Crossroads skyder efteråret i gang på dansk

Tekst: Peter Widmer

Lørdag den 5. september 2020 er der for første gang i lange tider atter masser af gode blå toner at høre hos Bluesforeningen Crossroads i Vejle. Dén dag markerer nemlig en af mange længe ventet genstart af blueskoncerterne i kælderen i Bygningen i centrum af Vejle, hvor Crossroads afholder størstedelen af foreningens blueskoncerter.

Efter et stort set aflyst forårsprogram 2020, der som så mange andre kulturaktiviteter måtte bremses på grund af corona og nedlukningen af Danmark, starter Crossroads nu blueskoncerterne op igen. Håbet er, at efterårets program kan gennemføres problemfrit, naturligvis under hensyntagen til de påbud, der hersker i forbindelse med corona.

Dette gælder naturligvis for eksempel brug af håndsprit og det at holde behørig afstand mellem de fremmødte publikummer. Af sidstnævnte årsag lukker Crossroads ikke så mange publikummer ind til foreningens koncerter, som tilfældet var, før coronaen ramte Danmark.

Shades of Blue
Foto: Frank Nielsen

Lørdag den 5. september 2020 bliver der blændet det op for det, som Crossroads har valgt at kalde ”Dansk Blues Special”. Samme indeholder hele fem koncerter af fem vidt forskellige danske bluesnavne. Det drejer sig om Shades of Blue, Long Line Down, H.P. Lange Big Gumbo, Uffe Steen & James Loveless samt Kent Thomsen & Henrik Hansen.

Der er således elektrisk blues, der er akustisk blues, og der er tilmed halvakustisk blues, så det er en bred vifte af blues, der præsenteres, og tilmed af nogle af Danmarks mest kompetente bluesmusikere. Spilletidspunkter med mere offentliggøres midt i juli måned.

En hjælpende hånd

”Dansk Blues Special”, der kommer til at foregå klokken 14–22, er blandt andet ment som en hjælpende hånd til danske bluesmusikere, fortæller formanden for Crossroads Peter Buhl til Bluesnews.dk. Nogle af deltagerne i ”Dansk Blues Special” skulle have spillet hos Crossroads i foråret i år, men dét fik coronaen sat en stopper for.

Henrik Hansen og Kent Thomsen
Foto: Jakob Wandam

Det drejer sig om H.P. Lange Big Gumbo, Kent Thomsen & Henrik Hansen samt Uffe Steen & James Loveless. Kent Thomsen & Henrik Hansen skulle have spillet debutkoncert som medlemmer af Kent Thomsens nye band, Kent T. & the Delta Grinders (læs mere her, og læs desuden interview med Kent Thomsen her). Kent T. & the Delta Grinders skulle så have spillet hos Crossroads den 5. september, men dén koncert må man så vente med, da en af bandets musikere har lovet sig bort til anden side, forklarer Peter Buhl.

Imidlertid er der godt at glæde sig til, når Kent Thomsen og Henrik Hansen spiller op. Henrik Hansen vil blandt andet være kendt fra garvede Trouble Cats, der både live og på skive gør det glimrende (læs for eksempel her og her). Kent Thomsen og Henrik Hansen har spillet sammen i forskellige konstellationer i mange år og kunne som duo opleves i Silkeborg for nylig, godt suppleret af Morten Husted på bas (læs her). Samme spiller også med Kent T. & the Delta Grinders.

H.P. Lange Big Gumbo

Akustisk orienterede H.P. Lange Big Gumbo, der består af yderst erfarne musikere, skulle som Kent Thomsen og Henrik Hansen have spillet hos Crossroads i foråret (læs mere her). Coronaen kom på tværs, men nu kan man opleve dem hos Crossroads. Orkesteret er kendt for at levere nogle vitale koncerter (læs for eksempel her). Desuden har de et fornemt debutalbum ude, som man kan fornøje sig med som opvarmning til deres koncert den 5. september (læs anmeldelse her).

Albummet er i øvrigt blevet tildelt DMA Blues 2020-prisen for bedste blues-album. På Crossroads-hjemmesiden kan man endvidere læse, at “I dagens anledning er kvartetten HP Lange Big Gumbo udvidet til en kvintet: BIG FIVE. Jarno Varsted på mundharpe forstærker besætningen yderligere!” Dét er da en kærkommen udvidelse, der vil noget, for Jarno Varsted har før samarbejdet med H.P. Lange og har desuden et par spændende solo-udgivelser ude (læs anmeldelser af samme her og her).

Nyt tiltag

Uffe Steen
Foto: Frank Nielsen

Uffe Steen & James Loveless var med et nyt tiltag, et musikalsk foredrag med titlen “Blues’n Black & White”, sat på programmet hos Crossroads i april måned i år (læs mere her). Coronaen kom i vejen, men nu får man chancen for at opleve de to kapable musikere som foredragsholdere og musikere i ét hug.

De to har spillet sammen i mere end en menneskealder, så det er to rutinerede herrer, der har delt store dele af deres liv sammen – i bluesmusikkens tjeneste. Denne mission har de udført – og udfører stadig – i det særdeles hæderkronede blues band Shades of Blue, der også rummer bassisten Morten Brauner og trommespilleren Claus Daugaard.

James Loveless
Foto: Frank Nielsen

Shades of Blue er også en del af ”Dansk Blues Special”-pakken og er et skattet koncertnavn (læs for eksempel her og her).

Uffe Steen er en uhyre alsidig og velkendt musiker, der bevæger sig rundt i adskillige genrer så som folk, jazz og naturligvis blues, der er hans hjertebarn. Uffe Steen behøver ingen nærmere introduktion. Derimod får James Loveless her et par ekstra ord med på vejen, for James Loveless er meget mere end forsanger i Shades of Blue: Læs her, her, her og her.

Sprængfarlig duo

Fra Aalborg kommer den sprængfarlige unge duo Long Line Down. Long Line Down består af guitaristen Martin Christensen og sangeren og trommeslageren Anders Holm. Deres musik kan minde om de toner, salig R.L. Burnside stod for, men der er for eksempel også kraftige rock-orienterede aspekter af deres musik.

Long Line Down
Foto: Frank Nielsen

Long Line Down har en spændende fuldlængdeudgivelse bag sig (læs anmeldelse her). Som ved flere af deres live-præstationer er der virkelig godt tryk på, men musikken er velfungerende.

Long Line Down vandt Danish Blues Challenge 2019 og skulle i år have repræsenteret Danmark ved European Blues Challenge, der, hvis ikke coronaen havde forhindret det, skulle have været afviklet i Holland i år (læs her). Trods Long Line Downs kraftige soniske udfoldelser viste duoen sig ved et par glimrende ”street”-koncerter under Randers City Blues Festival 2019 at have godt styr på bluestraditionen (læs her).

Long Line Down er garanter for en spændende, alsidig bluesoplevelse, som man kan se frem til at genhøre – eller stifte bekendtskab med – når ”Dansk Blues Special” løber af stablen hos Bluesforeningen Crossroads i Bygningen i centrum af Vejle lørdag den 5. september 2020.

Foruden ”Dansk Blues Special” har Crossroads – ifølge Peter Buhl – planlagt yderligere seks koncerter, som Bluesnews.dk vil følge op på. Hold i øvrigt øje med koncertkalenderen her på siden.