men i efteråret 2020 blev orgelspilleriet overtaget af Rasmus Stenholm, der siden da har været fast medlem af Grarup Allstars (læs mere her).

Alle Grarup Allstars-musikerne kan deres kram i udstrakt grad, og når for eksempel Uffe Steen slår sig løs i helt egne improviserede guitarsekvenser, står publikum med tabte underkæber, og ikke et øje er tørt.

Jo, det swinger, det gynger, det har nerve, det er blåt, og der er glød i musikken, når Grarup Allstars rykker, så vær beredt som enhver spejder på en garanteret forrygende sidste koncert hos Crossroads, når Grarup Allstars lukker og slukker for efterårssæsonen 2021.

Grarup Allstars er:
Margrete Grarup – sang/percussion
Esben Bach – trommer
Niels Mathiasen – sax
Rasmus Stenholm – orgel/Leslie/kor
Uffe Steen – guitar
Niels Nello Mogensen – bas/kor

Se hjemmesiden for Bluesforeningen Crossroads angående koncerttider, billetter med mere her.