Spændende og varieret, nyrevideret og udvidet program

Tekst: Peter Widmer

Der plejer at være masser af gode blå toner i Bygningen i centrum af Vejle, når Bluesforeningen Crossroads afholder sine koncerter. Således kommer det efter alt at dømme også til at forme sig gennem hele efterårssæsonen 2020.

Tilmed byder bluesforeningen på et både atypisk, spændende og varieret program. Crossroads lagde ud lørdag den 5. september klokken 14-22 med endagsarrangementet Dansk Blues Special, som lovede godt, og der blev lokket med ”7 timer med blues ’n’ roots.”

Uffe Steen og James Loveless
Foto: Frank Nielsen

Her fik man blandt andet et musikalsk foredrag ved de to garvede musikere James Loveless og Uffe Steen. Begge vil være kendt fra bluesbandet Shades of Blue, men her var de to orkesterkollegaer altså gået sammen om at levere et foredrag med musikalske indslag – ”Blues in Black ’n’ White.”

Desuden bød dagens program på både akustisk og elektrisk blues i diverse afskygninger, fremført af fire fornemme, meget forskellige musikerkonstellationer (se Crossroads-hjemmesiden for nærmere oplysninger om Dansk Blues Special her, og læs Bluesnews.dk’s foromtale af Dansk Blues Special her).

Sidetrackers

Lørdag den 19. september klokken 20 skulle det være gået løs med norske Daniel Eriksen på guitarer og janitsharen Stig Sjöström. Denne koncert er imidlertid aflyst grundet coronaforhold (læs mere her).

Martin Jønsson (Sidetrackers)
Foto: Frank Nielsen

Imidlertid er den roste danske blues-med-mere-trio Sidetrackers trådt til i stedet for de to glimrende norske musikere.

Sidetrackers består af: Martin Jønsson (orgel, piano, kor), Martin Blom (guitar, vokal) og Svend Eeg (trommer, kor). Alle er de velkendte musikere, Martin Blom for eksempel fra Trouble Cats og egen solo-karriere, fra projektet Cash i Kirken med mere.

Martin Jønsson vil blandt andet være kendt fra egne bands, og Svend Eeg har stor musikererfaring fra egen trio, og så har han blandt andet spillet sammen med Martin Blom i bandet Don’t Mess og i Martin Blom & Band.

Garvede

Sidetrackers
Foto: Frank Nielsen

Med Sidetrackers leverer de tre garvede musikere en cocktail af blues, roots, swamp, funky New Orleans-sager, rock & roll, lyriske lækkerier, growlende Hammondlyd, snavset slide-guitar a la Elmore James og godt med shuffle-groove i trommerne.

Sidetrackers er blevet virkelig velsammenspillede, og med deres roste debutalbum i bagagen og masser af spille- og sceneerfaring har de i høj grad masser at byde på.

Ingen er endnu gået skuffet hjem fra en Sidetrackers-koncert, og der er al mulig grund til at glæde sig til deres koncert hos Crossroads (læs mere om Sidetrackers her, her og her. Læs anmeldelse af trioens debut-cd her).

Endelig

Efter et par tilløb giver det nye jyske bluesband Kent T. & the Delta Grinders endelig deres debutkoncert, og dét sker hos Bluesforeningen Crossroads.

Kent T. & the Delta Grinders

Egentlig skulle orkesteret have debuteret den 15. marts i år (læs her). Imidlertid fik coronaen sat en kraftig stopper for dén debut. Denne blev så rykket til 5. september i år, men også denne gang måtte debutkoncerten rykkes (læs her). Dette var på ubestemt tid, fortæller formanden for Bluesforeningen Crossroads, Peter Buhl, til Bluesnews.dk.

Imidlertid er en dato for koncertdebuten for Kent T. & the Delta Grinders nu endelig fundet, konfirmeret og programsat til søndag den 11. oktober med koncertstart klokken 15. Dato og tidspunkt holder, med mindre der sker aldeles drastiske ting, som ingen er herre over, men ét står fast:

”Bandet kommer med ordentlig spandfuld sange hvor stilen er mean old dirty rotten Chicago-Blues, endnu mere low-down, indædt og bidsk og nede på jorden end nogensinde!” Der er virkelig tale om ”Intens blues med bid og vid”.

Kent T. & The Delta Grinders er: Henrik Hansen (mundharpe og kor), Kent Thomsen (bluesguitar og sang), Ib Krause-Kjær (trommer og tilråb) samt Morten Husted (basser og kor) (læs i øvrigt ”Før debutkoncerten med Kent T. & the Delta Grinders: Interview med Kent Thomsen” her).

Neo-blues

Københavnske The Cornbread Project spiller hos Crossroads fredag den 23. oktober med koncertstart klokken 20 under overskriften: ”Groovy, vellydende og danse-venlig neo-blues.” Ja, faktisk kan man kalde projektets musik for futuristisk blues.

Endvidere hedder det indledningsvis på Crossroads-hjemmesiden:

The Cornbread Project
Foto: Frank Nielsen

”The Cornbread Project har skabt en ny og frisk tilgang til den traditionelle blues med deres album Catawampus. De tager tidens produktions teknikker (samples, beats, ambience m.m.) … og blander det med blues og roots.”

Det er musikerne med mere Laust “Krudtmejer” Nielsen og Peter Nande, der er primus motorer i The Cornbread Project (læs interview med Laust “Krudtmejer” Nielsen her).

Imidlertid er det de to vokalister og instrumentbehandlere Sahra da Silva og Richard Farrell, der ved denne koncert er ”featured.” Læs mere om Sahra da Silva under overskriften ”Sprængstof” i denne programomtale.

Richard Farrell er sammen med Laust ”Krudtmejer” Nielsen frontfigurer i det Danish Music Awards-vindende foretagende Trainman Blues. Deres debutalbum fik fine anmeldelser (læs her. Læs mere om Trainman Blues her og her. Læs interview med Richard Farrell her og om Richard Farrells nye projekter her).

The Cornbread Project udsendte deres første single – som en forløber for det Danish Music Awards Blues-nominerede album Catawampus – sidste år med Marc Rune, bedre kendt som Big Creek Slim, i den vokale hovedrolle (læs her). Et par ”forsmags-singler” fulgte.

Digitalt

Catawampus udkom først i digital udgave (læs her), men forelå til manges glæde snart også i fysisk form.

Nu havde publikum allerede fået et par godbidder i form af nogle single-udspil fra albummet, men mange blev ret så begejstrede for hele albummet (læs anmeldelse her).

The Cornbread Project
Foto: Frank Nielsen

De, der endvidere har oplevet The Cornbread Project live, har ydermere fået sig en forrygende – og for mange overraskende fin – koncertbegivenhed med hjem. The Cornbread Project har ikke været meget rundt på diverse koncertscener, men de har til gengæld manifesteret sig som et vægtigt live-navn.

Således var orkesteret – med den samme besætning, som kan høres hos Crossroads – ovenikøbet nomineret til en Danish Music Award Blues – Blues Liveprisen 2020. The Cornbread Project gav i øvrigt en fin debutkoncert i Horsens sidste efterår (læs anmeldelse her). Der er lagt op til en yderst spændende og givtig oplevelse, når The Cornbread Project rammer Bygningen i Vejle fredag den 23. oktober.

The Cornbread Project er: Sahra da Silva (sang, keyboard og percussion), Richard Farrell (guitar og sang), Marco Diallo (trommer og percussion), Laust “Krudtmejer” Nielsen (bas og kor), Niclas Kure (guitarer) og Peter Nande (sang, mundharpe, percussion, SPD).

Nyt topklasse-bluesband

Nyt på efterårsprogrammet hos Crossroads er koncerten med Frederiksen Blues Band, der spiller lørdag den 7. november 2020 med koncertstart klokken 20.

Steen Frederiksen

Det bliver en aften med blues i topklasse, når det nye Frederiksen Blues Band går på scenen hos Crossroads i Bygningen, Vejle.

Frederiksen Blues Band består af lutter garvede og toptunede musikere kendt fra Shades of Blue, Brdr. Baumgartner, Michelle Birkballes band og The Works.

Frederiksen Blues Band opstod sidst i 2019, men har indtil nu ikke optrådt offentligt. Med andre ord er det orkesterets debutkoncert, man kommer til at overvære hos Crossroads.

Egentlig skulle orkesteret have spillet deres debutkoncert på CasaV58 i centrum af Aarhus den 15. marts i år, men koncerten måtte aflyses på grund af coronaens ankomst til Danmark.

Ikke kendt

Steen Frederiksen er ikke er noget kendt navn i den store offentlighed. Til gengæld har han mange fans i musikerkredse. Steen Frederiksen har været omkring Musikkonservatoriet i Aarhus, hvor han gik i klasse med en af Danmarks fineste trommespillere, Jens Kristian Dam.

De to optrådte for øvrigt sammen hos B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association den 10. februar 2019 (læs mere her). Men Steen Frederiksen har et endnu tættere tilhørsforhold til Silkeborg.

Her spillede han nemlig tangenter – og sang – i det legendariske lokale bluesband Bop Till You Drop.

Orkesteret spillede for eksempel hos B’Sharp den 27. april 2001, og så var Steen Frederiksen også medlem af B’Sharps bestyrelse i tidernes morgen.

Energiudladning

På CasaV58’s Facebook-side kan man om Steen Frederiksen og band blandt andet læse følgende:

Steen Frederiksen

”Manden og musikeren i bandets centrum er guitarist og sanger Steen Frederiksen, der gennem årene har stået på scenen i et utal af sammenhænge, både som del af en række bands, herunder trioer og duoer, foruden at han også har haft masser af solo-optrædener enten som pianist eller med guitaren i hænderne.”

”Frederiksens professionelle kolleger og musikalske legekammerater har i alle årene igen og igen opfordret den multimusikalske energiudladning til at få sit eget band. Og nu, i en alder af 48 år, har Steen Frederiksen taget dem på ordet og etableret Frederiksen Blues Band.”

”Tilmed er det lykkedes ham at samle en række af de bedste og mest drevne blues-musikere i sit band. Og med Steen Frederiksen som lead er det et hold musikere, der alle har en fælles lidenskab for den moderne blues med solide rødder i traditionen.”

Drevne

Morten Brauner
Foto: Frank Nielsen

Frederiksen Blues Band består af en række af de bedste og mest drevne danske bluesmusikere, nemlig: Steen Frederiksen, vokal og guitar, Morten Brauner, basguitar (kendt fra bl.a. M.C. Hansen Band, Shades of Blue og Trouble Cats) og Josef Baumgartner, piano (kendt fra bl.a. Michelle Birkballes band og The Works).

Desuden er der Stefan Borum, orgel (kendt fra bl.a. Shades of Blue og Lars Hug/Søren Ulrik Thomsen) samt Claus Daugaard på trommer (kendt fra bl.a. Shades of Blue og albumaktuelle Ole Frimer Band; læs album-anmeldelse her, og læs om Shades of Blue her).

Der venter publikum en med garanti mindeværdig blues-oplevelse i kælderen af Bygningen den 7. november.

Sprængstof

Søndag den 29. november med koncertstart klokken 15 skulle den amerikanske blueslegende Jimmy Burns og The Chicago Sessions Band have spillet hos Crossroads. Imidlertid har coronaen igen vist sit grimme fjæs, og denne koncert er således aflyst (læs mere her).

Sahra da Silva Blues Quartet
Foto: Peter Widmer

Imidlertid er der fundet en glimrende erstatning i københavnske Sahra da Silva Blues Quartet, der vil trykke den af på samme dato og tidspunkt, som Jimmy Burns & co. skulle have spillet på. Dét kan man kun se frem til, for Sahra da Silva er der nemlig masser af sprængstof i.

Sahra da Silva fik med sit forhenværende projekt, Jagged Soul, en ep – Sahra da Silva & the Jagged Soul fra 2012 – og et album – Oh, love fra 2014 – på gaden. Begge var udmærkede soul-udgivelser, der stadig tåler at blive hørt. I dag står den hovedsageligt på blues og rhythm & blues som på hendes nyudgivne cd #blueswoman (læs anmeldelse her).

Sahra da Silva har gennem de seneste ca. ti år opladt sin røst på samme scene som Alain Apaloo, Thorbjørn Risager samt Mike Andersen og mange andre. Desuden medvirker hun, som tidligere indikeret, også på debut-cd’en Catawampus med The Cornbread Project, men indgår også i andre sammenhænge.

Frugtbart

Sahra da Silva
Foto: Peter Widmer

Dette viste hun for eksempel på Randers City Blues Festival i 2017, hvor hun indgik i et frugtbart samarbejde med mundharpemanden, sangeren og guitaristen Nisse Thorbjørn alias Copenhagen Slim (læs her).

Bluesnews.dk har fulgt den københavnske vokalist og sangskriver, siden hun var en del af “KingBee’s Queen Thing” – Bjarne Rasks KingBee exBLUESive blues-søndag den 27. januar 2013 – og i Vejle senest i forbindelse med TourBuzz-støttekoncerten den 6. maj 2018 i Bygningens Store Sal (læs om KingBee exBLUESive-arrangementerne her, og læs om TourBuzz-støttekoncerten her og her).

Sahra da Silva er vokset betydeligt som vokalist og som musiker gennem de sidste ti års tid. Hendes stemme er unik og er blevet yderst bemærkelsesværdig, vildt spændende og vidtfavnende. Hun har masser af positiv selvtillid, og så har hun udpræget humoristisk sans.

Eget band

Sahra da Silva er nu en kunstner, der som tidligere anført overvejende gør det i blues og relaterede genrer, og det gør hun forrygende godt, blandt andet sammen med sit eget band, Sahra da Silva Blues Quartet.

Sahra da Silva
Foto: Jakob Wandam

Dette kunne for eksempel kunne opleves på Køge Blues Festival i februar i år, hvor den ikke fik for lidt (læs her).

Jo, der er sprængstof i Sahra da Silva, og der er noget at se frem til, når sangerinden og hendes solide band rammer Vejle søndag eftermiddag den 29. november 2020 (læs endnu mere om Sahra da Silvas indspilningsmeritter her).

Sahra da Silva Blues Quartet er: Sahra da Silva (sang med mere), Alain Apaloo (guitar), Marco Diallo (trommer) og Laust “Krudtmejer” Nielsen (basguitar).

Oldschool jump blues

2. juledag, lørdag den 26. december 2020 klokken 20 står den på helt forrygende, swingende oldschool jump blues med den østjyske kvintet Big O & the Blue Quarters.

Big O & the Blue Quarters
Foto: Peter Widmer

Men ikke nok med dét. Bandet har det nemlig med at have en overraskelse parat til publikum ved deres efterhånden traditionsrige 2. juledags-koncerter hos Crossroads, og der skal nok blive fyret op under kedlerne.

Big O & the Blue Quarters består af unge, vældig kompetente musikere, der i de ret få år, bandet har eksisteret, har spillet sig ind i mange publikummers hjerter med deres kompetente og forrygende jump blues-udladninger på diverse scener.

De har spillet på store festivaler i ind- og i udland og har optrådt for talstærke både internationale og nationale forsamlinger. For eksempel spillede de til European Blues Challenge 2017 i Horsens over for et publikum, der talte medlemmer fra omkring tyve nationer.

De har gæstet talrige spillesteder, både ydmyge og mindre ydmyge. Og så har de det med at samarbejde med både danske og udenlandske musikere, når lejlighed byder sig (læs for eksempel her, her, her, her og her).

Desuden har Big O & the Blue Quarters en aldeles lytteværdig skive bag sig (læs anmeldelse her). En opfølger er – ifølge orkestret – på vej, men bandet har ingen hast med at få deres andet album på gaden.

Pris

Big O & the Blue Quarters har heller ikke nogen grund til at forhaste sig. De gør det godt uden at have et nyt album at promovere. For eksempel fik de sidste år Blueskartellets Ærespris, og dét må siges at være fuldt fortjent.

Søren Schack og Oscar Martin Eriksen (Big O & the Blue Quarters)
Foto: Frank Nielsen

Bluesnews.dk skrev i dén anledning:

”Med Blueskartellets ærespris under bæltet er Big O & the Blue Quarters kommet i fornemt selskab, for tidligere modtagere af æresprisen er blandt andre Thorbjørn Risager, Uffe Steen og Troels Jensen” (læs mere her og her).

Der bliver med garanti godt gang i den, når Big O & the Blue Quarters gi’r den gas hos Crossroads 2. juledag 2020 med deres velturnerede, primært hjemmebryggede numre og deres energiske, kommunikerende sceneoptræden.

Big O & The Blue Quarters er: Mathias Rindom (trommer og kor), Søren Schack (bluesguitar og sang), Oscar “Big O” Eriksen (sang og mundharpe), Jais Kurečko Eriksen (bas og kor) og Frederik Tygesen (guitar og kor).

Se Bluesforeningen Crossroads’ hjemmeside for yderligere information om koncerterne, billetkøb og billetpriser med mere her.