Danske bluesnavne til udlandet

Tekst: Peter Widmer

Coronarestriktionerne i forbindelse med koncertafviklinger af diverse slags synes at være på retur. I hvert fald er der i stigende grad basis for at afholde koncertarrangementer både i Danmark og i udlandet, og netop udlandet kalder på flere danske bluesnavne, der dog også kan høres på hjemlige scener.

Trainman Blues, der i originalopstilling består af den herboende irer Richard Farrell (vokal, guitar) samt de tre danskere Laust ”Krudtmejer” Nielsen (bas), Thomas Crawfurd (trommer) og Ronni Boysen (guitar), har således fået nok at rive i på spillejob-fronten.

For eksempel skriver Laust ”Krudtmejer” Nielsen pr. sms til Bluesnews.dk den 27. juli 2021 om Trainman Blues, at: ”Vi skal i øvrigt spille på Nordstrand Festival i næste uge, samt på Ølluminati i Viborg den 5. august, Lillero, Asnæs den 6. august, Bartof Station, Frederiksberg den 14. august og på Mojo Blues Bar i Løngangstræde i København den 27. august.”

Trainman Blues
Foto: Frank Nielsen

Laust ”Krudtmejer” Nielsen skriver desuden pr. e-mail til Bluesnews.dk: ”Hvad Trainman Blues angår, skal vi ud over koncerter i Danmark over sommeren og efteråret også til Tyskland, til Bluesfest Eutin.” Netop Bluesfest Eutin, der også kendes under navnet BluesBaltica, finder sted i byen Eutin i Nordtyskland og har haft flere danske bluesnavne på plakaten.

For eksempel er der Ole Frimer Band, der tilmed indspillede orkesterets første live-album på bluesfestivalen i Eutin i 2014 (læs anmeldelse her). Dertil kommer blandt andre Big O & the Blue Quarters, der i 2018 spillede i Eutin med stor succes (læs her).

Copenhagen Slim

Ydermere gjorde det otte mand store aarhusiansk-københavnske orkester Paragraph8ight det også godt i Tyskland samme år (læs her). Nu kommer der så i år endnu et par danske bluesnavne til på Bluesfest Eutin, der løber af stablen fra den 9. til den 12. september 2021.

Her er koncerten med Trainman Blues programsat til lørdag den 11. september 2021 klokken 18-20. Trainman Blues er dog blevet til ”Trainmen Blues,” mens gruppens musik promoveres som ”Contemporary Blues between Roots & HipHop,” hvilket jo ikke er skudt helt ved siden af. Holdopstillingen for Trainman Blues på Bluesfest Eutin bliver: Richard Farrell – guitar/vokal, Laust “Krudtmejer” Nielsen – bas, Rune Højmark – guitar og Thomas Crawfurd – trommer, skriver Laust “Krudtmejer” Nielsen pr. sms til Bluesnews.dk

Nisse Thorbjørn i front for Copenhagen Slim Band
Foto: Peter Widmer

Trainman Blues har ved denne lejlighed en overraskelse med i baghånden. Orkesteret optræder således på festivalprogrammet som ”Trainmen Blues feat Copenhagen Slim.” Bag navnet Copenhagen Slim gemmer sig den fine mundharpespiller, sanger og guitarist Nisse Thorbjørn, der er med Trainman Blues i Eutin som ”special guest,” skriver Laust ”Krudtmejer” Nielsen i en sms til Bluesnews.dk.

Nisse Thorbjørn er ikke hvem som helst.  I 2009 vandt han for eksempel prisen som Årets Danske Bluesnavn. I koncertsammenhæng begår han sig glimrende med sit kompetente band, som han har været vidt omkring med (læs for eksempel her og her).

Sahra da Silva og Nisse Thorbjørn
Foto: Peter Widmer

Desuden var Nisse Thorbjørn hovedkraften bag den fine albumudgivelse Robert Johnson was here! (læs anmeldelse her). Endvidere har Nisse Thorbjørn lejlighedsvis haft et velfungerende live-samarbejde med vokalisten Sahra da Silva (læs for eksempel her). Endelig har Nisse Thorbjørn to soloalbum bag sig, senest det aldeles fornemme Lost highway (læs anmeldelse her).

Natural Boogie

Et andet dansk bluesnavn, man kan opleve på Bluesfest Eutin – eller BluesBaltica – er den relativt nydannede jyske kvartet Natural Boogie. Natural Boogie spiller fredag den 10. september 2021 klokken 18.15-20. Firkløveret mødtes for små seks år siden og dyrker deres fælles passion for gammel, swingende Chicago- og Texas blues.

Natural Boogie (Frederik Tygesen, Morten Rune, Mathias Rindom, Filip Dybjerg)
Foto: Jette Egeskjold

Natural Boogie består af Morten Rune – guitar/vokal, Frederik Tygesen – guitarer/vokal, Filip Dybjerg – bas og Mathias Rindom – trommer.

Bandet spiller med den samme intensitet og stærkt swingende, minimalistiske tilgang til blues-idiomet, som er karakteristisk for de bluesalbum, der blev lavet i 1950’erne og 1960’erne. Der er således masser af sumpede beats og roots-elementer og soli, der får folk til at tabe underkæben.

Morten Rune
Foto: Jakob Wandam

Inspirationskilderne tæller folk som Elmore James, Muddy Waters, Bo Diddley og mange andre, hvis sange Natural Boogie har taget til sig, og som de formidler på forbilledlig god vis. Dertil kommer, at orkesteret består af yderst erfarne musikere, der sammen udgør en fastsammentømret enhed.

Natural Boogies medlemmer har alle en tung musikalsk bagage at bidrage med til deres fælles lyd og holdning. Morten Rune er bror til den velkendte blueskunstner Big Creek Slim, alias Marc Rune. Både Morten Rune og Filip Dybjerg spillede i Marc Runes band Big Creek Slim & the Cockroaches, der var et eminent, skramlende og råt orkester (læs for eksempel her).

Fint ry

Big Creek Slim & the Cockroaches deltog i 2014 i blueskonkurrencen European Blues Challenge (EBC) i Riga, Letland, dog mystisk nok uden at vinde (læs her). Efter at have sat The Cockroaches på pause har Big Creek Slim dog ofte benyttet Filip Dybjerg som akkompagnatør (læs for eksempel her).

Ellie

Morten Rune var med sin karakteristiske rå vokal og ofte pågående guitarspil også et vægtigt medlem af kvartetten Ellie. Samme spillede melodisk, ofte sfærisk folk- og soul-agtig roots-rock med inspiration fra navne som The Band og Neil Young. Ellie spillede med stor succes for et større publikum på festivalen Jam Days i Odense i juli 2018.

Både Frederik Tygesen og Mathias Rindom har i årevis spillet sammen i det hæderkronede jyske blues orkester Big O & the Blue Quarters. Samme band har af gode grunde et fint ry som live-band og består udelukkende af yngre, men garvede topmusikere, der i dén grad kan deres kram (læs for eksempel her, her, her og her).

Mathias Rindom
Foto: Jakob Wandam

Big O & the Blue Quarters spillede tilmed for et stort internationalt publikum ved EBC 2017, der fandt sted i Horsens (læs her). Endvidere har Big O & the Blue Quarters et glimrende album ude, live-skiven Live at Mosten Raceday 2017 (læs anmeldelse her). Desuden blev Big O & the Blue Quarters tildelt Blueskartellets ærespris i 2017 (læs her).

Som det skulle fremgå, er musikerne i Natural Boogie ikke ligefrem musikervårharer. Derimod har de stor spilleerfaring og er absolut scenevante og yderst habile. Således skal de nok få deres musik sparket godt ud over scenekanten i Eutin i september måned i år.